25/10/2009 15:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως άρχισε η διαπλοκή στην ΕλλάδαΌταν βρέχει μελαγχολώ. Και όταν μελαγχολώ θυμάμαι τα παλιά. Και βρίζω την τεχνολογία που δεν ανακάλυψε το Ιντερνέτ πιο γρήγορα. Επειδή αν το είχε ανακαλύψει πιο γρήγορα θα είχαμε ανεβάσει το «Αντί» στο Διαδίκτυο από την δεκαετία του 90 και έτσι θα διάβαζαν τι γράφαμε τότε οι χιλιάδες που διαβάζουν τώρα το www.antinews.gr . Όπως για παράδειγμα εκείνα που  έγραφε το Αντί πριν από εννέα χρόνια για τον Κοκκαλίνο και την διαπλοκή και που τα ανακάλυψε πρόσφατα και ο Περικλής Κοροβέσης. Και που ξέρεις; Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Και θυμάμαι τώρα και την Λιάνα την Κανέλη  που σχολιάζοντας το 2.000 σε τηλεοπτική εκπομπή μια αποκάλυψη του «Αντί» για  τις σχέσεις του Κοκκαλίνου με την Στάζι είπε: «καλά τώρα, που το ανασύρατε το Αντί, από την αφάνεια…;». Να όμως Λιάνα μου που, όπως έλεγε και ο Βλαδίμηρος Ίλιτς, η ιστορία εκδικείται….πάντα.

Διαβάστε λοιπόν ένα άρθρο στο Αντί του Σεπτεμβρίου 2000 με τίτλο:

 Η αλήθεια για τις σχέσεις Κόκκαλη – Μητσοτάκη

 του Ρεπόρτερ

 Στην αρχή το άρθρο αναφέρει όσα παρουσιάζουμε σήμερα εδώ για τον Μητσοτάκη τον Ζομπανάκη και την Ιαπωνική ΝΤΤ (http://www.antinews.gr/?p=20096) και συνεχίζει:

Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι αν πρόθεση του κ. Μητσοτάκη Ηταν να παραδώσει τον ΟΤΕ στην ιαπωνική ΝΤΤ, τότε ο Σ. Κόκκαλης θα έκανε τα πάντα για να τον εμποδίσει , θα επεδίωκε ακόμα και την ανατροπή της κυβέρνησης του. Και μάλλον έτσι έγινε. Όλα αυτά όμως δεν είχαν καμία σχέση με την διαφάνεια και την απαλλαγή της δημόσιας ζωής του τόπου από την διαπλοκή και τους διαπλεκόμενους. Όλα όσα έγιναν το 1993 αφορούσαν μόνο την διαπλοκή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.  Όποιος επιθυμεί μπορεί να διερευνήσει λεπτομερέστερα τα γεγονότα που εκθέτουμε σήμερα. Και να ανατρέξει σε συμφωνίες, συμβάσεις και αρχεία που αποκαλύπτουν πολλά. Όπως παραδείγματος χάριν ένα άκρως αποκαλυπτικό απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε ο Σωκράτης Κόκκαλης στους ανακριτές που ασχολήθηκαν με τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε εναντίον του για την υπογραφή της σύμβασης των 1.000.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, το 1996.

Ένα είναι βέβαιο: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τα γεγονότα του 1993, την ανατροπή δηλαδή της κυβέρνησης του και την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε  για να δημιουργήσει μια ακόμα μεγάλη παρεξήγηση προς όφελός του. Μια παρεξήγηση συνεχεία εκείνης που δημιούργησε όταν πρώτος εισήγαγε στο νεοελληνικό πολιτικό λεξιλόγιο τον όρο «διαπλεκόμενα», με τρόπο όμως που απομάκρυνε την ευθύνη από τους πολιτικούς, όπως ο ίδιος. Επειδή , εξ ορισμού «διαπλεκόμενοι» δεν μπορεί να είναι οι επιχειρηματίες, αλλά μόνον οι πολιτικοί.

