#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/08/2012 17:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έφθασε στον Άρη το CuriosityΜετά από ένα ταξίδι 8,5 μηνών και 352 εκατομμυρίων μιλίων, το εξερευνητικό όχημα της NASA προσγειώθηκε στις 5.33 GMT στην επιφάνεια του Άρη.

Το υψηλής τεχνολογίας σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη με ταχύτητα 13,000 μιλίων/ώρα και στη συνέχεια επιβραδύνθηκε σιγά-σιγά με μια καινοτόμο τεχνική που ονομάζεται Sky Crane (Ουράνιος Γερανός), φτάνοντας τελικά σε έναν τεράστιο κρατήρα.

Την είδηση αποδέχτηκαν με ζητωκραυγές και φωνές στο Κέντρο Ελέγχου Αποστολών της NASA στην Pasadena, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το σκάφος είχε στείλει πίσω τις πρώτες φωτογραφίες της νέας του πατρίδας.

Για να το γιορτάσουν, οι επιστήμονες, εκτός από τις αγκαλιές και τα κλάματα χαράς, δίνανε ο ένας στον άλλο μπάρες Mars (ναι το δημοφιλές γλυκό σνακ με το όνομα του πλανήτη Άρη!).

Ο Διευθυντής της NASA, Charles Bolden χαρακτήρισε το γεγονός ως ένα μεγάλο βήμα προς το να καταφέρουμε να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη: «Σήμερα, οι ρόδες του Curiocity άρχισαν να χαράζουν το δρόμο πάνω στον οποίο θα δούμε μια μέρα ανθρώπινα αποτυπώματα στον Άρη.»

Η αποστολή αυτή χαιρετίστηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος είπε: «Απόψε, στον πλανήτη Άρη, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έγραψαν ιστορία.»

Η δυσκολότερο στιγμή της προσγείωσης ήταν μια εξωπραγματική περίπτωση γυμναστικών επιδείξεων κατά την διάρκεια των «7 λεπτών του τρόμου» οπότε και βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης προς την επιφάνεια του πλανήτη.

Η NASA ήταν έτοιμη για το «Super Bowl της πλανητικής εξερεύνησης," δήλωσε ο Doug McCuistion, επικεφαλής του προγράμματος εξερεύνησης του Άρη, στο αρχηγείο της NASA: «Σκοράραμε και κερδίζαμε ή δεν σκοράραμε και δεν κερδίζαμε.»

Η τροχιά του Curiocity ήταν τόσο ακριβής που οδήγησε τους μηχανικούς στο να μην επιχειρήσουν μικροδιορθώσεις της τελευταίας στιγμής καθώς έμπαινε στην ατμόσφαιρα.  «Είμαστε έτοιμοι να μπούμε», ανακοίνωσε ο Brian Portock, διαχειριστής της αποστολής.

Μη θέλοντας να προκαλέσουν την τύχη τους, οι πιλότοι του οχήματος πήραν τα… γουρλίδικα φιστίκια τους, καθώς ετοιμαζόντουσαν για την προσγείωση, ως μέρος μιας παλιάς παράδοσης στη NASA.

Αν κάποιος μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος της αυξανόμενης αγωνίας, ήταν ο Steve Squyres, επιστήμονας από το Cornell University, επικεφαλής της τελευταίας επιτυχημένης αποστολής εξερεύνησης της NASA, το 2004.

Αυτή τη φορά ο Squyres είχε υποστηρικτικό ρόλο και σκόπευε να δει την προσγείωση με άλλους ερευνητές στη «γαλαρία των επιστημόνων».  «Η προσγείωση στον Άρη είναι πάντα μια εμπειρία που σου ταράσσει το νευρικό σύστημα. Δεν πρόκειται ποτέ να πάρει κάποιος χαλαρά κάτι όπως η προσγείωση ενός διαστημικού σκάφους στον Άρη,» είπε.Η προσπάθεια προσγείωσης ήταν ιδιαίτερα αγχωτική για τους επιστήμονες της διαστημικής υπηρεσίας. Θα δοκιμάζονταν μια καινούρια τεχνική, το όχημα θα έμπαινε στον αυτόματο πιλότο λόγω της καθυστέρησης της επικοινωνία ανάμεσα στη Γη και τον Άρη και η NASA είχε αναγκαστεί να κάνει διάφορες περικοπές λόγω προϋπολογισμού.

«Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο πρόγραμμα πέρα από την προγραμματισμένη εκτόξευση του δορυφόρου του Άρη το 2013,» δήλωσε το πρώην στέλεχος της NASA, Scott Hubbard, ο οποίος διδάσκει στο Stanford University.

Το Curiosity έχει ως κύρια αποστολή να μελετήσει κατά πόσο το περιβάλλον του πλανήτη είναι ικανό να φιλοξενήσει μορφές ζωής σε μικροβιακό έστω επίπεδο.

Τα τελευταία οχήματα που στάλθηκαν στον Άρη, το Spirit και το Opportunity Twin, είχαν περιβληθεί σε τεράστιους αερόσακους και αναπήδησαν στην επιφάνεια του πλανήτη το 2004. Τα σχέδια για το Curiosity περιελάμβαναν μερικά τεχνάσματα φρεναρίσματος παρόμοια με αυτά των διαστημικών λεωφορείων και ένα υπερηχητικό αλεξίπτωτο, ενώ το πρωτοποριακότερο τέχνασμα που σκέφτηκαν οι μηχανικοί ήταν η χρήση μιας πυραυλοκίνητης συσκευής από την οποία θα κρέμονταν με καλώδια το όχημα, η οποία θα εκτινάσσονταν σε ασφαλή απόσταση μόλις προσγειώνονταν το όχημα και κοβόντουσαν τα καλώδια.

Το πυρηνοκίνητο Curiosity, με μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, είναι γεμάτο με επιστημονικά εργαλεία, κάμερες και μετεωρολογικά όργανα. Περιλαμβάνει ένα ρομποτικό βραχίονα με τρυπάνι, ένα λέιζερ το οποίο είναι αποτελεσματικό απέναντι σε βράχια, ένα ολόκληρο εργαστήριο χημείας για να ανιχνεύει τα δομικά στοιχεία της ζωής και έναν μετρητή ακτινοβολίας.

Το όχημα παρακολούθησε επίσης τα επίπεδα ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για να βοηθήσει τη NASA να κατανοήσει καλύτερα τα ρίσκα για τους αστροναύτες μιας πιθανής μελλοντικής επανδρωμένης αποστολής.

Μετά από αρκετές εβδομάδες ελέγχων, οι έξι τροχοί του οχήματος θα μπορέσουν να κάνουν την πρώτη τους βόλτα και οι ρομποτικοί βραχίονες του να «ξεπιαστούν».

Η περιοχή της προσγείωσης κοντά στον ισημερινό του Άρη επιλέχθηκε επειδή υπάρχουν σημάδια πιθανής ύπαρξης νερού παντού, μία από τις προϋποθέσεις ύπαρξης ζωής όπως την ξέρουμε. Μέσα στον κρατήρα Gale υπάρχει ένα βουνό με ύψος τριών μιλίων και εικόνες από το διάστημα δείχνουν πως στη βάση του φαίνεται να υπάρχουν υψηλές περιεκτικότητες σε ορυκτά που σχηματίζονται με την παρουσία νερού.

Προηγούμενα ταξίδια στον Άρη έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη πάγου κοντά στον Αρειανό βόρειο πόλο πάγου και ενδείξεις πως το νερό κάποτε έρεε, όταν ο πλανήτης δεν ήταν μια απέραντη έρημος όπως σήμερα.

O στόχος του Curiosity: να ψάξει για τα βασικά συστατικά της ζωής, όπως άνθρακα, άζωτο, φώσφορο, θείο και οξυγόνο. Δεν είναι εξοπλισμένο για να ψάξει για ζωντανούς ή απολιθωμένους μικροοργανισμούς. Για να πάρουμε τελικές απαντήσεις, μια μελλοντική αποστολή θα πρέπει να φέρει πίσω στη Γη δείγματα πετρωμάτων για να εξεταστούν.

Η αποστολή αυτή πετυχαίνει τη NASA σε μια φάση αναδιοργάνωσης της στρατηγική της πάνω στην εξερεύνηση του Άρη. Αντιμέτωπη με δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η διαστημική υπηρεσία αποχώρησε από τη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για την προσεδάφιση ενός οχήματος αποκομιδής πετρωμάτων το 2018. Οι Ευρωπαίοι αποφασίσανε να συνεργαστούν με τους Ρώσους, καθώς η NASA θα αποφασίσει ένα νέο πλάνο ενεργειών.

