09/07/2007 23:02
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κήρυξε και επίσημα εμπάργκο στο Ιράν η Ελλάδα

Στις 4 Ιουλίου 2007, στην εφημερίδα της κυβέρνησης (αριθμός 1097) δημοσιεύθηκε η απόφαση της κυβέρνησης, που υπογράφει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφης, και ανακοινώνει σειρά αυστηρών απαγορεύσεων στις πωλήσεις στρατιωτικού και πολιτικού υλικού προς τη χώρα. Η κυβέρνηση προφασιζόμενη θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κυρώσεις προς τη χώρα, προκειμένου να μην αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία για στρατιωτικούς σκοπούς, συντάσσεται με τους σκληρούς κύκλους της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της και απαγορεύει ακόμα και την εξαγωγή απλών στρατιωτικών οχημάτων και όπλων στο Ιράν. Είδη βέβαια, τα οποία ουδεμία σχέση με πυρηνική τεχνολογία έχουν. Όπως το ίδιο ισχύει και για πολλά μηχανήματα, εξοπλισμό και άλλα είδη, πολλά εκ των οποίων χρησιμοποιούνται σήμερα σε οδοντιατρεία, βιοτεχνίες, πανεπιστημιακά εργαστήρια, κ.ο.κ. Ως γνωστόν πάντως, τις απαγορεύσεις δεν εφαρμόζουν όλες οι χώρες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ρωσίας, η οποία, αν και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, και αντιαεροπορικά συστήματα πούλησε πρόσφατα στο Ιράν και πυρηνική τεχνολογία του δίδει.
Η απόφαση, η οποία έχει υπογραφεί από τον κ. Αλογοσκούφη στις 31 Μαΐου 2007, αφορά την «απαγόρευση και  περιορισμούς στις εξαγωγές και εισαγωγές προς και από το Ιράν πολεμικού υλικού, εξοπλισμού, αγαθών και τεχνολογίας που σχετίζονται με δραστηριότητες της εν λόγω χώρας για τον εμπλουτισμό και την επεξεργασία ή σχέδια που συνδέονται με αντιδραστήρες βαρέως ύδατος ή με την ανάπτυξη συστημάτων εκτόξευσης πυρηνικών όπλων». Το εντυπωσιακό είναι ωστόσο, ότι επιβάλλονται απαγορεύσεις «σε φυσικά και νομικά πρόσωπα» ακόμα και για πώληση «οπλισμού και κάθε είδους συναφούς υλικού, συμπεριλαμβανομένων των όπλων, των πολεμοφοδίων, στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού παραστρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και ανταλλακτικών αυτών». Δεδομένου ότι ένα απλό στρατιωτικό φορτηγό δεν έχει καμία σχέση με την κατασκευή πυρηνικών όπλων, είναι ολοφάνερο ότι ο στόχος είναι η κήρυξη ενός γενικευμένου εμπάργκο στο Ιράν, ώστε να αδυνατίσει η στρατιωτική ικανότητά του. Εκτός των εξαγωγών από την Ελλάδα προς το Ιράν, απαγορεύεται επίσης, οποιαδήποτε διαμεσολάβηση από ελληνική εταιρεία ή Έλληνα υπήκοο, προκειμένου να εξασφαλίσει η χώρα κάποια από τα απαγορευμένα είδη. Στον κατάλογο των απαγορευμένων ειδών, εκτός από τα πυρηνικά υλικά, περιλαμβάνονται προϊόντα και μηχανήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως, σε όλο τον κόσμο, για ειρηνικούς σκοπούς. Μεταξύ των άλλων για παράδειγμα, «ζυγοσταθμιστικές μηχανές», «μηχανές σχεδιασμένες ή τροποποιημένες για οδοντιατρικό ή άλλον ιατρικό εξοπλισμό», ακόμα και «συστήματα πυρηνικής ανίχνευσης» που έχουν όλα τα επιστημονικά ινστιτούτα σε όλες τις χώρες του κόσμου, είτε υπάρχουν εκεί πυρηνικά εργοστάσια –και όπλα- είτε όχι. Αλλά απαγορευμένα είδη είναι: «Εργαλειομηχανές για τρόχισμα που έχουν ακρίβεια τοποθέτησης», «τροφοδοτικά ρεύματος υψηλής τάσης», «φασματογράφοι μάζας», «αισθητήρες λέιζερ», «αγωγοί, σωληνώσεις, φλάντζες από νικέλιο ή με επένδυση νικελίου», «μέσα ατομικής προστασίας για την ανίχνευση ακτινοβολίας πυρηνικής προέλευσης, περιλαμβανομένων των οργάνων ατομικής δοσιμέτρησης», «αλουμίνιο και κράματα του», «μαγνητικά μέταλλα», «αεροναυτικά και αεροηλεκτρονικά» συστήματα. Όλα δείχνουν ότι στόχος της ονομαζόμενης «διεθνούς κοινότητας» (made in USA) είναι να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του Ιράν, ένα εξοντωτικό για τον πληθυσμό της χώρας εμπάργκο, αντίστοιχο με αυτό που είχαν κηρύξει στο Ιράκ για την εισβολή στο Κουβέιτ. Προηγουμένως, ως γνωστόν, είχε επιβληθεί εμπάργκο όπλων στο Ιράν και στο Ιράκ, λόγω του αιματηρού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Τότε, το εμπάργκο έσπασαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει το σκάνδαλο «Ιράν - γκέϊτ». Στο σπάσιμο είχαν εμπλακεί πολλές δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και ελληνικές. Να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα «Ιραν-γκέϊτ Νο2»;  

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.