 Η συνάντηση με τον ΡόκκοΣτην πραγματικότητα οι σχέσεις του Κ. Μητσοτάκη με τον Σ. Κόκκαλη και την Ιντρακόμ πάνε Πολυ μακριά. Το 1965, ο Σωκράτης Κόκκαλης ήρθε στην Ελλάδα για να προωθήσει τα σχέδια της Ανατολικογερμανικής κυβέρνησης για την ίδρυση της Ιντρακόμ. Χρησιμοποιώντας το κύρος του ονόματος του πατέρα του, καθηγητή Πέτρου Κόκκαλη, και τις γνωριμίες του εκδότη Χρ. Παπαγεωργίου  συναντήθηκε τότε με επιφανείς πολιτικούς παράγοντες της εποχής και προώθησε την ιδέα της ίδρυσης μιας εταιρείας εμπορικών ανταλλαγών Ελλάδας -Ανατολικής Γερμανίας.  Μεταξύ των παραγόντων εκείνων ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Κ. Μητσοτάκης, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Στεφανόπουλος, ο υπουργός Μεταφορών Αλλαμανή και ο υπουργός Εσωτερικών Τσιριμώκος (ΣΣ όλα τα άνθη της Αποστασίας δηλαδή)

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών εκείνων ο Σ. Κόκκαλης ενημέρωσε τα κεντρικά στο Βερολίνο  για την πρόοδο της μυστικής επιχείρησης με γραπτή αναφορά (βλ. τεύχη 705-710), στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων:


«Η ιδέα της ίδρυσης της εταιρείας εμπορίου βασίζεται στην εμπλοκή υψηλών μελών της κυβέρνησης και βιομηχάνων που θα απολαμβάνουν από τα κέρδη αυτής της εταιρείας και έτσι θα έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την επιτυχία της. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει καταρχήν να μην αναμιχθούν φανερά. Κατά την γνώμη μου θα μπορούσε – εκτός από την επιτυχία στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων – να αντληθεί αργότερα και σημαντικό πολιτικό όφελος από την ιστορία αυτή. Θα μπορέσουν έτσι να διαπιστωθούν οι μέθοδοι με τις οποίες η Δυτική Γερμανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη των σχέσεων με την DDR . Ταυτόχρονα θα ήταν δυνατή μια επέμβαση στους κυβερνητικούς κύκλους , ώστε να βελτιωθούν οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών».Είναι λοιπόν προφανές ότι τα «διαπλεκόμενα» εμφανίζονται στην Ελλάδα από το 1965 με πρωτοβουλία του Ανατολικού Βερολίνου  και τη συμμετοχή Κόκκαλη – Μητσοτάκη.

Πολλά χρόνια αργότερα οι τρεις αρχηγοί της «Οικουμενικής Κυβέρνησης» (Μητσοτάκης, Α. Παπανδρέου, Χ. Φλωράκης) έδωσαν εντολή στον ΟΤΕ να προχωρήσει στην υπογραφή της σκανδαλώδους σύμβασης με την Ιντρακόμ για την σκανδαλώδη προμήθεια των  470.000 ψηφιακών παροχών. Τη σύμβαση δηλαδή που άνοιξε τον δρόμο για την άλωση του ΟΤΕ από τον Κόκκαλη και την Ζήμενς.


