#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/07/2012 20:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναλογικό σήμα TV τέλος στην Αθήνα

Σταματά από σήμερα η εκπομπή αναλογικού σήματος από τον Υμηττό, για ακόμα έναν χρόνο θα εκπέμπει το κέντρο της Πάρνηθας. Τι πρέπει να κάνουν όσοι δουν «μπλε κάρτα» στην οθόνη τους.Ιστορική ημέρα για την ελληνική τηλεόραση και για τα 4,6 εκατ. των Αθηναίων τηλεθεατών η σημερινή, καθώς πραγματοποιείται το αναλογικό Switch-Off από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού και η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή μετάδοση του προγράμματος. Πρακτικά, σύμφωνα με την Digea, τον ψηφιακό πάροχο που είναι αρμόδιος για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, οι τηλεθεατές που έχουν επιλέξει λήψη τηλεοπτικού σήματος από τον Υμηττό δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Αν δεν έχουν προμηθευτεί εγκαίρως είτε εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG4, είτε τηλεοπτική συσκευή νέας τεχνολογίας, έχουν τη δυνατότητα να στρέψουν για ακόμη έναν χρόνο την κεραία τους προς το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας. Εκτός από 120.000 νοικοκυριά, που δεν μπορούν να πιάσουν σήμα από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής...

Τα οφέλη; Μεγάλα... Αριστος ήχος, καλύτερη εικόνα στην τηλεοπτική οθόνη, δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικού πλοηγού και χρήσης διαδραστικών υπηρεσιών στο μέλλον.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης δεν συνιστά «πατέντα» ελληνική, ούτε προϊόν πολιτικής βούλησης της συγκυβέρνησης. Το πέρασμα από την αναλογική στην ψηφιακή TV είναι επιβεβλημένο παγκοσμίως, ενώ η Ευρωπαϊκή Eνωση έχει ορίσει το 2012 ως χρονικό ορόσημο για τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία. Ως εκ τούτου, από το 2013 θα πάψει να υφίσταται η επίγεια αναλογική τηλεόραση και να εφαρμόζεται η ψηφιακή. Κατά συνέπεια, θα πρέπει και στην Ελλάδα να συντελεστεί η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία. Είναι επίσης γνωστό ότι οι συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης θα πρέπει προηγουμένως να κατοχυρωθούν στη Διεθνή Eνωση Τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο και αυτό διότι η συμφωνία απαιτείται να γίνει μεταξύ των γειτονικών κρατών για τον συντονισμό συχνοτήτων, με χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η ΠΓΔΜ.

Ετσι δεν είναι δυνατόν να δοθεί παράταση δύο ετών (όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ), προκειμένου «να μην επιβαρυνθεί με το κόστος των αποκωδικοποιητών για κάθε τηλεοπτική συσκευή ο Ελληνας πολίτης».

Πόσο μάλλον όταν από τα 500.000 νοικοκυριά που βλέπουν από Υμηττό, η πλειονότητα σπεύδει να εκμεταλλευθεί τις εκπτώσεις για να αγοράσει συσκευές μάλλον παρά δύσχρηστους αποκωδικοποιητές. Υπάρχουν βεβαίως και εξαιρέσεις. Από τα 150.000 νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να στρέψουν την κεραία τους προς την Πάρνηθα, μια μειοψηφία δηλώνει ανέτοιμη και ανίκανη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων? Ετσι ενδεχομένως σήμερα να δουν μια μπλε κάρτα στην οθόνη τους με οδηγίες για την ψηφιακή μετάβαση. Οσο γι' αυτούς που παίρνουν σήμα από το Κέντρο της Αίγινας, θυμίζουμε ότι έχουν ήδη περάσει στην ψηφιακή εποχή από το 2011.

Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση ξεκίνησε από την ΕΡΤ πιλοτικά το 2006 και συνεχίστηκε από την Digea και την κρατική ραδιοτηλεόραση το 2009. Η Digea αναφέρει ότι το 60% του ελληνικού πληθυσμού παρακολουθεί τηλεόραση ήδη ψηφιακά, ενώ μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί ήδη μεγάλες γεωγραφικές περιοχές. Στα άμεσα σχέδια, η ψηφιακή ολοκλήρωση στη Θεσσαλονίκη (από κέντρο εκπομπής Χορτιάτη) και η Κρήτη.

