01/07/2007 20:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αποφράδα Πέμπτη 28/7 δεν υπάρχει για την Πυροσβεστική

Αναγνώστης του ANTI WEBLOG  (βλ. Καίγεται και ο τελευταίος πνεύμονας της Αθήνας)διερωτάται γιατί στο site της Πυροσβεστικής δεν υπάρχει (στα δελτία Τύπου που εκδίδει καθημερινώς) η ημέρα Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007; Πρόκειται για την ημέρα που ξεκίνησαν οι φωτιές στα Δερβενοχώρια και το Σχηματάρι, για να επεκταθούν στη συνέχει στην Πάρνηθα και να κάψουν το βουνό. Ποιο χέρι έβγαλε από εκεί τα δελτία Τύπου και γιατί; Για να μην εκτεθεί παραπάνω η ηγεσία της Πυροσβεστικής; Ιδού η ηλεκτρονική σελίδα της Πυροσβεστικής, από την οποία απουσιάζει η συγκεκριμένη ημερομηνία: http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/LC+Secondary+Menu/deltia+tipou.csp Μπορεί βέβαια, να απουσιάζει η αποφράς ημέρα της 28ης Ιουνίου από το site της Πυροσβεστικής, υπάρχουν όμως τα τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου που δείχνουν τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα. Η πρώτη είδηση λοιπόν για τη φωτιά στα Δερβενοχώρια κυκλοφόρησε στις 8:48 το πρωί της Πέμπτης. Εκεί αναφερόταν ότι «στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας η πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα μπήκε μέσα στο χωριό Στεφάνι και ήδη σύμφωνα με την πυροσβεστική έχουν καεί τέσσερα σπίτια, ενώ απειλούνται και άλλα». Η φωτιά δηλαδή, δεν ξέσπασε την Πέμπτη το πρωί, αλλά πολλές ώρες πριν. Περί τις 12 ώρες αργότερα (20:19  ήταν το τηλεγράφημα του ΑΠΕ), και αφού ήταν γνωστό ότι η φωτιά είχε αρχίσει να «καβαλάει» την Πάρνηθα, ενώ είχαν εκδηλωθεί και άλλες πυρκαγιές στην υπόλοιπη χώρα, έγινε γνωστό ότι «το απόγευμα ο αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος κήρυξε σε γενική επιφυλακή όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας». Αν αυτό δεν δείχνει την καθυστέρηση της ηγεσίας της Πυροσβεστικής να αντιδράσει, τότε τι δείχνει;

Το επόμενο τηλεγράφημα του ΑΠΕ κυκλοφόρησε στις 21:23, οπότε γράφτηκε ότι «μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Πάρνηθα και εκκενώθηκε το ξενοδοχείο Μον Παρνές, καθώς και οι κατασκηνώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος». Και το σημαντικότερο: «Μέχρι πριν από λίγη ώρα έκαναν ρίψεις νερού 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ φθάνουν 16 οχήματα με 40 πυροσβέστες από άλλους νομούς της χώρας για να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις που μάχονται για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς». Κοντολογίς, περίπου εκείνη την ώρα μετέφεραν επιπλέον δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά. Όταν πλέον είχε καεί η μισή Πάρνηθα. Δεν θέλει λοιπόν, πολύ ρώτημα γιατί η 28η Ιουνίου απουσιάζει από την ιστοσελίδα της Πυροσβεστικής. Είναι προφανές, ότι ακόμα και με αυτόν τον παιδαριώδη τρόπο, θέλουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. protovoulies blogers avatar
  protovoulies blogers 02/07/2007 13:29:57

  Πρωτοβουλίες για την Πάρνηθα και τα δάση από πολίτες blogers
  Κυριακή 8 Ιουλίου και ώρα 7 το απόγευμα όλοι έξω από τη Βουλή.!!!!!

  Απαίτησε την αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων…..

