Μήπως όντως o Τσίπρας είναι ο Δούρειος Ίππος διάλυσης του Ευρώ;
29/06/2015 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήπως όντως o Τσίπρας είναι ο Δούρειος Ίππος διάλυσης του Ευρώ;

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ή κατανοητό αν κάτι τέτοιο είναι απόρροια της ανικανότητάς τους ή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου

Στην πολιτική οικονομία μαθαίνουμε μια βασική αρχή. Η οικονομία είναι η βάση και τα υπόλοιπα τα εποικοδομήματα. Στις 12 Φεβρουαρίου γράφαμε εδώ στο antinews το ενδεχόμενο να είναι ο Τσίπρας ο δούρειος ίππος ενός νομισματικού πολέμου .

Υπογραμμίζαμε τότε:

«Πεδίο μάχης το νόμισμα και στόχος το ευρώ.

Για όποιον δε το έχει καταλάβει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα επικρατεί μεγάλη νομισματική αναταραχή με την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία, να έχουν ήδη προχωρήσει σε εσωτερική νομισματική υποτίμηση, όπως συμβαίνει και με το Ελβετικό Φράγκο. Αυτή η παγκόσμια αναταραχή των νομισματικών ισορροπιών, χτυπάει κατά κύριο λόγο τον πυρήνα της Ευρωζώνης και κυρίως την Γερμανία. Όσο και αν φαίνεται θετικό για τις εξαγωγές της να έχει ένα υποτιμημένο ευρώ έναντι του δολαρίου –μιας και τα προϊόντα της είναι φτηνότερα-η συνεχής καταβαράθρωσή του, μόνο καλό δεν είναι. Τόσο για την Γερμανία όσο και κυρίως για την Ευρώπη.

Καταρχήν είναι θέμα ασφάλειας. Οι αγορές έλκονται από σκληρά και σταθερά νομίσματα, όπως για παράδειγμα το δολάριο και δε θα αργήσουν να γυρίσουν τη πλάτη τους σε ένα ευάλωτο ευρώ.

Δευτερευόντως είναι θέμα ενέργειας. Η Γερμανία είναι μια παραδοσιακά βιομηχανική χώρα και το παιχνίδι των τιμών του πετρελαίου, θα πλήξει την παραγωγική της βάση

Τρίτον είναι θέμα εμπιστοσύνης. Μια γενικότερη νομισματική ανισορροπία θα οδηγήσει σε παράλυση την αγορά και θα μειώσει τη δυνατότητα της Γερμανίας να πουλήσει τα προϊόντα της.

Τέταρτο και πιο βασικό. Το εξωτερικό χρέος της Γερμανίας είναι σε δολάριο, οπότε σε κάθε περίπτωση δεν ευνοεί μια κάθετη πτώση του ευρώ, τη δημοσιονομική της κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, το πολιτικό ρίσκο που δημιουργείται από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ, είναι τεράστιο. Το domino effect που θα προκαλέσει ένας τέτοιος κίνδυνος, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις χώρες του Νότου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Είναι σε κάθε περίπτωση προφανές πως θα γεννηθούν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, στη χώρα που θα επιχειρήσει τη γενναία έξοδο. Κανείς στην Ευρώπη δε θα ήθελε να ρισκάρει μια πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση. Ακριβώς γιατί σε βάθος χρόνου θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και της Γερμανίας».

Τα χρηματιστήρια που άνοιξαν τα ξημερώματα της Δευτέρας δείχνουν το ευρώ σε μεγάλη πτώση.

Είναι σε κάθε περίπτωση σαφές πως ο Τσίπρας και η παρέα του πασχίζουν να εκμεταλλευτούν την πτώση που προκαλούν στο ευρώ, οι σπασμωδικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι υπερβολή να τονίσουμε πως από τη θεωρία των παιγνίων, έχουν ήδη περάσει στο επόμενο κεφάλαιο και βρίσκονται ήδη στη θεωρία του χάους. Δεν είναι επίσης υπερβολή να επισημάνουμε πως ενδεχομένως να ποντάρουν σε αυτό. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ή κατανοητό αν κάτι τέτοιο είναι απόρροια της ανικανότητάς τους ή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου, του οποίου αποτελούν μέρος.

