#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/05/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένας κόσμος χωρίς πετρέλαιο
Αποσυναρμολογείστε τις αντλίες, και κάντε τις παλιοσίδερα. Στείλτε σήμα στα πετρελαιοφόρα, και πείτε τα να πιάσουν λιμάνι. Κλείστε τις πετρελαιοπηγές με τσιμέντο. Μαζέψτε τις πλατφόρμες απ τη θάλασσα. Βουλώστε τους αγωγούς. Και ξεχάστε τα στρατηγικά αποθέματα, έτσι κι αλλιώς φτάνουν μόνο για ένα μήνα.

Και μετά τι θα γίνει; Πως θα ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς πετρέλαιο;

Πρώτα απ όλα υπάρχει το ζήτημα των μεταφορών και της διακίνησής μας. Ένα σημαντικό μερίδιο του πετρελαίου που παράγεται, χρησιμοποιείται για τα διάφορα οχήματα που κάνουν τον κόσμο μας αυτόν που είναι. Ελλείψει πετρελαίου, οι τιμές θα εκτοξευτούν στα ύψη, και θα σχηματιστούν ατέλειωτες ουρές στα βενζινάδικα. Όχι για πολύ όμως, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα, το διαθέσιμο πετρέλαιο θα εξαντληθεί. Πολλές φορές έχει προταθεί η δημιουργία ενός σοβαρού στρατηγικού αποθέματος, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη. Έτσι, μέσα σε ένα το πολύ μήνα, κάθε δεξαμενή θα έχει στερέψει, και κάθε βελόνα στο δείκτη του ι.χ μας θα δείχνει «Ε» (empty). Οι ουρανοί, οι σιδηρόδρομοι , και οι δρόμοι, θα ερημώσουν ξαφνικά.

 

Πόσο κοντά είναι το μπακάλικο; Πόσο περπάτημα χρειάζεται; Θα πρέπει να προμηθευτούμε ποδήλατα, ή μήπως πατίνια για να πηγαίνουμε στη δουλειά μας; Προσπαθώντας να απεξαρτηθούμε από τα διάφορα οχήματα, θα ψάχνουμε για όποια λύση μπορούμε να βρούμε. Πολύ σύντομα όλοι θα στραφούμε προς τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία όμως είναι ελάχιστα, ή θα ψάχνουμε τρόπους να μετατρέψουμε τους κινητήρες των αυτοκινήτων μας σε υγραεριοκίνητους. Αυτό όμως θα πάρει χρόνο, αφού οι πηγές φυσικού αερίου δεν είναι διασφαλισμένες, και ούτε υπάρχει επαρκής υποδομή.

Η υποδούλωσή μας στο μαύρο χρυσό δεν αφορά μόνο στο πως θα πηγαίνουμε από το σημείο Α στο σημείο Β. Χρειαζόμαστε και φως. Και αυτό θα το έχουμε για ένα περίπου μήνα, αφού μόνο το 1% της παραγωγής του αμερικανικού ηλεκτρικού ρεύματος προέρχεται από το πετρέλαιο. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στους ώμους του άνθρακα, και μετά στο φυσικό αέριο, στη πυρηνική, και στην υδροηλεκτρική ενέργεια.

Πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι διακοπές και τα blackouts. Ναι πράγματι, το ρεύμα μας εξαρτάται από το κάρβουνο. Πως θα γίνεται όμως η εξόρυξή του χωρίς τη χρήση κάποιων  φορτηγών «θηρίων» και άλλων μηχανημάτων που καίνε πετρέλαιο; Πως θα μεταφέρεται στις μονάδες παραγωγής ενέργειας; Η θέρμανση και η ψύξη των κατοικιών μας θα γίνει ξαφνικά ένα πολύ σύνθετο ζήτημα. Οι τηλεοράσεις και οι φορητοί μας υπολογιστές θα έχουν μερικές μόνο εβδομάδες ζωής, πριν σβήσουν οριστικά.

