19/09/2007 02:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η χαμένη ευκαιρία του Κώστα Καραμανλή

Οι εξελίξεις που δρομολογούνται στην πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της Κυριακής επιβεβαιώνουν ότι ο ισχύον εκλογικός νόμος που επέβαλε ο Κ. Σημίτης αποτελεί στην πραγματικότητα ένα εργαλείο για την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού και την αναδιανομή της πολιτικής εξουσίας. Πώς όμως φτάσαμε μέχρι εδώ; Ας δούμε συνοπτικά τι περίπου συνέβη από το 1989 μέχρι σήμερα, από μια άλλη σκοπιά όμως:

Το 1989 η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου καταρρέει κάτω από το βάρος των ανομιών της, αλλά και των αντιθέσεων που προκάλεσε με το σκάνδαλο Κοσκωτά στο εκδοτικό και οικονομικό κατεστημένο. Ύστερα από μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη που επιχειρεί να στήσει ένα δικό του σύστημα και έρχεται έτσι σε σύγκρουση με εκείνους που ο ίδιος χαρακτήρισε «διαπλοκή». Θέλοντας και μη,  το «σύστημα» επαναφέρει το 1993 τον βαρύτατα ασθενή Ανδρέα Παπανδρέου. Στο διάστημα 1993-1996, το κατεστημένο μεθοδεύει την διαδοχή του Ανδρέα από τον Κ. Σημίτη και ακολουθεί η οκταετία του (1996 – 2004) κατά την οποία κυριαρχεί πλήρως η διαπλοκή. Στο τέλος και όταν ήταν φανερό ότι ο δικομματισμός δεν μπορούσε πλέον να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των οικονομικών επικυριάρχων, ο εκλεκτός τους κ. Σημίτης κατασκευάζει τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο που δύσκολα δίδει κυβερνήσεις απόλυτης αυτοδυναμίας. Το 2004 ο Καραμανλής κερδίζει τις εκλογές εκμεταλλευόμενος την αγανάκτηση του εκλογικού σώματος από τη «διαπλοκή», αλλά δεν κάνει τίποτα για να ανατρέψει τα σχέδιά της. Αφήνει τον ίδιο εκλογικό νόμο και επαναπαύεται στο γεγονός ότι «ο Γιωργάκης δεν τραβάει», Στην πραγματικότητα αφήνει ανενόχλητο τον Κ. Σημίτη, το Βενιζέλο και τους άλλους να στήνουν το μετα-παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, ο κ. Σημίτης πρωταγωνιστεί πάλι για λογαριασμό των ίδιων στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Τώρα είναι πλέον αργά και για την ίδια τη ΝΔ, επειδή μόνον οι πολιτικά αφελείς μπορούν να πιστεύουν ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο ΠΑΣΟΚ θα αφήσουν ανεπηρέαστη και την ίδια. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή, θα μπορούσε να αποτρέψει τις εξελίξεις αυτές. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο για μια αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος προς όφελος αποκλειστικά του τόπου και της δημοκρατίας. Αν, για παράδειγμα ο Καραμανλής εφάρμοζε μια εκδοχή του «γερμανικού μοντέλου», αν καθιέρωνε δηλαδή ένα μικτό εκλογικό σύστημα σταυρού και λίστας (όπου το 1/3 των βουλευτών θα έβγανε με λίστα) θα κατάφερνε ένα συντριπτικό κτύπημα στα πολιτικά τζάκια και τις πολιτικές φαμίλιες που τον υπονομεύουν. Αν επίσης καταργούσε τις σημερινές εκλογικές περιφέρειες και προωθούσε την  εκλογή των βουλευτών σε μονοεδρικές και ευρείες εκλογικές περιφέρειες θα έκανε παράλληλα ένα αποφασιστικό βήμα προς την «επανίδρυση του κράτους».

Ένα παρόμοιο εκλογικό σύστημα θα ισχυροποιούσε τη θέση των πολιτικών αρχηγών σε βάρος των διαφόρων οικονομικών κέντρων εξουσίας. Θα συνέβαλε στη δημιουργία κομμάτων με ουσιαστικό προγραμματικό λόγο, θα έπληττε τις αμαρτωλές πελατειακές σχέσεις και τον «κοτσαμπασιμό», θα ευνοούσε τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, θα μείωνε την εξάρτηση των πολιτικών από τα ΜΜΕ. Θα οδηγούσε με λίγα λόγια στην διαμόρφωση των πολιτικών όρων που θα διευκόλυναν την επανίδρυση του κράτους και θα καθιστούσαν ανίσχυρη τη διαπλοκή. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. saska avatar
  saska 19/09/2007 13:05:39

  Κι αν το διαβάσει ο καραμανλής και πάει για εκλογές αμέσως;

 2. factorx avatar
  factorx 19/09/2007 15:12:45

  Saska, περίμενε λίγο βρε παιδί μου. Εδω θα περιμένει κοτζάμ Πρωθυπουργός μέχρι να του κάτσει η συγκυρία. Με την ευκαιρία, πότε έχουμε ευρωεκλογές;

 3. Nikolas avatar
  Nikolas 19/09/2007 15:26:19

  Και η αριστερά που μπαίνει στην εξίσωση σύντροφε; ή μήπως η αριστερά περιέχεται στο ΠΑΣΟΚ; Το λέω γιατί μόλις προχθές έγραφες για το «Τέκνο της ανάγκης κι’ ώριμο τέκνο της οργής» (μόλις μερικές αράδες πιο κάτω στο blog) και τώρα διαβάζω μια ανάλυση για το τι έπρεπε να κάνει ο Καραμανλής για να πάρει την κατάσταση στα χέρια του: χρειάζεται ενισχυμένη αναλογική, μονοεδρικές περιφέρειες, λίστες. Συγκεντρωτισμός και έλεγχος. Χώρια που με αυτό το σύστημα η βουλή θα ήταν δικομματική.
  Τέλος να σου θυμίσω ότι από τα πρώτα πράγματα που προσπάθησε να κάνει ο Καραμανλής ήταν η αλλαγή του νόμου για τον βασικό μέτοχο. Και έφαγε την πρώτη σφαλιάρα. Θυμάσαι την στάση του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή;

 4. factorx avatar
  factorx 19/09/2007 16:04:40

  Nikolas, λέμε τι θα μπορούσε να κάνει ο Καραμανλής αν ήταν έστω και ένας ελάχιστα συνεπής "αστός" πολιτικός που θα ήθελε πραγματικά να απαλλάξει την πολιτική σκηνή απο τη διαπλοκή

 5. TheO avatar
  TheO 19/09/2007 17:30:50

  Λίγο αισιόδοξη η άποψή σας δεν νομίζεται για την "γροθιά" στο κατεστημένο μέσω της συγκεκριμένης αλλαγής του εκλογικού νόμου;
  Με άλλα λόγια πάπαλα για εσάς η Απλή Αναλογική, την ίδια στιγμή που θα δοκιμαστεί στην παρούσα Βουλή η "αντοχή" και η κουλτούρα" ιδιαίτερα της Αριστεράς στο θέμα των Συνεργασιών και των Συναινέσεων.

  Η προβολή έστω και έμμεσα της λογικής της ισχυρής ΜΟΝΟκομματικής κυβέρνησης να μου επιτρέψεται να θεωρώ ότι λίγα έχει να προσφέρει στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Αυτή και αν τη δοκιμάσαμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.