#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/09/2011 09:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα πείραμα ανατρέπει τα πάντα στη ΦυσικήΗ πιο διάσημη εξίσωση στην ιστορία των μαθηματικών, αυτήν που τη γνωρίζουν ακόμη και άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τα μαθηματικά, είναι η περίφημη E=MC2 του Einstein.

Σήμερα όμως, ο μεγάλος φυσικός, είναι πολύ πιθανόν να στριφογυρίζει στο τάφο του. Η εξίσωσή του, μπορεί και να είναι λάθος!

Ο λόγος είναι ότι οι επιστήμονες του κέντρου CERN πιστεύουν πως ανακάλυψαν σωματίδια νετρίνο, που ταξιδεύουν πιο γρήγορα και από το φως.

Σύμφωνα όμως με την ειδική θεωρία της σχετικότητας του Einstein, και την διάσημη εξίσωσή του, τίποτα δεν μπορεί να κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτήν του φωτός.

Στο περιοδικό Wired, ο Adrian Cho δεν μασάει τα λόγια του: «Αν είναι αλήθεια, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στη φυσική των τελευταίων 50 χρόνων».

Τώρα, το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι επιστήμονες όντως ανακάλυψαν κάτι που κινείται πιο γρήγορα από το φως, ή παραπλανήθηκαν από κάποιο άγνωστο συστημικό σφάλμα στο πείραμά τους, που μειώνει τεχνητά την αίσθηση του χρόνου.

Όπως λέει ο σωματιδιακός φυσικός Chang Kee Jung, του Stony Brook University της Νέας Υόρκης, «Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται περί σφάλματος. Στοιχηματίζω και το σπίτι μου…».

Η ανακάλυψη, αν ισχύει,  είναι απόλυτα ανατρεπτική για την επιστήμη, αφού η σύγχρονη φυσική βασίζεται στο ότι η ταχύτητα του φωτός είναι και το απόλυτο κοσμικό όριο ταχύτητας στο σύμπαν.

Όπως είπε και ο εκπρόσωπος του CERN, «η αίσθηση που έχουμε είναι ότι πρόκειται για κάτι εξωπραγματικό, και που δεν μπορεί να είναι αληθινό…».

Το εργαστήριο  Fermilab στο Σικάγο, ανακοίνωσε με τη σειρά του, πως προχωρά σε άμεση δική του πειραματική έρευνα, προκειμένου να επαληθευτούν ή όχι τα συνταρακτικά ευρήματα του CERN.

S.A. από Wired, BBC

http://www.wired.com/wiredscience/2011/09/neutrinos-faster-than-light/

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-15017484

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 24/09/2011 10:17:08

  Δηλ. αμφισβητείται η σχέση της ενέργειας και της μάζας..και γιατί όχι; τρανό παράδειγμα: ποια η σχέση της παραγωγής Έργου με τη μάζα των Μπένι-Πάγκαλου; αντιστρόφως ανάλογη!

  • Delphi avatar
   Delphi @ ΕΥΑ 24/09/2011 12:25:23

   Xaxaxaxa! ;)

  • manos avatar
   manos @ ΕΥΑ 24/09/2011 14:56:20

   Μπράβο σου. Πραγματικά καλός συσχετισμός.
   Αλλά είναι φοβερό ρε παιδί μου. Οτι συζήτηση και να ξεκινήσει, πάλι σε αυτούς καταλήγουμε.
   Ευτυχώς όμως που υπάρχει ο Λοβέρδος και διασφαλίζει το Εργο.
   Το οποίο το έχει αναγάγει σε εργόχειρο.

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ manos 24/09/2011 15:10:11

    χαχα! μπράβο mano..τώρα είναι ξεκάθαρο και το πού επιταχύνουν ..στο εργόχειρο!!!
    Μέχρι και η Επιστήμη αυτούς χρησιμοποιεί στα εργαστήρια!

 2. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 24/09/2011 10:26:53

  Παρά λίγο ένα πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα να δημιουργήσει παρόμοια αναστάτωση στην διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ήταν όταν μετά τις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τον Ιούνιο του 2009, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ. Καραμανλής, αποφάσισε να αντιδράσει. Το αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό για το κόμμα του--είχε χάσει με 4-5 μονάδες διαφορά. Συγκάλεσε, λοιπόν, το πλήρες (δηλαδή και τους υφυπουργούς) υπουργικό συμβούλιο. Δεν έγινε κάποια σοβαρή ανάλυση ή συζήτηση. Απλά ο πρωθυπουργός ζήτησε από την κυβέρνησή του επιτάχυνση του έργου της.
  Αυτό όταν έγινε αντιληπτό διεθνώς, προκάλεσε αναταραχή στην διεθνή επιστημονική κοινότητα. Αμέσως άρχισαν να διοργανώνονται επιστημονικά συνέδρια. Από το Βλαδιβοστόκ στην Λισσαβόνα, από το Όσλο στην Καμπέρα, από το Βανκούβερ στην Ιερουσαλήμ, φυσικοί, αστρονόμοι, μαθηματικοί, πυρηνικοί επιστήμονες, βάλθηκαν να συζητούν το μέγα πρόβλημα: Πως είναι δυνατόν να επιταχυνθεί η αδράνεια;
  Ήρθαν, όμως, οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2009 και τα διεθνή επιστημονικά συνέδρια σταμάτησαν. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν απασχολούσε πλέον τους θετικούς επιστήμονες. Μια νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με νέα ερωτήματα, αυτή τη φορά για οικονομολόγους, χρηματιστές, και πολιτικούς αναλυτές.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ StarPowerNone 24/09/2011 15:23:19

