08/11/2009 13:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Πτώση του Τείχους, η Στάζι, ο Κασκαντέρ, ο Κολ και ο …ΜητσοτάκηςΜε γιορτές και πανηγύρια στα οποία μεταξύ άλλων έδωσε τα ρέστα της και η  περίφημη  Beyonce γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια από το γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου.

Η πτώση σηματοδότησε την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και του «υπαρκτού σοσιαλισμού» ήταν η αρχή κατακλυσμιαίων αλλαγών στην παγκόσμια σκηνή και εκτός των άλλων ήταν και η αφετηρία για να αποκαλυφθούν οι μυστικές επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών της Ανατολικής Γερμανίας (Στάζι) στην Ελλάδα.

Μετά την άνοδο στην εξουσία του Ανδρέα Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 1981, οι ήδη καλές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών που ανήκαν σε αντίπαλους συνασπισμούς, της Ελλάδας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας έγιναν εγκάρδιες.

 Όπως εξηγεί σε μελέτες του ο καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ηagen Fleischer οι πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Ανατολική Γερμανία από εποχής Μαρκεζίνη (δεκαετία του 50) ακόμα, επι κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου «… αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα σε μια ευαίσθητη τριγωνική σχέση μεταξύ του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας από την μια πλευρά και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ  και του  ΚΚΕ από την άλλη»(*).  Σύμφωνα με τον ίδιο (**), η Ελλάδα εθεωρείτο από την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας του Χόνεκερ ο ασθενέστερος κρίκος της Ατλαντικής Συμμαχίας

Σειρά γεγονότων υποδεικνύουν ότι η αποφασιστική στροφή στις σχέσεις Ελλάδας-ΛΔΓ σημειώνεται μετά το 1984. Στην αναβάθμιση αυτή των σχέσεων Ελλάδας - ΛΔΓ καθοριστικό ρόλο έπαιξε όπως φαίνεται και ο πράκτορας της Στάζι  με την κωδική ονομασία Κaskader..

Στις 9/2/1996 κατέθεσε στην επιτροπή του κοινοβουλίου της ενιαίας πια Γερμανίας ο κ. Γιούργκεν Παπίερ, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τον Εντοπισμό των Χαμένων Περιουσιακών Στοιχείων της ΛΔΓ. Ο Παπίερ μίλησε τότε για πρώτη φορά δημοσίως για μια «Επιχείρηση Κασκάντε», η οποία αφορούσε τις σχέσεις της Ανατολικής Γερμανίας με την Ελλάδα.

Έκθεση, την οποία δημοσιεύουμε σήμερα, με συντάκτη τον ταγματάρχη Κωχ, που ήταν επικεφαλής του διεύθυνσης της Στάζι για την Ελλάδα γράφει ότι στόχος της Επιχείρησης Κασκάντε ήταν η διείσδυση στην ελληνική πολιτική ηγεσία, ώστε να μαθαίνουν απόρρητες πληροφορίες όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Παράλληλος  στόχος της επιχείρησης Κασκάντε ήταν η παραβίαση του εμπάργκο και η διοχέτευση της απαγορευμένης δυτικής τεχνολογίας στη ΛΔΓ μέσω της ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

Τι λέει το έγγραφο

Διεύθυνση XVIII/8                                                                   Βερολίνο 31 Ιανουαρίου 1986

 Αναφορά για την Επιχείρηση «Κασκάντε»

 Η επιχείρηση «Κασκαντε» κινήθηκε τον Οκτώβριο του 1984 εναντίον του

ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

γεννηθέντα στις 27/5/1939 στην Αθήνα

Μεσογειων,2 Αθήνα

 Με αντικείμενα:

 - Την διαπίστωση και διευθέτηση των οικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν  κατά τη διενέργεια  εξαγωγών τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτρονικού υλικού προς την Ελλάδα μέσω της αντιπροσωπευουσας εταιρείας ΧΧΧΧΧ

 - Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την (ανεπίσημη) χρησιμοποίηση του παραπάνω προσώπου, το οποίο διαθέτει σειρά πολιτικών επαφών με υψηλούς πολιτικούς κύκλους της Ελλάδας, σε συντονισμό με την HV A

 Παράλληλα με την εξέταση των υπονοιών για τον «Κασκαντέρ» (και λαμβανομένων υποψιν των τρεχόντων επιχειρησιακών μέτρων του IMS Πητερ Σουμαν) ,επιβεβαίωσαν το συμφέρον τη συνέχισης των εμπορικών συναλλαγών με την ΛΔΓ  προκειμένου να ικανοποιηθούν οι οικονομικές μας απαιτήσεις.  (ΣΣ οικονομικός εκβιασμός;.Σε αυτή φάση επεξεργασίας (της επιχείρησης) ήταν έτοιμα να κατατεθούν 100.000$ στον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω του οικονομικού τμήματος της «Στάζι».

 Στην επόμενη φάση της επιχείρησης, σύμφωνα με μια επιστολή στον αναπληρωτή διευθυντή της HVA σύντροφο υποστράτηγο Prosetzky ακολούθησε μια στενή συνεργασία με την HV A/ΙΙΙ και τον IMS Πητερ Σουμαν προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική συζήτηση μαζί του (ΣΣ με τον «Κασκαντέρ»)

 Η τωρινή χρήση του προαναφερθέντος  στο τμήμα HV A/ΙΙΙ (ΣΣ Διεύθυνση Επιχειρήσεων Κατασκοπίας υπο τον περίφημο Μάρκους Βολφ), κάτω από την επίβλεψη του υπουργείου Εξωτερικών δείχνει ότι ο «Κασκαντέρ» έχει πολύ καλές επιχειρησιακές προοπτικές (βλέπε επιστολή υποστράτηγου Prosetzky από 24.1.1986). Διαθέτει επιχειρησιακού ενδιαφέροντος προσωπικές διασυνδέσεις στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί σχέσεις με υπουργεία και με πολιτικές ομάδες υψηλής επιρροής, τον Παπανδρέου και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης Μητσοτάκη και είναι σε θέση να αποκτήσει εσωτερικές πληροφορίες από το χώρο αυτό (βλ αναφορά της HV A/ΙΙΙ, από 26.11.85)…

 Χρειάζονται σχόλια ;

Η συνέχεια και ο Μητσοτάκης

Μετά την ένωση των δυο Γερμανιών, η γερμανική Βουλή συγκρότησε δυο στη σειρά εξεταστικές επιτροπές προκειμένου να διερευνήσουν τα εγκλήματα της Στάζι στο εξωτερικό. Στο πόρισμα της δεύτερης εξεταστικής επιτροπής (σελίδα 365 του Εγγράφου της Γερμανικής Βουλής με αριθμό «13/10900», Αύγουστος 1998) αναφέρονται μεταξύ άλλων για το θέμα αυτό:

«Ενώ η Εξεταστική Επιτροπή προσπαθούσε με τις έρευνες στο «θέμα  Ιντρακόμ / Κόκκαλης» να βρει μία λύση που θα δικαίωνε τόσο την ανάγκη πληροφόρησης της Εξεταστικής Επιτροπής όσο και το συμφέρον της επιστροφής της περιουσίας της DDR, ο επιδιαιτητής της   στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Βουλευτής Friedhelm Julius Beucher κατηγόρησε την κυβέρνηση (Kolh) , ότι παρεμποδίζει τις εργασίες της Επιτροπής. Ο Beucher (Μπόϊχερ) εξήγησε στην (εφημερίδα) Berliner Zeitung της 4ης Ιουνίου 1996 ότι η Εξεταστική Επιτροπή μας παρεμποδίζεται εδώ και μήνες να διαλευκάνει την υπόθεση, ισχυριζόμενος, ότι υπήρξαν συμφωνίες σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μεταξύ της Αθήνας και της Βόννης. Γι’ αυτό το θέμα επρόκειτο για την ανταλλαγή ενός αξιωματικού της Stasi (του Χελμουτ Βόϊτ) που δραπέτευσε στην Ελλάδα. Σε ανταπόδοση ζήτησε ο έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης από τον γερμανό Καγκελάριο σε μία συζήτηση το φθινόπωρο του 1992 να μην ερευνήσουν οι γερμανικές υπηρεσίες (κατά του Κόκκαλη)»(ειδικός προσπαθεί να αποκαταστήσει έγγραφα της Στάζι που έσκισαν αξιμωτούχοι της πριν το πλήθος εισβάλλει στο επιτελείο της)