Παρά τη δέσμευση των τριών αρχηγών το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα μέχρι που τον Απρίλιο του 1990 ανέλαβε την πρωθυπουργία ο ίδιος ο  Μητσοτάκης . Ο ελεγχόμενος από τον Κόκκαλη ΟΤΕ (διοίκηση και συνδικαλιστές) πίεζαν για να υπογραφεί η σύμβαση, αλλά επειδή οι αντιδράσεις ήταν εντονότατες, ο Μητσοτάκης ζήτησε «φιλικά» από τον Κόκκαλη «να κατεβάσει τις τιμές». Τελικά, η Ιντρακόμ πήρε τις 470.000 παροχές ,αφού προηγουμένως δεσμεύθηκε ότι στην περίπτωση που στην επόμενη σύμβαση η τιμή θα ήταν χαμηλότερη της τιμής των 54.000 δραχμών ανά παροχή με την οποία υπέγραψαν τη σύμβαση για τις 470.000 παροχές, θα επέστρεφε την χρηματική διαφορά (!!!). Η σύμβαση εκείνη προκάλεσε αλλεπάλληλες κυβερνητικές κρίσεις και την παραίτηση των Γ. Κεφαλογιάννη και Α. Κράτσα κλπ κλπ.ΣΣ (τωρινή): Ερώτημα. Πιστεύει άραγε κανείς τώρα ότι η «η  ιδέα της ίδρυσης μιας  εταιρείας εμπορίου που θα βασίζεται στην εμπλοκή υψηλών μελών της κυβέρνησης και βιομηχάνων που θα απολαμβάνουν από τα κέρδη αυτής της εταιρείας» που πρότεινε ο  Σωκράτης το 1965 δεν είχε καμία σχέση με όσα ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες;

Μήπως στην πορεία και μετά την πρώτη του Τείχους του Βερολίνου οι Γερμανοί της Ζήμενς βρήκαν στα αρχεία της Στάζι την «ιδέα» και την εφάρμοσαν κι αυτοί; Ή – ακόμα καλύτερα – τους την εξήγησε ένας δήθεν «ανταγωνιστής» τους και από τότε τους «δουλεύουν» όλους μαζί; Γιατί εμάς δεν μας «δουλεύουν»….

Διαβάστε όμως κι αυτά

 Πως γεννήθηκε η ιδέα της ΙΝΤΡΑΚΟΜΗ εκχώρηση των ελληνικών τηλεπικοινωνιών στην ΖΗΜΕΝΣ και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Οι δηλώσεις Κοροβέση και ο “γιός του Πέτρου”

Όταν το ΚΚΕ έπαιρνε γραμμή να στηρίξει τον Ανδρέα από το Ανατολικό Βερολίνο και η Ιντρακόμ άρχιζε την αλματώδη άνοδό της

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βανζέλ Παπαντό avatar
  Βανζέλ Παπαντό 25/10/2009 16:33:12

  Το πρώτο λινκ δεν λειτουργεί

  • Giorgos avatar
   Giorgos @ Βανζέλ Παπαντό 25/10/2009 17:02:56

   Με ελάχιστη χρήση google

   http://www.antinews.gr/?p=6256

   • Βανζέλ Παπαντό avatar
    Βανζέλ Παπαντό @ Giorgos 25/10/2009 20:25:01

    Ευχαριστώ. Προσωπικά, τα έχω διαβάσει ήδη, παλαιότερα. Καλό θα ήταν, ίσως, τα λινκ στην ανάρτηση να διορθωθούν

 2. Βανζέλ Παπαντό avatar
  Βανζέλ Παπαντό 25/10/2009 16:33:39

  Ούτε το τρίτο...

  • Giorgos avatar
   Giorgos @ Βανζέλ Παπαντό 25/10/2009 17:03:35

   Με ελάχιστη χρήση google

   http://www.antinews.gr/?p=12062

 3. Keep Talking avatar
  Keep Talking 25/10/2009 18:27:02

  Και εγω μελαγχόλησα, όχι απο τη βροχή, αλλά απο την τέλεια φωτογραφία. Υποθέτω θα ειχε λεζάντα: Η διαπλοκή σε χαιρετάει

  Γιατί μελαγχόλησα; Γιατί δεν την αντι-χαιρέτησα. Φτου, τι μακ...ας που ειμαι!

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/10/2009 19:18:50

  Θαυμάσια η αναδρομή...

 5. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 25/10/2009 21:06:25

  Μεταπολιτευτικά θα εννοείτε. Γιατί άρχισε πολύ παλαιότερα με (και για )το ίδιο θέμα - (Αρκεί να θυμηθούμε το όνομα Ι.Βουλπιώτης).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.