#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/05/2010 07:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναμένεται νέα ώθηση στις θεωρίες περί ΒατικανούΟ μεγάλος δημιουργός Μιχαήλ Άγγελος χρησιμοποίησε την οροφή της Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού, ώστε να κρύψει κάποιο μήνυμα το οποίο η καθολική εκκλησία θα θεωρούσε βλάσφημο, αν το γνώριζε. Αυτό υποστηρίζουν δυο επιστήμονες νευροανατόμοι.

Σύμφωνα λοιπόν με το σκεπτικό τους, ο περίεργα διογκωμένος λαιμός του Θεού στο έργο Διαχωρισμός του Φωτός από το Σκότος, που σαν λεπτομέρεια προβληματίζει εδώ και δεκαετίες τους ιστορικούς της τέχνης, αποτελεί στη  πραγματικότητα μια καταπληκτικά ακριβή απεικόνιση του ανθρώπινου εγκέφαλου, που ζωγραφίστηκε από έναν καλλιτέχνη με ιδιαίτερες γνώσεις στην ανατομία.

Οι επιστήμονες δεν διευκρινίζουν το τι ακριβώς είχε κατά νου ο καλλιτέχνης όταν συμπεριέλαβε το διάγραμμα του εγκεφάλου στην εικόνα του Θεού, όμως σύμφωνα με τον νευροχειρούργο R. Thomas Fields, θα μπορούσε να είναι απλά ένα σχόλιο επάνω στην αιώνια σύγκρουση μεταξύ επιστήμης και θεολογίας. Ή όπως συμπληρώνει, ο Μιχαήλ Άγγελος που είχε μια τεταμένη σχέση με τη καθολική εκκλησία, θα μπορούσε να υπονοεί πως: «Η διάνοια και η παρατήρηση, μαζί με το ανθρώπινο όργανο που τις καθιστούν δυνατές, μπορούν να οδηγήσουν απευθείας στον Θεό, χωρίς τη διαμεσολάβηση της εκκλησίας…».

Scientific American

ΣΧΟΛΙΑ

 1. neotera avatar
  neotera 29/05/2010 11:37:44

  Τέτοιες ...ευφυίες γράφουν τώρα στο Scientific American ? Πω,πω, πώ, παρακμή !

  • ΛΟΓΟΣ avatar
   ΛΟΓΟΣ @ neotera 29/05/2010 12:42:56

   Συμφωνώ neotera.

 2. ΛΟΓΟΣ avatar
  ΛΟΓΟΣ 29/05/2010 12:40:23

  Συγγνώμη ,αλλά αλλοίμονο εάν περιμένουμε από τη φαντασία και τις εντελώς θεωρητικές και προσωπικές υποθέσεις τις εξήγησης λεπτομέρειας ενός πίνακα
  να μάθουμε το εάν η Εκκλησία (ποιά άραγε εκκλησία εννοεί ο κύριος:την Ορθόδοξη ή την παπική;)οδηγεί ή όχι στον Θεό. Αυτό το έχει αποδείξει (για την Ορθόδοξη και μόνον Εκκλησία αναφέρομαι)η Ιστορία,τα 13.500.000 περίπου των Αγίων Μαρτύρων της,τα άφθορα λείψανα των Αγίων της,οι άπειρες θεραπείες και η πνευματική αλλαγή πρώην αμαρτωλών ανθρώπων (αιρετικών,ανηθίκων,ναρκομανών και εμού του ιδίου συμπεριλαμβανομένου)κ.α. Η θέωση και η θεραπεία συντελέστηκαν και θα συντελούνται πάντα μόνο μέσα στο χώρο της Εκκλησίας,αυτού του μεγάλου "Νοσοκομείου" και Ιατρείου που με το ασκητικό και ησυχαστικό του ήθος και βίωμα που προβάλλει, και μέσω των Αγίων Μυστηρίων του (ως αγωγού της Χάρης του Τριαδικού Θεού)οδηγεί τους πιστούς στην ένωσή τους με τον Θεό.
  Αφήνω το ότι τα όσα λεέι ο κ.νευροχειρούργος (που αποφαίνεται,ως μη ώφειλε,θεολογικά)όζουν -για τους γνωρίζοντες-βαρλααμισμού και προτεσταντισμού ,για να μην πω ότι αποτελούν -ειδικά για τον δεύτερο-κλασική έκφρασή του.
  Δεν κατακρίνω τον κ.Fields (στο κάτω κάτω δεν είναι θεολόγος ο άνθρωπος),έχω όμως όλο το δικαίωμα να κατακρίνω τα λεγόμενα του.
  Με όλον τον σεβασμό και τη συγγνώμη μου στον αγαπητό φίλο του forum που ανάρτησε το θέμα ,καλύτερα να αποφεύγουμε την ανάρτηση τέτοιων θεμάτων που και σκανδαλισμό και αμφιβολίες μπορεί να προκαλέσουν ,αλλά και μπορεί (ποτέ δεν ξέρεις)να αποτελούν και ένα τρόπο προβολής και διάδοσης ξένων προς την Ορθοδοξία αντιλήψεων (ΠΡΟΣΟΧΗ!στον τίτλο που δεν έχει καμία σχέση ή τουλάχιστον δεν προδιαθέτει το καταληκτικό συμπέρασμα - και πόσοι τελικά θα καταλάβουν ότι πρόκειται για τον παπισμό;)
  Τέτοιου είδους αντιλήψεις μας έφεραν κι εμάς εδώ που μας ἐφεραν,στην πνευματική πτώση, απόρροια της οποίας είναι και πρόσφατη οικονομική κρίση.
  Ευχαριστώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.