#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/11/2010 15:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα έχει πετρέλαιο και άεριο για 1.000 χρόνια


Του Θανάση Αργυράκη*

Διαθέτει η Ελλάδα ποσότητες φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της για χίλια χρόνια; Υπάρχει νοτίως της Κρήτης, στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου, ένα νέο ενεργειακό «Ελ Ντοράντο», το οποίο είναι εις θέση να «ταΐσει» όλη τη Δυτική Ευρώπη με φυσικό αέριο, δίχως να εισάγει ούτε για μια μέρα από τρίτες χώρες ενέργεια; Προωθεί το Ισραήλ, με βάση αυτά τα δεδομένα, υποθαλάσσιο αγωγό που θα «δένει» γεωπολιτικά και οικονομικά το Τελ Αβίβ, τη Λευκωσία, την Αθήνα και τη Ρώμη; Μπορεί, η χώρα μας εκμεταλλευόμενη τα κοιτάσματά της στη Μεσόγειο, το Ιόνιο, και στο Αιγαίο, όχι μόνον να πετάξει από πάνω της τον στενό «κορσέ» της τρόϊκας, αλλά και να ευημερήσει; Τα ζητήματα αυτά αναλύθηκαν από την ελίτ των επιστημόνων και των ειδικών στα ενεργειακά, κατά τη διάρκεια διήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε πρόσφατα το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Κατά τον Γεωλόγο Πετρελαίων-Ενεργειακό Οικονομολόγο, κ.Κωνσταντίνο Νικολάου, «η απάντηση στην ερώτηση, εάν η Ελλάδα έχει δυνατότητες ανακάλυψης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, είναι κατηγορηματικά θετική. Η Ελλάδα θεωρείται υποσχόμενη πλην όμως ανεξερεύνητη περιοχή, ιδίως σε βάθη κάτω από 3500 μ,  στα βαθειά νερά αλλά και σε αβαθείς στόχους που υπόσχονται βιοαέριο». Ιδιαίτερα σημαντικές είναι επίσης οι επισημάνσεις των κ.κ. Ηλία Κονοφάγου, τέως γενικού διευθυντή των ΕΛΠΕ, και Αντώνη Φώσκολου, ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μεταξύ των άλλων τόνισαν ότι «ο υποθαλάσσιος χώρος που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου–Ισραήλ–Αιγύπτου-Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει συνολικά, αποδεδειγμένα και πιθανά αναμενόμενα προς ανακάλυψη και παραγωγή αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (m3). Εάν λάβουμε υπόψη ότι η Ευρώπη των 25 καταναλώνει σήμερα περί τα 500 δις.κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, τα αποθέματα αυτά αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της για 30 χρόνια. Οι ετήσιες απαιτήσεις της Ελλάδας σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 3,4 δις.κυβικά, ενώ τα αποθέματα είναι περισσότερα από 3,5 τρισεκατομμύρια. Δηλαδή η Ελλάδα έχει αποθέματα για χίλια χρόνια, ή καλλίτερα έχουμε τεράστιες ποσότητες προς εξαγωγή».

Τουρκικές προκλήσειςΟι ίδιοι σημείωσαν ότι «Νότια της Κρήτης, στην ονομαζόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου», υπάρχουν τρείς ελπιδοφόρες περιοχές. Μία νότια της Γαύδου, μία νότια της Μεσσαράς και μία νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας στην περιοχή της «Λεκάνης του Ηρόδοτου» που είναι πάρα πολύ ελκυστική». Τα κοιτάσματα αυτά, ουσιαστικά αποτελούν ένα κομμάτι μιας μεγάλης περιοχής, πλούσιας σε υδατάνθρακες, που εκτείνεται στους θαλάσσιους χώρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Ισραήλ και του Λιβάνου, καθώς και προς Δυσμάς. Απαντες επίσης, συμφώνησαν ότι πολύ μεγάλα –και σαφώς μεγαλύτερα από αυτά του Αιγαίου- είναι τα κοιτάσματα στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Αντιλαμβανόμενη λοιπόν, αυτά τα νέα δεδομένα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία «επεκτείνει» τις προκλήσεις της σε θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο, και νοτίως της Κύπρου. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμάται ότι εντάσσονται και οι συνεχείς προκλήσεις στο Καστελόριζο. Να σημειωθεί ότι η Αγκυρα έχει κάνει παραχωρήσεις για έρευνα σε περιοχές, σημαντικά κομμάτια των οποίων είναι εντός της ελληνικής και της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Ισραηλινή πρόταση