19 κανάλια «προβιβάζονται» στη νέα εποχή

Σήμερα θα διακοπεί η εκπομπή αναλογικού σήματος από τον Υμηττό για τους έξι ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (Mega, AΝΤ1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ και TV Μακεδονία), οι οποίοι και θα εκπέμπουν μόνο ψηφιακά από το συγκεκριμένο Κέντρο Εκπομπής. Εξαιρείται ο πανελλαδικής εμβέλειας κομματικός 902 (ΚΚΕ), που επιλέγει να παραμείνει στην αναλογική τεχνολογία. Σε τρία «μπουκέτα» του Υμηττού θα εκπέμψουν ψηφιακά 13 κανάλια περιφερειακής εμβέλειας [High, Nickelodeon, Attica, Extra, MTV, Mad, Sport TV, Kontra, Blue Sky, Channel 9, Τηλεάστυ, Body in Balance (πρώην Shop TV) και Sunny Channel (πρώην Κανάλι 10)]. Δεν θα εκπέμψει ψηφιακά στην παρούσα φάση το παιδικό κανάλι «0-6», ενώ το Sunny Channel και το Body in Balance μεταφέρουν από σήμερα το σήμα τους ψηφιακά και από το κέντρο της Αίγινας.

Κεραίες και αποκωδικοποιητές

Οσοι τηλεθεατές λαμβάνουν σήμα αποκλειστικά από τον Υμηττό θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ορισμένα απλά βήματα για τη λήψη του ψηφιακού σήματος. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ελέγξουν αν διαθέτουν τηλεοπτικό δέκτη που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4. Αν όχι, να προμηθευτούν έναν αποκωδικοποιητή MPEG4, τον οποίο θα συνδέσουν με την υπάρχουσα συσκευή τηλεόρασης ή να προβούν σε αγορά νέας τηλεόρασης παραγωγής μετά το 2009 (Plasma/LCD) με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG 4 και, τέλος, να επανασυντονίσουν τα κανάλια τους στις ψηφιακές συχνότητες.

Οι τηλεθεατές, ωστόσο, μπορούν ήδη να εξετάσουν από το πού «κοιτάει» η κεραία τους, αν λαμβάνουν σήμα από το Κέντρο της Πάρνηθας - που εκπέμπει αναλογικά. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν είναι ότι δεν χρειάζεται να αγοράσουν -κατ' ανάγκη- καινούργια τηλεόραση, δεν απαιτείται η αγορά καινούργιας κεραίας, δεν υπάρχει ανάγκη πρόσκλησης τεχνικού για να κάνει την εγκατάσταση του αποκωδικοποιητή.

Μετά τους Ολυμπιακους η ΕΡΤ

Η ΕΡΤ δεν θα περάσει σήμερα στην ψηφιακή τεχνολογία για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, αλλά θα συνεχίσει μέχρι τις 17 Αυγούστου, μετά και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, την αναλογική μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων της ΝΕΤ, της ΕΤ1 και της ΕΤ3 από τον Υμηττό. Ωστόσο, σήμερα περνούν στην επίγεια ψηφιακή εκπομπή το κυπριακό κρατικό ΡΙΚ και το Κανάλι της Βουλής, που χρησιμοποιούν συχνότητες της ΕΡΤ.

ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63687363

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Saint avatar
  The Saint 20/07/2012 21:16:51

  Kαι όλος αυτός ο ντόρος ουσιαστικά γίνεται γιά να απελευθερωθούν συχνότητες, (τα ψηφιακά "πιάνουν" πολυ λιγότερο "χώρο" η αλλιώς εύρος συχνοτήτων απ'ότι τα αναλογικά) κάτι που θα επιτρέψει τη δημιουργία και νέων καναλιών εκπομπής....
  Πάντως η αλήθεια είναι ότι γιά όσους δεν θέλουν, η δεν μπορούν να αλλάξουν τηλεοπτικό δέκτη, η λύση του αποκωδικοποιητή είναι συμφέρουσα, καθώς πλέον οι τιμές τους είναι γύρω στα 30 ευρώ....

  Επο τεχνικής απόψεως θα έλεγε κανείς ότι συμφέρει να κρατησει το παλιο δέκτη του, και να βάλει αποκωδικοποιητή. Ο λόγος?
  Ναί μεν ψηφιακή εκπομπή απο τα κανάλια μας, αλλά εξακολουθέι αυτή να γίνεται στην "παλιά" ανάλυση εικόνας, και όχι σε HD.
  Οσοι έχετε πάρει TV δέκτες νέας τεχνολογίας, θα έχετε (ίσως, γιατι χρειάζεται παρατηρηση) δεί ότι η εικόνα αν και καθαρή απο "χιόνια", και είδωλα, εν τούτοις παρουσιάζει μιά ελαφριά θολούρα, ειδικά να την δείτε απο κοντά. Αυτό συμβαίνει, γιατι το κύκλωμα της TV παίρνει την "παλιά" χαμηλή ανάλυση, και με μιά λειτουργία που ονομάζεται interpolation, την ανεβάζει τεχνητά σε HD, και αυτό γιά να μην φαίνονται οι γραμμές σάρωσης. Οσο πιό πολλές οι ίντσες της TV, τόσο εντονότερο το φανόμενο.
  Οπότε στις ήδη υπάρχουσες παλιές TV, το ψηφιακό σήμα θα δείχνει πραγματικά αναβαθμισμένο σε ποιότητα, σε σχέση με μιά καινούργια συσκευή TV...

