18/09/2007 19:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου … Βενιζέλου.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του «Άλφα» και σε μια από τις καλύτερες στιγμές του, ο Θόδωρος Πάγκαλος, παρομοίασε τις κινήσεις του Βενιζέλου με την 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη.

Tο 1851 ο Λουδοβίκος οργάνωσε πραξικόπημα, διέλυσε την Εθνοσυνέλευση, προσπάθησε να αποκαθηλώσει κάθε τι που θύμιζε τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και να παλινορθώσει την αυτοκρατορία. Στην πραγματικότητα όμως, όπως έγραφε ο Μαρξ στο βιβλίο του «Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «μια παρωδία της παλινόρθωσης της αυτοκρατορίας». Σημειώνουμε ότι η  «Μπρυμαίρ» ήταν ο δεύτερος μήνας του γαλλικού δημοκρατικού ημερολογίου που αντιστοιχούσε στην 9η Νοεμβρίου 1799, τότε δηλαδή που ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανέτρεψε το Διευθυντήριο και έγινε δικτάτορας. Η χαρακτηρισμένη ως «δεύτερη 18η Μπρυμαίρ», ήταν το Δεκέμβριο του 1851, όταν δηλαδή ο Λουδοβίκος «Βοναπάρτης» διέλυσε τη νομοθετική συνέλευση. Συγκρίνει λοιπόν ο κ. Πάγκαλος, τον Βενιζέλο με τον Λουδοβίκο. Τον δε Παπανδρέου, με την απαξιωμένη –και εύκολα καταρρέουσα- γαλλική εθνοσυνέλευση. Όσον αφορά τον Ναπολέοντα, στο πρόσωπο του θα ταίριαζε μάλλον η μεγάλη «αγάπη» του Πάγκαλου, ο Κώστας Σημίτης. Όχι βέβαια, στις καλές στιγμές του, αλλά στην ήττα του, στο Βατερλό.

Κατά τα άλλα και ως συνήθως ο κ. Πάγκαλος δεν μάσησε τα λόγια του. Είπε ότι τον κ. Βενιζέλο στηρίζουν συγκεκριμένοι εκδοτικοί χώροι και παρέπεμψε στο πρωτοσέλιδο του Βήματος, με κύριο τίτλο του: «Παραιτηθείτε κύριε Πρόεδρε». Απέφυγε όμως να τοποθετηθεί υπερ του Γιώργου Παπανδρέου.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.