Το πρόβλημα της μετακίνησης θα είναι δευτερεύον. Η θέρμανση των σπιτιών μας στη διάρκεια του χειμώνα θα είναι το σοβαρό πρόβλημα που θα μας απασχολεί πάνω απ όλα. Θα προλάβουμε να στήσουμε ηλιακά πάνελ και μπαταρίες; Ανεμογεννήτριες; Τι έχουμε στην αυλή που θα μπορούσαμε να το κάψουμε; Οι περιβαλλοντολόγοι μας λένε εδώ και καιρό ότι θα πρέπει να μονώσουμε τα σπίτια μας, και να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μήπως τώρα θα πρέπει να πάρουμε τις παροτρύνσεις τους στα σοβαρά;

Και βέβαια τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Ένας κόσμος χωρίς πετρέλαιο θα είναι ένας κόσμος χωρίς όλα τα προϊόντα και τα αγαθά που προέρχονται από το πετρέλαιο. Προϊόντα από τα οποία εξαρτώμεθα, και τα οποία αγαπάμε. Η λίστα είναι ατέλειωτη. Σχεδόν όλα τα είδη πλαστικού, οι μπογιές, τα φάρμακα, τα ιατρικά μηχανήματα, οι κούκλες Μπάρμπι, τα εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη, οι μπάλες του γκολφ….

Ακόμη και το φαγητό μας θα γίνει μια επίπονη διαδικασία. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα της μεταφοράς των φρέσκων προϊόντων, θα αναγκαστούμε να τα καλλιεργούμε εμείς οι ίδιοι στις αυλές μας. Οι τοπικοί αγρότες θα γίνουν πολύτιμοι. Και να μη ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα θα πρέπει όλα να είναι φρέσκα και νωπά, διότι δεν θα υπάρχουν ψυγεία! Παράλληλα, πολλοί από εμάς θα το ρίξουν στο ψάρεμα. Για αυτό όμως θα χρειαστούμε καλάμια και σύνεργα. Δυστυχώς, όλα αυτά είναι κατασκευασμένα κυρίως από πλαστικό. Όπως άλλωστε και οι πετονιές. Τι θα κάνουμε;

Το να φανταζόμαστε ένα κόσμο χωρίς πετρέλαιο, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον νοητικό πείραμα. Αν το πάμε στα άκρα του, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την ολική κατάρρευση της κοινωνίας όπως τη γνωρίζουμε. Μιλάμε για ανομία, απελπισία, πόλεμο, και ανείπωτη δυστυχία. Μιλάμε βέβαια, για ένα φανταστικό σενάριο, αφού υπάρχουν ακόμη τρισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στο υπέδαφος που περιμένουν να βγουν. Έτσι δεν είναι; Κι όμως, η παραγωγή πετρελαίου έχει ήδη κορυφωθεί στα περισσότερα κράτη, και στην Αμερική βρίσκεται σε πτώση από το 1971. Μια μικρή μειοψηφία χωρών συνεχίζουν να έχουν αύξηση στη παραγωγή τους, αλλά αυτή δεν αρκεί για να εξισορροπήσει τη μείωση της παραγωγής αλλού. Σίγουρα υπάρχει ακόμη αρκετό πετρέλαιο στο υπέδαφος, έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει  το μισό μόνο περίπου του συνόλου, αλλά ακόμη κι αν το τέλος του πετρελαίου χρειάζεται ακόμη μερικές δεκαετίες, η αρχή του τέλους ξεκίνησε ήδη.

Η κρίση δεν αρχίζει με τη τελευταία σταγόνα. Αρχίζει όταν η παραγωγή κορυφώνεται για να ακολουθήσει η μείωση. Και αυτή η στιγμή είναι (δυστυχώς) τώρα. Το πετρέλαιο αρχίζει να φθίνει. Και όσο στερεύει, τόσο περισσότερο θα πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, για να λειτουργεί ο πλανήτης μας.

Έχουμε ακόμη χρόνο, αλλά όχι αρκετό. Και μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κάνει αρκετά πράγματα για να προετοιμαστούμε επαρκώς για έναν κόσμο χωρίς πετρέλαιο.

S.A. από Cleveland.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/05/2011 09:29:43

  Που και ποιός είδε κόσμο χωρίς πετρέλαιο; Πρόκειται για τα πιο έντεχνα παραμύθια της Κεντρικής Ευρώπης. Σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Mad Max της Χαλιμάς. Γραμένα από την ίδια Κεντρική Παρέα που γράφει τις ομιλίες της Μπιρμπίλη και του ΓΑΠ.

