#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/03/2012 17:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα «περίεργο» Ευαγγέλιο, προκαλεί συζητήσειςΤο τελευταίο διάστημα, το Βατικανό ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο μιας μυστικής Βίβλου, στην οποία υποτίθεται ότι ο Ιησούς περιγράφει τον ερχομό του προφήτη Μωάμεθ στη γη.

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI, λέγεται ότι επιθυμεί να δει αυτή την Βίβλο, που είναι ηλικίας 1.500 ετών, και που πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για το Ευαγγέλιο του Βαρνάβα, που το τουρκικό κράτος κρύβει εδώ και δώδεκα χρόνια.

Ο χρυσοποίκιλτος αυτός τόμος, αξίας £14 εκατομμυρίων, είναι γραμμένος στην μητρική γλώσσα του Ιησού (αραμαϊκά), και λέγεται πως περιέχει, εκτός από τις πρώιμες διδασκαλίες του Χριστού, και την πρόβλεψή του για τον ερχομό του Προφήτη Μωάμεθ.

Πρόκειται για ένα δερματόδετο βιβλίο,  που ανακαλύφθηκε από την τουρκική αστυνομία, στη διάρκεια μιας επιδρομής εναντίον λαθρεμπόρων το 2000.

Μέχρι το  2010 οι αρχές το φύλαγαν προσεκτικά, και στη συνέχεια το παρέδωσαν στο εθνογραφικό μουσείο της Άγκυρας, όπου αποκαθίσταται, και σύντομα θα μπορεί να το παρουσιαστεί στο κοινό.

Μια  φωτοτυπία μιας μόνο σελίδας του χειρόγραφου αυτού, λέγεται πως αξίζει περίπου £1.5 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ertugrul Gunay, το βιβλίο αυτό αποτελεί μάλλον μια αυθεντική εκδοχή του Ευαγγελίου που η εκκλησία απαγόρευσε, εξαιτίας του ότι περιέχει πολλά κοινά σημεία με την ισλαμική άποψη περί του Ιησού.

Επίσης ανέφερε πως το Βατικανό έχει ενδιαφερθεί επίσημα ώστε να εξετάσει το συγκεκριμένο βιβλίο, για το οποίο οι Μουσουλμάνοι ισχυρίζονται πως αποτελεί συμπλήρωμα των τεσσάρων  Ευαγγελίων.

Το συγκεκριμένο «Ευαγγέλιο», όπως και η ισλαμική πίστη, αναφέρεται στον Ιησού ως άνθρωπο, και όχι ως θεό. Απορρίπτει την ιδέα της Αγίας Τριάδας και το γεγονός της σταύρωσης, ενώ αποκαλύπτει ότι ο Ιησούς προέβλεψε τον ερχομό του Μωάμεθ.

Σε κάποιο απόσπασμα, αναφέρεται ότι ο Ιησούς μιλώντας σε έναν ιερέα, του είπε ότι ο αληθινός Μεσσίας θα ονομάζεται Μωάμεθ.

Σε κάποιο άλλο απόσπασμα, ο Ιησούς αρνείται ότι ο ίδιος είναι ο Μεσσίας, λέγοντας πως αυτός ή αυτή θα είναι μέλος των Ισμαηλιτών, ένας όρος που χρησιμοποιούνταν για τους Άραβες.

Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον για το «νέο» αυτό ευαγγέλιο, κάποιοι το θεωρούν πλαστό, και ηλικίας 400-500 χρόνων το πολύ. Τα παλαιότερα αντίγραφά του είναι του 16ου αιώνα, και είναι γραμμένα στα ισπανικά και στα ιταλικά.

Σύμφωνα με τον πάστορα των Προτεσταντών İhsan Özbek, αποκλείεται να είναι γνήσιο, επειδή ο Βαρνάβας ζούσε τον 1ο αιώνα, και ήταν ένας από τους Απόστολους του Ιησού, σε αντίθεση με την εκδοχή του βιβλίου, που τον θέλει να ζει τον 5ο ή τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Ο καθηγητής θεολογίας Ömer Faruk Harman πιστεύει πως μόνο με μια επιστημονική σάρωση και εξέταση του τόμου, θα μπορούσε να διακριβωθεί η πραγματική του ηλικία.