Παρά τη φήμη του Άρη ως νεκροταφείο διαστημοπλοίων, το ειδύλλιο των ανθρώπων με τον κόκκινο πλανήτη συνεχίζεται. Περισσότερες από τις μισές από τις δεκάδες αποστολές όλων των ειδών (δορυφόροι, οχήματα προσεδάφισης κλπ.) από τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, την Ευρώπη και την Ιαπωνία έχουν τελειώσει άδοξα.

Το όχημα Opportunity της NASA είναι μία από τις λίγες αποστολές που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθώς συνεχίζει τις βόλτες του γύρω από έναν κρατήρα στο νότιο ημισφαίριο του Άρη μετά από οκτώ χρόνια.

TopGunZ, από Daily Mail

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2184264/NASA-rover-Curiosity-lands-Mars.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Arianos avatar
  Arianos 06/08/2012 18:52:07

  “One does not discover new lands without consenting to lose sight of the shore for a very long time.”
  ― André Gide

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 06/08/2012 20:58:38

  Προτιμώ να μείνω στη Γη, η οποία μάς προειδοποιεί, με το πρωτοφανές λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία. Η «Αρειανή Περιέργεια» και η εμπορευματοποίηση του Διαστήματος, μπορούν να περιμένουν.
  http://www.nasa.gov/topics/earth/features/greenland-melt.html

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 07/08/2012 00:13:16

   Είναι πλέον διαθέσιμα στο διεθνές αγοραστικό κοινό, με αεροπορικές αποστολές σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου (της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης), τα NASA Διαστημικά Στυλό http://www.thespacestore.com/spacepens.html το διαστημικό σκάκι, το xώμα από τη σελήνη, οι αστροναυτικές στολές, τα διαστημικά παιγνίδια, είδη παιδικών γενεθλίων και camping, η απίστευτη γραφική ύλη, τα διαστημικά σεντόνια και κουβέρτες και τα είδη διακόσμησης παιδικών δωματίων, τα NASA Δώρα και (με μπαταρίες) φωτιστικά, NASA T-shirts, memorabilia, αυτόγραφα αστροναυτών, διαστημικό παγωτό, τροφή και γλυκά και άπειρα άλλα NASA διαστημικά, που ξετρελλαίνουν (περισσότερο τους μεγάλους) και τους μικρούς, στο Original Space Store. Τοp sellers oι κάλτσες NASA “I need my space” (κατηγορία: “space suits and clothing”). Με την εγγύηση: e-commerce by Υahoo!® (Rated TOP 8% in Yahoo!® Stores customer satisfaction) and BBB® (Better Business Bureau® Accredited Business).

 3. Enzo avatar
  Enzo 06/08/2012 21:11:37

  100 χρονια μπροστα ειναι οι Αμερικανοι. Προγραμμα 2 δις ευρω στοιχισε αυτο.Μονο αυτο!
  Και οι ινδοι λεει τωρα θα στειλουν στον Αρη ενα δικο τους , αξιας 85 εκατομμυριων ευρω, που πας ρε Καραμητρο?

 4. TopGunZ avatar
  TopGunZ 06/08/2012 21:42:24

  Καλά μην τρελαινόμαστε, για τους Αμερικάνους μιλάμε, αυτούς που ξοδέψανε κάτι εκατομμύρια για να εφεύρουν στυλό που γράφει στις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας του διαστήματος όταν οι Ρώσσοι έγραφαν... με μολύβι... Οι Ινδοί αυτοί τη στιγμή έχουν απίστευτα πολυτεχνεία, by the way...

  • Enzo avatar
   Enzo @ TopGunZ 06/08/2012 21:46:55

   υπερδυναμη ειναι ακομη και σημερα.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Enzo 06/08/2012 21:56:30

    Καμία αμφιβολία, απλά μην μπερδεύουμε τα ποσά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, ειδικά όταν οι Αμερικάνοι τυπώνουν δολάρια ακόμα και σε χαρτί υγείας.

    • Γρυνη avatar
     Γρυνη @ TopGunZ 06/08/2012 22:15:52

     πειραζει βρε Top;
     τουλαχιστον δεν εχουν τα δικα μας χάλια....