  Πρώτα θα δούμε κόσμο χωρίς λεφτά, μετά χωρις φαγητό και μετά χωρίς πετρέλαιο. Το άρθρο είναι άλλο ένα από τα τρομοκρατικά "εάν είχα ρόδες θα ήμουν τρένο, εάν δεν είχα πετρέλαιο δεν θα είχα αυτοκίνητο" με το ίδιο πάντα Πράσινο συμπέρασμα: Βάλτε πρώτα αιολικά για να σας πάρουμε τη γη σας και τα λεφτά σας, και βάλτε και 1-2 πυρηνικά γιατί έτσι αποφασίσαμε.

 2. Kolios avatar
  Kolios 01/05/2011 09:36:20

  Εμένα πάντως μου άρεσε το σεναριο του αρθρου.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/05/2011 09:47:52

  h++p://www.worldometers.info/cars/. Όταν δούμε τον αριθμό τοων αυτοκινήτων να γυριζει σε επίπεδα 1960, τότε μιλάμε. Αλλά, ο άτιμος ο κόσμος κύκλους κάνει. Και το 1973-75 έκλαιγαν οι Κασσάνδρες και οι πρόγονοι των σημερινών Πράσινων Κατουρλήδων ότι το πετρέλαιο θα τέλειωνε μέχρι το 1995. Club of Rome λεγόταν, και υπάρχουν ακόμα. Αυτοί και οι πληρωμένες οικολογικές ΜΚΟ διαδίδουν τέτοια. Ύφεση έχουμε και πιθανώς να γίνει χειρότερη. Οι φήμες περί τέλους του πετρελαίου εξαφανίζονται πάντα περί το τέλος της ύφεσης.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ archaeopteryx 01/05/2011 10:20:25

   To θυμαμαι πολυ καλα οταν ημουν μικρο παιδι.Στην κριση του πετρελαιου στην αρχη της μεταπολιτευσης οι εφημεριδες ηταν γεματες με αρθρα οτι το πετρελαιο θα τελειωσει το 2000.
   Και φυσικα δεν υπολογιζαν τοτε οτι θα ειναι η Κινα και αλλες χωρες βιομηχανικες.Επεσαν εξω σε τετοιο βαθμο που δεν λεγεται.
   Γιατι να τους πιστεψουμε τωρα.Πιο κοντα μου φαινεται ο Γιαμανι που ειπε οτι οπως οταν τελειωσε η λιθινη εποχη ο κοσμος ηταν γεματος πετρες ετσι και η εποχη του πετρελαιου θα τελειωσει καποτε και ο κοσμος θα εχει ακομη πετρελαιο για το οποιο δεν θα ενδιαφερεται κανεις.

   • Orestios avatar
    Orestios @ ψυχραιμια 01/05/2011 18:37:32

    +1000

  • λοτοφαγος avatar
   λοτοφαγος @ archaeopteryx 01/05/2011 21:52:42

   Το περιεργο ειναι οτι και το 1950 που εκτιναχτηκε η τιμη το βαρελιου απο 1$ σε 2$ τα ιδια λεγαν: "Εχουμε πετρελαιο για 20 χρονια". Τα αποθεματα στερευουν,...
   Αυτο το 20 ειναι μηπως μαγικος αριθμος?

 4. gdp77 avatar
  gdp77 01/05/2011 11:14:25

  1) Λογικό η παραγωγή να φθίνει επειδή κάθε είδους μηχανή που καίει πετρέλαιο ή παράγωγό του μπορεί πλέον να καίει λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν για οικονομικούς και οικολογικούς λόγους. π.χ. ένα αυτοκίνητο δεδομένων επιδόσεων καίει σχεδόν τη μισή βενζίνη σε σχέση με ένα αυτοκίνητο αντίστοιχων επιδόσεων 2οετίας. Ή σε ένα σπίτι το σαλόνι φωτιζόταν από μια 100W λάμπα, ενώ σήμερα φωτίζεται από μια 12W λάμπα οικονομίας και σε λίγο καιρό από μια 3W λάμπα led. κτλ κτλ.

  2) Οι εναλλακτικές τεχνολογίες παραγωγής φθηνής και οικολογικής ενέργειας υπάρχουν ήδη. Τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τη βιομηχανία πετρελαίου είναι αυτά που δε τις άφησαν να διαδοθούν και τις έπνιξαν εν τη γενέσει τους.

  3) Μήπως το όλο κείμενο είναι απλά άλλη μια προσπάθεια να μας "σπρώξουν" προς την καλή και φθηνή και άκακη πυρηνική ενέργεια;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ gdp77 01/05/2011 22:08:17

   να τις προσέχεις τις οικολογικές λάμπες, ιδίως εάν υπάρχουν παιδιά. Έχουν υδράργυρο (επικίνδυνος εάν σπάσουν στο δωμάτιο). h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/04/blog-post_02.html

   Άσε την ανακύκλωση...