Ο Βαρνάβας, που γεννήθηκε στη Κύπρο ως Ιωσήφ, υπήρξε ένας από τους πρώτους Χριστιανούς, και αργότερα ονομάστηκε  Απόστολος. Η ιστορία του περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων, και σε μερικές από τις Επιστολές του Παύλου.

Το που και πως πέθανε, δεν έχει εξακριβωθεί ιστορικά. Η χριστιανική παράδοση τον θέλει να έχει μαρτυρήσει στη Σαλαμίνα της Κύπρου, ενώ θεωρείται και ως ο ιδρυτής της κυπριακής Εκκλησίας, που η μνήμη του γιορτάζεται την 11η Ιουνίου.

 

Daily Mail

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2105714/Secret-14million-Bible-Jesus-predicts-coming-Prophet-Muhammad-unearthed-Turkey.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τάσος avatar
  τάσος 01/03/2012 18:32:19

  έρχεται το πάσχα. άγιες μέρες.

 2. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 01/03/2012 21:20:02

  Να το δει κι ο Πάπας, να τα δούμε κι εμείς όλα...

 3. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 01/03/2012 21:42:04

  Είναι διαπιστωμένο ότι εδώ και χρόνια όλες οι "αποκαλύψεις" που επιχειρούν να κλονίσουν τη Χριστιανική παράδοση, έρχονται στο φως παραμονές μεγάλων εορτών και κυρίως στη περίοδο πριν το Πάσχα.

 4. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 01/03/2012 22:00:06

  Μουσουλμανικές προπαγάνδες. Στην καλύτερη περίπτωση μυθεύματα των πρώτων γνωστικιστών.

 5. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 01/03/2012 23:42:33

  ((χασμουρητό))

 6. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 02/03/2012 00:25:37

  Ὃσοι πιστεύουν τίς προφητείες τῶν Μάγια γιά τή συντέλεια τοῦ κόσμου,πιστεύουν κι αύτά...

  • Flat avatar
   Flat @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 02/03/2012 09:13:27

   μακάριοι οι πτωχοί τω πνευματι που αρκούνται στα παραμυθάκια της θρησκείας τους.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Flat 02/03/2012 10:29:07

    Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία (όρος που σημαίνει αναζήτηση της αλήθειας) - είναι αποκεκαλυμμένη Αλήθεια. Ο αριστερισμός όμως έχει όλα τα χαρακτηριστικά θρησκείας...

    • Flat avatar
     Flat @ ΚΜ 02/03/2012 12:47:05

     παραμυθια αγράμματων γιδοβοσκων εβραίων που έγιναν αν εγιναν πριν από χιλιάδες χρονια. Σπουδαία αλήθεια!

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Flat 02/03/2012 13:12:04

      Ἐγώ φίλε μου ὁνομάζω παραμύθια αὐτά τά περί δῆθεν ''εὐαγγελίου'' πού βρῆκαν λέει οἱ τούρκοι κι ὂχι γιά τήν Ὀρθοδοξία μας. Ἂν δέν τά πιστεύεις ἐσύ δικό σου θέμα!

 7. Δικερως avatar
  Δικερως 02/03/2012 00:45:16

  "...που ανακαλύφθηκε από την τουρκική αστυνομία, στη διάρκεια μιας επιδρομής εναντίον λαθρεμπόρων το 2000."

  • Civil-Eng. avatar
   Civil-Eng. @ Δικερως 02/03/2012 08:11:32

   Που τύχη... και η αποκάλυψη κοντα στο Πάσχα... Η αλήθεια είναι πως είχα αρχησει να ανυσυχώ, πως και τέτοιες μέρες δεν είχε ακουστεί τίποτα.. κανα ευαγγέλιο, κανας τάφος ,κατιτις...

 8. Kυαίστωρ avatar
  Kυαίστωρ 02/03/2012 00:54:45

  Kαλύτερα να είμαστε επιφυλακτικοί αλλά όχι απόλυτα αφοριστικοί αναφορικά με τη γνησιότητά του. Έτσι κι αλλιώς έχουμε δει και ακούσει πολλά τα τελευταία χρόνια. Δόξα τω Θεώ κυκλοφορούν ένα σωρό ιστορίες για τα "απόκρυφα" Ευαγγέλια ;)

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Kυαίστωρ 02/03/2012 07:37:50

   Εἶμαι ἀπόλυτα ἀφοριστικός κι ἀκόμη παραπάνω,σέ τέτοιες ἀπάτες!
   Ἂποψή μου,φιλικά.