  • The Saint avatar
   The Saint @ The Saint 20/07/2012 21:20:26

   Και κάτι ακόμη.
   Οσοι σκοπεύετε να πάρετε συσκευή TV νέας τεχνολογίας, να προσέξετε να μην σας πασσάρουν συσκευή με ανάλυση 1280 x 720. Να επιλέξετε μοντέλο με την HD 1920 x 1080

 2. Jimakos avatar
  Jimakos 20/07/2012 23:11:11

  Το ΚΚΕ φυσικά, προέβαλε και σε αυτό άρνηση. Να υποθέσουμε οτι έδωσε και γραμμή στους πιστούς οπαδούς του να συνεχίσουν να βλέπουν μόνο αναλογικά;

  • man8os avatar
   man8os @ Jimakos 20/07/2012 23:38:58

   Μα φυσικα, αφου μονο ενα καναλι λεει την αληθεια. Σε ενα κομμουνιστικο σπιτι ενα καναλι εχει η τηλεωραση

   • Giorgio.f40 avatar
    Giorgio.f40 @ man8os 22/07/2012 01:34:39

    Το ΚΚΕ ακόμα λαμβάνει σήμα απ' τη Μόσχα, μέσω των ασυρμάτων της Εκάλης. Τους μετακόμισαν απ' τη Βούλα.

 3. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 21/07/2012 00:03:08

  Τώρα εκτός απο ξεχωριστές συγκεντρώσεις θα έχουμε και ξεχωριστο σήμα.Ελεος βρε ΚΚΕ.Και σε αυτό το θέμα βλέπεις σκοτεινά κέντρα εξουσίας;

 4. kapar13 avatar
  kapar13 21/07/2012 13:40:10

  quote
  Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση ξεκίνησε από την ΕΡΤ πιλοτικά το 2006 και συνεχίστηκε από την Digea και την κρατική ραδιοτηλεόραση το 2009.
  unquote
  Η αρθρογράφος "ξέχασε" να αναφέρει ότι οι αποκωδικοποιητές της ΕΡΤ δεν είναι ίδιοι με τους τωρινούς (mpeg 2 αντί για mpeg 4). Δηλαδή όσοι είχαν αγοράσει τότε τώρα πρέπει να αγοράσουν άλλους.
  Και δεν έχω καταλάβει τα φοβερά τα οφέλη από το πέρασμα στην ψηφιακή τεχνολογία. Σιγά τα χιόνια και τις χιονοθύελλες...
  Αν δεν πρόκειται για άλλη μία ηλιθιότητα Βρυξελλιωτών χρυσοκανθάρων που νομίζουν ότι κάτι κάνουν, ψάξτε για τίποτα άλλο από πίσω...

  • Giorgio.f40 avatar
   Giorgio.f40 @ kapar13 22/07/2012 01:38:48

   H μετάβαση είναι καλή αν το σήμα που εκπέμπουν τα κανάλια είναι full HD. Στην Ελλάδα και καλή τηλεόραση να πάρεις το 90% των καναλιών εκπέμπουν μεν ψηφιακά.. αλλά στην παλιά, χαμηλή ποιότητα. Οπότε γίνεται λάθος η όλη φάση. Κανονικά θα έπρεπε το κράτος να επιβάλει η άδεια εκπομπής σε ψηφιακό σήμα να πιάνει τουλάχιστον σήμα σε HD ποιότητα. Όσοι καναλάρχες δεν μπορούν να πηγαίνουν... στο internet.

 5. Jimakos avatar
  Jimakos 21/07/2012 13:56:19

  Αν και δεν έχω σε καμία υπόληψη την γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ας μην κρίνουμε τα πάντα με βάση το πως τα υλοποιούμε εμείς εδώ στην Ελλάδα.

 6. thomas avatar
  thomas 21/07/2012 15:47:40

  ξερει κανείς πότε θα σταματήσεουν οι αναλογικες εκπομπες απο χορτιάτη?