 5. peter avatar
  peter 01/05/2011 11:15:50

  ο τύπος δεν έχει ιδέα...
  Το πρόβλημα είναι η ζημιά που προκαλέι ο πολυπληθής άνθρωπος καιγοντας το πετρέλαιο...
  πετρέλαιο υπάρχει οπως θα έλεγε και ο ΓΑΠ

 6. Aggelos avatar
  Aggelos 01/05/2011 11:21:11

  τα ηλεκτρικα αυτοκινητα ειδικα για τις πολεις ειναι ιδανικα..

  αλλα δεν βγαινουν στην αγορα ,φανερα για να μην θιχτουν τα συμφεροντα των βενζιναδων καθε ειδους και επιπεδου,,και των μηχανικων αυτοκινητων..

  οι αντιστασεις ειναι τεραστιες..μη γελιομαστε...

  εκει θα παμε τελικα,,αλλα με πολυ κοπο μεσω των υβριδικων..

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Aggelos 01/05/2011 11:46:52

   με τι μπαταρίες;

   Τις μολύβδου, ξέχασέ τες... Καλές για να βάζεις μπρός, και θέλεις καινούργιες κάθε 3-4 χρόνια.

   Λιθίου; Έχεις δει πόσο κάνουν τα επαναφορτιζόμενα τρυπάνια με λιθίου; Να και μια γεύση από ...λίθιο: h++p://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1166387/In-search-Lithium-The-battle-3rd-element.html

   Και με τι ρεύμα; Σαν τα τρόλεϋ; Ή με αιολικά που έχουν αρχικό κεφάλαιο περίπου όσο τα πυρηνικά; Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι καλά να τονώσουν λίγο την αγορά, για αυτούς που έχαψαν το Πράσινο Παραμύθι. Σαν τα Πράσινα Τέλη Κυκλοφορίας: Χαράτσι στο παλιό για να πάρεις καινούργιο. Όταν και εάν λυθεί το πρόβλημα της αποθήκευσης ρεύματος (σε προσιτές τιμές) και όταν υπάρχει πολύ και απρόσκοπτο ρεύμα, ίσως. Μέχρι τότε κάνουμε πειράματα (που δεν είναι και πολύ φτηνά).

   Σε πολιτισμένες χώρες, ακόμα και σε πόλεις ζούγκλα όπως η ΝΥ ζεις άνετα χωρίς αυτοκίνητο. Στο λεκανοπέδιο, διώχνουμε τους Έλληνες από την Αθήνα και μία οικογένεια κάποτε την έβγαζε με ένα, τώρα θέλουν όλοι από δύο, και μερικοί ...τέσσερα.

   • λοτοφαγος avatar
    λοτοφαγος @ archaeopteryx 01/05/2011 21:57:05

    Μπαταριες ειναι το ενα προβλημα, η πηγη της ηλεκτρικης εναργειας για να τις φορτισει το μεγαλυτερο [εαν υποθεσουμε οτι παρομοιες ποσοτητες ενεργιας με αυτες που καιγονται σημερα απο την αμολυβδη/ντιεζελ πρεπει να αντικατασταθουν με ηλεκτρικες]

 7. ThW avatar
  ThW 01/05/2011 11:44:47

  αυτοκινητο με αιολικη ενεργεια.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wgeV9e7zbtA
  χαχαχαχα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  φυσικα θα πρεπει να υπαρχει παντα συνοδηγος , σε περιπτωσει που χρειαστει σπρωξιμο (στο 10,30)
  Να βαλουμε ολοι κατιτις να κανουμε την Μπιρμπιλη δωρακι για την παγκοσμια μερα περιβαλλοντος που κοντευει.

