#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/09/2007 19:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιστορικό στοίχημα για την ελληνική Αριστερά: Μπορεί να γίνει ο «Τρίτος Πόλος»;

  Ένα εντελώς νέο σκηνικό δημιουργείται για την Αριστερά. Το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, σύμφωνα με τα exit polls, εισπράττουν το 12%-13% των ψήφων του ελληνικού λαού. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαεπτά ετών, που αναμφισβήτητα δείχνει τη δυσαρέσκεια μεγάλου τμήματος των πολιτών απέναντι στον δικομματισμό και τα τεράστια αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στη χώρα. Αν οι μέχρι στιγμής προβλέψεις επιβεβαιωθούν και από την κάλπη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η μεγάλη έκπληξη των σημερινών εκλογών. ΗΗ θεαματική αύξηση των ποσοστών του αποτελεί μεν ένα θρίαμβο, θέτει όμως και μερικά επιτακτικά ερωτήματα: Ποια είναι η προέλευση των νέων ψηφοφόρων; Ποιες είναι οι ηλικίες και τα πιστεύω τους; Μήπως βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου κινήματος διαμαρτυρίας που γεννήθηκε από τις στάχτες των πυρκαγιών, την οργή από την ανικανότητα της ΝΔ και την αγανάκτηση από τον διεφθαρμένο δικομματισμό;


Η ψήφος προς την Αριστερά επιβεβαιώνει –και αυτή- ότι το σύστημα που δημιουργήθηκε με τη Μεταπολίτευση και εξελίχθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε υδροκέφαλο κατεστημένο διαπλοκής, έχει φάει τα ψωμιά του. Ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησαν μάταια να το ξαναζωντανέψουν, αλλά δυστυχώς –γι αυτούς- το είδαν να καίγεται στις φωτιές της Πελοποννήσου. Είναι ολοφάνερο ότι το ευρω-τριτοκοσμικό μοντέλο του ελληνικού επαρχιώτικου καπιταλισμού, και των πολιτικών εκφραστών του, έχει κλείσει τον κύκλο του. Και αυτός μάλιστα, που θα επιχειρήσουν να ανοίξουν άλλοι «ηγέτες» -εκφραστές του ιδίου μοντέλου- τύπου Ντόρας και Βενιζέλο - θα είναι εξίσου αποτυχημένος με τον σημερινό. Αν λοιπόν, μέσα σε αυτή τη γενικευμένη κρίση του ελληνικού συστήματος, δεν καταφέρει η Αριστερά να κάνει πράξη τη μεγάλη παρέμβαση, τότε, απλά, και αυτή θα καταγραφεί ως ένα από τα πολλά αποτυχημένα «αξεσουάρ» του συστήματος. Η Αριστερά πρέπει να αδράξει την ιστορική ευκαιρία, να αξιοποιήσει την συγκυρία για να μετασχηματίσει την ψήφο αυτή, από διαμαρτυρία, σε συνολική παρέμβαση στο κοινωνικο-πολιτικό γίγνεσθαι. Από «γκρίνια», σε όραμα.  

ΣΧΟΛΙΑ

 1. che-llas avatar
  che-llas 16/09/2007 21:33:10

  Μετά τα αποτελέσματα των φετεινών εκλογών, θα εξακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί την Αριστερά για "βρώμικο 89"; Διότι ακόμη κι'αν στελέχη της Αριστεράς, μετά το 1989, έκαναν δημόσιο χαρακίρι, και αυτομαστιγώνονταν επειδή -δήθεν- η Αριστερά άνοιξε στη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη το δρόμο για την εξουσία, σήμερα, το 2007, είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που "χάνοντας λάδια" προς τα Αριστερά, δίδει την ευκαιρία στην "πιο αποτυχημένη κυβέρνηση των τελευταίων ετών" να ανανεώσει -έστω και με προβληματικό τρόπο- τη θητεία της.

  Η Αριστερά τώρα παίρνει την ιστορική εκδίκησή της. Διότι το ΠΑΣΟΚ της επέβαλε τόσα χρόνια να έχει ένα αίσθημα ιστορικής ενοχής, το οποίο ήταν τουλάχιστον άδικο γι'αυτό τον χώρο. Τώρα,το ΠΑΣΟΚ γεύεται το ίδιο κρύο πιάτο της εκδίκησης που σέρβιρε τόσα χρόνια στην Αριστερά. Ετούτη τη φορά έγινε αυτό που έπρεπε να έχει συμβεί αρκετά χρόνια πρίν.

