22/07/2012 13:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμερική, «η καλύτερη χώρα του κόσμου»;Ένα βίντεο-απόσπασμα από τό πρώτο επεισόδιο τής σειράς του αμερικανικού δικτύου HBO “The Newsroom” έχει ανάψει φωτιές στις διαδικτυακές συζητήσεις του Youtube – με τίτλους όπως «τα τρία πιο ειλικρινή λεπτά της τηλεόρασης». Σ’ αυτό, μία φοιτήτρια ζητά από τους παρευρισκόμενους σε ένα πολιτικό πάνελ να εξηγήσουν σε μια πρόταση «γιατί η Αμερική είναι η καλύτερη χώρα τού κόσμου». Αρχίζουν τά γνωστά, «ατέλειωτες ευκαιρίες», «ελευθερία» καί λοιπά. Μέχρι που ο πρωταγωνιστής «σαλεύει» και απαντά επί μακρόν γιατί η Αμερική ΔΕΝ είναι «η καλύτερη χώρα του κόσμου», κάθε άλλο (βέβαια, το βίντεο τελειώνει μέ έναν δεκάρικο όπου εξηγείται γιατί παλαιότερα όντως ήταν καί δέν είναι πιά, μά αυτό είναι άλλη ιστορία).

Είναι εντυπωσιακό το πόσο εκτενείς και έντονες συζητήσεις και διαφωνίες έχει ανάψει αυτό το βιντεάκι στις διάφορες εκδοχές που έχει αναρτηθεί (μέτρησα πάνω από δέκα βίντεο με το ίδιο περιεχόμενο), το πόσο απασχολεί τους Αμερικανούς το ζήτημα με τον τρόπο που τέθηκε. Ο μέσος Αμερικανός έχει μεγαλώσει με την επαναλαμβανόμενη βεβαιότητα ότι «η χώρα του είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο», με το πόση ελευθερία έχει λες και άλλες χώρες δεν έχουν ελευθερία, με το πόσες ευκαιρίες προσφέρει λες και οι άλλες χώρες δεν προσφέρουν ευκαιρίες. Και ξεχνά συνειδητά όλες τις σκοτεινές πλευρές, δεν διανοείται να τις θέσει στο επίκεντρο της προσοχής του. Ως εκ τούτων έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε την ομιλία του πρωταγωνιστή της σειράς (και να ρίξετε μια ματιά στα σχόλια των βίντεο) με τα μάτια όχι του αντιαμερικανού Έλληνα, αλλά του απογοητευμένου Αμερικανού. Φυσικά δεν αναφέρει ζητήματα όπως οι πόλεμοι και ο ρόλος της Αμερικής στο διεθνές γεωπολιτικό γίγνεσθαι, αλλά και πάλι λειτούργησε ως ενδιαφέρον σόκ για τους τηλεθεατές:

«Δεν είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο, αυτή είναι η απάντησή μου.

 Θα πας να πείς στους μαθητές κοιτώντας τους στα μάτια ότι η Αμερική είναι τόσο αστροποίκιλτα υπέροχη ώστε είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που έχουν ελευθερία; Ο Καναδάς έχει ελευθερία, η Ιαπωνία έχει ελευθερία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Αυστραλία, το Βέλγιο έχουν ελευθερία. Διακόσια επτά κυρίαρχα κράτη στον κόσμο, και κάπου 180 απ’ αυτά έχουν ελευθερία.