  Ξεχείλισε η οργή για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Πάρνηθα- μάλιστα, για πρώτη φορά πολίτες, με διάθεση αυθόρμητης αντίδρασης, χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων και το Διαδίκτυο για να οργανώσουν κινητοποιήσεις, αξιώνοντας την άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.

  Ήδη με SΜS (γραπτό μήνυμα στο κινητό) που έκανε χθες τον γύρο της Αθήνας έγινε γνωστό πως την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση έξω από τη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ολιγωρία που επιδείχτηκε στην αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς και με κύριο αίτημα να αναδασωθούν άμεσα οι πληγείσες περιοχές. «Κυριακή 8 Ιουλίου και ώρα 7 το απόγευμα όλοι έξω από τη Βουλή. Απαίτησε την αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων. Μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες απαίτησε δράση τώρα. Μη μείνεις άπραγος αυτήν την φορά. Προώθησε αυτό το μήνυμα σε όσους πιο πολλούς μπορείς και κατέβα στους δρόμους στην πιο μαζική συγκέντρωση για το περιβάλλον», αναφέρει το αγνώστου προέλευσης γραπτό μήνυμα, το οποίο παροτρύνει τους πολίτες να δείξουν ευαισθησία στα οικολογικά ζητήματα. Την ίδια ώρα «φωτιά» πήρε και το Διαδίκτυο από οργανώσεις, κινήσεις και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην αναδάσωση της Πάρνηθας. Βlog που έκανε την εμφάνισή του μόλις μία ημέρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς και φέρει τον τίτλο «Αναδάσωση» απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες για τη συγκρότηση πρωτοβουλίας αφύπνισης και αναδάσωσης. «Κλείνουμε τα ΡC και τραβάμε στα βουνά» είναι το σύνθημα της ιστοσελίδας του συγκεκριμένου blogspot, που ζητά την ενεργοποίηση του ακτιβισμού μέσα από το Διαδίκτυο και την καλύτερη οργάνωση για το περιβάλλον.

  Επίσης, την ερχόμενη Κυριακή στις 8 το πρωί, στο τελεφερίκ της Πάρνηθας, πολίτες που ασχολούνται με την ποδηλασία διοργανώνουν ποδηλατική βόλτα για τον γύρο της Πάρνηθας, μιας απόστασης περίπου 40 χιλιομέτρων. Η διαδρομή θα αρχίσει από το τελεφερίκ, θα περάσει από τον Αϊ-Γιώργη και ακολούθως από τις περιοχές Διάσελο Κυράς, Αγία Παρασκευή, Κλημέντι, Βούντιμα, Αυλώνας. «Σκοπός μας είναι να τραβήξουμε όσο περισσότερες φωτογραφίες μπορούμε», αναφέρουν στην ηλεκτρονική τους πρόσκληση, ώστε το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο 14-15/7 νανα

  Παράλληλα, άλλοι blogers αποφάσισαν ως πρώτη αντίδραση να αποστείλουν email με κοινό περιεχόμενο σε υπουργεία, πολιτικά κόμματα, πολιτικούς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο διήμερο 5-6 Ιουλίου, στο οποίο θα αναφέρουν: «Φτάνει πια. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και αναζητούμε τρόπους δράσης. Δεν θα ανεχτούμε την επανάληψη των φαινομένων της “Πεντέλης” και των “αξιοποιήσεων” των ακτών».

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΤΣΗΣ (Μέλος του ΣΕΟ ΑΘΗΝΩΝ )

  http://eco-reflections.blogspot.com/

  Κάλεσμα για συγκρότηση πρωτοβουλίας αφύπνισης & αναδάσωσης, πολιτών του διαδικτύου

  Με αφορμή το έγκλημα της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που έλαβε χώρα τις τελευταίες ημέρες,δημιουργήθηκε αυτό το blog ,ώστε να εξεταστούν οι περιπτώσεις μιας συλλογικής ενέργειας από τους Έλληνες bloggers, και τους υπόλοιπους πολίτες του διαδικτύου, ώστε να εξεταστεί εάν είναι εφικτό να συγκροτηθεί μια πρωτοβουλία διαδικτυακής αφύπνισης και εθελοντικής συμβολικής αναδάσωσης/σεων.  Γενικά είμαστε ενάντια στον εθελοντισμό για διάφορους λόγους (ο κυριότερος είναι ότι χρησιμοποιείται ως λύση για δωρεάν εργατικά χέρια-την στιγμή μάλιστα που οι δείκτες ανεργίας είναι υψηλοί).

