04/07/2007 09:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρωταγωνιστής και στο «σκάνδαλο Κοσκωτά», ο ΓΔ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου

Στην «εποχή Κοσκωτά», ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου  είχε πει στον τότε επίτροπο της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος ότι επιθυμία του πατρός του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν η τράπεζα να πάει στον Κοσκωτά. Έτσι άρχισε το «σκάνδαλο Κοσκωτά». Ποιος ήταν τότε επίτροπος της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος;  Κανείς άλλος από το σημερινό γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Παπακωνσταντίνου για τον οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε στη Βουλή ότι εμπλέκεται , μέσω του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, στο σκάνδαλο των ομολόγων.

Η εμπλοκή του σημερινού γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ στις προσπάθειες που κατέλαβε στο μέσον της δεκαετίας του 1980 η τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου να «σπρώξει» την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος στον Κοσκωτά είχε προκαλέσει μάλιστα έντονες αντιδράσεις του τότε υπουργού Οικονομίας και μετέπειτα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, εναντίον του κ. Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος ανταπαντούσε ότι οι οποιεσδήποτε κινήσεις γίνονταν εκείνη την εποχή προς την κατεύθυνση της πώλησης της Τράπεζας στο Κοσκωτά, ήταν σε γνώση του κ. Σημίτη. Ως γνωστόν, στο χαρακτηρισμένο ως σκάνδαλο της Τραπέζης Κεντρικής Ελλάδος είχε εμπλακεί και το όνομα του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Δ. Χαλικιά.

Χαρακτηριστική ήταν η στιχομυθία που είχε τότε ο ίδιος ο κ. Σημίτης με δημοσιογράφους για το θέμα. Αφού αρνήθηκε ότι σε σύσκεψη (29 Οκτωβρίου 1986) υπό την προεδρία του, αποφασίστηκε η πώληση της Τράπεζας στον Κοσκωτά, εμφανίστηκε στη συνέχεια ως ο παράγων που παρενέβη για να ματαιωθεί κάτι τέτοιο, αναφέροντας: «Η δική μου παρέμβαση οφείλεται στο γεγονός ότι η τροπή της υποθέσεως επέβαλε στη κυβέρνηση να δείξει ότι έχει γνώμη και γραμμή. Και ότι δεν άγεται και φέρεται από τους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου». Σε άλλη ερώτηση επίσης, εάν με όλα όσα λέγει, εννοεί ότι υπάρχει κάποια ομάδα υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου που αποφάσισε την πώληση της Τράπεζας στον Κοσκωτά ερήμην της κυβέρνησης, απάντησε: «Δεν έχω γνώση αν οι κ. Παπακωνσταντίνου και Κοσκωτάς συνεννοήθηκαν. Το μόνο που λέω είναι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε ενημερώσει την κυβέρνηση». Στη συνέχεια του επισημάνθηκε ότι με τις δηλώσεις του αφήνει να εννοηθεί ότι «για όλα είναι υπεύθυνος ο κ. Παπακωνσταντίνου, και ερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να προχώρησε σε συνεννοήσεις ή ενθάρρυνση από άλλους κυβερνητικούς παράγοντες;». Τότε, ο κ. Σημίτης περιορίστηκε να πει: «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αμυνόμενος στις «διαρροές» που τον ήθελαν να έχει δωροδοκηθεί από τον Κοσκωτά για να προωθήσει την πώληση της Τράπεζας, άφηνε να εννοηθεί ότι αυτές γίνονται από τον Δ. Χαλικιά και τον  Κ. Σημίτη. Ο ίδιος επίσης, είχε επιτεθεί εναντίον του τότε επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του, στις 2-11-1986, ότι ήταν γνώστης της πρόθεσης της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να πουλήσει την Τράπεζα. «Τον ερώτησα (ΣΣ τον Χαλικιά) ποια είναι η προοπτική. Μου είπε κατηγορηματικά: «Ο ιδιωτικός τομέας». Και όταν τον ρώτησα: «Δηλαδή ο Κοσκωτάς», απάντησε ναι. «Τον ρώτησα τότε γιατί αυτό δεν ανακοινώνεται και μου απάντησε ότι δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος. Είπα ότι εάν είναι αυτό, τότε μπροστά στις τεράστιες προσωπικές, αστικές και ποινικές ευθύνες του, καθώς και έναντι του ιδρύματος, αναλαμβάνω προσωπικά το οποιοδήποτε κόστος για να καλύψω τον ίδιο και την κυβέρνηση».

Η διαχρονική διαπλοκή του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει λοιπόν μαζί με την ανήμπορη κάθαρση.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Omologos avatar
    Omologos 10/07/2007 12:34:28

    Κάτι προσπάθησε να ψελίσει ο Γ.Παπακωνσταντίνου περί Βασως Παπανδρέου και ομολόγων του ΤΕΟ, αλλά σχεδόν σύσσωμα τα ΜΜΕ τον έθαψαν μέχρι το λαιμό. Είπε λοιπόν, μιλώντας σε κυριακάτικες εφημερίδες, ότι το σπάσιμο του ομολόγου έγινε για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ (όταν επικεφαλής ήταν η κ.Παπανδρέου) για να εξυπηρετηθούν ανάγκες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά από αυτό, η Βάσω φέρεται να κινητοποίησε το μηχανισμό της στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να τα "χώσουν" στον Παπακωνσταντίνου και εμμέσως πλήν σαφώς να στηρίξουν Βάσω. Κι'όμως, είναι άκρως αμφίβολο εάν ο Παπακωνσταντίνου δούλευε μόνον για τον εαυτό του!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.