 8. ΚKPK avatar
  ΚKPK 01/05/2011 12:30:29

  ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ.
  ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ ,ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΑΤΡΕΛΑΙΟ;
  (μην ξεχναμε τισ αρχικες εκτιμησεις οτι το πετρελαιο θα τελειωσει γυρω στο 2030.Τωρα το ανεβαζουν στο 2080 !)
  ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.
  ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ "ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ" ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ;
  ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟ ΑΓΝΟΟΥΣΑΝ;

 9. sawas avatar
  sawas 01/05/2011 12:45:34

  Μόνο σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα πρέπει να εκληφθεί αυτό το άρθρο. Πέρα από το την μετακίνηση και το "φως" ο κόσμος μας έχει δεθεί κυριολεκτικά και μεταφορικά στο πετρέλαιο
  h**p://en.wikipedia.org/wiki/Petrochemicals
  h**p://www.ranken-energy.com/Products%20from%20Petroleum.htm
  h**p://gasprices-usa.com/petroleum_based_products.htm

  Έστω να αντικατασταθεί το πετρέλαιο και τα παράγωγα του όσο άφορα την μετακίνηση με ηλεκτρισμό στα υπόλοιπα τι θα κάνουμε?

  Είναι πολύ μεγάλη η λίστα..........!!!!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ sawas 01/05/2011 14:35:19

   'Το να φανταζόμαστε ένα κόσμο χωρίς πετρέλαιο, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον νοητικό πείραμα."

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Strange Attractor 01/05/2011 15:33:30

    Εύκολο! Λέγεται Μεσαίωνας! Και αν δεν φοβάσαι πειρατές, μένεις και στην εξοχή!

   • sawas avatar
    sawas @ Strange Attractor 01/05/2011 17:32:30

    Κουτσουρεμένο νοητικό πείραμα ξεκίνησε ο φίλος. Αλλά είτε έτσι η αλλιώς το αποτέλεσμα είναι, "μηδέν εις το πηλήκιον".

 10. aristeidis avatar
  aristeidis 01/05/2011 14:13:20

  αντε να δείτε πως θα πάτε στα χωριά σας για να έχετε να φάτε και ο προβληματισμός σας για τα άλλα θα λυθεί ως δια μαγείας

 11. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/05/2011 15:31:33

  ...Υπάρχουν κοιτάσματα ουρανίου στην Ελλάδα; Μπορούν να αξιοποιηθούν;
  Πόσα δις ευρώ αξίζουν ; Στο θέμα που συζητείται αρκετά -από το επίπεδο της συνομωσιολογίας, μέχρι το ακραιφνώς επιστημονικό- αναφέρεται ερώτηση της κ.Καϊλή. Η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Εύα Καϊλή κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη αναφορικά με την έρευνα για τα κοιτάσματα Ουρανίου στην Βόρεια Ελλάδα ... (Από τα χάλια.τζι αρ)

  Σε λίγο θα προβληματιστεί και ο Ανατολάκης για το μεσανατολικό!!!
  Ή η Ράπτη για το Κυπριακό!
  Βρε τι πάθαμε...

 12. Xrhstos Theocharis avatar
  Xrhstos Theocharis 01/05/2011 16:35:20

  Παρακάμπτοντας τη φιλολογία (άλλωστε αρέσει στον έλληνα να παραπονιέται) περί ανανεώσιμων πηγών και των συμφερόντων που κρύβονται από πίσω, πολύ το χάρηκα έπειτα από χρόνια απουσίας από την Ελλάδα που είδα τη διαδρομή της εθνικής οδού (Ε75) γεμάτη ανεμογενήτριες και φωτοβολταϊκά... Κάτι μου θύμισε από Ευρώπη... κάλιο αργά...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Xrhstos Theocharis 01/05/2011 16:50:12

   υπάρχουν πολλών ειδών διαταραχές, μία από αυτές είναι ο μαζοχισμός. Μερικοί την καταβρίσκουν! Τους αρέσει να πληρώνουν και να μην έχουν αυτό για το οποίο πλήρωσαν. Σε μερικούς άλλους αρέσει να πληρώνουν οι άλλοι, τρίτοι, για τα βίτσια τους. Κάπως έτσι...

   • tasos avatar
    tasos @ archaeopteryx 01/05/2011 20:39:28

    @archaeopteryx
    +100000000......

  • koinos_nous avatar
   koinos_nous @ Xrhstos Theocharis 01/05/2011 18:49:41

   Συνονοματε μηπως εισαι Αρκας?

  • Orestios avatar
   Orestios @ Xrhstos Theocharis 01/05/2011 18:57:51

   Τί χάρηκες?
   Τέτοια ασχήμια είναι πρωτόγνωρη.
   Τζάμπα γυρνάνε τα φουρφούρια για να χαίρονται οι ανώριμοι ενήλικες

  • Xrhstos Theocharis avatar
   Xrhstos Theocharis @ Xrhstos Theocharis 03/05/2011 08:46:37

   Ένα σχόλιο έκανα κι εγώ, τονίζοντας ότι παρακάμπτω τη φιλολογία, και πέσατε να με φάτε...