Το Ισραήλ θεωρεί νευραλγικής σημασίας τα κοιτάσματα στη Ν.Α.Μεσόγειο. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο συνέδριο ο κ.Κονοφάγος, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, φέτος στο μέσον του Αυγούστου, πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη διοχέτευση αυτών των κοιτασμάτων στην Ευρώπη. «Αυτός ο αγωγός που θα ξεκινά από την Χάϊφα του Ισραήλ, και που θα περνά νοτίως της Κύπρου, θα συνεχίζει μέσω του χερσαίου χώρου της Κρήτης, στα Κύθηρα και Αντικύθηρα, με κατεύθυνση Πάτρα, Αστακό, Ηγουμενίτσα, και κατάληξη στο Μπάρι της Ιταλίας. Ετσι, θα αξιοποιηθούν επίσης, και όλα τα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας (Ήπειρος και Ιόνιο). Είναι προφανές τέλος, ότι επενδύσεις από ξένα κεφάλαια δεν θα γίνουν αν οι ξένες εταιρείες δεν έχουν πρόσβαση στις Ευρωπαϊκές αγορές». Σε όλα αυτά τα σχέδια, βεβαίως, πρέπει να συνυπολογιστεί και η Αίγυπτος, ο θαλάσσιος χώρος της οποίας διαθέτει πολύ μεγάλα κοιτάσματα.

Οικονομικά οφέλη.

Εκτός από τα γεωπολιτικά δεδομένα, εξαιρετικά σημαντική είναι η οικονομική πλευρά. «Για την Ελλάδα –εξηγεί ο κ.Α.Φώσκολος- τα οικονομικά οφέλη μόνο και μόνο από την εκμετάλλευση του ελληνικού τμήματος της «Λεκάνης του Ηροδότου», χωρίς να υπολογιστεί το Ιόνιο, είναι τεράστια. Ειδικότερα, το ακαθάριστο κέρδος υπολογίζεται στα 795 δις. δολλάρια. Μόνον το 20% των ακαθαρίστων εσόδων να πάρουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, το οικονομικό όφελος ανέρχεται σε 159 με 212 δις. δολλάρια ανά χώρα. Επειδή, ακόμα, η διάρκεια ζωής ενός κοιτάσματος εκτιμάται στα 30-35 χρόνια, υπολογίζεται ότι το ετήσιο όφελος θα ανέρχεται στα 7,07 δισ.δολλάρια ετησίως. Με αυτά τα ποσά η Ελλάδα βγάζει όλα τα χρέη της». Παράλληλα, τονίζουν οι ειδικοί, έτσι «θα γίνει εφικτή στη χώρα μας η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο με κόστος κιλοβατώρας τουλάχιστον 2 φορές φθηνότερο από ότι μας δίνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)».

Από την πλευρά του ο κ.Κονοφάγος τονίζει: «Για την έρευνα και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αργού πετρελαίου κα φυσικού αερίου στον Ελλαδικό χώρο η Ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαθέσει ούτε ένα ευρώ. Τα πάντα θα τα επωμισθούν οι ιδιωτικές εταιρείες. Άρα η οιαδήποτε ολιγωρία που αφορά το καθεστώς των παραχωρήσεων, αποβαίνει σε βάρος της Ελληνικής οικονομίας. Επιπροσθέτως, ατράνταχτα στοιχεία δείχνουν ότι οι γεωτρήσεις για την ανίχνευση, εντοπισμό και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου δεν θα προκαλέσουν καμία οικολογική καταστροφή. Για όλα αυτά όμως, απαιτείται πολιτική βούληση, η οποία εδώ και δώδεκα χρόνια δεν υπήρξε».