  Όμως οι ετήσιοι αναδασωτέοι κρατικοί προγραμματισμοί είναι ανεπαρκής, πάντα σε σχέση με τις καμένες / αναδασωτέες εκτάσεις και του ανθρώπινου δυναμικού.
  Θεωρούμε, ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι αναγκαία, αφού δεν έχει να κάνει με πολιτικές σκοπιμότητες ούτε με συμφέροντα "άλλων", αφού οι "άλλοι"είμαστε όλοι εμείς.

  Στόχος μας δεν είναι να καλύψουμε αυτή την ανεπάρκεια,(θα ήταν πολύ αισιόδοξο αν μπορούσαμε έστω να το ελπίζουμε κατά το 1χιλιοστό) αλλά να αφυπνίσουμε ,να ενημερώσουμε, να πιέσουμε , και αν μπορούμε να καλύψουμε ένα μέρος , με οποιοδήποτε τρόπο από αυτήν την "μαύρη τρύπα".

  Ο ακτιβισμός μέσα απο τα blogs και το διαδίκτυο ,σιγά-σιγά έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις:
  Υποθέσεις Kareem, Αμαλίας, blogme, παιδεία, κλπ.
  Banners, υπογραφές, και κινητοποιήσεις για τις παραπάνω υποθέσεις.

  Μπορούμε να οργανωθούμε και για το περιβάλλον !!!