Ξεκάθαρο όμως είναι πως τα νταούλια βαράνε πένθιμα και το χορό του Ζαλόγγου τον χορεύει ο ελληνικός λαός.

Vanzetti

ΣΧΟΛΙΑ

 1. iconology2009 avatar
  iconology2009 29/06/2015 13:56:35

  Προφανέστατα! Βγάζει μάτι αυτό. Χρόνια λέω τώρα-από όταν ο Τσίπρας σαν αρχηγός της αντιπολίτευσης πια, πήγε στη Γουάσινγκτον και έγινε δεκτός στα σαλόνια του Mall και αφού φρόντισε να αφήσει σαφές φιλοαμερικανικό στίγμα-ύμνους υπέρ των αμερικανών από Λίνκολν μέχρι-τί άλλο;-Ομπάμα. Ουσιαστικά ο Τσίπρας είναι ο επίσημος πολιτικός κληρονόμος του Γιώργου Παπανδρέου. Η μεθοδολογία του είναι ακριβώς ίδια, απλά θέλεις γιατί ξέρει πια λάθη έκανε ο πανίβλακας ΓΑΠ, θέλεις γιατί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν Βενιζέλοι για να τον καθαιρέσουν και θέλεις γιατί είναι καλύτερα δασκαλεμένος, προχώρησε με πιο ύπουλα βήματα προς τη ρήξη-μέχρι την παραμονή μας διαβεβαίωναν ότι η συμφωνία έρχεται..."και θάναι καλή"όπως επί λέξει είπε ο κύριος 12% προμήθεια, ο βοστρυχωτός συνταγματολόγος με τα ολομέταξα παρδαλά μαντήλια. Διεκπεραιώνουν σχέδιο συνταγμένο στο Mall της Washington, σχέδιο αναπροσαρμοσμένο στα μέτρα των νέων προδοτών που αυτή τη φορά προέρχονται από την αριστερά που την εγκρίνει ο ναζισμός της Χρυσής Αυγής.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ iconology2009 29/06/2015 14:42:20

   ...άν κάτι τέτοιο συμβαίνει, πράγμα διόλου απίθανο, τότε,οι προκάτοχοι του σημερινού front man,πρέπει να έχουν κάνει πολύ άσχημα τη δουλειά τους...έτσι που ο de facto "μεσαιοχωρίτης" Νεοέλλην να μήν ξέρει πού του πάν τα τέσσερα... ο ίδιος αυτός Νεοέλλην έχει πρόβλημα-τί πρόβλημα,σπυριά βγάζει!- να τον οδηγήσουν σε μία αντιπαράθεση Πετράκου-Λεωτσάκου με Βορίδη-Άδωνη, ένα dwelling τόσο....καίριο!, ενώ οι "δυνάμει" χορηγοί Σώϋμπλε και Τζάκ Λιού θα κοιτούν με τα κυάλια απο απόσταση...! Στο βάθος όμως πιστεύω ότι το συνωμοσιολογικό σου σενάριο, προϊόν γνήσιας και αυθεντικής εθνικής εγρήγορσης, θα διαψευστεί εν τοις πράγμασιν, πρός ανακούφισιν "ημών των μελωδούντων" αδρανών παρατηρητών...! Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά έχω την αίσθηση ότι σε λίγες μέρες θα υπάρξει σύγκλιση...μετά απο όλο αυτό το ανυπόφορο θέαμα... και καλά οι Συριζαίοι, αυτοί ήσαν... ουδεμία έκπληξις!... οι"Ευρωπαίοι";... ο Στρατηγός Ντε Γκώλ θα στριφογυρίζει έξαλλος στον τάφο του, στο κοιμητήρι του Colombe de deux eglises!

