Ένας ναός για Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους
25/06/2014 06:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένας ναός για Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους

Μία ιστορική πρωτιά ετοιμάζεται στο Βερολίνο, καθώς θα χτιστεί ένας ναός όπου θα μπορούν να προσεύχονται από κοινού Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι

Μία ιστορική πρωτιά ετοιμάζεται στο Βερολίνο, καθώς θα χτιστεί ένας ναός όπου θα μπορούν να προσεύχονται από κοινού Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι. Ο Οίκος του Ενός, όπως θα αποκαλείται, θα στεγάζει στον ίδιο χώρο εκκλησία, συναγωγή και τζαμί.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί κατόπιν ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, νικητής του οποίου αναδείχθηκε ο Wilfried Kuehn. Το κτίριο θα κατασκευαστεί στο κέντρο του Βερολίνου, στην περιοχή Petriplatz. Η τοποθεσία είναι ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με έναν από τους τρεις θρησκευτικούς ηγέτες που εμπλέκονται, τον Ραβίνο Tovia Ben Chorin. «Από την εβραϊκή άποψη μου, η πόλη όπου ταλαιπωρήθηκαν οι Εβραίοι γίνεται τώρα μια πόλη όπου χτίζεται ένα κέντρο για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες που διαμόρφωσαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» δήλωσε. Μπορούν να συνυπάρξουν; «Μπορούν. Το ότι υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε ομάδα που δεν μπορούν είναι ένα πρόβλημά μας, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου και αυτό είναι που κάνουμε».

Ο ιμάμης που εμπλέκεται, Kadir Sanci, βλέπει τον Οίκο του Ενός ως «ένα σημάδι, ένα μήνυμα στον κόσμο, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μουσουλμάνων είναι ειρηνική και όχι βίαιη». Είναι, επίσης, λέει, ένα μέρος όπου διαφορετικές κουλτούρες μπορούν να μάθουν η μία από την άλλη. Κάθε ένας από τους τρεις χώρους στον Οίκο θα καταλαμβάνει το ίδιο μέγεθος, αλλά θα έχουν διαφορετικό σχεδιασμό, επισημαίνει ο αρχιτέκτονας Wilfried Kuehn. «Κάθε χώρος έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις θρησκευτικές ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες της κάθε πίστης», λέει. «Υπάρχουν, για παράδειγμα, δύο επίπεδα στο τζαμί και τη συναγωγή, αλλά υπάρχει μόνο ένα επίπεδο στην εκκλησία. Θα υπάρξει ένα όργανο στην εκκλησία. Υπάρχουν χώροι για να πλένεις τα πόδια στο τζαμί». Ο αρχιτέκτονας και η ομάδα του ερεύνησαν σχέδια για τους τρεις λατρευτικούς τόπους και διαπίστωσαν περισσότερες ομοιότητες από το αναμενόμενο. «Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ανατρέχοντας στο παρελθόν, βλέπουμε πως μοιράζονται πολλές αρχιτεκτονικές τυπολογίες. Δεν είναι τόσο διαφορετικά» λέει ο Kuehn. «Δεν είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, ένα τζαμί να έχει ένα μιναρέ -είναι μόνο μια δυνατότητα και όχι μια ανάγκη. Και μια εκκλησία δεν χρειάζεται καμπαναριό».

Στο παρελθόν, διαφορετικές θρησκείες έχουν χρησιμοποιήσει τα ίδια τα κτίρια, αλλά συνήθως όχι την ίδια εποχή. Τζαμιά στη νότια Ισπανία έγιναν καθεδρικοί ναοί, μετά τη χριστιανική κατάκτηση. Στην Τουρκία, εκκλησίες έγιναν τζαμιά. Στη Βρετανία παλιά παρεκκλήσια της Ουαλίας έγιναν μερικές φορές τζαμιά - και το τζαμί Brick Lane στο East End του Λονδίνου ξεκίνησε ως εκκλησία του 18ου αιώνα, που αργότερα έγινε μια συναγωγή πριν αλλάξει σε τζαμί και έχει γίνει πλέον ένας τόπος λατρείας για τη νεοαφιχθείσα μουσουλμανική κοινότητα.