   Ενώ η κυβέρνηση του Τρισμέγιστου Γιωργάκη Παπανδρέου σκίζει από υπερκινητικότητα! Άσε μας βρε φίλε, ΔΥ του Πασόκ θα είσαι μάλλον

  • StarPowerNone avatar
   StarPowerNone @ StarPowerNone 24/09/2011 15:55:41

   Μανώλη Μ.,
   Έχεις δίκιο στο πρώτο. Έχουμε και λέμε, λοιπόν… Επανόρθωση:
   Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του ‘Τρισμέγιστου’ παγκόσμιου στοχαστή ΓΑΠ, που ανέλαβε μετά τον σεμνό και ταπεινό Καραμανλή, κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες με ένα κράμα ψεύδους, απάτης, αβελτηρίας και παθολογικής αλαζονείας, πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο, να δημιουργήσει συνθήκες ανεπίστρεπτης καταστροφής. Κοινωνικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι, φαύλοι χρηματιστές και πολιτικοί αναλυτές σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, ασχολούνται με το φαινόμενο, χωρίς να μπορούν να βγάλουν άκρη. Είναι ανάγκη να συνεπικουρηθούν και από έγκριτους ψυχαναλυτές. Στην δε Ελλάδα, μερικοί πολίτες με ήθος, καλλιέργεια νου και ψυχής, εμποτισμένοι σε αξίες, ιδεώδη και ιδανικά που αναπτύχθηκαν σε βάθος αιώνων, αδυνατούν να ερμηνεύσουν την επελθούσα καταστρεπτική λαίλαπα. Έτσι, στην προσωρινή αμηχανία τους, άρχισαν να θεωρούν ότι όλα γίνονται κατόπιν σχεδίου, εμπνευσμένου από ξένους και ντόπιους προαγωγούς της παγκοσμιοποίησης.
   Στο δεύτερο και το τρίτο, όμως, έπεσες έξω: Δεν υπήρξα ούτε για μια ώρα ΔΥ (όχι ότι είναι κακό να είναι κανείς ΔΥ) και δεν είχα ποτέ μα ποτέ μου να κάνω απολύτως τίποτε με το ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο.
   Και ένα τέταρτο: Δεν είμαι ‘τέλειος’ και σου ζητώ συγγνώμη γι αυτό.

 3. anideos avatar
  anideos 24/09/2011 10:28:15

  Και καποιοι αλλοι λενε οτι βρηκαν την αποδειξη οτι υπαρχουν παραλληλα συμπαντα, καθως απο τους 18000 γαλαξιες που εχουν εξετασει οι περισοτεροι ειναι αριστεροστροφοι 7% πιο πολλοι αριστεροστροφοι απο οτι δεξιοστροφοι.
  Το κακο ειναι πως στη δηψα για καινουριες ανακαλυψεις ορισμενοι ξεχνουν πως υπαρχουν εκατονταδεσ εκατομμυρια γαλαξιες και σωματιδια που δεν εχουν καν ερευνηθει αυτα της μαυρης υλης για παραδειγμα.

 4. singularity avatar
  singularity 24/09/2011 10:53:50

  Το Fermilab κλασικά τρέχει πίσω από τις εξελίξεις του CERN, κοροϊδεύοντας τον κόσμο. Εδώ προσποιούνται πως δήθεν βρίσκονται σε «αγώνα δρόμου» με το CERN (σαν να λέμε Alfa-Romeo Vs Bugatti) για το μποζόνιο του Χίγκς, μόνο και μόνο για να μη τους κοπούν οι επιδοτήσεις και κατεβάσει ρολά το μαγαζί.

  • np_complete_problems avatar
   np_complete_problems @ singularity 24/09/2011 11:48:00

   Αγαπητέ Singularity,
   δεν θα μου προξενούσε έκπληξη αν το Fermilab "έβρισκε πρώτο" το Higgs. Ιδίως αν η μάζα του είναι γύρω στα 140 GeV.
   Στους "επιταχυντές" δεν παίζει ρόλο μόνο η "ισχύς τους" αλλά και το λογισμικό, οι αισθητήρες και ΚΥΡΙΩΣ ό όγκος των δεδομένων που έχει συγκεντρωθεί.
   Μην ξεχνάμε βέβαια ότι μπορεί και να μην υπάρχει ....