   • iconology2009 avatar
    iconology2009 @ βαγόνι 29/06/2015 16:49:23

    Παραδέχομαι ότι ακούγεται συνωμοσιολογικό αλλά να το ξέρεις κινήσεις σαν αυτή του Τσίπρα στο βαθύ τους πυρήνα είναι κινήσεις γεωπολιτικές και τέτοιες κινήσεις αυτός που τις κάνει δεν θα τις έκανε αν δεν είχε έτοιμη την γεωπολιτική εναλλακτική.Και έχω έτοιμη μια τέτοια εναλλακτική σημαίνει ότι κάποια δύο μέρη την έχουν όχι μόνο συζητήσει αλλά και έχουν σε ένα βασικό μίνιμουμ συμφωνήσει. Το ότι υπάρχει ένας ακήρυχτος γεωπολιτικός πόλεμος ανάμεσα σε Αμερική και Ευρώπη το δείχνουν οι συνεχείς αποκαλύψεις κατασκοπείας εκ μέρους των ΗΠΑ σε βάρος σχεδόν ΟΛΩΝ των ευρωπαίων ηγετών, κάτι που θα ήταν αδιανόητο πριν είκοσι εικοσιπέντε χρόνια.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ iconology2009 29/06/2015 17:55:18

     ΕΤΣΙ! Και η συνομιλία Σόιμπλε-Λιου ποτ καταλήγει στο ότι: "Αν θέλετε να βοηθήσετε την Ελλάδα βάλτε και εσείς 50 δις". Τάδε έφη Σόιμπλε στον Λιου και την έκανε ελαφρά ο εξ ΗΠΑ.

  • Naruto avatar
   Naruto @ iconology2009 29/06/2015 16:26:22

   Η θεωρία αυτή ειχε εμφανιστεί σε κάποιους ιστοχώρους πριν απο δύο μήνες και ξαναεμφανίστηκε πάλι . Αν και φαίνεται εξωφρενική πολλά κομμάτια ταιριάζουν . Λέγεται μάλιστα οτι πίσω απο τον Βαρουφάκη που έμπλεξε και τον Τσίπρα κρύβεται ο Σόρος , το μακρύ μαύρο χέρι του διεθνούς καπιταλισμού , αλλά και της αμερικάνικης κυβέρνησης . Οτι λοιπον δεν κατάφερε να κάνει ο ΓΑΠ ανέλαβε να το κάνει ο Γιανη . Αν πάντως ισχύει κάτι τέτοιο το ειδικό δικαστήριο δεν θα είναι αρκετό , θα χρειαστεί στρατοδικείο .

  • UncleStgm avatar
   UncleStgm @ iconology2009 29/06/2015 16:58:01

   Τίποτα σημαντικό, μπάχαλοι απο κεί, μπάχαλοι και απο δω. Υπνοβάτες και μπαρμπουτιέρηδες μες τον Πράσινο τον Μύλο. Χλεχλέδες που δεν είναι ικανοί για τέτοια σκευωρία. Από τη μια μεριά, την "εκεί", υπνοβάτες, πολιτικοί-ζόμπι αυτοϋποβαθμισμένοι σε ταμίες, σε αναλυτές δημοσκοπήσεων και σε νομικούς συμβούλους τραπεζών. Αυτό μπορούν να κάνουν, τίποτε περισσότερο. Από την άλλη, την "εδώ", οι πολιτικά άπειροι, ανεπαρκέστατοι, νεοφώτιστοι "αριστεροί" του χαβιαριού και της σαμπάνιας από την Αθήνα, με αιθεροβάμονες φαντασιώσεις της ελεεινής μορφής, κυνήγια ανεμόμυλων, κακές ανδρεοπαπανδρεϊκές μιμήσεις (χωρίς έλεγχο του κόμματος) και απόλυτη αδυναμία να εκτιμήσουν τη συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτό που υπολογίζουν οι μεν είναι η ευρωστία της χρηματοπιστωτικής, εικονικής οικονομίας και των ολιγομελών κοινωνικών στρωμάτων που επωφελούνται από αυτήν. Αυτό που υπολογίζουν οι δε, είναι να διατηρηθεί το αποτυχημένο μετεμφυλιακό (και κυρίως το μεταπολιτευτικό) κοινωνικό συμβόλαιο στην Ελλάδα, του πελατειακού κράτους και των εξασφαλισμένων πελατών του. Το δημοψήφισμα αυτό μπορεί να διαλύσει το βαθύ ελληνικό κράτος των εξασφαλισμένων πελατών, και γι αυτόπ είναι καλοδεχούμενο. Με τις άλλες, τις εκτός Ελλάδος ελίτ της ελεεινής μορφής, δυστυχώς είμαστε πολύ μικροί ως χώρα για να "μπορέσουμε". Χρειάζονται πολύ περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις, πέρα και πάνω απο εθνικά σύνορα. Ιδού τι λέει για τις ελίτ της ελεεινής μορφής ένας σοφός γέροντας, είδος "Αριστοτέλη" της εποχής μας