 13. katalytikos avatar
  katalytikos 01/05/2011 18:26:01

  Τα ενεργειακά στοιχεία και μόνο για τις οδικές μεταφορές τρομάζουν.
  Απαιτείται προσεκτική προσέγγιση σε τέτοια θέματα, πέρα από τις φιλοσοφικές αναζητήσεις.
  Παράδειγμα:
  - Ενέργεια ισοδύναμη με 8.000.000.000 τόνους αργού πετρελαίου καταναλώνεται ετησίως στον πλανήτη μας για την παραγωγή 60.000.000 και για την κίνηση 800.000.000 αυτοκινήτων.
  Η ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή του αυτοκινήτου είναι περίπου 44GJ. Στο τέλος της ζωής παραμένουν 30GJ ως δυναμικό ανακύκλωσης.
  Η ενέργεια που καταναλώνει στη διάρκεια της ζωής του είναι περίπου 540GJ
  - Εάν η αναλογία οχημάτων των ΗΠΑ επιτευχθεί στην Κίνα θα πρέπει να προστεθούν στο συνολικό αριθμό οχημάτων του πλανήτη 1.000.000.000 οχήματα

 14. katalytikos avatar
  katalytikos 01/05/2011 18:31:52

  Περιμένω επίσης από τον archaeopteryx να ανοίξει, σαν πιο ειδικός, μια συζήτηση για fuel cells.
  Μια πρώτη μικρή προσέγγιση για τα αυτοκίνητα στο:
  h--p://envthink.blogspot.com/2011/04/fuel-cells.html

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ katalytikos 01/05/2011 22:00:19

   δεν ξέρω πολλά πράγματα για κυψέλες καυσίμου. Ακριβά πράγματα που θέλουν ...υδρογόνο. Το ότι μπορεί να παραχθεί το υδρογόνο, δεν το κάνει και εμπορικά χρήσιμο. Οι κυψέλες καυσίμου, ίσως στο μέλλον, εάν ξεπεραστεί το σπάνιο των καταλυτών, και εάν υπάρξει οικονομία υδρογόνου. Η οικονομία υδρογόνου κολλάει (α) στα υλικά (άτιμο πράγμα το υδρογόνο) και (β) στην ανάγκη για πολύ και φθηνό ρεύμα. (Το ρεύμα έχει απώλειες για να παραχθεί, και το υδρογόνο επίσης). Ένα λίτρο βενζίνης δεν αντικαθίσταται εύκολα.

   Οι κυψέλες καυσίμου χρησιμοποιούνται σε μικρά αθόρυβα Σουηδικά (και ίσως Γερμανικά) ...υποβρύχια. Για περισσότερη ψυχαγωγία στο h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/05/blog-post_7936.html

 15. Orestios avatar
  Orestios 01/05/2011 18:36:01

  Εσχατολογικό κείμενο από αυτά που κυκλοφορούν διάφορες παραθρησκείες κατά καιρούς.
  "Το τέλος έρχεται, αγοράστε τα αντικείμενα της σωτηρίας σας για να κερδίσετε μια θέση στον παράδεισο"!
  Πόσο πιο χαμηλά θα πέσουν οι οικοφασίστες?
  Μάλλον έχει πέσει η υποστήριξη και κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να κερδίσουν κορόιδα πρόθυμα να πληρώνουν μια ζωή λεφτά.

