18/09/2007 19:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κομμάτια και θρύψαλα το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ΝΔ δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει

Εξοργίζει και ανησυχεί η προσπάθεια να αλλάξει ένα μεγάλο κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ, με παλιά υλικά. Με κινητήριο μοχλό, για παράδειγμα, τον Σημίτη, το όνομά του οποίου έχει ταυτιστεί απόλυτα με την κούραση του ΠΑΣΟΚ, την απόλυτη διαφθορά του, την διαπλοκή, τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στο «εκσυγχρονιστικό» μοντέλο διακυβέρνησης, την  απαξίωση των θεσμών, της πολιτικής και του κράτους, κ.ο.κ.. Για να μην αναφερθεί κανείς στα έργα και τις ημέρες των διαπλεκόμενων εκδοτών, οι οποίοι θέλουν να διαμορφώσουν, έτσι όπως αυτοί επιθυμούν, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Και μπορεί ο Καραμανλής και η ΝΔ να νομίζουν ότι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δεν τους αφορούν. Πλανώνται πλάνην οικτράν. Εάν τα διάφορα εξωθεσμικά κέντρα επιβάλλουν τους όρους τους στο ΠΑΣΟΚ, μετά θα κάνουν το ίδιο και στην αδύναμη και με ισχνή αυτοδυναμία, ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος κατατρόπωσε τους «νταβατζήδες» στη «μάχη του Μπαϊρακτάρη», είχε χαρακτηρίσει κάποτε τον κ. Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής». Βέβαια, σε συνέντευξή του πριν από τις τελευταίες εκλογές τα πήρε όλα αυτά πίσω, λέγοντας ότι ήταν ένας χαρακτηρισμός της στιγμής. Λέτε να μην γνώριζε τίποτα;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Anendotos avatar
  Anendotos 18/09/2007 21:41:13

  Αποτελεί σίγουρα ειρωνία της Ιστορίας ότι στις 9 Αυγούστου του –ταραγμένου- 1965, στην οδό Χρήστου Λαδά, όπου βρίσκονταν οι εφημερίδες του Συγκροτήματος Λαμπράκη (ακριβώς απέναντι ήταν τα γραφεία της Ενωσης Κέντρου), χιλιάδες υποστηρικτές του Γεωργίου Παπανδρέου έκαιγαν φύλλα των «Νέων», του «Βήματος» και της «Μακεδονίας. Γιατί; Διότι μερικές ημέρες πρίν είχε αποκαλυφθεί πρωτόκολλο που υπέγραψαν πολιτικοί της ΕΚ (Μητσοτάκης κ.α.), καθώς και οι Λαμπράκης, Βελίδης («Μακεδονία») και Παπαγεωργίου («Αθηναϊκή»), με το οποίο «άδειαζαν» τον Παπανδρέου, διεύρυναν τη διάσπαση στην ΕΚ και άνοιγαν το δρόμο για την ονομαζόμενη «Αποστασία».
  Με το πρωτοσέλιδο («Παραιτηθείτε κύριε πρόεδρε») του Βήματος, το Συγκρότημα ξανα-αδειάζει έναν ακόμη Παπανδρέου. Έναν Γιώργο όμως, όχι Γεώργιο. Ο δε Μητσοτάκης (για την ακρίβεια η κόρη του, Ντόρα, και ο αδελφός της Κυριάκος), δεν βρίσκεται στην παράταξη του Παπανδρέου, αλλά σ’αυτήν του Κώστα –και όχι Κωνσταντίνου- Καραμανλή. Σήμερα βέβαια, η Ελλάδα -πολιτικά- είναι πολύ διαφορετική, αλλά έχει και αρκετά κοινά με εκείνη την ταραγμένη περίοδο. Η Δημοκρατία έχει αποκατασταθεί και το Παλάτι έπαψε να υπάρχει, αλλά είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι νέα παλάτια δημιουργήθηκαν και εδρεύουν σε «περίπτερους ναούς» της ... Βασιλίσης Σοφίας (μέγαρο, πρεσβεία, κ.ο.κ.). Τα πρωτοκλασάτα πολιτικά πρόσωπα είναι τα ίδια, αλλά δεν διαθέτουν την ισχύ των παλαιών Καραμανλή-Παπανδρέου. Το σημερινό κατεστημένο είναι πολύ διαφορετικό από τότε, αλλά φαίνεται ότι οι συνταγές του είναι διαχρονικές.
  Το ενδιαφέρον στην ελληνική ιστορία είναι ότι και τα ονόματα Καραμανλής-Παπανδρέου ανέκαθεν πήγαιναν χεράκι-χεράκι. Το επισήμανε ακόμα και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος έγραφε ότι το «σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις Καραμανλή-βασιλικής οικογένειας, που συντέλεσε στη νίκη του Γεωργίου Παπανδρέου, όσο ίσως και ο Ανένδοτος». Τότε, όπως γράφει ο Πότης Παρασκευόπουλος στο βιβλίο του, «Γεώργιος Παπανδρέου», εξεταζόταν ακόμα και το σενάριο της «κυβέρνησης συνασπισμού με διάσπαση της ΕΚ και της ΕΡΕ (…) Ο βασιλιάς και ιδιαίτερα η Φρειδερίκη επιδιώκανε συμβιβασμό των δύο κομμάτων σε ένα κεντροδεξιό κυβερνητικό σχήμα με αποκλεισμό των Καραμανλή και Παπανδρέου, που είχαν αποκτήσει ο καθένας στον πολιτικό χώρο του μεγάλο κύρος και αδιαμφισβήτητη ισχύ». Τελικά, και οι δύο «φαγώθηκαν» από το τότε σύστημα.
  Είμαστε της άποψης ότι ουδέποτε η ιστορία επαναλαμβάνεται ως «κόπια» του παρελθόντος, Αλλά ας κρατήσουμε ότι φέτος, προεκλογικά, συχνά ακούστηκε η άποψη για συγκυβέρνηση τύπου Μέρκελ. Και το σημαντικότερο: Αν έχει την ψευδαίσθηση ο κ.Καραμανλής ότι ο χαμός που γίνεται σήμερα στο ΠΑΣΟΚ δεν το αφορά, κάνει μεγάλο λάθος. Εάν μάλιστα, δεν κατανοήσει ότι ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξει τα πράγματα, είναι να δουλέψει αυτή τη φορά σκληρά, τότε είναι καλύτερα να παραδώσει τα ηνία. Όπως το ίδιο και ο Γ.Παπανδρέου.

 2. Σπύρος avatar
  Σπύρος 19/09/2007 00:41:15

  Μπορεί να τον δούμε τον Σημίτη Πρόεδρο τής Δημοκρατίας.
  Αλλως τε μισεί τον Παπούλια.
  Και εάν αναλάβει ο λογιστής(αλήθεια εκείνοι οι ευρωπαίοι,που όπως έλεγαν τα παπαγαλάκια του,τον έβαλαν σε καμιά επιτροπή σοφών??)θα ξεκουραστούν και οι τσολιάδες.Θα είναι μονίμως σε υποστολή η Σημαία.

 3. Γιάννης avatar
  Γιάννης 19/09/2007 11:27:09

  Δυστυχώς για το ΠΑΣΟΚ η κληρονομία ήταν μεγάλη και οι διάδοχοι μικροί και apolitik

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.