#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/07/2007 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο χάρτης που ενοχλεί την Άγκυρα

Ο στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στην Ελλάδα έγινε … «τούρκος», όταν προ ημερών, σε συνέδριο που διεξαγόταν υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Αμύνης με την ονομασία «Αθήνα 2007», παρουσιάστηκε χάρτης που έδειχνε τα εδάφη, τα οποία, κατά αμερικανικές (!) εκτιμήσεις, θα χάσει η Τουρκία, αλλά και γενικότερα τις αλλαγές συνόρων που θα επιφέρει στη Μ. Ανατολή η εισβολή στο Ιράκ. Το θέμα βέβαια, ως ήταν αναμενόμενο, πέρασε στα ψιλά στις ελληνικές εφημερίδες, με εξαίρεση την «Απογευματινή». Κι’ αυτό παρ’ ότι, έσπευσε να κάνει δήλωση ακόμα και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος σημείωσε ότι ο χάρτης απηχεί προσωπικές απόψεις που δεν εκφράζουν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης – αυτό δα έλειπε, να είχαν και θέσεις στο ΥΠΕΞ. Πρόκειται για χάρτη που δημοσίευσε πέρυσι ο αμερικανός συνταγματάρχης, Ράλφ Πήτερς, στο αμερικανικό περιοδικό Armed Forces Journal. Ανεξάρτητα από τις υστερικές τουρκικές αντιδράσεις και την «κατευναστική» στάση που κρατάει η Ελλάδα σε όλα τα αντίστοιχα θέματα για να μην ενοχλήσει και δυσαρεστήσει την Άγκυρα, ο χάρτης έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Επειδή αποτυπώνει τίποτε τα γεωπολιτικά σενάρια που κατά καιρούς συζητούνται σε διάφορα ισχυρά κέντρα εξουσίας στην Ουάσιγκτον και σε άλλες χώρες και βασίζονται σε υπαρκτά προβλήματα (εθνικές διαφορές, κ.λ.π.). Άλλωστε, ως τέτοιος παρουσιάστηκε από διεθνολόγους στο συνέδριο και όχι ως «ελληνικό σενάριο» για τη μελλοντική Μ. Ανατολή. Στον χάρτη αποτυπώνονται οι εξής αλλαγές συνόρων:

Πρώτον, δημιουργία Κουρδικού κράτους. Η Τουρκία χάνει το νοτιοανατολικό κομμάτι της (τουρκικό Κουρδιστάν), το οποίο θα ενωθεί με το Βόρειο Ιράκ (ιρακινό Κουρδιστάν). Το τελευταίο, ήδη μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, απολαμβάνει σημαντική αυτονομία-ανεξαρτησία. Το τουρκικό και ιρακινό Κουρδιστάν, μαζί με το ιρανικό Κουρδιστάν και το τμήμα της Συρίας, το οποίο κατοικείται από Κούρδους, θα συνθέσουν ένα το κράτος του Κουρδιστάν. Ένα τέτοιο σενάριο, ανέκαθεν έβρισκε αντίθετα τα κράτη Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία. Σήμερα μάλιστα, επειδή η δημιουργία ενός τέτοιου κράτους είναι περισσότερο πιθανή από ποτέ, Τουρκία και Ιράν έχουν κλείσει στρατηγική συμμαχία με στόχο την αποτροπή αυτού του ενδεχόμενου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το Ιράν βομβαρδίζει συχνά τις θέσεις των μαχητών του ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, τούρκοι κούρδοι) στο Β. Ιράκ. Κατά πληροφορίες, οι του ΡΚΚ δεν πραγματοποιούν μόνον στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ΝΑ Τουρκία, η οποία ήδη βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας από τον τουρκικό στρατό, αλλά και στο βορειοδυτικό Ιράν (περιοχές με κουρδικό πληθυσμό). Λέγεται μάλιστα, ότι οι επιχειρήσεις στο Ιράν έχουν το πράσινο φώς τον Αμερικανών, ενώ την εκπαίδευση του ΡΚΚ και των ιρανών Κούρδων έχουν αναλάβει ισραηλινοί.

Δεύτερον, διάλυση του Ιράκ σε τρία μέρη (Σιϊτικό κράτος, Σουνιτικό και Κουρδικό). Το Σιϊτικό κράτος θα πάρει και τμήματα εδάφους από το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Τρίτον, Μεγάλο Αζερμπαϊτζάν. Η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, στην οποία τα τελευταία χρόνια ασκούν μεγάλη επιρροή οι Ηνωμένες Πολιτείες (βλέπε, μεταξύ άλλων, πετρελαιαγωγό Μπακού-Τσεϊχάν) θα πάρει το τμήμα του Βορείου Ιράν, το οποίο κατοικείται από Αζέρους. Να σημειωθεί ότι μια παρόμοια πρόβλεψη είχε κάνει προ ετών και ο γνωστός εγκέφαλος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι. Εξάλλου, ένας από τους πολιορκητικούς κριούς των ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης, είναι οι ιρανοί Αζέροι.  

Τέταρτον, Μεγάλη Ιορδανία. Η σημερινή Ιορδανία, μια από τις συμμάχους των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο αποσπά εδάφη από τη Σαουδική Αραβία, που της δίδουν άνετη πλέον διέξοδο στη θάλασσα (έως τώρα έχει μόνον μια μικρή έξοδο, μαζί με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα).

Πέμπτον, Μεγάλος Λίβανος. Η χώρα παίρνει εδάφη από τη Συρία και φτάνει έως τα σύνορα της Τουρκίας.

Έκτον, συρρίκνωση της Σαουδικής Αραβίας. Η Υεμένη αποσπά εδάφη από την πλουσιότερη πετρελαιοπαραγωγό στον κόσμο, ενώ στα εδάφη της Σ.Α. σχηματίζεται ένα ακόμα κράτος: Το «Ιερό Ισλαμικό Κράτος», που περιλαμβάνει τις πόλεις Μεδίνα και Μέκκα.

Έβδομον, συρρίκνωση του Πακιστάν. Το Αφγανιστάν επεκτείνεται εδαφικά εις βάρος του Πακιστάν, ενώ δημιουργείται το κράτος του Μπαλουχιστάν (περιλαμβάνει πακιστανικά και ιρανικά εδάφη).  

ΣΧΟΛΙΑ

  1. alexandra avatar
    alexandra 29/12/2007 18:56:51

    Ωραία. Θα μπορούσατε ομως να βάλετε μέσα σ΄αυτόν τον 2ο χάρτη τους νέους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας ή τα λιμάνια που υπάρχουν ή κατασκευάζονται,και να γράψετε λίγα πράγματα για το κοινωνικό ιστορικό παρελθόν των φυλών και των φατριών που κατοικούν σ΄αυτές τις περιοχές, ποιός θα ελέγχει ποιόν καθώς και τα εμπλεκόμενα συμφέροντα της Κίνας ή της Ινδίας για να καταλάβουμε τι συμβαίνει σ΄αυτόν τον πόλεμο ελέγχου των ενεργειακών δρόμων; Γιατί ξαφνικά ακούγεται ένα όνομα γνωστό απο την γεωγραφία 2ας Γυμνασίου και δεν καταλαβαίνεις την γεωπολιτική σημασία του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.