  Ας απενοχοποιηθεί η Αριστερά λοιπόν, από το "σύνδρομο του 89". Δεν οφείλει τίποτε στο ΠΑΣΟΚ. Κι'αν το καταστήσει αυτό συνείδησή της, θα πάψει να είναι ουρά, θα καταλάβει ότι έχει μεγάλο ρόλο να παίξει ως καθοριστικός παράγων των κοινωνικο-πολιτικών εξελίξεων. Κάτι τέτοιο θα είναι μιά καλή αρχή για να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των καιρών και στις ανησυχίες των αριστερών (και όχι μόνον)που θέλουν να βγούν πιά από την απομόνωση του σπιτιού τους και να ενταχθούν σε ένα μεγάλο προοδευτικό κίνημα, αντίστοιχο με εκείνα που δημιούργησε στις μεγάλες στιγμές της ιστορίας της η Αριστερά.

  Είναι έτοιμη και θέλει να σηκώσει αυτό το "γάντι" η υπάρχουσα Αριστερά; Εάν δεν το πράξει πάντως, είναι βέβαιον ότι κάποιος άλλος χώρος θα το κάνει!

 2. Σπύρος avatar
  Σπύρος 16/09/2007 21:44:55

  Συμφωνώ με τον φίλο che-llas.
  Το ΠΑΣΟΚ έχει κρίση ταυτότητας και είναι δικό του το πρόβλημα.
  Αρκετά με τήν λεηλασία ψήφων και τούς εκβιασμους.
  Αρκεί να μήν προκύψουν πάι Μπίστηδες,Κουναλάκηδες και Δαμανάκηδες.
  Η τελευταία πα΄ντως έχει ξεπεράσει κάθε όριο αμοραλισμού.Σημερα είναι απίστευτα άθλια.
  Μηπως ελπίζει να αναλάβει το pasok???
  Xέ χέ.

 3. Dikommatikos avatar
  Dikommatikos 16/09/2007 22:24:59

  Εύγε στους δύο μεγάλους. Κατάφεραν το ακατόρθωτο: Να βάλουν στη Βουλή τον Καρατζαφέρη. Η ΝΔ με τα φαινόμενα διαφθοράς και διάλυσης του κρατικού μηχανισμού, και το κυριώτερο, με την χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης του Ελληνα εργαζόμενου, δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για το ΛΑΟΣ. Από την πλευρά τους, οι ΠΑΣΟΚοι και τα ΜΜΕ που τους στήριζαν (κυρίως η TV), θεωρώντας ότι έτσι θα «κόψουν» την αυτοδυναμία της ΝΔ, εμμέσως πλην σαφέστατα, τον ενίσχυσαν.

  Μια ματιά στα αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι τώρα (10 τη νύχτα) δείχνουν ότι ο Καρατζαφέρης αύξησε τη δύναμή του στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όχι δηλαδή στα πιο καθυστερημένα κομμάτια του πληθυσμού (Επαρχία, αγρότες), αλλά στις περιοχές, όπου διαβιούν οι μεγάλες μάζες των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών (βλέπε Α’ Β’Αθηνών, Α’ Β’ Πειραιά, Α’ Β’ Θεσσαλονίκης –δηλαδή, εκεί στην συμπρωτεύουσα, αν δεν είχε βάλει η ΝΔ τον Παπαθεμελή, ο Καρατζαφέρης θα είχε σαρώσει;). Κοντολογίς, το ΛΑΟΣ αύξησε θεαματικά τη δύναμή του εκεί, όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα οικονομικής ανασφάλειας, ανεργίας, κ.λ.π. Σε αυτές ακριβώς τις περιοχές είναι που έχασαν δυνάμεις οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Εύγε λοιπόν, και στους δύο, αφού κατάφεραν να προσδώσουν σε ένα κόμμα-τραβεστί, χαρακτηριστικά αλά Λεπέν στη Γαλλία. Εύγε και στο ελληνικό «μιντιακό σύστημα» της διαπλοκής που για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του, δεν διστάζει να κλώθει το αυγό του φιδιού.

