#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/01/2012 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν το BBC ανακάλυψε τον Μαρξ...Πρόσφατα, στον ιστότοπο του  BBC, προβλήθηκε μια συνέντευξη του διάσημου ορθόδοξου Μαρξιστή Eric Hobsbawm, ο οποίος αποκήρυξε τον καπιταλισμό, σαν να έχει αποδείξει τελεσίδικα την κατωτερότητά του ως πολιτικοοικονομικό σύστημα.

Είναι όμως το BBC ένας τόσο ανεύθυνος ειδησεογραφικός οργανισμός, που παρουσιάζει την καταδίκη του καπιταλισμού από τον Hobsbawm, χωρίς όμως να φιλοξενεί και κάποια αντίθετη άποψη; Όσο και να ψάξετε, δεν θα βρείτε κάποιον αντίλογο σε ολόκληρο τον ιστότοπο.

Μήπως όμως αυτό συμβαίνει επειδή το BBC είναι κρατική επιχείρηση, και του συμφέρει να απαξιώνει ένα σύστημα που βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία;

Από μαρξιστικής άποψης, μια τέτοια εξήγηση είναι πολύ πιθανή, αφού υποτίθεται ότι όλοι μας έχουμε σαν κίνητρο το κέρδος. Και αν υπήρχε ιδιωτική πρωτοβουλία, τότε το BBC θα ήταν θύμα της. Ως δημόσιο κατασκεύασμα, βασίζεται στους κατασχεμένους από το κράτος πόρους για να υπάρχει, και σε αυτό βρίσκει αντίθετο τον καπιταλισμό.

Το ερώτημα που τέθηκε στον Hobsbawm από τον δημοσιογράφο, είχε να κάνει με τον καπιταλισμό και την αίσθηση της ευθύνης. Αν δηλαδή οι παράγοντες της ελεύθερης αγοράς, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπεύθυνα, ή όχι.

Η απάντηση του Hobsbawm ήταν ένα ξερό όχι. Όμως, αν κάποιοι λειτουργούν ανεύθυνα στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, σύντομα θα αναγνωριστούν, και η αγορά θα τους αποβάλλει. Μόνο εφόσον προστατεύεται η ανεύθυνη συμπεριφορά από πλευράς κράτους, μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει.

Επί πλέον, αν αυτοί που ρυθμίζουν την οικονομική μας συμπεριφορά, είναι άνθρωποι όπως όλοι μας, ποιος μας εγγυάται ότι θα είναι και ενάρετοι, αφού εμείς δεν είμαστε;

Γιατί να μην χρησιμοποιήσουν την μονοπωλιακή νομοθετική ισχύ τους, για να αποκομίσουν ιδιωτικά οφέλη;

Αυτό που ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς δεν μπορεί να προσφέρει, επειδή δεν ελέγχει τον άνθρωπο, είναι η συμμόρφωση με τους κανόνες της ηθικής. Μια τέτοια όμως υπόσχεση δεν μπορεί να την προσφέρει κανένας, και όσοι υποστηρίζουν ότι μπορούν, τότε προσκαλούν την τυραννία.

Σε τελική ανάλυση, όποιος ενδιαφέρεται να μάθει για τη φύση του καπιταλισμού, δεν χρειάζεται να απευθυνθεί σε έναν Μαρξιστή, αλλά σε κάποιον υπέρμαχο του καπιταλιστικού πολιτικοοικονομικού συστήματος. Και μετά, αν θέλει, μπορεί να αναζητήσει μια αντίθετη άποψη, και να την προβάλλει παράλληλα.

Το BBC όμως δεν λειτούργησε δεοντολογικά. Κρίμα. Αυτού του είδους η αντιμετώπιση υποβοηθά και την προώθηση κάποιων μικρών τυράννων, που υποτίθεται γνωρίζουν τα πάντα για το πώς πρέπει να λειτουργούμε οικονομικά.

Σύμφωνα με τον Hobsbawm, «ως οικονομικό σύστημα, ο καπιταλισμός δεν έχει καμία σχέση με την υπευθυνότητα». Αυτή η άποψη είναι λάθος, και επιδεικνύει κακή πληροφόρηση, αφού η εμπιστοσύνη, και η φερεγγυότητα αποτελούν πυλώνες του καπιταλισμού.

Μάλιστα, ένας από τους λόγους για τους οποίους ο καπιταλισμός τα πάει μια χαρά, όταν δεν υπάρχουν κρατικές παρεμβάσεις, είναι επειδή αυτοί που δεν λειτουργούν υπεύθυνα τιμωρούνται, εκτός κι αν απολαμβάνουν πλαστά προνόμια από πλευράς τρίτων.

Η ταύτιση του καπιταλισμού και του ατομικού συμφέροντος είναι μια παρεξήγηση. Δεν σημαίνει τίποτα άλλο, παρά το ότι στον καπιταλισμό οι άνθρωποι δρουν με βάση αυτό που θέλουν, αφού είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Κι αυτό που θέλουν να κάνουν είναι είτε προς δικό τους συμφέρον, είτε προς συμφέρον κάποιου άλλου. Το τι θα κάνουν τελικά είναι υποκειμενικό, διότι και το ατομικό συμφέρον είναι μια υποκειμενική έννοια.

