29/08/2007 12:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «μεταπολίτευση» κάηκε στις πυρκαγιές

Η δημοτικότητα της ΝΔ μειώνεται σταθερά, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά. Αυτό είναι το κύριο πολιτικό συμπέρασμα από όσα διαδραματίζονται σε πολιτικό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, η  απήχηση των δυο μεγάλων κομμάτων (δηλαδή του δικομματισμού) μειώνεται σταθερά και αυξάνει το ποσοστό των αναποφάσιστων (κυμαίνεται μεταξύ 12 – 14%).

Αυτές οι αδιαμφισβήτητες εκτιμήσεις, σε συνδυασμό με την ογκούμενη αγανάκτηση του κόσμου και τα χοντρά πολιτικά παιχνίδια που παίζονται αυτές τις ώρες στο διαπλεκόμενο παρασκήνιο, υποδεικνύουν ότι διαγράφεται το οριστικό τέλος του πολιτικού συστήματος (δικομματισμός) που εγκαθιδρύθηκε με την μεταπολίτευση του 1974. Τα σενάρια της «μη αυτοδυναμίας», με τη Ντόρα και το Βενιζέλο να παίζουν πλέον ανοικτά μαζί, είναι πλέον εμφανή στον πολιτικό ορίζοντα.

Χαρακτηριστικές για τις πολιτικές επιπτώσεις των πυρκαγιών είναι οι εκτιμήσεις του ξένου Τύπου: Η βρετανική εφημερίδα «Ιndependent» εκτιμά  ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι «αντιμέτωπη με την προοπτική της ήττας», ενώ οι «Νew York Τimes» κάνουν λόγο για «πολιτική κρίση που κυοφορείται στην Ελλάδα καθώς μαίνονται οι πυρκαγιές».
Οι πυρκαγιές απέδειξαν σε όλους ότι το ισχύον πολιτικό σύστημα, με τα δύο κόμματα – δεινόσαυρους, κατάλοιπα της μεταπολίτευσης του 1974,  δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει όχι μόνο την ανάπτυξη του τόπου και τα συμφέροντα των κατοίκων του, αλλά ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Και αν εξαιρέσει κανείς τη διαφορά βεληνεκούς μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου τα δύο μεγάλα κόμματα ελάχιστα πείθουν πλέον για τις διαφορές , τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους.

Και καλύτερα να πέσει τώρα η ταφόπλακα στην μεταπολίτευση, παρά ύστερα από κάποια εθνική καταστροφή – έτσι που πάμε.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σουλιώτης avatar
    Σουλιώτης 30/08/2007 03:18:35

    Και ποιος μας λέει οτι και να πέσει η ταφόπλακα στη μεταπολίτευση δεν θα έλθει και πάλι η προβλεπόμενη εθνική καταστροφή; Τι θα την αποτρέψει; Η Ντόρα και ο Βενιζέλος;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.