 16. χρηχα avatar
  χρηχα 01/05/2011 20:50:30

  Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές....το θέμα είναι ότι το πετρέλαιο είναι ακόμα πολύ φθηνό για να αντικατασταθεί από τις εναλλακτικές....
  Τα βιοκάυσιμα είναι μια από αυτές....και δεν μιλάμε για βιοκαύσιμα πολυτελείας όπως η ελαιοκράμβη....υπάρχει έλαιο όπως είναι αυτό από την κλωστική κάνναβη,που έχει όλες τις ιδιότητες του πετρελαίου και είναι και φθηνό και είναι και αποτελεσματικό, αλλά αυτήν την στιγμή απαγορεύεται η καλλιέργειά του , γιατί ενώ δεν περιέχει καθόλου ναρκωτική ουσία , όπως η ξαδέρφη του η ινδική κάνναβη απαγορεύεται σαν φυτό από τον νόμο περί ουσιών....κάτι μου κάνει σε ενεργειακό εμπάργκο....επτά αδερφές κτλ...
  Παρεμπιπτόντως, οι αποδόσεις σε έλαιο , στην ελαιοκράμβη είναι 35% ενώ στην κλωστική κάνναβη μόνο 9%....
  Παράδειγμα αποπροσανατολιμού σας έδωσα....
  Τα ποσοστά είναι όντως αυτά,αλλά αν πάρεις την απόδοση στο στρέμμα αλλάζουν κάπως τα πράγματα: το έλαιο της ελαιοκράμβης είναι 35% επί του παραγόμενου σπόρου ήτοι: 100 κιλά έλαιο το στρέμμα....
  το δε έλαιο της κλωστικής κάνναβης είναι 9% επί της βιομάζας όλης της καλλιέργειας που υπολογίζεται ε περίπου 10-12 τόνους στο στρέμμα ήτοι: 900-1000 κιλά ελαίου στο στρέμμα με τα μισά έξοδα....
  Για την ώρα η ΒΡ και άλλες αδερφές έχουν πάρει ειδικές άδειες καλλιέργειας στην Γερμανία και αλλού και κάνουν πειράματά τους έτσι ώστε να έιναι έτοιμες να κάνουν την κίνησή τους στην σωστή στιγμή....το παν είναι ο ενεργειακός έλεγχος, έτσι δεν είναι;
  Και γενικά ο έλεγχος είναι καλό πράγμα, όσον αφορά ειδικά καλλιέργειες και καθεστώτα όπως το δικό μας.....
  Καλό για τις εταιρίες και τις τράπεζες κτλ....

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ χρηχα 01/05/2011 21:53:45

   Ενεργειακά ασήμαντα πράγματα. Δεν θα υπήρχαν εάν δεν υπήρχαν οικ εξωφρενικές επιδοτήσεις και οι δημόσιες σχέσεις. Δηλαδη, και με συγχωρείς, η ΒΡ έχει ανάγκει το βιοκαύσιμο όσο εμείς την φαγούρα. Το μόνο βιοκαύσιμο που αξίζει τον κόπο είναι τα ξερά φασόλια για ...κεντρική θέρμανση. (Και δεν με ενοχλούν τα βιοκαύσιμα, απλά είναι θέατρο).

 17. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/05/2011 21:59:29

  Έτσι για να ξέρουμε κάποια μεγέθη. Ένα τζάμπο (Β747), από τη στιγμή που ξεπαρκάρει και αρχίσει να τροχοδρομεί, μέχρι να φτάσει στο σημείο από όπου θα απογειωθεί, καταναλώνει τόσο καύσιμο (σε λίτρα) όσο αντιστοιχεί σε ένα μέσο ΙΧ ολόκληρο το χρόνο. Φανταστείτε τι καίει εν πτήσει.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Strange Attractor 01/05/2011 22:04:43

   έμαθες πόσο CO2 έβγαλε ο γάμος του παιντιού; h++p://www.telegraph.co.uk/news/uknews/royal-wedding/8472283/What-is-the-carbon-footprint-of-the-royal-wedding.html

   και αν έχεις απορία γιατί οι βασιλικές οικογένειες (και ειδικά το φρούτο ο Κάρολος -- άσε τους Δανούς) είναι Πράσινες: h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/01/blog-post_13.html. 38 εκατομμύρια στερλίνες τον χρόνο νοίκι για τα θαλάσσια αιολικά. Για το 1/10 από τα 38 λίρες, το χρόνο, και εγώ γίνομαι Πράσινος.

 18. χρηχα avatar
  χρηχα 02/05/2011 00:08:35

  S.A.
  Αλλά και αρχαίε....

  Δεν ξέρω πόσο καύσιμο καίει ένα τζάμπο για να απογειωθεί, αλλά κι εσύ δεν πρόσεξες πόσο λάδι βγάζει ένα στρέμμα από κλωστική κάνναβη....900 έως 1100 λίτρα....το ενεργειακό ισοδύναμο της καλλιέργειάς του ,δηλαδή σε πόσες θερμίδες αντιστοιχεί η κατανάλωση ενέργειας για να παραχθούν αυτά τα λίτρα είναι πρωταθλητής....είναι σχεδόν ισοδύναμο με το κάρβουνο...ενώ στις άλλες καλλιέργειες άλλων βιοκαυσίμων είναι περισσότερες οι θερμίδες που χρειάζονται για να παραχθεί και γι' αυτό τις ονομάζω καλλιέργειες πολυτελείας....

