31/08/2007 01:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αυτοδυναμία παίζεται

Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα οδηγούν στα εξής ασφαλή συμπεράσματα:

Το σοκ που προκάλεσε στην κοινή γνώμη το φονικό κύμα των πυρκαγιών θα επηρεάσει αδιαμφισβήτητα το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η φθορά της ΝΔ είναι προφανής, αλλά εξίσου προφανής είναι και η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να «σηκώσει» το θέμα των πυρκαγιών εξαιτίας της αναξιοπιστίας του ίδιου και της υστέρησης του Γ. Παπανδρέου απέναντι στον Κ. Καραμανλή.

Η φθορά της ΝΔ και η αναξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ οδηγούν σε μείωση των ποσοστών του δικομματισμού.

Η νέα Βουλή θα είναι μάλλον πεντακομματική.


Όπως όλοι ξέρουμε με τις δημοσκοπήσεις παίζονται χοντρά παιχνίδια, κυρίως δικομματικά. Μόνο σαν εργαλείο ανίχνευσης των τάσεων του εκλογικού σώματος μπορούμε να τις παίρνουμε υπόψιν μας, κι αυτό με μεγάλες επιφυλάξεις. Αξιόπιστες πάντως πηγές μας έλεγαν χθες το βράδυ ότι από μια συγκριτική ανάλυση όσων μετρήσεων έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι η νέα Βουλή θα είναι σίγουρα πεντακομματική και η ΝΔ θα κερδίσει μεν τις εκλογές με μια διαφορά της τάξης του 2,5 % από το ΠΑΣΟΚ, αλλά η αυτοδυναμία παίζεται και στην καλύτερη περίπτωση θα είναι οριακή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και η «Καθημερινή», η «ναυαρχίδα» (υποτίθεται) του «καραμανλισμού»: «Αν και από όλους τους ειδικούς θεωρείται εξαιρετικά πρόωρη κάποια ασφαλής εκτίμηση, ένα πρώτο συμπέρασμα, που προκύπτει από το δεύτερο κύμα του Βαρόμετρου της VPRC για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή» είναι ότι πλήττεται ο δικομματισμός, καθώς: η νέα Βουλή θα είναι πεντακομματική και η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος ισχνή. Μάλιστα, κατά ορισμένες εκτιμήσεις υπάρχει πιθανότητα να μην επιτευχθεί».
Το βαρόμετρο του συγκροτήματος Αλαφούζου προβλέπει ότι «η Νέα Δημοκρατία θα έχει 151 έδρες, παρότι στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, προηγείται κατά 3,5 μονάδες, συγκεντρώνοντας 41,5% έναντι 38% του ΠΑΣΟΚ, 8,5 του ΚΚΕ, 5% του ΣΥΝ και 4% του ΛΑΟΣ».

Σύμφωνα όμως με μια άλλη επεξεργασία των ποσοστών αυτών με βάση τα έγκυρα ψηφοδέλτια του 2004 η ΝΔ βγάζει το πολύ 110 έδρες, οπότε 110 + 40 = 150. Υπάρχει δηλαδή σαφώς το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας, το οποίο σε συνδυασμό με την αύξηση των αναποφάσιστων δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Έτσι, το μόνο σίγουρο τελικά είναι ότι δεν θα πλήξουμε καθόλου σε αυτές τις εκλογές, παρά το βαρετό ξεκίνημά τους. Έχουμε να δούμε πολλά ακόμα και ελπίζουμε να μην καούν περισσότερα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick avatar
  Nick 31/08/2007 09:41:58

  Οι δικές μου επίσης αξιόπιστες πηγές λένε ότι οι υπουργοί ετοιμάζουν τα πράγματα τους για αποχώρηση από τα υπουργεία ενώ διευθετούν τους τελευταίους απόρρητους φακέλους. Τα περί 2,5% είναι τελείως ανακρίβειες. Εκτός και θέλουμε να καεί και η υπόλοιπη Ελλάδα. Είδατε τι έγινε με την MRB. Οπότε μη βιάζεστε να βγείτε στους δρόμους.

 2. Allos Nick avatar
  Allos Nick 31/08/2007 12:43:32

  Δηλαδή φίλε nick, πρέπει να βγεί Γιωργάκης ή Ντόρα/Βαγγέλης για να μην καεί η Ελλάδα;
  Δηλαδή εμμέσως παραδέχεσαι ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο με στόχο την αλλαγη {και μόνον} κυβέρνησης;

  Δηλαδή σε αυτήν την επίφαση δημοκρατίας που ζούμε από το 74 και μετά, τώρα μας υπαγορεύουν κατευθείαν και εκβιαστικά και ποιο κόμμα του δικομματισμού θα ψηφισουμε;

 3. Σπύρος avatar
  Σπύρος 31/08/2007 20:27:51

  Στα υπουργεία και στίς υπηρεσίες οι πρασινοφορουροί έχουν αρχίσει τίς απειλές αποδεικνύοντας ακριβώς οτι το ελληνικό κράτος παραμένει όπως επί Βαυαροκρατίας.
  Πελατειακό και αδειο κέλυφος.
  Ο σπουδαίος Παναγιώτης Κονδύλης τα αναλύει θαυμάσια στην εκπληκτική εισαγωγή του στην ελληνική έκδοση του βιβλίου του :'H Παρακμή τού Αστισμού΄εκδ.Θεμέλιο.
  Ας διαβάσουν οι δήθεν ΄εκσυγχρονιστές΄Πασόκοι τού Γιωργάκη μπάς και ανοίξουν τα ματάκια τους.
  Και μιά μερίδα τού ΣΥΝ ,που έχει τυφλωθεί απο τον έρωτα στον Γιωργάκη και στον Ντεριντά.
  Και κάτι άσχετο...
  Οι πιό αξιόπιστες εταιρείες είναι οι εταιρείες τών στοιχημάτων γιατί παίζουν σίγουρα λεφτά.
  Ολες δίνουν σούπερ φαβορί τήν δεξιά.Ποιά απο τίς δυό θα πείτε.Την μπλέ δεξιά.Η πράσινη σε τρία χρόνια.Mε τον Κακαουνάκη μπροστάρη..........
  Η MRB μπορεί να είναι αναξιόπιστη,δεν λέω.
  Ο προσωπικος πολιτικός αναλυτής τού George ,ο Σεφερτζής που εκανε φυλακή για χρηματιστηριακό σκάνδαλο και τίς προηγούμενες εκλογές μίλαγε για ντέρμπυ και έχασε 5-0 τί ήταν??

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.