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ thomas 22/07/2012 09:19:42

   28 Σεπτεμβριου

 7. γιδα!g[ι]da avatar
  γιδα!g[ι]da 24/07/2012 02:00:13

  πληρωμενο σχολιο για απληρωτους κατακαημενους!
  θα καταλαβουμε την Παρνηθα!
  Γιατι εμεις ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ κρυσταλλο ηχο, τελεια εικονα, εκλεκτες χειρηλασιες, σουπερ προπαγανδες κλπ χρειωδη και αχρειαστα!
  Ολοι φυγαν απ τον Υμμητο, αλλλα ολοι ηταν παροντες στην Παρνηθα!
  αμ τι κουτορνιθια θα ηταν!
  ποιος θα ακολουθαγε τα τέλεια, χωρις ....τέλια! και κορδελλια!
  Εγω παντως, μα τω θεω, ειχα αποφασισει οτι θα εμενα με οποιον εμενε!
  902 καιΕΓΩ , ΠΟΙΟς εγω, με το καναλι του ΚΚΕ!

  καμια διζεα δεν θα καβαλαγα , ουτε σεντσι δε θα χαλαλιζα για να μου μαγαριζουν την ψυχη τα πληρωμενα ζωντοβολα που περιγραφε το ΑλΤζαζιρα!
  Και μαζι μου πολλοι! πολλοί! παρα πολλοί!!!!
  Πηραμε παραταση ενα χρονο! Και που στε!
  Εμεινε μαζι μας και το CNN!

 8. michael avatar
  michael 25/07/2012 11:05:47

  Καλημέρα σας,εγώ έχω γυρίσει την κεράια πρός Πάρνηθα και έχω μέτρια σε μερικά μικρά κανάλια και άριστη σε όλα τα μεγάλα κανάλια ,και όταν κλείσει η Πάρνηθα τότε θα πάρω ψηφιακό δέκτη .Η κρατική τηλεόραση είναι υποχρεομένη να συνεχίσει τις αναλογικές τις εκπομπές.Γιατί εγώ και όλος ο κόσμος την πληρώνουμε στην Δεή,και αν κόψει τις αναλογικές τις εκπομπές θα είναι παράνομο.Τα ιδιωτικά κανάλια να κάνουνε ότι θέλουνε.Άσε που σε λίγο καιρό ,θα κάνουνε και συνδρομή,για να βλέπεις τηλεόραση και αν δεν πληρώσεις δεν θα έχεις τηλεόραση.Ας μείνουμε με τα κρατικά αναλογικά. Φταίνε και οι Έλληνες που πάνε και παίρνουνε ψηφιακούς δέκτες,γιατί αν δεν πήγαιναν να αγοράσουνε θα έμενε ο Υμηττός, και δεν θα γινότανε το switch off .Κανονικά έπρεπε να κόψουνε την αναλογική λήψη από Πάρνηθα,γιατί δεν είναι καλή σε μερικά σημεία του Λεκανοπεδίου,και ο Υμηττός να μείνει,γιατί δεν έχει κανέναν πρόβλημα.Χαλάνε το σήμα του Υμητού χωρίς λόγο,αυτό τον νόμους να τους κάνουνε στις επαρχέιες που δεν έχουν καθόλου καλή λήψη,και την Αθήνα να την αφήσουνε δεν έχει κανένα πρόβλημα λήψη.Δεν σκέφτονται πως το 60% στο λεκανοπέδιο θα μείνει χωρίς λήψη,και δεν θα έχει το 30% λήψη από Πάρνηθα ,και το 60% δεν θα μπορεί να πάρει ψηφιακούς δέκτες.

  • Τζίνα avatar
   Τζίνα @ michael 25/04/2013 15:56:44

   Καλά τα θες και τα λες όλα αυτά;...

 9. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 28/07/2012 13:13:34

  Μία άχρηστη μετάβαση (τα περί ποιότητας είναι ανοησίες εφόσον το σήμα δεν είναι HD) και στόχο έχει την υποχρεωτική κίνηση της αγοράς. Μόνο τα τεχνοφρικιά χαίρονται! Ο τζίρος από την αγορά αποκωδικοποιητη ή καινούριας τηλεόρασης είναι μεγάλος. Οι αποκωδικοποιητές που κυκλοφορούν είναι όλοι κακοφτιαγμένα ψευτομηχανάκια, δύσχρηστα (στον τηλεχειρισμό, στην ταξινόμηση των καναλιών) και με αρκετή πιθανότητα κακής λήψης. Η αναγκαστική χρήση δύο τηλεκοντρολ (τηλεόρασης και αποκωδικοποιητή) είναι προβληματική. Μόνο όσοι έχουν τηλεοράσεις αγορασμένες από 2010 και μετά με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή θα μείνουν ευχαριστημένοι. Τους υπόλοιπους τους υποχρεώνουν να αγοράσουν νέες συσκευές χωρίς να υπάρχει ΚΑΜΙΑ υποχρέωση (παρά τα όσα λένε - υπάρχει περιθώριο τουλάχιστον ως το 2015).

  • Τζίνα avatar
   Τζίνα @ Δημήτρης 25/04/2013 15:58:06

   Τρελή μιζέρια λέμε!...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.