 9. Στάθης avatar
  Στάθης 02/03/2012 09:38:43

  Μή μασάτε....απλά είναι άλλο ένα από τα δεκάδες "απόκρυφα" ψευδοευαγγέλια, τα οποία εμφανίστηκαν αμέσως μετά την εμφάνιση του Χριστιανισμού τον 1ο αι. μ.Χ...Αρκετά από αυτά εκδόθηκαν τον 19ο αι. από τον Κωνσταντίνο Tischendorff (φωτοαναστατική ανατύπωση του έργου του υπάρχει από τις εκδόσεις Σπανός, αν δεν κάνω λάθος). Όλα αυτά τα "ευαγγέλια" ήταν προϊόντα διαφόρων σεχτών που εμφανίστηκαν στους κόλπους ή τις παρυφές της πρώιμης Εκκλησίας, οι λεγόμενοι Γνωστικοί, όπου προσπάθησαν εν είδει αχταρμά να συνδυάσουν τον Χριστό με τον Ορφέα Τρισμέγιστο και τον Μίθρα...Απλά αυτό εδώ μου φαίνεται ακόμη πιό χονδροειδές...

  • Geros avatar
   Geros @ Στάθης 02/03/2012 10:52:53

   Το παρουσιάζεις σαν να υπήρχε μια σαφής δογματική θέση από τον πρώτο αιώνα και μερικοί προσπάθησαν να την αλλοιώσουν ανεπιτυχώς, προσθέτοντας τις δικες τους δοξασίες.
   Ο χριστιανισμός όπως τον ξέρουμε σήμερα είναι προϊόν ζύμωσης και αντιπαραθέσεων. Σε αυτές τις διαμάχες κάποιοι έχασαν , κάποιοι μειοψήφησαν και οδηγήθηκαν εκτος του σώματος της εκκλησιας . Τα απόκρυφα είναι πολύτιμο απομεινάρι αυτής της περιόδου , μας αποκαλύπτουν την ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού πριν την λήθη που επέβαλε η λογοκρισία των νικητών της διαμάχης.
   Ένα παράθυρο σε αυτή την ταραγμένη περίοδο του χριστιανισμού μας ανοίγει και ένα κείμενο της καινής διαθήκης , η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Βλέπουμε σε αυτήν έναν χριστιανισμό ασχημάτιστο ακόμα δογματικά , με την διαμάχη για το αν η νέα θρησκεία πρέπει να συμπεριλαμβάνει και μη Εβραίους να βρίσκετε στο αποκορύφωμα της (με τον Ιωάννη να είναι προφανώς με την μεριά αυτών που είναι εναντίων της εισόδου μη Εβραίων), και στα τα μηνύματα στις επτά εκκλησιες να είναι σαφές ότι όλοι τσακώνονται με όλους.
   Για αυτούς τους λόγους πολλοί ήταν οι ιεράρχες που ήταν αντίθετοι στο να συμπεριληφθεί στην Αγια Γραφή , ευτυχώς για εμάς τελικά συμπεριελήφθη , έτσι αυτή η εικόνα της πρώιμης εκκλησιάς έφτασε αυτούσια σε εμάς σήμερα.

   • αποκατάσταση avatar
    αποκατάσταση @ Geros 02/03/2012 17:08:10

    Αυτός πάντως είναι και ο λόγος που ορισμένοι μελετητές θεωρούν ότι τα απόκρυφα ευαγγέλια μαρτυρούν ορισμένες πτυχές της ζωής του Χριστού. Υπάρχει σαφώς πολύ ενδιαφέρον αλλά θέλει προσοχή αυτή η μελέτη διότι κρύβει πολλούς ανταγωνιστές που θέλησαν να διεκδικήσουν τη δική τους κοσμοθεωρία χωρίς υποχρεωτικά να περιέλαβαν την αλήθεια.

