#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/07/2007 00:49
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σημαντικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Μπορεί στην Ελλάδα, άπαντες, κυβέρνηση, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς και κρατικά και παρακρατικά κέντρα, να κάνουν τα πάντα για να ξεχαστεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ακόμα το θυμούνται. … Και το αναλύουν. Στις 10 Ιουλίου λοιπόν, στη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα New York Times, είδε, σε περίοπτη θέση του εντύπου, το φώς της δημοσιότητας άρθρο του δημοσιογράφου John Markoff με τίτλο «Μηχανικοί ως κατάσκοποι: Πως παγιδεύτηκε το ελληνικό τηλεφωνικό δίκτυο». Ο δημοσιογράφος, αφού χρησιμοποιεί την ελληνική περίπτωση ως παράδειγμα για να δείξει τον αυξημένο κίνδυνο παρακολουθήσεων στο αμερικανικό τηλεφωνικό δίκτυο, παραπέμπει σε σχετικό δημοσίευμα Ελλήνων επιστημόνων για το θέμα. Πρόκειται για την ανάλυση του καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Dexel της Φιλαδέλφειας, κ. Βασίλη Πρεβελάκη και του αναπληρωτή καθηγητή τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Διομήδη Σπινέλη. Το κείμενο με τίτλο «Η υπόθεση της Αθήνας» (The Athens affair) δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Ιουλίου του περιοδικού Spectrum (http://www.spectrum.ieee.org/jul07/5280) του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων-Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ). Τα σχετικά δημοσιεύματα έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον κ. Ρουσσόπουλο, από το γραφείο Τύπου και τις διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας μας στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες κάνουν αναλυτική αναφορά στα ευρήματα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου (ΑΔΑΕ), δίδουν λεπτομερή εικόνα για το πώς το λογισμικό-«κοριός» κατάφερνε να κρύβεται και να μην ανακαλύπτεται κατά τους συνήθεις ελέγχους που πραγματοποιούν οι εταιρείες, σημειώνουν ότι με αυτό το σύστημα «θα μπορούσαν να παρακολουθούνται, όχι μόνον κινητά τηλέφωνα, αλλά και σταθερά» και υπογραμμίζουν ότι «το λογισμικό, διέθετε «πίσω πόρτα», ώστε να μπορούν οι χρήστες του να το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον». Κάτι που δείχνει ότι εάν δεν αποκαλύπτετο, ανά πάσα στιγμή στο μέλλον, θα μπορούν οι δράστες να το ενεργοποιήσουν και να υποκλέπτουν συνομιλίες.

Οι δύο ειδικοί ωστόσο, στέκονται με ιδιαίτερη προσοχή στο πως κατασκευάστηκε το λογισμικό των υποκλοπέων. «Για να γίνει κατανοητό το πώς επετεύχθησαν οι υποκλοπές, είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε πως λειτουργεί το σύστημα ΑΧΕ της Ericsson για τις νόμιμες υποκλοπές», γράφουν. Και προσθέτουν: «Όπως και οι περισσότερες εταιρείες τηλεφωνίας, η Vodafone Ελλάδος χρησιμοποιεί το σύστημα ΑΧΕ της Ericsson. Η δημιουργία όμως, ενός τέτοιου πειρατικού λογισμικού που δεν θα ανακαλυπτόταν, απαιτούσε μεγάλη γνώση του κώδικα ΑΧΕ . Ως γνωστόν, τα 15 τελευταία χρόνια, η Intracom Telecom, εταιρεία της Intracom Holdings, ανέλαβε, κατόπιν συμβολαίου, ένα σημαντικό μέρος του έργου της ανάπτυξης του λογισμικού της Ericsson στο ΑΧΕ. Η απαραίτητη γνώση λοιπόν, υπήρχε σε τοπικό επίπεδο (σ.σ. Ελλάδα), σε ευρύ αριθμό σημερινών και προηγούμενων ειδικών της Intracom». Και καταλήγουν, διερωτώμενοι οι επιστήμονες: «Άρα, θα μπορούσε να είναι μια «εσωτερική δουλειά» (inside job);» Οι ίδιοι επίσης, αναφερόμενοι στη διείσδυση και την εγκατάσταση του κοριού στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, θεωρούν ότι «θα ήταν πολύ πιο εύκολη με τη βοήθεια κάποιου από το εσωτερικό της Vodafone», αλλά λέγουν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει στοιχειοθετηθεί έως σήμερα.

Ιδιαίτερα επικριτικοί είναι όμως, σε σχέση με την Vodafone, επειδή αποσύνδεσε το πειρατικό λογισμικό. «Το χειρότερο που έγινε –τονίζουν- είναι, όταν στις 7 Μαρτίου 2007, αποσύνδεσαν το λογισμικό. Έτσι, είναι σχεδόν βέβαιον ότι αμέσως ειδοποιήθηκαν οι συνωμότες. Αυτό ακριβώς ήταν που τους έδωσε την ευκαιρία να κόψουν τα τηλέφωνα-σκιές. Συνέπεια αυτού ήταν να χαθεί η ευκαιρία να εντοπιστούν τα τηλέφωνα-σκιές και να συλληφθούν οι δράστες επί το έργον. Εξαιτίας των χειρισμών της Vodafone, νευραλγικής σημασίας στοιχεία χάθηκαν ή καταστράφηκαν, ενώ οι δράστες όχι μόνον έλαβαν μια προειδοποίηση ότι ανακαλύφθηκαν, αλλά τους δόθηκε ακόμα και ο απαραίτητος χρόνος για να εξαφανιστούν».

Στη συνέχεια, αφού σημειώνουν το εξαιρετικά λανθασμένο τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι ελληνικές αρχές, παρατηρούν ότι αντί να ειδοποιηθούν οι αρμόδιοι μηχανισμοί της Πολιτείας, ειδοποιήθηκε το γραφείο του πρωθυπουργού, και καταλήγουν, αναφερόμενοι στο νομικό πλαίσιο προστασίας από τις υποκλοπές, ότι «ακόμα κι’ αν υπάρχουν τέτοιοι νόμοι, οι απαντήσεις που έδωσε η Vodafone δείχνουν ότι αυτοί αγνοήθηκαν». Παρ’ όλα αυτά, κρίνοντας τις ευθύνες που έχει καταλογίσει έως τώρα η ελληνική Πολιτεία, θεωρούν ότι  «Vodafone και Ericsson μετετράπησαν από θύματα σε κατηγορούμενους».

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.