01/07/2007 13:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θάλαμος αερίων η λεκάνη της Κοζάνης….

Ο Χρήστος Βήττα μας έστειλε το κείμενο που ακολουθεί:

Σε θάλαμο αερίων έχει μεταβληθεί η ευρύτερη λεκάνη του άξονα Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, καθώς οι σταθμοί της ΔΕΗ εκπέμπουν αδιακρίτως τους φονικούς ρύπους, που απειλούν άμεσα την υγεία των κατοίκων.
ΟΙ υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας ξεπερνούν πάνω από πέντε φορές το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Τα στοιχεία δείχνουν μια σταθερή υπέρβαση ρύπων, αλλά σύμφωνα με τον αρμόδιο υπάλληλο του Τμήματος Περιβάλλοντος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης Δημήτρη Κουκουλιάτα, «εδώ και δύο μήνες παρατηρούνται σε μόνιμη βάση υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων στο πενταπλάσιο». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εγκατασταθεί μονίμως ένα γκρίζο φονικό πέπλο στην ατμόσφαιρα, ενώ σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες και την αύξηση της θερμοκρασίας το κοκτέιλ των αιωρούμενων σωματιδίων της σκόνης και του διοξειδίου του άνθρακα καθιστούν τη ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αφόρητη.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο νομάρχης Κοζάνης Γ. Δακής έστειλε για πολλοστή φορά τα στοιχεία της ρύπανσης συνοδευόμενα από φωτογραφίες που αποτυπώνουν την άκρως επιβαρυμένη ατμόσφαιρα στις ηγεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ απέδωσε το γεγονός στην αυξημένη περιεκτικότητα των λιγνιτών με ασβέστιο, ενώ υποσχέθηκε για πολλοστή φορά ότι «γίνονται προσπάθειες για εμπλουτισμό και βελτίωση του καυσίμου». Βεβαίως, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες που είχε ανακύψει παρόμοιο πρόβλημα με μεγάλες υπερβάσεις ρύπων, επικαλέστηκαν την ίδια αιτία και έδωσαν την ίδια υπόσχεση για «προσπάθειες βελτίωσης του καυσίμου», αλλά δυστυχώς η κατάσταση παραμένει το ίδιο δραματική.
Να σημειωθεί ότι πριν από τρεις εβδομάδες ο δήμαρχος Δ. Υψηλάντη Κυριάκος Μοχαηλίδης κατέθεσε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κοζάνης, μηνυτήρια αναφορά κατά της ΔΕΗ για τις υπερβάσεις των ρύπων. Ειδικότερα ζητά από τον δικαστικό λειτουργό να διεξάγει έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ΔΕΗ λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και εφαρμόζει τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους. Αν δεν συμβαίνει αυτό, ζητά από τον εισαγγελέα να αποδοθούν ευθύνες και να ασκηθούν διώξεις κατά των υπευθύνων, ώστε να τιμωρηθούν. Επίσης αναφέρεται στα προβλήματα υγείας που εντοπίζονται σε κατοίκους του δήμου Δ. Υψηλάντη. Κάνει λόγο «για κρούσματα καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, για αύξηση αναπνευστικών προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται με το υποβαθμισμένο περιβάλλον». Επικαλείται μάλιστα «στοιχεία του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου Κοζάνης», ενώ γίνεται επίσης αναφορά για την έκθεση της WWF, σύμφωνα με την οποία οι ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς και Πτολεμαϊδας είναι οι πιο ρυπογόνοι στην Ευρώπη

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sholiastis avatar
  sholiastis 17/07/2007 19:06:05

  Γιάννης Βλατής: Περιβαλλοντικές ευαισθησίες και παραπολιτικά σχόλια… [Εκτύπωση] [E-mail]
  Έχει γραφτεί από press
  Τρίτη, 17 Ιούλιος 2007

  Τις τελευταίες μέρες σχολιάστηκε ευρέως σε στήλες παραπολιτικών στις τοπικές εφημερίδες, ότι κανένας Βουλευτής του νομού Κοζάνης δεν έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες και επίσης ότι κανένας Βουλευτής δεν έχει καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων για το περιβάλλον (σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας»).

  Τα σχετικά σχόλια τόσο της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» όσο και των τοπικών εφημερίδων, είναι προφανές ότι δεν έλαβαν υπόψη τους τη σωρεία των ερωτήσεων που έχω καταθέσει για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή, με αφορμή είτε τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, είτε τις ρυπογόνες υπάρχουσες μονάδες που δε λέει να αντικαταστήσει με νέες αντιρρυπαντικές και οικονομικότερες η κυβέρνηση.

  Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί σαφή προτεραιότητα για όλους μας και με βάση αυτήν κατατίθενται οι ερωτήσεις μου, μιας και χωρίς ασφαλές περιβάλλον δεν υπάρχει ποιότητα ζωής και προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο.  Με εκτίμηση

  Γιάννης Βλατής

  Βουλευτής

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.