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ Γρυνη 06/08/2012 22:39:57

      Τι έγινε ρε παιδιά, πλέον απαγορεύεται να κάνουμε χιούμορ με τους Αμερικάνους? Να το ξέρω αν είναι, μην έχουμε και κάνα πρόβλημα με την πρεσβεία...

     • βορειος avatar
      βορειος @ Γρυνη 07/08/2012 00:12:14

      τα δικα μας χαλια σιγουρα δεν τα εχουν δυστυχως για αυτους. εχουν ομως εκατομμυρια ανθρωπους χωρις μορφωση και ιατρικη περιθαλψη, οι οποιοι ζιυν γυρω απο ενα βαριλι με φωτια τον χειμωνα, και οι οποιοι νομιζουν οτι η μοναδικη χωρα που υπαρχει στον πλανητη ειναι η USA

     • βορειος avatar
      βορειος @ Γρυνη 07/08/2012 00:16:02

      ξερω περιπτωση απο συγγενη μου ο οποιος μου μετεφερε οτι σταματησε η χειρουργικη επεμβαση ενος ασθενους οταν διαπιστωσαν οτι δεν τον καλυπτε η ασφαλεια του.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ TopGunZ 06/08/2012 21:53:20

   Top,φιλικά,προσεδαφίστηκε στόν Ἄρη.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/08/2012 22:00:15

    Νομίζω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος "γη" ώστε να περιγράψει γενικά το έδαφος. Δεν το έγραψα σε προσθαλάσσωση τουλάχιστον, ε?

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ TopGunZ 06/08/2012 22:10:26

     Ἂν .ανακαλυφθεῖ καί ὕπαρξη νεροῦ στήν ἐπιφάνειά του,θά μποροῦμε νά ποῦμε καί προσθαλασσώθηκε...

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/08/2012 22:39:06

      Αναλόγως την ποσότητα και την αλμυρότητα του νερού βέβαια, σωστά?

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ TopGunZ 06/08/2012 22:56:22

      Βεβαίως,γιατί σέ ἀντίθετη περίπτωση θά λέμε...προσφηνώθηκε.

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ TopGunZ 06/08/2012 21:58:48

   Α μπράβο συνελληνάρα μου για τους αμερικανούς μιλάμε, αυτούς που μας πηδάνε για πλάκα δεκαετίες τώρα, γι'αυτούς μιλάμε.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Παρατηρητής 06/08/2012 22:01:43

    Δεν γνωρίζω τις σεξουαλικές σας προτιμήσεις και καλό είναι να μην γενικεύετε. Κατά τα άλλα που κολλάει το Ελληνάρας σε μια συζήτηση για Αμερικάνους και Ινδούς?

    • Παρατηρητής avatar
     Παρατηρητής @ TopGunZ 06/08/2012 22:29:19

     Είσαι ελληνάρας γιατί ρε παιδί μου εσύ μπορείς και τους βδέεις ταυτοχρόνως, εγώ το ομολογώ ότι δεν μπορώ.

     Υ.Γ.
     περί ρώσικων διαστημικών μολυβιών
     h--p://www.snopes.com/business/genius/spacepen.asp

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ Παρατηρητής 06/08/2012 22:38:14

      Δηλαδή θες να μου πεις ότι έκατσες και έψαξες στο διαδίκτυο αν είναι αλήθεια ένα χαζό αστείο όπως αυτό? Τι έγινε, σταματήσαν να έρχονται Αμερικάνοι τουρίστες και δεν είχες τι να κάνεις?

     • Παρατηρητής avatar
      Παρατηρητής @ TopGunZ 06/08/2012 22:40:59

      Όχι τώρα. Είναι παλιό.

  • Γιώργης Α. avatar
   Γιώργης Α. @ TopGunZ 07/08/2012 09:25:17

   Και οι Αμερικάνοι μέχρι τότε με μολύβι έγραφαν. Το συγκεκριμένο στυλό είναι spinoff (όπως λέμε και στο χωριό μου) άλλης έρευνας.