 Και εσύ, για το ενδεχόμενο να καταλήξεις κατά λάθος μια μέρα στο παραβάν πίσω από μια κάλπη, πρέπει να ξέρεις μερικά πράγματα, και ένα από αυτά είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό ότι είμαστε η καλύτερη χώρα στον κόσμο. Είμαστε έβδομοι στην παιδεία, εικοστοί έβδομοι στα μαθηματικά, την εικοστή δεύτερη στην επιστήμη, τεσσαρακοστοί ένατοι στο προσδόκιμο ζωής, 178οί στην παιδική θνησιμότητα, τρίτοι στο μέσο εισόδημα των νοικοκυριών, τέταρτοι στο εργατικό δυναμικό, τέταρτοι στις εξαγωγές. Είμαστε πρώτοι στον κόσμο σε μόνο τρεις κατηγορίες: στην αναλογία των φυλακισμένων πολιτών κατά κεφαλήν, στον αριθμό των ενηλίκων που πιστεύουν ότι οι άγγελοι είναι πραγματικοί, και στις αμυντικές δαπάνες, όπου ξοδεύουμε περισσότερο από το άθροισμα των επόμενων είκοσι έξι κρατών, τα είκοσι πέντε από τα οποία είναι σύμμαχοί μας. Μια εικοσάχρονη φοιτήτρια δεν φταίει για τίποτα από αυτά, όμως παρόλα αυτά να ξέρεις ότι είστε αδιαμφισβήτητα Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ, οπότε όταν ρωτάς τι μας κάνει την καλύτερη χώρα στον κόσμο, δεν ξέρω τι στο διάολο γλώσσα μιλάς! Ινδιάνικα;

[σ.σ.: ακολουθεί αγιογραφία της κάποτε Αμερικής, προσδεθείτε]

Όμως, είμασταν. Υπερασπιζόμασταν ό,τι ήταν σωστό. Πολεμήσαμε για λόγους ηθικής, περάσαμε και ακυρώσαμε νόμους για λόγους ηθικής. Πολεμήσαμε εναντίον της φτώχειας, όχι εναντίον των φτωχών. Θυσιαστήκαμε, νοιαζόμασταν για τους γείτονές μας. Χτίσαμε πραγματικά μεγάλα πράγματα, κάναμε αδιανόητες τεχνολογικές προόδους, εξερευνήσαμε το σύμπαν, θεραπεύσαμε ασθένειες, δημιουργήσαμε τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στον κόσμο και την καλύτερη οικονομία στον κόσμο. Φτάσαμε στα αστέρια, και πράξαμε σαν άντρες. [...] Το πρώτο βήμα για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος είναι η αναγνώριση ότι αυτό υπάρχει: η Αμερική δεν είναι πια η καλύτερη χώρα στον κόσμο.»

Χμ...

Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 22/07/2012 14:09:45

  Μιας και άρχισες, φτιάξε και το mirror.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Strange Attractor 22/07/2012 14:36:00

   Χα χα χα... και εγώ μόλις ξεκίνησα να το διαβάζω προβληματίστηκα αν είναι δικό μου!!!!!
   Καιρός να ενισχυθεί το τιμ με νέα φυντάνια.
   Τι λέει το Οντάριο; Όλα καλά;

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Strange Attractor 22/07/2012 16:26:27

    «Χα χα χα… και εγώ μόλις ξεκίνησα να το διαβάζω προβληματίστηκα αν είναι δικό μου!!!!!»

    Χμμμ... Νὰ ἀνησυχῶ;!;!;;

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 22/07/2012 16:52:28

     Να ανησυχείς όταν θα αρχίσουν να σε μπερδεύουν με τον Δαναό.

 2. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 22/07/2012 16:25:37

  Ἐξ ὅσων γνωρίζω εἴμαστε κι ἐμεῖς κομμάτι τῆς... αὐτοκρατορίας, ὁπότε νὰ μὴ μιλήσουμε καὶ γιὰ τὰ... κεντρικά;

  • man8os avatar
   man8os @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 22/07/2012 17:29:25

   Ειμασταν, τωρα ανηκουμε στη Γερμανικη πλευρα του κοσμου...

   • man8os avatar
    man8os @ man8os 22/07/2012 17:29:43

    Ημασταν*

 3. Εύα avatar
  Εύα 22/07/2012 17:20:26

  Μάλλον έτσι ήταν πάντα..αλλά είχε καλό management..

 4. abc avatar
  abc 23/07/2012 11:08:00

  Στις κρίσεις αρχίζει η αυτοκριτική για όλους....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.