Το Φθινόπωρο του 1992, ήταν η κηδεία του Βίλλυ Μπράντ με την ευκαιρία της οποίας ο Μητσοτάκης συναντήθηκε κατ΄ ιδίαν με τον τότε Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και συζήτησαν το θέμα Βόιτ. Η έκδοση του τελευταίου ενδιέφερε τη Γερμανία επειδή γνώριζε πάρα πολλά για τις μυστικές επιχειρήσεις της Στάζι και κυρίως την τρομοκρατία. Το θέμα όμως των αρχείων της Στάζι ενδιέφερε ιδιαίτερα και τον Χέλμουτ Κολ, όπως θα αποδειχθεί λίγο αργότερα, με την δημοσίευση πληροφοριών που τον έφεραν αναμεμιγμένο σε οικονομικό σκάνδαλο και οι οποίες υπήρχαν στα αρχεία της Στάζι.

Το θέμα της έκδοσης του Βόιτ απασχόλησε , τον Ιούνιο του 1996 (βλ πχ εφημερίδα Frankfurter Rundschau της 19.06.1996)  και την ολομέλεια της γερμανικής Βουλής , με αφορμή ερώτηση του αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος:

«Η Ιντρακόμ είχε ένα λογαριασμό σε δολάρια στην Deutsche Handelsbank του Ανατολικού Βερολίνου, με αριθμό «709 60 011,025» .Ο λογαριασμός αυτός χρησίμευσε επί σειρά ετών για ξέπλυμα χρημάτων και για δωροδοκίες. Πριν από λίγο καιρό οι ανακριτές ανακάλυψαν σημαντικές μεταφορές χρημάτων μέσω του λογαριασμού αυτού. Πιθανότατα την περίοδο 1989-90 διακινήθηκαν μέσω του λογαριασμού αυτού περιουσιακά στοιχεία της ΛΔΓ. Με την υπόθεση ασχολούνται η ZERV-1, το γραφείο του Εισαγγελέα Βερολίνου, η UKPV, το γραφείο του Καγκελάριου , η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΒΝD), το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματικών Ερευνών (ΒΚΑ) και η επιτροπή ερευνών ¨Περιουσία της ΛΔΓ”… Όταν πριν από μια εβδομάδα το θέμα τέθηκε στη γερμανική Βουλή, ο υπουργός Προεδρίας Schmidbauer προκάλεσε σύγχυση, επειδή περιέπεσε σε αντιφάσεις, απαντώντας στην κατηγορία του βουλευτού του SPD Beucher ότι ο Καγκελάριος Χελμουτ Κολ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συζήτησαν το θέμα Κοκκαλης/Ιντρακομ, στο παρασκήνιο της κηδείας του Βιλλυ Μπραντ «Μια παρόμοια συνάντηση δεν έλαβε χώρα» απάντησε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ο Μητσοτάκης δεν ήταν παρών στην κηδεία. Όμως ο Μητσοτάκης ήταν στην κηδεία και η συνάντηση με τον Κολ πραγματοποιήθηκε. Τώρα το γραφείο του Καγκελάριου πρέπει να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις γιατί ο Schmidbauer έκανε αυτήν την παραπληροφόρηση. Οι βουλευτές υποθέτουν ότι «ο άνθρωπος πρέπει να κρύψει κάτι».