 5. GSV avatar
  GSV 24/09/2011 12:31:35

  Ειναι πολυ επισφαλης η ανακαλυψη. Σε τοσο υψηλες ενεργειες το στατιστικο σφαλμα ειναι δυσκολο να υπολογιστει. Σε αυτα τα πειραματα οι μετρησεις δεν γινονται απευθειας αλλα χρησιμοποιουνται στατιστικα μοντελα (π.χ. ΜΟΝΤΕ CARLO) για να εξαγαγουν αποτελεσματα. Το σφαλμα που εμπεριεχεται στο στατιστικο μοντελο ειναι πολυ σημαντικος παραγοντας. Το σφαλμα στα στατιστικα μοντελα μειωνεται μονο οταν αυξανεται ο ογκος των δεδομενων που συλλεγονται. Απο γνωση μου μεσα στο CΕΡΝ, χρειαζονται τουλαχιστον 2-3 χρονια ακομα συλλογης δεδομενων ωστε να μπορεσουν να μιλησουν με ασφαλεια για τυχον ανακαλυψη νεας φυσικης. Επομενως εαν δεν υπαρξει διασταυρωση των αποτελεσματων απο διαφορετικους φορεις και σε διαφορετικες συνθηκες το να μιλας για τετοια ανακαλυψη τοσο νωρις μπορει να ειναι εν μερει αστοχο.

  • stanley@gr avatar
   [email protected] @ GSV 24/09/2011 13:20:15

   σε καθε περιπτωση η ολη υποθεση εχει μια μοναδικη γοητεια!
   μου αρεσει πολυ η ιδεα μιας αλλης επερχομενης γνωσης και μυστικων υπο ανακαλυψη...
   ο ανθρωπινος νους δεν εφησυχαζει ποτε και τα μυστικα της φυσης ειναι πολυ καλα κρυμμενα!

 6. SERTIS avatar
  SERTIS 24/09/2011 14:28:05

  και εγώ τόσα χρόνια ΤΣΑΜΠΑ ΣΠΟΥΔΑΖΑ ΦΥΣΙΚΗ;;;;;;;;

 7. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/09/2011 14:32:57

  ἐκεῖ σὲ θέλω...

  Πάντως, μὲ ἕνα γερὸ ταρακούνημα στὰ θεμέλια τῆς φυσικῆς μπορεῖ ἐπιτέλους νὰ τρωθεῖ ὁ ἐπιστημονικὸς μεσσιανισμὸς κομμωτηρίου τῶν ἄγευστων τῆς ἐπιστήμης ἀνθρώπων ("ἡ ἐπιστήμη θὰ νικήσει τὸν θάνατο", "ἡ ἐπιστήμη θὰ ἀπαντήσει κάποτε στὰ πάντα", ἀκόμα καὶ ἐρωτήματα ποὺ ἀξιωματικὰ δὲν τὴν ἀφοροῦν ὅπως τὸ τί κάνει τὴν καλὴ ποίηση, καλὴ ποίηση, ἂν ἔχει νόημα ἡ ὕπαρξη) καὶ θὰ μπορέσουμε νὰ ἀσχοληθοῦμε μὲ τὸ μελώδημα συναρπαγῆς ποὺ συνιστᾶ ἡ ἐπιστήμη πέρα ἀπὸ τὴν θρησκειοποιημένη/τοτεμοποιημένη μορφή της.

  • GSV avatar
   GSV @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/09/2011 14:49:37

   φιλε μου πειραματα σαν αυτο που πραγματοποιειται στο CERN, πηγαζουν ακριβως απο την πεποιθηση των επιστημονων οτι η επιστημη μπορει να αγγιξει αυτο που αξιωματικα ονομαζουμε θειο (τ0 ανεγγιχτο). Ακριβως αυτος ειναι και ο κυριος σκοπος λειτουργειας του CERN. Να απαντησει σε θεμελιωδη ερωτηματα. Πως δημιουργηθηκε το συμπαν. Ερωτηματα που τα εχουμε δογματοποιησει μεσω της θρησκειας. Σκοπος της επιστημης ειναι να γινει θεος παρα τω θεω. Βεβαιως απο τη πρακτικη σκοπια του ζητηματος μεσω αυτης της αναζητησης προκυπτουν ελασονος σημασιας γιαυτους, μειζονος για τη κοινωνια, επιτευγματα οπως εξελιγμενες ιατρικες τεχνικες για τη διαγνωση του καρκινου κτλπ.

   Επομενως αυτο που ονομαζεις ως ''επιστημονικος μεσσιανισμος κομμωτηριου'' αποτελει εδω και αιωνες επιστημονικης εξελιξης, το εφαλτηριο της επιστημης για να προχωρησει σε νεα τεχνολογικα επιτευγματα.

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ GSV 24/09/2011 15:32:21

    Ποιός σου είπε και από πού αντλείς το δόγμα ότι η επιστήμη έχει ως στόχο να γίνει "θεός παρά τω θεώ"; Αυτά αποτελούν δικές σου ερμηνείες περί επιστήμης. Και μοιάζουν με δογματισμούς αθεϊστικού τύπου της αρχής του περασμένου αιώνα που το μόνο που κάνουν είναι να φανερώνουν το κόμπλεξ ορισμένων επιστημόνων για την υπερβατική πίστη.

    Πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη στον Θεό. Δεν χρειάζεται να μου το αποδείξει κανείς. Ούτε βεβαίως μια επιστήμη. Άσε που υπάρχουν αποδείξεις αλλά αυτές είναι προσωπικό βίωμα του κάθε ανθρώπου που τολμά να πιστέψει. Τόλμησε

    Για όσους πιστεύουν στο Θεό, η επιστήμη είναι η προσπάθεια εξήγησης του κτιστού από τον Θεό κόσμου που διέπεται από συγκεκριμένους φυσικούς νόμους που ο Θεός προνόησε.
    Για όσους πιστεύουν στην μηδενιστική τυχαιότητα της ύπαρξης και αρνούνται τον Θεό, η επιστήμη είναι το παν και ίσως η μόνη τους συνειδητή ελπίδα.

    • ΕΥΑ avatar
     ΕΥΑ @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 24/09/2011 15:38:43

     +1000..ίσως οι φυσικοί αυτοί νόμοι να μην έγιναν ακόμα όλοι γνωστοί..η Επιστήμη καλείται να τους ανακαλύψει..

     • StarPowerNone avatar
      StarPowerNone @ ΕΥΑ 25/09/2011 09:39:06

      ΕΥΑ καλημέρα,

      Επιστήμη και Θεός από ένα ταπεινό ... πρώην επιστήμονα:
      "Συνατηση του Θεού μέσα από τα Υπέρλογα Ρίσκα"
      hττp://www.oodegr.com/oode/theos/genika/riska1.htm

     • StarPowerNone avatar
      StarPowerNone @ StarPowerNone 25/09/2011 11:44:54

      ΕΥΑ,
      Νομίζω πως η φράση που αναφέρεις προέρχεται από αυτή την ομιλία:
      h..p://www.imml.gr/webpages/homeall.htm
      Είναι πάντως καταπληκτικός. Έχεις δει το βιογραφικό του;
      h..p://users.uoa.gr/~nektar//orthodoxy/tributes/nikolaos/curriculumvitae.htm
      Με Σαμαρά πρωθυπουργό και τον Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο, θα είμαστε σε καλά χέρια.

     • ΕΥΑ avatar
      ΕΥΑ @ StarPowerNone 25/09/2011 11:56:11

      Πληκτρολογώντας το σύνδεσμο που γράφετε πιο πάνω, δεν είδα τίτλο ''Επιστήμη και Θεός''...

     • StarPowerNone avatar
      StarPowerNone @ StarPowerNone 25/09/2011 12:34:33

      Είναι στο site w-w.imml.gr στην κατηγορία Κηρύγματα Ι.Μ.Μ.Λ.-Ομιλίες-Συνεντεύξεις, υποκατηγορία ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, 2η Ομιλία.

     • ΕΥΑ avatar
      ΕΥΑ @ StarPowerNone 25/09/2011 13:39:00

      Διαβάζοντας ή ακούγοντας τέτοιου είδους ομιλίες, αισθάνεσαι ότι υποχωρεί λίγη από τη ''φύρα'' που κουβαλάμε στην ψυχή και στη σκέψη μας..Ευχαριστώ

    • GSV avatar
     GSV @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 24/09/2011 16:08:45

     φιλε μανωλη,

     Ξερεις τα πρωτα χρονια του χριστιανισμου ειχε επικρατησει μια θεοκρατικη αντιληψη για τους κεραυνους. Θεωρουσαν οτι ειναι η φωνη του θεου. Με την εξελιξη της επιστημης παραμεριστηκαν οι οποιες θρησκευτικες πεποιθησεις και αντιληφθηκαμε οτι οι κεραυνοι δημιουργουνται απο την υψηλη διαφορα δυναμικου μεταξυ εδαφους και νεφους. Με λιγα λογια καταλαβαμε οτι δεν υπαρχει κατι θειο στο κεραυνο απλα αποτελει ενα φυσικο φαινομενο που δημιουργειται υπο πολυ ορισμενες προυποθεσεις.

     Η αντιληψη σου περι επιστημης με παραπεμπει σε μεσαιωνικες αντιληψεις του τυπου πιστευε και μη ερευνα. Ξερεις οταν ο Γαλιλαιος υποστηριξε οτι η γη αποτελει μερος ενος ηλιοκεντρικου συστηματος δικαστηκε απο την ιερα εξεταση διοτι ηταν αντιθετα τα λεγομενα του με τις αγιες γραφες.

     Ο επιστημονας πολλες φορες στην εποχη του χαρακτηριζεται ως αιρετικος. Μετα θανατον συνηθως αναγνωριζεται η επιστημονικη του αξια. Πολλες φορες η κοινωνια δεν ειναι ετοιμη να αποδεχτει το υπερβατο!

     Απλα σκεπσου τον εαυτο σου να ζει 3000 χρονια πριν. Με το που εβλεπες κεραυνο θα θεωρουσες οτι σε τιμωρει ο θεος. Το 2011 ο κεραυνος δεν σου προκαλει τιποτα περισσοτερο απο το να σιγουρευτεις οτι το αλεξικεραυνο στη στεγη σου λειτουργει κανονικα!

     Σκεψου οτι την επιληψια καποτε τη θεωρουσαν ως δαιμονισμο! Η επιστημη σαφως και δεν μπορει να γινει ουσιαστικος θεος διοτι παραγεται απο πεπερασμενα οντα! Η επιστημη μπορει να κανει την υπερβαση και να αποθεοποιησει φαινομενα που θεοποιει ο ανθρωπος καθε εποχη λογω ελλειψης γνωσης. Γιαυτο μπορει να γινει θεος παρα το θεω συμφωνα με τις αντιληψεις της εκαστοτε κοινωνιας για το τι εστι θεος.