  Το σίγουρο είναι ότι εναλλακτικές πηγές υπάρχουν , και ότι ο κόσμος μας χωρίς το πετρέλαιο δεν θα γυρίσει στην εποχή των σπηλαίων...το μόνο σίγουρο είναι πως πάντα η εξουσία θα κυνηγάει και μάλλον θα έχει υπό τον έλεγχό της τις ενεργειακές πηγές για να μπορεί να εξουσιάζει...

  Φαντάσου ο κάθε μ@λ@κ@ς αρχηγός μικρού κράτους να έχει ενεργειακή ανεξαρτησία καλλιεργώντας χασισοχώραφα(κλωσική κάνναβη είπαμε -όχι αυτήν με την ουσία)....το φυτό της νίκης των αμερικάνων στον β'ΠΠ το οποίο απαγορεύτηκε να καλλιεργείται από το 1947.....

  Δεν είμαι υπέρμαχος των "πράσινων"πολιτικών, αλλά ένα πράγμα που ξέρω , είναι ότι το φυτό αυτό δίνει μέσω του χυμού του προϊόντα που είναι εφάμιλα του φυσικού καουτσούκ και αντικαθιστούν επάξια και καλύτερα το πετρέλαιο, κι ακόμα ότι παράγει ικανή ποσότητα καυσίμου για να καλλιεργηθεί με αποδοτικό τρόπο....ΑΥΤΟ το φυτο.....όχι όλα ......

  • sawas avatar
   sawas @ χρηχα 02/05/2011 00:47:08

   900 έως 1100 λίτρα η 180 έως 350 το στρέμμα????
   h**p://de.wikipedia.org/wiki/Hanf%C3%B6l

   Ευαίσθητος για το θέμα και ο Τρεμοπουλος
   h**p://www.oikologoiprasinoi.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=467:2011-01-11-10-06-44&catid=11:press-releases&Itemid=23

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ χρηχα 02/05/2011 11:00:24

   δεν είμαι ειδικός, αλλά ειλικρινά οι τάξεις μεγέθους είναι λάθος. Η μόνη τεχνολογία που έχω ακούσει με καλλιέργειες είναι κάτι μικροφύκια, αλλά και αυτά ασήμαντη ενεργειακά. Οι καλλιέργειες θέλουν νερό, λίπασμα, τρακτέρ, χωράφια, ενεργοβόρο επεξεργασία του προϊόντος...

 19. mitsosms avatar
  mitsosms 03/05/2011 20:39:16

  Καλησπέρα,

  εδώ έχω μια ανάλυση για τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με γραφήματα. Πιστεύω ότι θα την βρείτε ενδιαφέρουσα.

  http://center24.blogspot.com/2011/05/220000-2015.html#axzz1KjDSTcnO

 20. aspasia avatar
  aspasia 17/05/2011 14:09:49

  Αγαπητοί του Antinews, ενδιαφέρον άρθρο και το ανάρτησα και στο δικό μου ιστολόγιο http://human-philosophie.blogspot.com/. Παρ'ολα αυτά θα ήθελα να αναφέρω ότι το θέμα του πετρελαίου, δεν είναι παρά ακόμα μία από τις τόσες εξαρτήσεις από την δομή του συστήματος. Εκπαίδευση και όχι παιδεία, χρήμα και όχι πραγματική αξία, υγεία και τα μυστικά της για τους ολίγους και όχι για τους πολλούς, ενέργεια περατή και όχι παντοτινή, αν και το παντοτινό έχει και αυτό περατή έννοια στον νου μας. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να ξεφύγει απο αυτές του τις εξαρτήσεις, θα πρέπει να ξαναγυρίσει χιλιάδες χρόνια πριν και να προσπαθήσει με εσωτερική ενόραση και ανοικτές Πύλες νου, να φέρει στην επιφάνεια κρυμμένες γνώσεις στο ασυνείδητο και να γίνουν συνειδητές, μέσα από προσωπικές έρευνες και ανέυρεση γνώσεων. Τότε και μόνον τότε θα έχει βρει όλες τις απαντήσεις και λύσεις που τον ταλανίζουν για χιλιετηρίδες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.