Κάτω από την πίεση παρόμοιων άρθρων στο γερμανικό Τύπο της εποχής ο Schmidbauer αναγκάστηκε τελικά να ανακαλέσει ύστερα από μια εβδομάδα και με επανορθωτική δήλωσή του (!!!)  παραδέχθηκε εμμέσως ότι το θέμα Κόκκαλη συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης Κολ-Μητσοτάκη στο περιθώριο της κηδείας του Μπραντ.

* Ηagen Fleischer, Ρost War Relations between Greece and the two German States, Τhe Southeastern Εuropean Υearbook, 1991, σ.169.

 ** Ηagen Fleischer, Vom Κalten Κrieg zur Νeuen Οrdnung  Der Faktor Griechenland in der deutschen Αussenpolitik, στα πρακτικά του 5ου ελληνογερμανικού συνεδρίου (22-23 Μαίου 1992) Die Βalkanlnder im Εuropa der Gegenwart, Θεσσαλονίκη, ΙΜΧΑ, 1994, σ. 72.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σταμ avatar
  σταμ 08/11/2009 14:23:05

  .....εφαγε ταπωμα ο μιλτος απο τον γεροντοπουλο στη νετ.....νομιζε οτι ηταν σε κοττερο στη μυκονο

 2. σταμ avatar
  σταμ 08/11/2009 14:28:30

  ,,,δεν τα καταφερνει η ντορα στο κομμα μεσα που της φερονται και ευγενικα,,,,Ξεκινησε σαν αδιαφιλονικητο φαβορι ....και εχει γινει ντερμπυ.Σκεφτειτε οταν εχει απεναντι το πασοκ που θα την αντιμετωπισει χωρις ευγενειες με υποθεσεις τυπου ζιμενς κλπ

 3. Νικόλας avatar
  Νικόλας 08/11/2009 14:30:17

  Ρε παιδια,επειδη το '89 ημουν 3 χρονων και ζουσα στον Καναδα μπορει να μου πει καποιος αν τοτε με την πτωση του Τοιχους και ολου του Ανατολικου Μπλοκ ειχε γινει αυτο που λεμε ντορος στην Ελλαδα για μια τοσο μεγαλη αλλαγη στην Παγκοσμια Ιστορια η το μονο που τους ενοιαζε ηταν οι 3 εκλογικες αναμετρησεις ;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Νικόλας 08/11/2009 15:38:20

   Είχε γινει αρκετός ντόρος όμως, αν και είναι σωστά αυτά που σου λέει και ο Attractor, και είχε προβληθεί από τη ΝΔ τότε ως παγκόσμια επικράτηση των ιδεών της. Ήταν πολύ επίκαιρο με δεδομένη την αργόσυρτη κυβερνητική αλλαγή. Είχαμε πάνω από ένα χρόνο προεκλογική περίοδο και η όλη αλλαγή έμοιαζε να επισφραγίζει το διαρκή θρίαμβο της ΝΔ. Η αίσθηση που μου δινόταν εμένα τότε, σε συνδυασμό με τα περί Κοσκωτά κλπ., ήταν ότι οι σοσιαλιστές κάθε είδους δεν θα ξαναδουν ποτέ εξουσία σε ολόκληρη την υφήλιο, ούτε και στην Ελλάδα. Η αίσθηση ήταν λίγο κάτι από "τέλος της ιστορίας" που είχε πει κι ο Φουκουγιάμα. Τα ένιωθες αυτά κι εδώ με τα έντονα σκηνικά της κυβερνητικής αλλαγής.

   Το τι ακολούθησε έκτοτε είναι άλλο πράγμα βέβαια. Σου περιγράφω αυτά που θυμάμαι να σκέφτομαι εγώ στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, απαντώντας στην ερώτησή σου.

   • Νικόλας avatar
    Νικόλας @ Επώνυμος 08/11/2009 16:36:30

    Xεχε...οπως ακριβως στις εκλογες του 2004 που θυμαμαι γελαγα με κατι φιλους μου και λεγαμε μα ειναι δυνατον να πιστευει ο ΓΑΠ πως θα γινει πρωθυπουργος;Ομως...