Σε κάθε περίπτωση, το δημόσιο BBC δεν λειτούργησε υπεύθυνα, άσχετα αν θέλει να μας δείξει ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε συνθήκες καπιταλισμού.

Του Tibor Machan

The Daily Bell

http://thedailybell.com/3530/Tibor-Machan-BBCs-Biased-Coverage-of-Capitalism

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μεσσήνιος avatar
  Μεσσήνιος 25/01/2012 08:05:49

  Νομίζω, ότι ο αρθογράφος αδικεί το BBC. Το BBC έχει πολετή παράδοση αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Μάλιστα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον ελληνικό τύπο ηλεκτρονικό και έντυπο.
  Στην Βρετανία οι παραδόσεις δημοκρατικότητας είναι ουσιαστικές. Αν δεν κάνω λάθος εκεί δεν κατάφυγε και ο Μάρξ, όπου άλλωστε ευρίσκεται και ο τάφος του.

 2. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 25/01/2012 08:50:38

  Εχει δίκιο ο Χομπσμπάουμ σε αυτά που γράφει. Ο καπιταλισμός πιθανότατα βρίσκεται στο τελευταίο του στάδιο, είναι έτσι κι αλλιώς ένα σκαλοπάτι στην κλίμακα της ιστορικής εξέλιξης, επισσώρευσε πολλά δεινά στον άνθρωπο ως υπαίτιος των δύο παγκόσμιων πολέμων, ευθύνεται για τις τρομερές ανισότητες του πλανήτη. Στις μέρες μας η τρομερή ανάπτυξη τη ςεπιστήμης , της τεχνικής και των παραγωγικών εν δυνάμει δυνατοτήτων φρενάρεται από την τρομερή διαφθορά του χρηματοπιστωτικού τομέα, κεφάλαια τεράστια δεν επενδύονται ώστε όλοι οι άνθρωποι να βρουν δουλειά, τουναντίον τζογάρονται. Το ελάχιστο που απαιτείται είναι μία κευνσινή πολιτική, το μάξιμουμ ο σοσιαλισμός.

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 25/01/2012 09:20:51

  O Economist,αυτής της εβδομάδος,βγαίνει με εξώφυλλο που έχει τον
  Λένιν να καπνίζει αρειμανίως πούρο και κύριο τίτλο το αναπόφευκτο
  του.... "State Capitalism"!
  Δεν το εννοούν ακριβώς....ετοιμάζονται να ξανακρυφτούν πίσω από
  ετεροχρονισμένη Κευνσιανή φορεσιά, ώσπου να περάσει η μπόρα και
  με νέα δύναμη να ξεχυθούν στους γνωστούς δρόμους του laissez faire.
  'Ο,τι έχει πεί ο Μάρξ δεν είναι κατ'ανάγκη σωστό ή λάθος...ούτε ήταν
  σε θέση να προβλέψει την κακομεταχείριση που υπέστη στα χέρια των
  Σταλινικών. 'Αλλο τόσο,δεν βρίσκω καθόλου αναγκαίο να συνεχίσει
  η ανθρωπότης να θεωρεί ως mot final της ιστορίας τα 3οο χρόνια του
  δυτικού καπιταλισμού, όταν μάλιστα 7 δις!ψυχές βαραίνουν τον πλανήτη...
  Άς ακουστούν και κάποιες γνώμες,σαν του κ.Ηοbsbawm, απο ένα κατ'
  εξοχήν καθεστωτικό μέσο όπως το BBC...τόσο πολύ εθίγη ο αρθρογράφος
  του Daily Bell; μπάς και πειραχτούν οι... ονειρικές αρχές ενός κόσμου που,
  σε τελευταία ανάλυση, δεν άφησε όρθιο τίποτε στο πέρασμα του!

  • Flat avatar
   Flat @ βαγόνι 25/01/2012 11:04:00

   αυτο που λες το παρουσιάσε το αντινιουζ εδώ και ημέρες.

 4. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 25/01/2012 13:48:08

  Το σίγουρο για μένα είναι ότι βαίνουμε σε έναν μετασχηματισμό του καπιταλισμού. Ας ελπίσουμε ότι θα αποβάλει πολλά από τα υστερικά στοιχεία που προσέλαβε από το 90 και μετά.

  Όσο για τον Μάρξ, η άποψή μου είναι ότι έκανε μία πολύ καλή μελέτη του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας, δεν είμαι καθόλου σίγουρος όμως ότι η ακριβής συνταγή που υπέδειξε σαν λύση είναι η σωστή.

 5. Δήμος avatar
  Δήμος 25/01/2012 14:52:54

  «αν κάποιοι λειτουργούν ανεύθυνα στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, σύντομα θα αναγνωριστούν, και η αγορά θα τους αποβάλλει»

  Βλακώδης άποψη, όπως έχει αποδειχτεί πανηγυρικά, ξανά και ξανά, με πρόσφατα όσα διαδραματίζονται από το 2008 και μετά.

  Ο καπιταλισμός, όπως και ο κομμουνισμός, είναι θεωρίες που λειτουργούν με επιτυχία στα χαρτιά. Στην πράξη, λόγω δομικών αδυναμιών, οδηγούν αργά ή γρήγορα σε δράματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.