     • tidbit avatar
      tidbit @ GSV 24/09/2011 19:07:15

      GSV σου προτείνω να διαβάσεις λίγο Prigogine και κβαντική φυσική. Είναι τόσο άπιαστα το μεγαλείο και η δυναμική πολυπλοκότητα της φύσης που οι συζητηση περί υπάρξεως η μη θεού είναι αστειότης...Ας μη παρασυρόμαστε από τα κατεστημένα που είναι στη μόδα. Παντα στην επιστήμη υπήρχε και η άλλη, πιο υγειής και σεμνή κοινότητα.

     • GSV avatar
      GSV @ tidbit 24/09/2011 20:42:47

      Απλως φιλε μου αυτα τα κατεστημενα μπορουν να σε χαρακτηρισουν ως δογματικο πολλες φορες. Σαφως και το μεγαλειο της φυσης ειναι τοσο τεραστιο οπου μονο και μονο η παρατηρηση της προκαλει θαυμασμο. Ενα απιστευτα καλοκουρδισμενο ρολοι ...

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ GSV 25/09/2011 00:27:13

      Και όμως, υπάρχει ΚΑΙ επιληψία, υπάρχει ΚΑΙ δαιμονισμός (για όσους πιστεύουν φυσικά).
      Βρες μου επίσης ένα έστω χωρίο από πατέρες της Εκκλησίας που να λέει ότι ο κεραυνός είναι φωνή Θεού.
      Το πού θα πέσει ο κεραυνός ή το που θα πέσει το φτερό από το πτηνό ή το πού θα πέσει η σταγόνα του νερού, όλα αυτά διέπονται από νόμους της φύσης, αλλά παράλληλα, θεολογικά, ούτε αυτά είναι τυχαία. Αυτή την παραλληλότητα αδυνατείς να κατανοήσεις και μιλάς σαν δογματικός του θετικισμού του 19ου αιώνα.
      Το ότι ένα σημαντικό μέρος της επιστημονικής κοινότητας και μάλιστα αξιόλογα μέλη της είναι πιστοί και ένα σημαντικό μέρος είναι αγνωστικιστές ή άθεοι δείχνει ακριβώς ότι οι θεωρήσεις της επιστήμης ως "θεού παρά τω θεώ" είναι προσωπικές αντιλήψεις αποκλειστικά με υπόβαθρο ιδεολογικό και όχι επιστημονικό.

   • Κώστας Σταματάκης avatar
    Κώστας Σταματάκης @ GSV 24/09/2011 20:19:27

    «Σκοπος της επιστημης ειναι να γινει θεος παρα τω θεω»

    Η συγχωρημένη η μάνα μου έλεγε: μεγάλη μπουκιά να φας μεγάλη κουβέντα μην πεις!

    Όσοι έχουν ασχοληθεί με την έρευνα και την επιστήμη γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτά που γνωρίζουμε είναι απειροελάχιστα. Σε παραπέμπω στο βιβλίο φυσικής του Feynman, όπου αναφέρει απλά πράγματα που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωής, που δεν έχουμε κατανοήσει αλλά και αδυνατούμε να τα αποδείξουμε με βάση τις γνώσεις που κατέχουμε.

    Απλά γραμμικά συστήματα μπορούμε και κατανοούμε. Λύνουμε πολύπλοκες γραμμικές διαφορικές εξισώσεις με τη χρήση ταχύτατων supercomputer, άντε και κανένα απλό μη γραμμικό σύστημα διαφορικών, όπως οι εξισώσεις Navier_Stokes που έχουν εφαρμογή στη μηχανική των ρευστών, στη πρόβλεψη του καιρού κλπ, κλπ, (με κάποιους περιορισμούς βέβαια!) όχι όμως πολύπλοκα μη γραμμικά φαινόμενα που κατεξοχήν συμβαίνουν στη φύση, που δεν μπορούμε ούτε να τα κατανοήσουμε ούτε να τα επιλύσουμε.

    Σκοπός της επιστήμης είναι να βελτιώσει της γνώσεις του ανθρώπου και να βελτιώσει το επίπεδο ζωής του. Τίποτα πάρα πάνω και τίποτα παρακάτω.

    Μην ανακατεύεις τον Θεό με την ανθρώπινη αλαζονεία. Άλλο επιστήμη, άλλο θρησκεία.

    Κώστας Σταματάκης, MSc, Ph.D
    Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ
    Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

    • GSV avatar
     GSV @ Κώστας Σταματάκης 24/09/2011 23:22:25

     Φιλε κωστα ο καθενας εχει τις δικες του αντιληψεις για το τι εστι επιστημη αν και δεν πιστευω οτι αποκτα μεγαλυτερη σημασια η αποψη σου με το να μας παρουσιαζεις και τους τιτλους σου.

     Και αν μη τι αλλο οι πολυπλοκες διαφορικες εξισωσεις που ανεφερες, για να λυθουν απο ταχυτατους υπερυπολογιστες καποιος πρεπει να φτιαξει τον αλγοριθμο για να τις λυσουν. Αρα τη κατανοουμε τη λυση. Χρονο κερδιζουμε με τους υπολογιστες.

