Ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης διοικεί ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο
20/05/2014 13:22
Του Μάρκο Πόλο
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης διοικεί ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο

Ένας αλγόριθμος ορίστηκε μέλος στο διοικητικό συμβούλιο ενός συνταξιοδοτικού ταμείου του Χονγκ Κονγκ. Αν και τα μηχανήματα έχουν, σε μεγάλο βαθμό, αντικαταστήσει τους πωλητές στις χρηματιστηριακές αγορές, είναι η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να τις διευθύνει όπως γράφει ο Πιερίκ Μαρισάλ.

Κατά βάθος είναι λογικό. Εφόσον στις συναλλαγές υψηλής συχνότητας, οι μηχανές θεωρούνται πιο αξιόπιστες, γρήγορες και λογικές από τους ανθρώπους – πωλητές για να ανταλλάσσουν δισεκατομμύρια δολάρια στις χρηματιστηριακές αγορές, η τοποθέτηση ενός τέτοιου αλγόριθμου σε ένα διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική. Το DeepKnowledgeVentures είναι ένα ιδιωτικό ταμείο συνταξιοδότησης υψηλού ρίσκου, που εξειδικεύεται στις επενδύσεις στον τομέα της υγείας και της βιοτεχνολογίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι επενδύσεις σε φάρμακα, ιδιαίτερα ενάντια στον καρκίνο, σε οίκους ευγηρίας, σε ιδιωτικές κλινικές και σε προσωποποιημένες θεραπείες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ταμείου, εξειδικεύεται στην μάχη ενάντια στις συνέπειες της γήρανσης και στην έρευνα για αντιγηραντικά φάρμακα.

Το όνομα της τεχνητής νοημοσύνης που προωθήθηκε να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο αυτού του ταμείου είναι VITAL (που είναι ακρωνύμιο του Validating Investment Tool for Advancing Life Sciences, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει εργαλείο επικύρωσης στις επιστήμες για την πρόοδο της ζωής). Πρόκειται για έναν μάλλον πολύ κλασικό αλγόριθμο στον κόσμο των συναλλαγών υψηλής συχνότητας. Παρά το ότι το όνομά του αποβλέπει να εμπνεύσει επιπλέον εμπιστοσύνη σε σχέση με αυτό των αντίστοιχων εργαλείων που χρησιμοποιούνται ήδη στις χρηματιστηριακές αγορές και φέρουν ονόματα όπως Ambush, Cobra, Guerilla, Ninja… Λειτουργεί αξιοποιώντας μια τεράστια βάση δεδομένων, που στην προκειμένη περίπτωση είναι εξειδικευμένα στον τομέα της υγείας, όπως είναι πχ οικονομικές εκθέσεις, κλινικές περιπτώσεις ή ακόμη και η πορεία ευρεσιτεχνιών, και έχει την ικανότητα να διασταυρώνει όλα αυτά τα στοιχεία σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Μπορεί έτσι ν’ αντιδράσει πολύ πιο γρήγορα από οποιοδήποτε ανθρώπινο ον σε κάθε νέα πληροφορία. Ήδη, έχουν ληφθεί δύο αποφάσεις για επενδύσεις με τη συμμετοχή στο συμβούλιο του αλγόριθμου. Ο VITAL έχει λόγο στο συμβούλιο, όπως και τα υπόλοιπα πέντε ανθρώπινα μέλη του. Αν το μηχάνημα δεν είναι παρόν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, εξετάζονται οι εκθέσεις, οι αναλύσεις και οι προτάσεις που έχει κάνει.

Στόχος είναι ο VITAL σταδιακά να εξελιχθεί. Αν προς ώρας, είναι ένας γενικός αλγόριθμός που μπορεί να αναλύει δεδομένα για να καταθέτει προτάσεις, ομάδες εξειδικευμένων επιστημόνων της βρετανικής εταιρείας AgingAnalyticsAgency έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στο να τον προικίσουν με τη δυνατότητα μάθησης προκειμένου να καταστεί ολοένα περισσότερο αυτόνομος. Να τον εξελίξουν σε αυτό που λέμε γενετικό αλγόριθμο, μια λειτουργία που είχε εμπνευστεί ο Δαρβίνος. Αυτός ο τύπος τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε μια σειρά από δράσεις (ερεθίσματα) λιγότερο ή περισσότερο τυχαία, κάτι που του επιτρέπει να εξελίσσει τις παραμέτρους που εξετάζει κάθε φορά σε πραγματικό χρόνο. Όσες από αυτές τις δράσεις καταλήξουν σε θετικά αποτελέσματα επαναλαμβάνονται, όποτε υπάρχει παρόμοια κατάσταση και κρίνεται απαραίτητο. Όσες δεν καταλήξουν εξαφανίζονται. Έτσι ο αλγόριθμος εξελίσσει τη δική του εμπειρία, το δικό του γενετικό «φορτίο» για να χρησιμοποιήσουμε και μια μεταφορά. Ο VITAL, στην εξέλιξή του, θα μπορούσε να είναι σε θέση ν’ αναλάβει τις δραστηριότητες οποιουδήποτε αφεντικού, όπως η σύνταξη και η παρουσίαση οικονομικών εκθέσεων στους μετόχους μιας εταιρείας. Ή ακόμη και να «εξορθολογίσει» τη δραστηριότητα μιας εταιρείας προχωρώντας ακόμη και σε ακραίες προτάσεις σε βάρος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Επιμέλεια – μετάφραση: Μάρκο Πόλο

http://www.humanite.fr/une-intelligence-artificielle-dirige-un-fonds-de-pension-530156

ΣΧΟΛΙΑ

 1. zame avatar
  zame 22/05/2014 00:17:21

  Τα δυνητικά οφέλη ισως να είναι τεράστια, το ίδιο όμως τεράστιοι είναι και οι κίνδυνοι. (ΚΒΑΝΤΙΚΟΙ)

  «Η επιτυχία στη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελούσε το
  μεγαλύτερο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία.

  Δυστυχώς, όμως, μπορεί να είναι και το τελευταίο, εάν δεν μάθουμε πώς να αποφύγουμε τους κινδύνους» τονίζουν Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μία
  «εκρηκτική μετάβαση» στην τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας:

  «Ενώ οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης
  εξαρτώνται από το ΠΟΙΟΣ την ελέγχει,

  οι μακροπρόθεσμες συνέπειες εξαρτώνται από το εάν μπορεί καν
  να ΕΛΕΓΧΕΙ». Ερευνητές του National University of Ireland δημιούργησαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας της συνείδησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο και κατέληξαν ότι είναι μαθηματικά αδύνατο για έναν υπολογιστή να αποκτήσει επίγνωση και να αρχίσει να σκέφτεται μόνος του (χωρίς να υπάρχει εντολή από κάποιον).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.