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Επώνυμος 09/11/2009 12:25:48

    Επώνυμε, δεν συμφωνώ. "Εμείς" εδώ ήμασταν βυθισμένοι στην εσωστρέφειά μας και δεν θυμάμαι να είχε γίνει καθόλου ντόρος με την πτώση του τείχους, η οποία πέρασε κυριολεκτικά στο ντούκου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Τείχος έπεσε στις 9/11 και οι εκλογές είχαν γίνει μόλις 4 μέρες νωρίτερα, με ατελέσφορο (κυβερνητικά) αποτέλεσμα. Ο κόσμος άλλαζε κι εμείς εδώ ασχολιόμασταν με τις... διερευνητικές εντολές που έδινε ο Σαρτζεετάκης και με το αν τελικά θα γινόταν οικουμενική κυβέρνηση (όπερ και εγένετο).

  • Υ. avatar
   Υ. @ Νικόλας 08/11/2009 15:55:31

   Αναφερόμενος στη πρώτη σου πρόταση αγαπητέ επώνυμε, τα κόμματα στην Ελλάδα πάντα είχαν τις απόψεις των Αμερικάνων ως θέσφατο. Άρα, και η προβολή του Βερολίνου το ’89. Μόνο οι Καραμανλήδες τόλμησαν (όσο τους πήρε). Ο ΚΚ1 με το στρατιωτικό σκέλος ΝΑΤΟ το ’74, και ο ΚΚ2 με το Βουκουρέστι και τους αγωγούς. Απ’ εκεί και πέρα, ερημιά.

  • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο Πέλαγος @ Νικόλας 08/11/2009 18:25:01

   Εδώ δεν έγινε ντόρος στην Γερμανία με την πτώση του τείχους, στην Ελλάδα θα γινόταν;

   • ataktos avatar
    ataktos @ Μποτίλια στο Πέλαγος 08/11/2009 18:34:10

    Εδώ οι αρμόδιοι(τομεαρχες) δεν γνωρίζουν (δεη)πόσους τόνους και από πού προμηθεύον λιθάνθρακα στους σταθμούς που προΐστανται αυτά θα θυμούνται..χεχεχε

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 08/11/2009 14:42:25

  Επειδή σε περνάω κάπου 25 χρόνια, θα μου επιτρέψεις να σου πως τότε όλοι ασχολούνταν με τη Μιμή, τη Βαγγέλω, τον Κοσκωτά, τον Κουτσονόμο, τον Ντέταρι και το βραχιόλι του Τζανετάκη. Δάτς Ολ. Τα γεγονότα στην ανατ.Ευρώπη μεταδίδονταν καθημερινά αλλά δεν νομίζω πως ο μέσος Έλληνας ενδιαφερόταν και τόσο. Υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στη κοντινή Ρουμανία (Τιμισοάρα) με τη σεκουριτάτ κλπ. Κατά τα άλλα όλοι, ακόμη και οι ειδικοί κρεμλινολόγοι, είχαν πέσει έξω. (Ο Γκορμπατσοφ απεδείχθη απρόβλεπτος).

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Strange Attractor 08/11/2009 14:49:59

   Εεε δεν καταλαβα και ολα τα πραγματα που απασχολουσαν την ελληνικη κοινωνια απο αυτα που ειπες...πχ:Κουτσονόμος,Ντεταρι και για το βραχολι του Τζανετακη αλλα καταλαβα ο,τι ουτε μαλλον τους πολιτικους της χωρας απασχολουσε.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Νικόλας 08/11/2009 14:56:22

    Οι πολιτικοί της χώρας σκέφτονταν μόνο πως θα κλείσει ο ένας τον άλλο στη φυλακή και πως θα κρύψουν την δική τους εμπλοκή με τα πάμπερς (λεφτά) του Κοσκωτά. Και μετά από 3 εκλογικές αναμετρήσεις, ανέλαβε ο μπαμπάς της δρακουλίνας και ζήσαμε εμείς καλά και αυτός καλύτερα. Όσπου ευτυχώς, ο Σαμαράς (εμμέσως) νάναι καλά, τον ανέτρεψε. Αλλά μετά ξανάρθαν τα λαμόγια με μια Μιμή που έκανε κουμάντο σε όλα. Έως το 1996, που ανέλαβε ο λογιστάκος και πήρε μπρος το νέο ΠΑΣΟΚ των ΕΛΔΕ και της γρηγοράδας. κλπ κλπ

    • Νικόλας avatar
     Νικόλας @ Strange Attractor 08/11/2009 14:59:48

     Μα καλα...επαιρναν στα σοβαρα την Μιμη?

