«Ένα βήμα πριν από την ανακάλυψη εξωγήινων»
19/07/2014 10:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ένα βήμα πριν από την ανακάλυψη εξωγήινων»

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ανθρωπότητα μπορεί να ανακαλύψει πλανήτες σαν τη Γη όπου υπάρχει ζωή, αλλά αυτοί οι εξωγήινοι μπορεί να μην έχουν τη μορφή νοημόνων όντων, λένε οι ειδικοί.

Το Διαστημικό τηλεσκόπιο επόμενης γενιάς James Webb της NASA - που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2018 - και οι μεγαλύτεροι διάδοχοί του θα δώσουν στους επιστήμονες την ευκαιρία να ψάξουν για σημάδια της ζωής στις ατμόσφαιρες των πλανητών έξω από το ηλιακό σύστημα, γνωστό και ως εξωπλανήτες. Αλλά αυτά τα τηλεσκόπια δεν θα είναι ικανά να ανιχνεύσουν αν οι μορφές ζωής είναι έξυπνα όντα ή μονοκύτταρα μικρόβια. «Πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά στο να ανακαλύψουμε ζωή σε έναν άλλο πλανήτη» δήλωσε η Sara Seager, μία αστρονόμος στο MIT στο Cambridge της Μασαχουσέτης, σε μια πρόσφατη ομιλία της στην έδρα της NASA στην Ουάσιγκτον. «Νομίζω ότι όλοι θα ήθελαν να είναι ευφυής ζωή - αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο μέρος του πολιτισμού μας» είπε η Seager. «Αλλά θα είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι μόνο και μόνο αν δούμε κάτι». Ωστόσο, ακόμη και αν η πρώτη επαφή της ανθρωπότητας με την εξωγήινη ζωή αποδειχθεί ότι είναι μονοκύτταροι οργανισμοί, αυτό θα εξακολουθεί να είναι «πρωτοφανές», δήλωσε η Seager, διότι θα δηλώνει ότι η ζωή μπορεί να είναι κοινή πέρα από τη Γη. Αν υπάρχουν μικρόβια που ζουν σε άλλα μέρη του γαλαξία, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες ότι και άλλη ευφυής ζωή θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί, πρόσθεσε.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009, έχει βοηθήσει τους επιστήμονες να ανακαλύψουν χιλιάδες εξωπλανήτες. Οι αστρονόμοι γνωρίζουν τώρα ότι ουσιαστικά κάθε αστέρι στο Γαλαξία μας έχει τουλάχιστον έναν πλανήτη σε τροχιά γύρω από αυτόν, είπε η Seager. Και ένας στους πέντε πλανήτες γύρω από άστρα σαν τον ήλιο μπορούν να διαθέτουν ένα πλανήτη σαν τη Γη στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, σε τροχιά γύρω από ακριβώς τη σωστή απόσταση από το μητρικό του άστρο όπου το υγρό νερό - και συνεπώς η ζωής - μπορεί να υπάρχουν. «Γνωρίζουμε πλέον ότι ζούμε σε ένα γαλαξία γεμάτο με πλανήτες» είπε ο John Grünsfeld, ένας πρώην αστροναύτης της NASA και αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

Ο John Mather, ένας βραβευμένος με Νόμπελ επιστήμονας και αστροφυσικός στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ είναι επίσης ενθουσιασμένος για τη δυνατότητα ανακάλυψης εξωγήινων κόσμων. Ο Mather είναι ο επικεφαλής επιστήμονας του έργου για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), το τηλεσκόπιο των 8.8 δις δολαρίων που διαδέχθηκε το Hubble. Μεταξύ άλλων, το JWST θα ψάξει για σημάδια ζωής - όπως το οξυγόνο, το διοξείδιο του άνθρακα ή το νερό - στις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών. Το τηλεσκόπιο θα ψάξει για αυτά τα σημάδια με την ανάλυση του φωτός που περνάει μέσα από τις ατμόσφαιρες των πλανητών, καθώς κινούνται σε τροχιά μπροστά από τα άστρα τους.

Αλλά ακόμη και με το JWST, οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι «πραγματικά τυχεροί» για να εντοπίσουν κατοικημένους πλανήτες, επειδή το φως που εκπέμπεται από αυτούς τους κόσμους είναι πολύ αχνό, και το διαστημικό σκάφος δεν μπορεί να συλλέξει αρκετό φως για να δει τους περισσότερους από αυτούς, είπαν οι ομιλητές. Για να ξεκινήσει πραγματικά την αναζήτηση, η NASA θα χρειαστεί μεγαλύτερα τηλεσκόπια, με κάτοπτρα περίπου 10 έως 20 μέτρα - πολύ μεγαλύτερα από τα 6,5 μ. του JWST. Παρόλα αυτά, εάν οι επιστήμονες βρουν σημάδια στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, αυτά τα στοιχεία θα τους πουν μόνο ότι υπάρχει κάποιο είδος ζωής στον εξωγήινο κόσμο, αλλά δεν θα τους πούνε τι μορφή θα έχει, είπε η Seager. Για παράδειγμα, η εξωγήινη ζωή θα μπορούσε να αποτελείται από απλά βακτήρια ή αμοιβάδες, αντί πολύπλοκων, πολυκύτταρων όντων.