Αυτό βέβαια είναι διαφορετικό από το να βρίσκονται τρεις θρησκείες κάτω από την ίδια στέγη. Η ιδέα προήλθε από τη χριστιανική πλευρά του τριγώνου. Ο πάστορας Gregor Hohberg, ένας προτεστάντης ιερέας, λέει ότι θα κατασκευαστεί εκεί όπου βρισκόταν κάποτε η πρώτη εκκλησία στο Βερολίνο, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Η εκκλησία του Αγίου Πέτρι υπέστη σοβαρές ζημιές κατά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωνε το Βερολίνο. Ό,τι απέμεινε καταστράφηκε κατά την περίοδο μετά τον πόλεμο από τις αρχές της Ανατολικής Γερμανίας.

Στη συνέχεια, πριν από έξι χρόνια, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα αρχαίου νεκροταφείου και αποφασίστηκε ότι κάτι πρέπει να γίνει για να αναστήσουν μια κοινότητα και τον τόπο λατρείας της. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε και μετατράπηκε από κτίριο για μία μόνο πίστη, στο παρόν σχέδιο για την πίστη τριών. Πλέον, συγκεντρώνονται χρήματα για την ανέγερση του κτιρίου.

Κάθε πίστη θα κρατήσει διακριτικά τους τρόπους της εντός του τομέα της, λέει ο πάστορας Hohberg. «Κάτω από την ίδια στέγη: μια συναγωγή, ένα τζαμί, μία εκκλησία. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δωμάτια για τις δικές μας παραδόσεις και τις προσευχές. Και μαζί θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το δωμάτιο στο κέντρο για διάλογο και συζήτηση και, επίσης, για τους ανθρώπους χωρίς πίστη. Το Βερολίνο είναι μια πόλη όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο και θέλουμε να δώσουμε ένα καλό παράδειγμα συντροφικότητας». Σίγουρα το Βερολίνο δεν ήταν πάντα έτσι…

http://www.bbc.com/news/magazine-27872551

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 25/06/2014 08:24:07

  Τι οξύμωρο αλήθεια! Όσο προσπαθούν να λειάνουν τις αρχιτεκτονικές διαφορές στα λατρευτικά κτίρια κάθε θρησκείας,λίγο να φύγουν ο μιναρές και το καμπαναριό,ένα επίπεδο μόνο στην εκκλησία και ένα όργανο,τόσο αυξάνονται το μίσος και οι διαφορές των ανθρώπων που εκπροσωπούν και πιστεύουν στην κάθε θρησκεία... Βεβαίως για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα,η χριστιανική Εκκλησία δεν θα είναι Ορθόδοξη αλλά Προτεσταντική. Μια ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα μπορούσε ποτέ να φτιαχτεί μαζί με εκκλησίες άλλων θρησκειών για τον απλούστατο λόγο ότι,οι άλλες θρησκείες με την αρχιτεκτονική και το τυπικό τους προσπαθούν να κατεβάσουν το Θεό στα μέτρα και τα καλούπια του ανθρώπου και να τον περιορίσουν στα κτίριά τους,ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία με την αρχιτεκτονική της,με το τυπικό και το τελετουργικό της προσπαθεί να εξυψώσει τον άνθρωπο για να φτάσει να αισθανθεί και να χαριτωθεί από τις ενέργειες του Θεού...

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Κυθήριος 25/06/2014 08:59:04

   Πολυ σωστα Κυθηριε! Ο Ορθοδοξος τρουλος της Αγ Σοφιας ειναι η αγκαλια του Θεου που ανοιγει αγκαλιαζει ολους τους ανθρωπους, σε αντιθεση με τις γοτθικες μυτερες κατασκευες της Δυσης που απεικονιζουν μονο την υπερηφανεια του ανθρωπου που προσπαθει να φθασει το Θεο "τρυπωντας" τον ουρανο....

 2. Naruto avatar
  Naruto 25/06/2014 10:20:00

  Υποθέτω οτι κάπου θα υπάρχει κατάληλος χώρος για να πλακώνονται στο ξύλο προτεστάντες ,ισλαμιστές και εβραίοι με γερμανική οργάνωση . Εχω ιδία εμπειρία απο σύντομη διαμονή στην Ιερουσαλήμ . Το πιθανότερο ειναι να καταλήξει ναός της μισαλλοδοξίας .