  http://anadasosi.blogspot.com/

 2. Pyrosbestis avatar
  Pyrosbestis 03/07/2007 00:23:22

  Δικαίως, σε μεγάλο βαθμό, αποδίδονται ευθύνες στην Πυροσβεστική για την αναποτελεσματικότητα που επέδειξε στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα. Ωστόσο, σκόπιμο είναι να ληφθούν υπόψιν και ορισμένα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα. Προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια και κάποια στιγμή, όπως στην Πάρνηθα, θα έρχονταν στην επιφάνεια. Όπως, δεν αποκλείεται να συνεχίσουν να εκδηλώνονται τόσο τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού, όσο και τον χειμώνα, εφόσον υπάρξουν δύσκολες καιρικές συνθήκες (χιόνια) και πλημμύρες. Ιδού ορισμένα από αυτά. Πρώτον: Υπάρχουν 4.000 κενές θέσεις. Δηλαδή, το 1/3 του προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2000 έως το 2007 δεν έχουν γίνει προσλήψεις στην Πυροσβεστική, ενώ από τα εξακόσια άτομα που προσελήφθησαν πέρυσι, μόλις φέτος το Μάρτιο αποφοίτησαν 250 και τον Ιούλιο θα είναι έτοιμοι και οι υπόλοιποι. Δεν έχουν γίνει ακόμη προσλήψεις πτυχιούχων αξιωματικών και μόλις πρόσφατα υπεβλήθη σχετικό αίτημα για 22 άτομα. Δεύτερον: Η πολυδιαφημισμένη αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής μετά το 1998, οπότε διαλύθηκε το σώμα των δασοπυροσβεστών και εδόθη αποκλειστικά στην Πυροσβεστική η αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης, αποτελεί μύθο. Τα νέα κλιμάκια που δημιουργήθηκαν έκτοτε, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπολειτουργούν. Ειδικότερα, 124 κλιμάκια υπολειτουργούν, ενώ τρία είναι παντελώς κλειστά. Τα περισσότερα μάλιστα, καλύπτονται με προσωπικό από τα μεγάλα κέντρα της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα και εκεί να παρουσιάζονται ελλείψεις. Στην περίπτωση του κλιμακίου στο Δερβενοχώρι, προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών του με 16 εποχικούς υπαλλήλους. Με αυτό το δυναμικό, υπάρχει δυνατότητα επάνδρωσης τριών οχημάτων. Όπως είναι γνωστό όμως, το πρώτο όχημα που κινήθηκε προς τη φωτιά, είχε πρόβλημα στη μάνικά του (δεν δούλευε). Και βέβαια, δεν είναι μόνον τα κλιμάκια που έχουν πρόβλημα, αλλά και οι μονάδες της ΕΜΑΚ. Οι 8 νέες μονάδες που δημιούργησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι μόνον στα χαρτιά. Εξαίρεση αποτελούν οι μονάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τρίτον. Ο θεσμός του εθελοντή δασοπυροσβέστη είναι ουσιαστικά ανενεργός. Ούτε εξοπλισμός για τους δασοπυροσβέστες υπάρχει, ούτε εκπαίδευση. Η συντριπτική πλειοψηφία τους γράφεται στους καταλόγους της Πυροσβεστικής μόνο και μόνο για να πάρει μόρια, προκειμένου να μπει στη συνέχεια στο Σώμα. Τέταρτον. Είναι παραμύθι τα περί ελλείψεων στον τεχνολογικό εξοπλισμό της Πυροσβεστικής. Αντίθετα, είναι από τα καλύτερα εξοπλισμένα Σώματα στον κόσμο. Ίσως να χρειαζόταν η αντικατάσταση των μικρών πυροσβεστικών αεροσκαφών «Πεζετέλ» (PZL), αλλά με τα υπάρχοντα (9 νέα και 13 παλαιότερα «Κανανταίρ»), καθώς και με τα 11-12 ελικόπτερα που νοικιάζονται κάθε χρόνο, μπορούν να υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το πρόβλημα δεν είναι τα οχήματα (αγοράστηκαν 600 οχήματα πριν από τους Ολυμπιακούς, και η Ελλάδα έχει τις δύο από τις τρεις «80άρες» σκάλες που υπάρχουν στον κόσμο), αλλά ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να χειριστεί όλα αυτά τα μέσα».

 3. Administrator avatar
  Administrator 03/07/2007 00:31:09

  Το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε εμείς στο προηγούμενο σχόλιο είναι ότι η τραγωδία της Πάρνηθας έδειξε ότι πρέπει να επανεξεταστεί συνολικά η στρατηγική της προστασίας των δασών. Διότι είναι οφθαλμοφανές ότι όλή η αλυσίδα της προστασίας (πρόληψη –καταστολή -αναδάσωση-προστασία από τους καταπατητές) πάσχει. Τι να πει κανείς όταν με την υπογραφή των ίδιων των κυβερνήσεων δάση, μετά τις πυρκαγιές, μετετράπησαν σε οικόπεδα και μπετόν προς ικανοποίηση των διαφόρων διαπλεκομένων και μη «οικοδομικών συνεταιρισμών»; Προφανώς, ουδείς μπορεί να καθιστά την Πυροσβεστική αποδιοπομπαίο τράγο για ό,τι κακό γίνεται στα δάση. Είναι πεντακάθαρο απαιτείται επανασχεδιασμός όλης της «πολιτικής προστασίας» στη χώρα μας. Και πολύ περισσότερο, μια κυβέρνηση που θα ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Άλλωστε, για επανίδρυση κράτους δεν μιλούσε η ΝΔ πριν από τις εκλογές του 2004; Αν δεν το επανιδρύσει εκεί που «καίει» τον πολίτη, στην καθημερινότητά του και στα μεγάλα προβλήματά του, που θα το επανιδρύσει. Στην αλλαγή φρουράς στη διαπλοκή των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.