     Ενδεχομενως θα πρεπει να γνωριζεις επισης οτι περα απο τις ακριβεις λυσεις, μπορουμε και επιλυουμε πολυπλοκα διαφορικα γραμμικα και με συστηματα μεσω αλγοριθμων ελαχιστοποιησης. Σε διαβεβαιω οτι λυνουμε πολυ πιο πολυπλοκα συστηματα απο οτι φανταζεσαι.

     Ο Αινσταιν με τη θεωρια της σχετικοτητας υπολογισε με ακριβεια την καμπυλωση του φωτος οταν διερχεται πλησιον του ηλιου κατι που η νευτωνια θεωρια απεριπτε. Και εσυ μου λες οτι ειμαστε ικανοι να λυσουμε απλες διαφορικες εξισωσεις?

     Ο ανθρωπος ειναι ικανος για πολλα περισσοτερα απο οτι φανταζομαστε

   • A.M. avatar
    A.M. @ GSV 25/09/2011 01:13:52

    @GSV έγραψε:
    «η επιστημη μπορει να αγγιξει αυτο που αξιωματικα ονομαζουμε θειο (τ0 ανεγγιχτο).»

    Καλά κρασιά!
    Όταν το αγγίξει - το ανέγγιχτο εννοώ - σφυρίξτε μου κλέφτικα.
    Θα σας ακούσω απ τα πέρατα του σύμπαντος που θάχω πάει βολτίτσα για ΣαββατοΚύριακο και θα τρέξω να θαυμάσω το πως αγγίζεται το .. ανέγγιχτο!

 8. danaos avatar
  danaos 24/09/2011 14:59:13

  Σε έναν συνεδριακό χώρο, κάπου στην Ελβετία, συγκεντρώθηκαν επιστημονικές αποστολές απ όλο τον κόσμο για να δημοσιοποιήσουνε τα επιστημονικά τους ευρήματα, όσον αφορά "Το ταχύτερο πράγμα στον κόσμο".

  Πρώτη πήρε το λόγο η επιστημονική ομάδα των Αμερικανών. Είπαν λοιπόν οι Αμερικανοί: κατόπιν χρόνιων μελετών και εντατικών πειραμάτων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το ταχύτερο πράγμα στον κόσμο είναι το φως. Πατάς το διακόπτη και ανάβει η λάμπα αστραπιαία.
  Δεύτερη πήρε το λόγο η επιστημονική ομάδα των Ρώσων. Είπαν λοιπόν οι Ρώσοι: Θα αναγκαστούμε να διαφωνήσουμε με τους συνάδελφους μας τους Αμερικανούς γιατί κατόπιν χρόνιων μελετών και εντατικών πειραμάτων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το ταχύτερο πράγμα στον κόσμο είναι η σκέψη. Έρχεται στο μυαλό σε χρόνο μηδέν και πας σε χρόνο μηδέν όπου θες.
  Βγαίνουν μετά οι Έλληνες και λένε: Λυπούμαστε που θα αναγκαστούμε να διαφωνήσουμε και με τους Ρώσους αλλά και με τους Αμερικανούς, γιατί το γρηγορότερο πράγμα στον κόσμο είναι το κόψιμο. Όταν σου έρθει ούτε το φως προλαβαίνεις να ανάψεις, αλλά ούτε να σκεφτείς !!!

  • juliet avatar
   juliet @ danaos 24/09/2011 17:00:41

   Δαναό,
   χαχαχαχαχα,τώρα εκάθησα απο το πρωΐ και με το που το διάβασα, έπαθα άλλο απο το γέλια.
   Ο Θεός να σ΄έχει καλά γιατί η μέρα ήταν μουντή και τούτο χρειαζότανε!

  • StarPowerNone avatar
   StarPowerNone @ danaos 24/09/2011 18:26:57

   Το γέλιο είναι υγεία, θεραπεύει πολλά κακά και ο Δαναός είναι θεραπευτής.

   • juliet avatar
    juliet @ StarPowerNone 24/09/2011 18:35:34

    Ξέρεις, μετά από τόσες αναλύσεις ν΄ανακαλύπτεις ότι τη μεγαλύτερη ταχύτητα την αναπτύσεις άμα σε πιάσει κόψιμο!!!!
    Καλησπέρα!

   • danaos avatar
    danaos @ StarPowerNone 24/09/2011 18:37:47

    Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, SPN και juliet, μήπως πρέπει να ανοίξω θεραπευτήριο, part time, μπας και βγάλω κανένα ευρωπουλάκι παραπάνω;Για τη φουκαριάρα την τρόικα, το κέρατό μου!

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ danaos 24/09/2011 19:58:40

     Δανάε, τι μου θύμησες; Αρχές δεκαετίας του `70 στις δημόσιες τουαλέτες του λευκού πύργου υπήρχε "επιστάτης", και μια πινακίδα που έγραφε:
     "Το ουρείν τιμάται δραχμάς δυο, το αφοδεύειν τιμάται δραχμάς πέντε. Ρεμάχιον χάρτου υγείας διατίθεται προς μίαν δραχμήν το μέτρον".
     Και από κάτω κάποιος μάγκας της εποχής συμπλήρωσε με το χέρι "εκάστη π....ή τιμάται δραχμήν μίαν. Μετράς ρε;".