Οι ειδικοί επίσης, εξηγούν ότι «αν και η Νορβηγική TGS-NOPEC, μια από τις μεγαλύτερες γεωφυσικές εταιρείες στον κόσμο, εξέφρασε το ενδιαφέρον της προς την Ελλάδα, ουδέποτε πήρε κάποια απάντηση». Τονίζουν επίσης, ότι «η Νορβηγική κυβέρνηση αγοράζει τα Ελληνικά ομόλογα και ότι η πολύ μεγάλη νορβηγική εταιρεία Statoil έχει πάρει από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση την άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο νότιο τμήμα της λεκάνης του Ηρόδοτου. Ακόμα, άλλη μια εταιρεία που είναι βέβαιον ότι θα ενδιαφερθεί, είναι η αμερικάνικη Noble Enterprise, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, την Κύπρο και προσβλέπει και στο Λίβανο μόλις γίνουν οι παραχωρήσεις στον θαλάσσιο χώρο στις αρχές του 2011».

Ελληνική «παραλυσία»«Σε αντίθεση με την Κύπρο και το Ισραήλ, που προωθούν ταχύτατα την έρευνα και εκμετάλλευση στις περιοχές τους -υπογραμμίζουν οι ειδικοί- η χώρα μας δεν φαίνεται να έχει κάποια προτεραιότητα για την συστηματική προσέλκυση επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα». Η Ελλάδα, τονίζει ο κ.Κ.Νικολάου, «αποτελεί αρνητικό παράδειγμα, όπου η έλλειψη πολιτικής στα θέματα έρευνας πετρελαίου οδήγησε σε αδυναμία άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και σε αμφισβητήσεις της ΑΟΖ, αλλά και των θαλασσίων συνόρων της. Από την κυριαρχία στο Αιγαίο πριν το 1974 κατέληξε στο πάγωμα κάθε δικαιώματος πέραν των 6 μιλίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντίθετα, χρησιμοποιεί τις έρευνες πετρελαίου για να τονίσει την υπόστασή της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος η χρησιμοποίηση της έννοιας της ΑΟΖ, θα ευνοούσε την Ελλάδα».

Ο κ.Α.Φώσκολος, πάντως, είναι κατηγορηματικός. «Τα αποθέματα των υδρογονανθράκων της Ελλάδας και Κύπρου –λέγει- είναι αποθέματα της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν μπορεί να τα «παζαρεύει» με την Τουρκία εν αγνοία της ΕΕ». Κατά τον ίδιον δε, οι προτάσεις είναι απλές: «1.Προχωρούμε στην έκδοση ΦΕΚ που καθορίζει την Ελληνική ΑΟΖ. 2.Προχωρούμε στις γεωφυσικές έρευνες σε όλη την Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Κρήτη. 3.Αμέσως μετά, προχωρούμε σε παραχωρήσεις έρευνας κοιτασμάτων υδρογονανθράκων» Και καταλήγει: «Αυτά έπραξε η Κυπριακή κυβέρνηση και έγραψε τις αντιδράσεις της Τουρκίας στα παλιά της τα παπούτσια. Εμείς δεν έχουμε τα κότσια;»

Από την πλευρά του, ο κ.Νικολάου υπογραμμίζει: «Οι έρευνες πετρελαίου συνδέονται με την άσκηση εθνικής κυριαρχίας κυρίως σε μη οριοθετημένες ή αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Οι έρευνες πετρελαίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε άσκηση πολιτικής κατοχύρωσης ή αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Τουρκία αποτελεί το τέλειο παράδειγμα διαχρονικής χρήσης των ερευνών πετρελαίου και της κρατικής της εταιρείας πετρελαίου, για άσκηση πολιτικής ενίσχυσης και κατοχύρωσης της δικής της κυριαρχίας ή αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών. Αυτό έγινε και γίνεται κατά κόρον σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου».