  Να σημειωθεί ότι ιστορικά στην Ελλάδα, τα δύο κόμματα εξουσίας κατάφερναν να αφομοιώνουν τις ονομαζόμενες ακροδεξιές τάσεις και να αμβλύνουν τις –ευνοούμενες από την ανεργία και την ανασφάλεια- φοβίες της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή τη φορά η κατάσταση τους ξέφυγε. Τι δείχνει αυτό; Ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των τελευταίων τριάντα ετών, το «κατεστημένο σύστημα» βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης, ασυνεννοησίας και χάους. Πρόκειται δηλαδή, για κλασσική περίπτωση κενού εξουσίας, με έντονα τα χαρακτηριστικά της κρίσης συνολικά του συστήματος και όχι μόνον της πολιτικής.

 4. dimitris avatar
  dimitris 16/09/2007 22:48:09

  Τα χάλια που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ σε περιφέρειες όπως η Β' Αθηνών, είναι ενδεικτικά των απωλειών του προς την Αριστερά. Από τα έως τώρα στοιχεία, δεν υπάρχει ούτε μιά μεγάλη περιφέρεια που να μην έχει χάσει δυνάμεις προς όφελος της Αριστεράς: Β και Α Αθηνών, Α και Β Πειραιά, Α και Β Θεσσαλονίκης. Γενικότερα, με εξαίρεση τη Θράκη, το ΠΑΣΟΚ σχεδόν παντού έπεσε. Βεβαίως, είναι ολοφάνερο ότι ο Γ.Παπανδρέου δεν κατάφερε να εισπράξει την φθορά της ΝΔ. Γι'αυτό όμως, δεν ευθύνεται μόνον ο ίδιος και το λειψό ηγετικό του προφίλ. Ευθύνονται όλα τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, που, όταν δεν τον υπονόμευαν, τον άφηναν μόνο του. Αυτά ακριβώς είναι τα στελέχη που γεννήθηκαν και απέκτησαν εξουσία επί κυβερνήσεων Σημίτη. Είναι αυτά που ως επί το πλείστον εμπλέκονται σε όλα τα καραμπινάτα σκάνδαλα, τα οποία, όχι μόνον δεν αποκάλυψε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά τα χρησιμοποίησε για τον συμψηφισμό των δικών της σκανδάλων. Ας μου επιτραπεί όμως, μιά πρόβλεψη. Επειδή Γιωργάκης και Κωστάκης είναι σιαμαίοι, πολυ "φοβούμαι" ότι το τέλος του Γιωργάκη θα σημάνει, αργά ή γρήγορα, και το τέλος του Κωστάκη.

 5. Μιχάλης avatar
  Μιχάλης 17/09/2007 03:44:59

  Τελικά με την ισχνή πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στη νέα Βουλή οι οικογένεια Μητσοτάκη θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο σε όσα θέλει να κάνει ο Καραμανλής και τότε θα δούμε πόσο θα υλοποιηθούν όλα αυτά που υποσχέθηκε ο Καραμανλής.

 6. dimitris avatar
  dimitris 17/09/2007 15:06:52

  Μόνον κατ'όνομα είναι η αυτοδυναμία του Καραμανλή. Εκτός του ότι συγκέντρωσε οριακό αριθμό βουλευτών(152), πολλοί από αυτούς πρόσκεινται στην Ντόρα.Ολα δείχνουν ότι ο Καραμανλής, είναι αναγκασμένος να συγκυβερνήσει με το Μητσοτακέϊκο. Για πόσο διάστημα είναι διατεθειμένος να δέχεται τους όρους της φαμίλιας; Για πόσο καιρό, υπό συνθήκες οριακής αυτοδυναμίας, θα μπορεί να ανθίσταται -εάν πράγματι σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο- στη διαπλοκή; Προς το παρόν, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησαν οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, παίρνει μιά ανάσα. Ομως, πόσο θα διαρκέσει η αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ; Και μετά τι επιφυλάσσει το "συστημα" στον Καραμανλή; Οι εκλογές αυτές, απλά έσδωσαν μιά παράταση χρόνου στον Καραμανλή. Τίποτε παραπάνω. Μένει να αποδείξει -και είναι η τελευταία ευκαιρία του- ότι είναι "παίκτης" και ότι έχει τη διάθεση και την αποφασιστικότητα να αλλάξει τα δεδομένα. Επί τρισίμισι χρόνια πάντως, κάτι τέτοιο δεν το απέδειξε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.