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Strange Attractor 24/09/2011 19:59:11

      τεμάχιον...

    • StarPowerNone avatar
     StarPowerNone @ danaos 24/09/2011 22:13:29

     Και αν μπορείς και θέλεις κάντο full-time.
     Να ερχόμαστε να μας βοηθάς.

     • juliet avatar
      juliet @ StarPowerNone 24/09/2011 22:35:57

      Και για τους μακρινούς ''απελπισμένους''on line.
      Αμοιβή με το κομμάτι , πρόταση του S.A, συγκεκριμμένα με το τεμάχιον .......

 9. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 24/09/2011 15:20:42

  Cool αγαπητοί μου φίλοι,

  καλός ο ενθουσιασμός ότι "καταρρίφθηκε η θεωρία του Αϊνστάιν" αλλά μάλλον τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι:

  hττp://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2011/09/22/faster-than-light-travel-discovered-slow-down-folks/

  Ενα πολύ ωραίο άρθρο από ένα πολύ ωραίο επιστημονικό περιοδικό για όσους θέλουν να ανακαλύψουν την πιθανή αλήθεια :)

  • tidbit avatar
   tidbit @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 24/09/2011 19:22:04

   Δυστυχώς αγαπητέ Αλώβητε ακόμα και στην επιστήμη υπάρχουν κατεστημένα, politics και marketing. Κι αυτο γιατι η αντίληψεις για το σύμπαν μπορουν ευκολα να επιρρεάσουν τισ κοινωνίες. Πάντα οι επικρατούσες επιστημονικες θεωρίες περνούσαν από 'εγκριση'...Οπότε μην ενθουσιάζεσαι και τόσο. Στο internet, εαν ψάξει λίγο κανείς, θα βρει και την 'αλλη' πλευρά. Που, αντι να προσφέρει τη 'σχεδόν λύση΄ του προβλήματος, μιλάει για μια ασύλληπτη πολυπλοκότητα που συνεχώς αυξάνει, αλλά και ένα τεράστιο δίκτυο συνδεδεμένων σωματιδίων που μάλλον προσομοιάζει σε μια υπέρτατη σοφία παρά σε μια τεράστια μηχανή.

 10. ΑΡΙΣΤΟΚΛΗΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΚΛΗΣ 24/09/2011 16:11:20

  ΝΕΤΡΙΝΟ πληθυντικός ΝΕΤΡΙΝΟΣ, ή ΔΙΑΊΌΝ πληθ. ΔΙΑΊΌΝΤΑ κατά τήν Αρχαία Ελληνική Γραμματεία..

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/09/2011 19:03:39

  Δεν με χαλάει να καταρριφθεί οποιαδήποτε κραταιά θεωρία. Εξ άλλου η Φυσική δεν έχει τελειώσει, πχ ακόμα δεν ξέρουμε πόσες διαστάσεις έχει το σύμπαν (αν ακόμα αυτό είναι προβληματισμός)

  Τα πραγματάκια αυτά που φάνηκαν να πηγαίνουν πιο γρήγορα από το φως έχουν ξαναπαρατηρηθεί να πηγαίνουν περίπου ή λίγο πιο γρήγορα από το φως, κάπου στο υπερπέραν. Οι επίγειες μετρήσεις της CERN μπορεί και να αμφισβητούνται.

  Να δύο λινκς για τους παθιασμένους:
  http://scienceblogs.com/startswithabang/2011/09/this_extraordinary_claim_requi.php
  και
  http://www.realclearscience.com/2011/09/23/neutrinos_039faster_than_light039_not_so_fast_243221.html

  Το συγκινητικό δεν ανακάλυψη αλλά η ανακοίνωση που δείχνει ότι υπάροχνυ ακόμα επιστήμονες. Δεν είπαν "εύρηκα", είπαν "να κάτι που μοιάζει απίθανο, να πως το βρήκαμε, δείτε εάν έχει λάθη". Αυτό μου δίνει κουράγιο. Είναι αντίθετο σε ύφος και μέθοδο από την πράσινη ψευτοεπισήμη της κλιματολογία, που ξεκινάει από μία θεωρία και απλά παπαγαλίζει ότι είναι σωστή (με συνεχιζόμενες ενδείξεις περι του αντιθέτου, και στο πυρ το εξώτερο όποιος διαφωνεί)

  "The whole of science is nothing more than a refinement of everyday thinking."
  είχε πει ο κύριος E=mc^2

 12. Αρράκις الراقص avatar
  Αρράκις الراقص 24/09/2011 19:39:55

  Warp speed mr. Sulu

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Αρράκις الراقص 24/09/2011 19:57:15

   εεε... αυτοί που διάβαζαν Ιούλιο Βερν δεν διαφέρουν από αυτούς που έβλεπαν Σταρ Τρεκ (dilithium crystals χαχαχα)