 5. Μαρία avatar
  Μαρία 06/08/2012 22:31:51

  Γενικά,να πω για τα σχόλια που διαβάζω παραπάνω.Κάποια στιγμή,πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι εδώ στην Ελλάδα,πως η χώρα μας είναι κάτι σαν επαρχεία.Δηλαδή,κάποιος άνθρωπος έχει πρόσβαση σε περισσότερα πράγματα στην Αθήνα από ό,τι στην Κάρπαθο ή ακόμη καλύτερα έχει πρόσβαση σε διαφορετικά πράγματα.Η Ελλάδα είναι η Κάρπαθος του πλανήτη σε σχέση με την Αμερική.Το να κομπλεξάρεται κανείς για αυτό είναι ένδειξη μη αντίληψης της πραγματικότητας. Από την άλλη βέβαια καλά κάνουμε και έχουμε υψηλούς στόχους (αφού πάντα κάναμε συγκρίσεις της χώρας μας με τις υπερδυνάμεις),αλλά δεν οδηγεί πουθενά.Αυτή η χώρα μας έλαχε και θα έπρεπε να κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται με αυτήν.Ας αφήσουμε λοιπόν,μίζες,λαδώματα και όλ ατα υπόλοιπα τραγικά συμβαίνουν και σιγά σιγά μπορούμε να χτίσουμε μία αξιοπρεπή και αξιοσέβαστη χώρα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα.Το μόνο που θα έχουν παραπάνω τότε οι Αμερικάνοι είναι τα λεφτά!

 6. Μαρία avatar
  Μαρία 06/08/2012 22:33:57

  Και ξέχασα να πω : συγχαρητήρια στη NASA. Αυτά είναι τα καταπληκτικά που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος εν ειρήνη

 7. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 06/08/2012 23:14:48

  Τοση φασαρία και τόσα έξοδα για να βάλεις μια σημαία πρώτος;Πόσα κοινωνικά προβλήματα θα έλυνε η Αμερική με τόσα λεφτά.Ας οργάνωναν μια ''σικέ'' επίσκεψη,πρώτη φορά θα ήταν;

 8. alex23 avatar
  alex23 06/08/2012 23:47:16

  αν δεν ειχαν (ξανα)ξεκινησει το διαστημικο τους προγραμμα οι ρωσοι και οι κινεζοι και δεν αρχιζαν δειλα δειλα οι ευρωπαιοι να ετοιμαζουν το δικο τους, δεν θα ειχαμε καμια πτηση προς τον αρη για χρονια ακομα..
  για μια ακομα φορα η νασα θα μας πει για μικροβια και νερο και θα μιλησουν για επανδρωμενες πτησεις που για να γινουν θα πρεπει να φτιαξουμε πρωτα βασεις στην σεληνη..
  και θα βρεθουν σιγα σιγα τα κονδυλια που θα υπερκοστολογηθουν ως συνηθως για να χρηματοδοτησουν νεες πολεμικες τεχνολογιες..

  παντως αν ημουν η νασα θα με ενδιαφερε πιο πολυ πχ να μαθω τι βρισκεται εκει περα* και οχι να παω στην 'σαχαρα' του αρη για να βρω μικροβια και νερο..

  * http://apod.nasa.gov/apod/ap070528.html

 9. DebbyTant avatar
  DebbyTant 07/08/2012 08:54:37

  Τι θα βρουν στον Αρη που δεν υπαρχει στη γη ?
  Αρειανες? Εμενα παντως που το μεγαλυτερο προβλημα μου ειναι που δε μπορω να βρω αντρα οπως τον θελω θα με ενδιεφερε να βρει ο Ομπαμα Αρειανους.

  • Φιδίσιος avatar
   Φιδίσιος @ DebbyTant 07/08/2012 09:29:22

   Ανδρας ψαχνει για ανδρα! Ωραία.

 10. DebbyTant avatar
  DebbyTant 07/08/2012 10:03:14

  Φιδισιε,
  κοριτσακι ειμαι.
  Ντεμπυταντ, πρωτοεμφανιζομενη

 11. DebbyTant avatar
  DebbyTant 07/08/2012 10:06:09

  Τι σε εκανε να παρεις αυτο το nick?

 12. Ευάριστος avatar
  Ευάριστος 20/08/2012 12:06:51

  Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία για την εξερεύνηση κοντινών πλανητών δεν μας βλέπω να αντέχουμε αυτά τα 100 χρόνια αν βάλεις μόνο την Ινδία μέχρι το 2040 θα έχει φθάσει τα 2 δις μαζί με Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Που θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι;; Ο Άρης μοιάζει με την νέα ανακάλυψη της Αμερικής βέβαια το πρόβλημα είναι πως θα μεταφέρεις ανθρώπους εκεί και πως θα ξεκινήσεις την γεωπλασία του πλανήτου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.