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ iconology2009 29/06/2015 17:50:23

   ΤΕΛΕΙΟΣ!!!

 2. sender avatar
  sender 29/06/2015 18:29:18

  Ο Τσίπρας επιτάχυνε την χρεοκοπία(και ξέρουμε τι σημαίνει χρεοκοπία μέλους-χώρας για την ΕΕ),παραλύοντας την οικονομία και στεγνώνοντας τη χώρα από ρευστό,επικαλούμενος εξόφληση χρεών προς το ΔΝΤ,χωρίς πρόληψη εξασφάλισης πρώτα βοήθειας από την ''εξ απ'δω''ΕΕ.Επιτάχυνε εξελίξεις,όλοι το βλέπαμε,απλά περιμέναμε να δούμε πως θα σκάσει το πράγμα.Κ'έσκασε στα μούτρα του Ελληνα,που ήσυχα-ήσυχα,υποτακτικά δέχεται τη μοίρα του.Αρκεί να είναι ''αριστερή''!Ενα μυστήριο είναι,το γιατί έριξε η περσινή(και φετινή)τρόικα την προηγούμενη κυβέρνηση.Είναι σίγουρο,ότι πολύ σύντομα θα το μάθουμε.Οταν σκάσει μύτη και η συριζοδραχμή.Εκτός κι'αν,στο πάρα πέντε,ο αινιγματικός ΠτΔ,κάτι αποφασίσει.

 3. Παράξενος avatar
  Παράξενος 29/06/2015 21:22:24

  Ίσως ο Τσίπρας είναι το μέσο με το οποίο η Γερμανία θα πείσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν λιτότητα μόνιμα, ώστε να αντέξει η Ευρώπη τον ανταγωνισμό με την Κίνα, αργότερα και την Ινδία. Η Ελλάδα αν βγει από το ευρώ θα πάθει τέτοια καταστροφή (οικονομική, εθνική και πολιτική) που θα χρησιμεύει ως παράδειγμα προς αποφυγή για δεκαετίες. Σε αυτό το σενάριο το ευρώ δε θα διαλυθεί με την έξοδο της Ελλάδας και μακροπρόθεσμα θα ενισχυθεί ενώ θα δυναμώσει και ο έλεγχος της Γερμανίας στην Ευρώπη. Το κέρδος του Τσίπρα θα είναι η επιβολή σοβιετικού καθεστώτος, συν μερικά δις κέρδη στα διεθνή χρηματιστήρια για όσους ήξεραν κάθε φορά από πριν τις κινήσεις του. Νόμιζα ότι ήθελε συμφωνία τελικά και έπαιζε θέατρο αλλά φαίνεται ότι η αγάπη του για το χάος και τον απόλυτο έλεγχο είναι μεγαλύτερη από την επιθυμία του να διατηρήσει την πελατεία του.

 4. Mitros avatar
  Mitros 30/06/2015 00:22:50

  η Goldman Sachs επιβεβαιώνεται πανηγυρικά,ο Αλέξης είναι βαλτός ή απλά χρήσιμος ηλίθιος; zerohedge.com

 5. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 30/06/2015 20:07:58

  "τέταρτο και πιο βασικό. Το εξωτερικό χρέος της Γερμανίας είναι σε δολάριο, οπότε σε κάθε περίπτωση δεν ευνοεί μια κάθετη πτώση του ευρώ, τη δημοσιονομική της κατάσταση" Αν αυτό είναι αλήθεια τότε το χρέος της γερμανίας από 80% πριν με ευρώ στο 1,39, που είναι τώρα με ευρώ στο μολις 1,1?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.