 13. βροντόσαυρος avatar
  βροντόσαυρος 24/09/2011 20:41:10

  είναι αστείο (τουλάχιστον) σε ένα τέτοιο γεγονός οι (εναπομείναντες) "πορωμένοι" να βλέπουν την ύπαρξη του θεού και οι (αυξανόμενοι, ευτυχώς) υπόλοιποι να βλέπουν την απουσία του, χωρίς όμως να προσπαθούν και οι μεν και οι δε να νερώσουν το κρασί τους με μια δόση αγνωστικισμού

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ βροντόσαυρος 24/09/2011 21:12:06

   "I am a deeply religious nonbeliever - this is a somewhat new kind of religion". (Albert Einstein. Ήθελε να ξέρει και τις σκέψεις του Θεού, για τον οποίο έλεγε ότι δεν παίζει ζάρια και ότι είναι διακριτικός αλλά όχι πονηρός)

  • A.M. avatar
   A.M. @ βροντόσαυρος 25/09/2011 01:27:48

   @βροντόσαυρος έγραψε:
   «...να βλέπουν την απουσία του,»

   Φαίνεται και ο .. απών;
   Μπορεί κάποιος να δεί και τον .. ανύπαρκτο;
   Με ποιά μάτια;
   Πώς;;;;!!!!

   Γιατί δεν ανοίγετε λέω γώ τον τυφλό νού σας να δεί ΤΙ και ΠΌΣΑ σας ετοίμασε ο Θεός ΠΡΙΝ κάν βγείτε απ την κοιλιά της μάνας σας και σάς τα ΧΆΡΙΣΕ χωρίς να σας ζητήσει τίποτε;

   Ότι ακούς ΧΆΡΙΣΜΑ του Θεού είναι!
   Ότι βλέπεις ΧΆΡΙΣΜΑ του Θεού είναι!
   Ότι αισθάνεσαι ΧΆΡΙΣΜΑ του Θεού είναι!
   Ότι γεύεσαι ΧΆΡΙΣΜΑ του Θεού είναι!
   Ότι μυρίζεις ΧΆΡΙΣΜΑ του Θεού είναι!
   Ότι σκέφτεσαι ΧΆΡΙΣΜΑ του Θεού είναι!
   Αλλά και ΤΑ ΜΕΣΑ για να ακούς / βλέπεις / αισθάνεσαι / γεύεσαι / μυρίζεις / σκέφτεσαι δηλ. τα αυτιά τα μάτια η μύτη οι πνεύμονες τα χέρια τα πόδια η γλώσσα ο νούς .. όοοοολααα αυτά ΧΆΡΙΣΜΑ του Θεού είναι!

   Ξέρετε γιατί δεν θέλετε να ανοίξετε τα μάτια του τυφλού νού σας;
   Γιατί δεν αντέχετε εσείς που «βλέπετε την απουσία του» την ΑΧΑΡΙΣΤΊΑ σας απέναντι σε Αυτόν που σας χάρισε τα πάντα!

   Και γνωρίζετε πως ΑΝ ποτέ ανοίξετε τα μάτια του νου σας τότε ποτέ πιά δεν θα ξανασκεφτείτε να ...καταλάβετε / ερμηνεύσετε / αγγίξετε το θείο και μόνον δύο πράγματα θα κάνετε για όσον χρόνο θα σας έχει μείνει στην ζωή:

   Θα ευχαριστείτε και θα δοξολογείτε συνέχεια τον Πλάστη σας και το μεγαλείο της δημιουργίας Του!

   Εγώ, αν και αμαρτωλός άνθρωπος, προσεύχομαι στον Πανάγαθο να φτύσει στην γή και να φτιάξει λάσπη με το χώμα Του και να αλοίψει τον τυφλό σας νού για να δείτε το φώς Του.

  • StarPowerNone avatar
   StarPowerNone @ βροντόσαυρος 25/09/2011 09:57:11

   Επιστήμη και Θεός από ένα ταπεινό … πρώην επιστήμονα:
   “Συνατηση του Θεού μέσα από τα Υπέρλογα Ρίσκα”
   h--p://www.oodegr.com/oode/theos/genika/riska1.htm

   • Κώστας Σταματάκης avatar
    Κώστας Σταματάκης @ StarPowerNone 25/09/2011 13:54:47

    Όχι απλά ένα επιστήμονα…, αλλά ένα από τους μεγαλύτερους επιστήμονες του αιώνα μας και της NASA, του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου!

 14. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 25/09/2011 01:44:51

  Θυμήθηκα ένα (ελαφρώς κακόγουστο) αστείο που λέγαμε στο δημοτικό. Ποιό είναι το ταχύτερο ζώο στον κόσμο?? Κότα στην Αιθιοπία.

 15. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 25/09/2011 10:29:28

  ''Αλλά και η ίδια η φύση παρουσιάζει μια ετερότητα''.
  ''Η ίδια η ανόργανη φύση,τα πιο λεπτά μυστικά της τα περιφρουρεί''...
  Καλημέρα..αν αναφέρεστε στο κείμενο που περιέχει κι αυτές τις φράσεις, αισθάνομαι τυχερή που το διάβασα..

 16. im avatar
  im 25/09/2011 15:34:14

  τα τα ταχυονια δεν εχουν ακουσει; τα προβλεπει η γενικη θεωρια

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.