     Εμενα παντως σαν ανθρωπο απο την αλλαγη κυβερνησης οταν ανελαβε ο Μητσοτακης μου εχει μεινει πως ο πατερας μου απο Καναδα πηρε μεταθεση Σουηδια και πηγα σε χωρα που δεν ηξερα την γλωσσα.

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 08/11/2009 15:05:26

  Όπου εμφανιζόταν η Μιμή, έτρεχαν οι υπουργάρες και τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ, να τη γλείψουν μπας και πει καμιά καλή κουβέντα και πάρουν καμιά καρέκλα. Έπαιζαν και σοβαρά σενάρια ότι είναι η διάδοχος του Ανδρέα στην ηγεσία του κόμματος.Αυτή έκανε κουμάντο δυστυχώς, και αυτή είναι ο βασικός λόγος που πολλοί (εμού συμπεριλαμβανομένου) σιχάθηκαν την "αλλαγή".Ευτυχώς ο λογιστής την απομόνωσε μετά το θάνατο του Παπανδρέου.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Strange Attractor 08/11/2009 15:23:40

   Πλάκα-πλάκα όμως, ο Ανδρέας του 1993-95 ήταν πολύ πιο συνετός και σοβαρός από τον Ανδρέα του 1981-89. Σε όλα τα θέματα και τα μέτωπα. Από εθνικά μέχρι οικονομικά. Εμπάργκο στα Σκόπια, Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αντικειμενικά κριτήρια, συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών και εκκίνηση της πορείας προς την ΟΝΕ, δημιουργία του ΑΣΕΠ. Για μένα, η διακυβέρνηση Ανδρέα εκείνη την περίοδο ήταν η καλύτερη που έχω μνήμη (δεν θυμάμαι τη διακυβέρνηση Καραμανλή 1974-1980 γιατί ήμουν πολύ μικρός). Ειδικά μάλιστα αν τη συγκρίνει κανείς με την προηγούμενη καταστροφικη διακυβέρνησή του.

   Και κατά βάθος πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στη Μιμή, όχι άμεσα δηλαδή αλλά στην προσωπική ισορροπία και γαλήνη που βρήκε ο Ανδρέας κοντά της. Σοβαρεύτηκε και έγινε άλλος άνθρωπος. Εκτίμηση είναι όλα αυτά και όχι γνώση παρασκηνίων.

   • markella avatar
    markella @ Επώνυμος 08/11/2009 15:27:04

    Η συνεση θα ηταν μάλλον αποτελεσμα του προχωρημενου της ηλικιας και των θεματων υγειας του..
    Γιατι συνεση με φοντο την Κα Αγραμπελης ..συν μεντιουμ και πνευματικους...Δεν μου βγαινει!

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ markella 08/11/2009 15:39:51

     Μαρκέλλα η σύνεση του 93 οφείλεται στο ό,τι σαν άνθρωπος έπαιρνε σε προσωπικό επίπεδο, άλλο αν αυτή που του έδινε για να του δίνει χρειαζόταν πνευματικούς και μέντιουμ. Το 93 ο Ανδρέας ήταν χορτάτος συναισθηματικά και κακά τα ψέματα όταν ένας πολιτικός δεν είναι συναισθηματικά χορτάτος είναι καταστροφικός και για την ίδια την πολιτική. Μην παραγνωρίζουμε αυτή την παράμετρο, γιατί όταν πολυδιαφημίζεις την Οικογένεια μάλλον έχεις ανάγκες ακάλυπτες.

