Έρχονται τα αεροπλάνα χωρίς παράθυρα
26/08/2014 15:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρχονται τα αεροπλάνα χωρίς παράθυρα

Φανταστείτε να βρίσκεστε σε μια πτήση όπου, στη θέση των παραθύρων, υπάρχουν οθόνες που προβάλουν τον ουρανό έξω. Αυτή η νέα τεχνολογία, που θα μπορούσε επιπλέον να συμβάλει στη μείωση του βάρους του αεροσκάφους, πιθανόν να γίνει σύντομα πραγματικότητα. Πλαστικές οθόνες για χρήση στις καμπίνες των αεροσκαφών είναι μία από τις πολλές εφαρμογές της εκτυπώσιμων ηλεκτρονικών ειδών που αναπτύσσονται στο Κέντρο για την Καινοτομία (Centre for Process Innovation) του Sedgefield στη βορειοανατολική Αγγλία και αποτελεί μέρος του δικτύου κέντρων τεχνολογίας που είναι γνωστά ως «καταπέλτης».

Με τη χρήση αγώγιμου μελανιού, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά - τεχνολογία που εδώ και καιρό υπόσχεται να «ζωντανέψει» προϊόντα όπως μπουκάλια για αρώματα και συσκευασίες τροφίμων - μπορεί να ενσωματώσουν τα ηλεκτρικά κυκλώματα σε χαρτόνι και πλαστικό, με ελάχιστο κόστος. Στα φαρμακευτικά προϊόντα, η έξυπνη συσκευασία θα μπορούσε να πει, για παράδειγμα, σε έναν ασθενή πότε να πάρει τα φάρμακά του.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός αεροπλάνου χωρίς παράθυρα προκαλεί ιδιαίτερο ενθουσιασμό στους επιστήμονες του CPI. Αντικαθιστώντας τα παράθυρα με μια διαδραστική πλαστική οθόνη, το βάρος του αεροσκάφους θα μειωθεί, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους των καυσίμων. «Η μείωση του βάρους ενός αεροπλάνου είναι ένας στόχος για τη βιομηχανία», λέει ο Tom Taylor, ο οποίος είναι μέρος της ομάδας του CPI.

Ενώ το αεροπλάνο χωρίς παράθυρα δεν είναι μια νέα ιδέα - φορτηγά αεροσκάφη και στρατιωτικά αεροσκάφη συνήθως δεν έχουν παράθυρα- οι κατασκευαστές εμπορικών αεροσκαφών είναι σκεπτικοί με την ιδέα, καθώς ανησυχούν για την αντίδραση των επιβατών. Μια εταιρεία αεροδιαστημικής των ΗΠΑ, όμως, έχει ανακοινώσει σχέδια. Φέτος, η Spike Aerospace δήλωσε ότι θα περιλαμβάνει μία καμπίνα χωρίς παράθυρα στο Spike S-512 Supersonic Jet, το οποία αναμένεται να βγει το 2018. Ο Vik Kachoria, πρόεδρος της Spike Aerospace, πιστεύει ότι η «multiplex ψηφιακή καμπίνα», όπως την ονομάζει, θα κερδίσει του επιβάτες. «Σύντομα θα ζήσουν την εμπειρία μιας υπέροχης πανοραμικής θέας του έξω κόσμου», λέει. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να συμπεριλάβει πολλά παράθυρα για λόγους έκτακτης ανάγκης, τα οποία οι επιβάτες θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν για μια «γρήγορη ματιά» έξω.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το CPI έχει συνεργαστεί με εταιρείες για την ανάπτυξη μιας αλυσίδας εφοδιασμού τεχνολογίας που θα ωφελήσει τις βρετανικές κατασκευές. Συζητά επίσης με τους κατασκευαστές αεροσκαφών την τεχνολογία. «Ίσως δούμε το πρώτο από αυτά τα αεροσκάφη στην αγορά σε τρία με τέσσερα χρόνια» λέει ο Taylor.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/3217fe3a-29e1-11e4-914f-00144feabdc0.html#axzz3BTZxpzpO

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 26/08/2014 16:11:07

  "Φανταστείτε να βρίσκεστε σε μια πτήση όπου, στη θέση των παραθύρων, υπάρχουν οθόνες που προβάλουν τον ουρανό έξω" Έτσι ώστε αν το αεροπλάνο πέσει, οι οθόνες να δείχνουν μέχρι την τελευταία στιγμή εικόνες απόλυτα καθησηχαστικές...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Άπαντα Επιστάμενος 26/08/2014 16:23:20

   ...και στα μεγάφωνα να παίζει το παιδικό τραγουδάκι: ''το αεροπλάνο πέφτει,πέφτει πέφτει πέφτει...''

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 26/08/2014 23:55:39

    Θα πω κάτι που ίσως θα σ' αρέσει: Μπορεί να παίζει ύμνους της εκκλησίας κατάλληλους για την περίσταση.

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Άπαντα Επιστάμενος 27/08/2014 08:41:03

     Αυτοί θα παίζουν στο έδαφος και οι επιβάτες μάλλον δεν θα τους ακούνε..

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 27/08/2014 09:36:53

      Σε έπιασα: Θα τους ακούνε αλλά όχι με τα φυσικά / υλικά τους αυτιά!

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Άπαντα Επιστάμενος 27/08/2014 20:47:30

      Εξαρτάται,σε τι Θεό και αν πιστεύουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.