Το JWST και άμεσοι διάδοχοί του δεν θα είναι σε θέση να ψάξουν για τα σήματα που αποστέλλονται από νοήμονα ζωή, αλλά αν βρουν πλανήτες με τυχόν σημάδια ζωής, άλλα τηλεσκόπια που ασχολούνται με την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (Search for Extra-Terrestrial Intelligence -SETI), θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε αυτούς τους πλανήτες και να ακούνε ραδιοκύματα ή άλλα σήματα που θα μπορούσαν να δείξουν ένα τεχνολογικά εξελιγμένο εξωγήινο πολιτισμό. Στην πραγματικότητα, οι αστρονόμοι στο Ινστιτούτο SETI στο Mountain View της Καλιφόρνια, έχουν ήδη προβεί σε συνεχείς παρατηρήσεις των εξωπλανητών που βρέθηκαν από το διαστημόπλοιο Kepler. Τελικά, οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να στείλουν ανιχνευτές ή ακόμα και επανδρωμένο διαστημόπλοιο σε πλανήτες που παρουσιάζουν σημάδια ζωής - αλλά με τους περιορισμούς της τρέχουσας τεχνολογίας πυραύλων, το να φτάσουν εκεί θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από μια ανθρώπινη ζωή.

http://www.livescience.com/46802-nasa-search-for-alien-life.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 19/07/2014 18:18:35

  Αυτά τα βήματα πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά γιατί η επαφή με υπέρ εξελιγμένα όντα θα ήταν και το τέλος της ανθρώπινης εξέλιξης .

 2. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 19/07/2014 18:32:56

  Που να δείτε κάτι "εξωγήινους" που κυκλοφορούν πέριξ της πλατείας Συντάγματος!...

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Αιρετικός 19/07/2014 20:54:22

   Πέριξ,ή στο κέντρο της,ιδίως μέσα σε ένα μεγάλο κτίριο;...

   • Καβαλιώτης avatar
    Καβαλιώτης @ Κυθήριος 21/07/2014 21:54:43

    Tελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝASA έχει εστιάσει το μεγαλύτερό της τηλεσκόπιο προς αυτό ακριβώς το κτίριο ...

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Καβαλιώτης 21/07/2014 22:35:11

     ...ίσως διότι θα έχει πιάσει κάτι αλλόκοτα πλάσματα γύρω-γύρω να το δείχνουν με τεντωμένα τα άνω άκρα και ανοικτά δάκτυλα...

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 20/07/2014 12:08:46

  Αν υπάρχουν πιο εξελιγμένοι απο μας εξωγήινοι, το πιο πιθανό είναιο ότι ξέρουν έτσι κι αλλιώς την ύπαρξή μας. Γιατί προφανώς τα χλομά βήματα που λάνουμε εμείς τώρα θα τα έχουν κάνει χιλιετίες πριν.

 4. A -10 avatar
  A -10 21/07/2014 22:05:53

  Ρε μανία να βρούμε εξελιγμένες μορφές ζωής. Το ποντίκι στον αχυρώνα θέλει άραγε να συναντηθεί με τον άνθρωπο;

  • zame avatar
   zame @ A -10 24/07/2014 11:08:34

   xaxa..καλοοο!

 5. Jimakos avatar
  Jimakos 23/07/2014 19:29:26

  Αντε να έρθουν οι Ελ να μας διαγράψουν το χρέος να σωθούμε!

  • SIRIOS avatar
   SIRIOS @ Jimakos 23/07/2014 20:08:55

   .Δεν χρειάζεται Τζιμάκο θα μας το διαγράψεις εσύ με "το γιαπί το πηλοφόρι και το μυστρί"...Α, και με τον Πρωτογενή τομέα, κραμμύδια Μανωλάδας.

   • Jimakos avatar
    Jimakos @ SIRIOS 24/07/2014 15:33:39

    SIRIOS από το Σείριο ή από τη Συρία; Αν είναι το πρώτο τότε έχεις εσωτερική πληροφόρηση και πάω πάσο.

 6. AΔ avatar
  23/07/2014 21:34:03

  Aνακαλύπτουν -οι ανίδεοι !- εκ νέου την Αμερική. Οι εξωγήινοι έχουν έρθει εδώ και χρόνια, μιλάνε ελληνικά και κάμποσοι έχουν εκλεγεί μάλιστα και βουλευτές -το εκπληκτικότερο: όχι με το ίδιο κόμμα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.