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Naruto 25/06/2014 11:53:09

   Δεν είναι απόλυτο αυτό. Εξαρτάται από την αγωγή των πολιτών και την κρατική πυγμή, η οποία διασφαλίζει τον σεβασμό στην θρησκεία του άλλου. Για παράδειγμα, στη Σιγκαπούρη η συμβίωση ινδουιστών με μουσουλμάνους, βουδιστές και χριστιανούς, είναι υποδειγματική.

   • Naruto avatar
    Naruto @ Επισκέπτης 25/06/2014 14:58:14

    Ο σεβασμός φίλε επισκέπτη εμπνέεται δεν επιβάλλεται απο καμία αρχή . Αν μια θρησκεία δεν εμπνέει αγάπη ,σεβασμό και κατανόηση για τον συνάνθρωπο και οι πιστοί καταφεύγουν στη βία τότε υπάρχει προβληματισμός για την αξία της .

    • Επισκέπτης avatar
     Επισκέπτης @ Naruto 26/06/2014 09:56:18

     Ίσως δεν έγινα αντιληπτός, ή δεν το διατύπωσα σωστά. Το πρώτο είναι η αγωγή και το δεύτερο είναι η κρατική πυγμή. Στην Σιγκαπούρη έχουν πρωτίστως διδαχτεί να συμβιούν ειρηνικά και το κράτος επιβλέπει να γίνεται αυτό. Το αν οι αναφερθείσες θρησκείες εμπνέουν αγάπη, ή όχι, είναι αδιάφορο, με την έννοια ότι κανείς δεν μπορεί να ενοχλήσει τον άλλον, ούτε να προσπαθήσει να του επιβάλει τα δικά του πιστεύω. Ιδού πού μπαίνει η «κρατική πυγμή».

 3. ΚΜ avatar
  ΚΜ 25/06/2014 11:18:36

  Δέον όπως ονομασθεί «Ναός της του Ανθρώπου Μωρίας», σε αντιδιαστολη με την «του Θεού Σοφία».

 4. ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ 25/06/2014 16:13:13

  Αυτός είναι ο ναός της νέας θρησκείας στη νέα εποχή . Ο πάτερ Σεραφείμ Ρόουζ στο προφητικό βιβλίο του Ο Χριστιανισμός και η θρησκεία του μέλλοντος το προέβλεψε αυτό απο το 1960. Οι ορθόδοξοι χριστιανοί δεν ασχολούνται με αυτά τα καραγκιοζιλίκια.

 5. sender avatar
  sender 25/06/2014 17:51:19

  '' Ενας καθεδρικός,ένας αυθεντικός καθεδρικός,στην έγερση του οποίου όλοι θα συμβάλουν,όλοι όσοι έχουν ήδη χάσει την ταυτότητά τους.Θα υπάρχουν λειτουργίες για τους νεκρούς,δεήσεις,εξομολογήσεις,ύμνοι,ψελλίσματα και τερετίσματα,μια φονική αμεριμνησία-θα υπάρχουν τριανταφυλλένια παραθύρια και τερατόμορφες υδρορροές και νεωκόροι και νεκροπομποί.Θα μπορείς να φέρεις το άλογό σου και να καλπάσεις στους διαδρόμους.Θα μπορείς να κοπανήσεις το κεφάλι σου στους τοίχους-τίποτα δεν θα πάθουν.Θα μπορείς να προσευχηθείς σ'όποια γλώσσα θες,ή να πλαγιάσεις απέξω και ν'αποκοιμηθείς.Θα βαστάξει χίλια χρόνια,τουλάχιστον,τούτος ο καθεδρικός,και δεν θα υπάρξει αντίγραφο,γιατί οι χτίστες θα πεθάνουν και μαζί μ'αυτούς και το σχέδιο.Θα τυπώσουμε καρτ ποστάλ και θα οργανώσουμε περιοδείες.Θα χτίσουμε μια πόλη ολάκερη γύρω από τον καθεδρικό και θα έχουμε μιαν ελεύθερη κοινότητα.Δεν θα υπάρχουν διάνοιες-οι διάνοιες πέθαναν.Εχουμε ανάγκη από δουλευταράδες,από μπράτσα γερά,από πνεύματα που είναι διατεθειμένα να παρατήσουνε το φάντασμα και να προκρίνουνε τη σάρκα...'' Από το βιβλίο του Χένρι Μίλερ ''Ο Τροπικός του Καρκίνου''(1934).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.