   • markella avatar
    markella @ Επώνυμος 08/11/2009 15:41:33

    Επωνυμε καλα τα λες...αλλα το embargo του Παπανδρεου δεν εγινε για πατριωτικους λόγους
    Μαλλον εγινε για να ανακοψει καποια συμφεροντα ..απο την Βορειο Ελλαδα..που ειχαν καλες σχεσεις με τα Σκοπια...
    Αυτοι που παραβιαζαν το εμπαργκο...ας πουμε επι Μηστοτακη με τις ευχες του???

    • markella avatar
     markella @ markella 08/11/2009 15:42:03

     Μπομπολες...δεν εχει μονο η Αθηνα..

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ markella 08/11/2009 15:59:57

     Το χειρότερο με το εμπάργκο ήταν ότι η πολιτική που ακολούθησε ήταν εντελώς ασυνεπής με αυτό. Πρώτον, ήταν διάτρητο και δεύτερον, ακολούθησε η επαίσχυντη ενδιάμεση συμφωνία, που τα έδωσε σχεδόν όλα στα Σκόπια, και σε εμάς κόκκαλα.

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ markella 08/11/2009 16:02:53

     Πολλοί (και πράσινοι) θεσσαλονικείς κονόμησαν γερά με το εμπάργκο του Ανδρέα. Νύχτα έφευγαν τα βυτιοφόρα, νύχτα γυρνούσαν,

    • Υ. avatar
     Υ. @ markella 08/11/2009 16:11:59

     Strange Attractor, σίγουρα έχω προσωπική γνώση για κομματικό ΝΔάτη. Πήρε την άδεια εξαγωγής από κύκλωμα Μάνου (ΥπΟικ τότε), και τη πούλησε χέρι-χέρι στο Μαμιδάκη. Ψιλομπλεγμένος και ο μπάρμπα Γιάννης ο Κεφαλογιάννης.
     Συγκοινωνούντα δοχεία. Άστα να πάνε!

    • Swell avatar
     Swell @ markella 08/11/2009 19:46:48

     Τον Βαρδινογιάννη γιατί τον κρύβετε; Μη μου πείτε ότι διάβαζε τότε και δεν το κατάλαβε.

    • asinepis avatar
     asinepis @ markella 09/11/2009 11:51:09

     Το εμπάργκο στα Σκόπια, επι Μητσοτάκη ή επι Παπανδρέου ξεκίνησε;

 6. markella avatar
  markella 08/11/2009 16:38:32

  Αντε ...πες τε τα!!

  Και ...συγκροτηματα συναιτεροι του Λαμπρακη...εδω στη Σαλονικη μας!

 7. markella avatar
  markella 08/11/2009 16:40:03

  Θου Φυλακη το στοματι μου!!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ markella 08/11/2009 16:49:20

   Και συ Σαλονικιά;

 8. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 08/11/2009 18:30:22

  Μην νομίζουμε ότι δούλευε μόνο η Στάζι, ενώ οι άλλοι κοιμόντουσαν. Ο Κόκκαλης είχε και άλλους εργοδότες. Και άλλοι βολευόντουσαν με το δούνε και λαβείν.
  Το Βερολίνο ήταν πάντοτε η πόλις των κατασκόπων και είναι μοιραίο με κάποια παιδιά να τρακαριστήκαμε. Ας είναι καλά, γιατί κερνάνε κανένα καφέ ακόμη, όποτε ξεμένουμε.

 9. parsifal avatar
  parsifal 08/11/2009 23:36:21

  Θυμάται κανείς την υπόθεση Μεγαλοκονόμου με εξαγωγή δυτικής τεχνολογίας ηλεκτρονικών στην DDR, με εμπλοκή του Γ. Παπαπέτρου στελέχους (τότε...) του ΚΚΕ και φυλάκιση του Μεγαλοκονόμου ?
  Ψάξε Φάκτωρ, η "πίστα" πάει εως την "ΛΔΓ" και την STASI...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.