 10. εξυπνάκιας avatar
  εξυπνάκιας 02/03/2012 12:47:31

  το να σας κάνουν απο χριστιανούς ΄μουσουλμάνους παίζει...το να κάνουν τους άθεους μουσουλμάνους να το ξεχάσουν

 11. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΑΛΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΑΛΟΣ 02/03/2012 13:33:02

  Το μόνο "Ευαγγέλιο" που έχει ουσία και απευθύνεται σε έλλογα όντα και όχι σε νήπια κάθε λογής... Είναι η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία.
  Σ' αυτήν εξ' άλλου βασίστηκε και ο Ιουδαιοχριστιανισμός, για να στηρίξει κάπως τα εντελώς ανισόρροπα τής λεγομένης "Καινή (κενή;) Διαθήκη"!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΑΛΟΣ 02/03/2012 13:59:53

   Μπορείς να μας πεις εσύ σε ποιο ακριβώς από τα ρεύματα της ελληνικής φιλοσοφίας εντάσσεσαι;
   Διότι μόνο και μόνο ότι την αποκαλείς "ευαγγέλιο" δείχνει ότι μάλλον δεν έχεις διαβάσει έλληνες φιλοσόφους.
   Ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης, που σίγουρα είχε διαβάσει φιλοσοφία πολύ περισσότερο από σύγχρονους "ελληνιστές" επιπέδου Δαυλού, είχε πει εύστοχα ότι αυτή είναι σαν τη γυναίκα που εγκυμονεί και έχει ωδίνες τοκετού, αλλά ουδόποτε τίκτει.

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΒΙΣ 02/03/2012 15:14:22

    ΒΙΣ,ὃπου κι ἂν σχολιάζεις σέ θαυμάζω!

   • occoultist avatar
    occoultist @ ΒΙΣ 02/03/2012 15:43:35

    Τς,τς,τς. Ειπε τέτοιο βαθυστόχαστρο πράγμα ο " άγιος" Γρηγόριος Νύσσης;; Ο εχων ""διαβάσει φιλοσοφία πολύ περισσότερο από σύγχρονους “ελληνιστές” επιπέδου Δαυλού"" είχε προφανώς πρόβλημα πνευματικής στειρότητος αφού δεν κατάφερε με τόσες δόσεις, να γονιμοποιήση, επιτέλους,το πνεύμα του. Κρίμα και τον είχα σε... υπόληψη. :)

   • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΑΛΟΣ avatar
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΑΛΟΣ @ ΒΙΣ 03/03/2012 10:13:13

    Αγαπητέ ΒΙΣ, η Ελληνική φιλοσοφία έχει γονιμοποιήσει ό,τι βλέπουμε και ό,τι αισθανόμαστε σήμερα. Ακόμα και τον Χριστιανισμό γονιμοποίησε. Αντιθέτως, ο Χριστιανισμός εγκυμονεί και τίκτει εξυπνάκες σαν και σένα. Σεβάσου τους αγράμματους, εσύ ο πεφωτισμένος, αυτούς δηλαδή που θέλουν προπάτορας τους να είναι ο Σωκράτης και όχι ο Αβραάμ...

   • akenaton avatar
    akenaton @ ΒΙΣ 03/03/2012 22:54:12

    Αμαν με τη μανία σας όλα να τα ανάγετε στην ορθοδοξία! Επιτέλους, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν χρειάζονται πνευματική καθοδήγηση από δόγματα για να αντιληφθούν τη ζωή. Τόσο δύσκολο είναι να το κατανοήσετε αυτο;;;

 12. Στέφανος avatar
  Στέφανος 02/03/2012 22:09:45

  Mια ακόμη προσπάθεια να χτυπηθεί η Ορθοδοξία και ο Χριστιανισμός εν όψει των αγίων ημερών που έρχονται σε λίγες εβδομάδες. Το προσπάθησαν και στο πρόσφατο παρελθόν. Σας θυμίζω ενδεικτικά : Το 2005 η ιστορία με τον κώδικα DA VINCI, το 2006 η ιστορία με το "Ευαγγέλιο του Ιούδα", το 2007 η ιστορία με τον δήθεν χαμένο τάφο του Ιησού που ανακάλυψε ο Ντ.Κάμερον στα Ιεροσόλυμα. 2012 και η ιστορία απ' ότι φαίνεται επαναλαμβάνεται. Και πάντα παραμονές της Μ.Εβδομάδος και του Πάσχα. Τυχαίο ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.