Πολύ περισσότερο, σημειώνει, «η απουσία πολιτικής βούλησης για την επαναδραστηριοποίηση των ερευνών είναι εμφανής». Και καταλήγει, λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα για ίδρυση αρμόδιου κρατικού φορέα. «Απαιτείται –λέγει- η ίδρυση ολιγομελούς κρατικού φορέα (ανεξάρτητη κρατική εταιρία ή ειδική γραμματεία στο υπουργείο Ενέργειας) για να υπάρξει επανεκκίνηση. Ο φορέας αυτός θα πρέπει βασικά να μπορεί να αξιολογεί το πετρελαιοδυναμικό, να προπαρασκευάζει και να διεξαγάγει διαγωνισμούς παραχωρήσεων, να αξιολογεί τις προσφορές και να εισηγείται τις αναθέσεις στην κυβέρνηση. Ακολούθως θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει τις εργασίες των αναδόχων. Να σημειωθεί ότι από το 2000 η αγορά έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι κλειστή. Σε αυτό συνετέλεσε η ανυπαρξία κρατικού φορέα ικανού να χειριστεί τα σύνθετα προβλήματα των ερευνών υδρογονανθράκων. Η συγχώνευση (και εξαφάνιση) το 1998 της ΔΕΠ-ΕΚΥ, στην «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ», η οποία ιδιωτικοποιήθηκε στη συνέχεια, έδρασε καθοριστικά στην παύση των ερευνών».

*δημοσιεύτηκε στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/11/2010 15:39:52

  Λειπει ο Leader !..

  ΠΠ

 2. Νίκος avatar
  Νίκος 29/11/2010 15:42:40

  Η "αδράνεια" είναι μάλλον συνέπεια της συνθήκης Cooper με την Αμερικη.

 3. Misha avatar
  Misha 29/11/2010 15:43:43

  «Πετρέλαιο για 1000 χρόνια» έχει και ... το Ιράκ... και η Νιγηρία...
  Άιντε να κατέβουν οι Κοζάκοι , γιατι πολύ το καθυστερήσαμε...

  • Γιώργος Βλάχος avatar
   Γιώργος Βλάχος @ Misha 29/11/2010 17:50:28

   Ούτε Κοζάκοι, ούτε Αγγλοαμερικανοεβραίοι!
   Ε-Λ-Λ-Η-Ν-Ε-Σ!!! Τέλος!

 4. Maximilien avatar
  Maximilien 29/11/2010 15:45:16

  Ανάθεμα σε όποιον ξεπουλήσει ελληνικές πλουτοπαραγωγικές πηγές ακόμα και αν μεταμφιέσει την προδοσία του σε "προσέλκυση ξένων επενδύσεων".

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ Maximilien 29/11/2010 15:47:24

   Μιλάς για από δω και πέρα? Γιατί δε νομίζω να άφησε και τίποτα στο ντουλάπι ο Γάπος...

   • Orestios avatar
    Orestios @ (A)θανάσης 29/11/2010 15:49:10

    Αυτό είναι το σκάνδαλο του 21ου αιώνα και είναι αποκλειστικά έργο GAP μαζί με τα εξαπτέρυγα

   • Maximilien avatar
    Maximilien @ (A)θανάσης 29/11/2010 15:53:37

    δεν έχεις κι άδικο!

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/11/2010 15:56:37

  Μην γράφετε τέτοια γιατί η τιμή είναι ήδη πεσμένη και κλαίνε και οι Βορειοαφρικάνοι, και οι μεταφορείς LNG, άσε πια οι αιολικοί.. θα βγάλουν πλερέζες.

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/11/2010 16:04:17

  Η Ελλαδα εχει μακακες λαμογια κ ασχετους για 1.000.000 χρονια.

  ΠΠ

 7. Σολιαληστής avatar
  Σολιαληστής 29/11/2010 16:05:48

  Ο ΓΑΠ γιατί έλεγε ότι δεν υπάρχουν κοιτάσματα;

  • Maximilien avatar
   Maximilien @ Σολιαληστής 29/11/2010 16:06:11

   εδώ έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν!

   • Σολιαληστής avatar
    Σολιαληστής @ Maximilien 29/11/2010 16:14:18

    Αυτά τα έλεγε και είχε αλλα στο μυαλό του καμιά σχέση.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Σολιαληστής 29/11/2010 16:19:46

   Είναι δυνατόν να έλεγε κάτι διαφορετικό?
   Φαντάσου να ζητούσαν άνθρωποι που αγαπούν την Ελλάδα, πατριώτες, να γίνει εκμετάλλευση για το Εθνικό συμφέρον.
   Θα έπεφταν πάνω τους τα νεοφιλελεύθερα σοσιαλιστικά σκυλιά να τον φάνε.
   Ενώ τώρα τα ίδια σκυλιά μπορούν άνετα να τα ξεπουλήσουν επικαλούμενα το μνημόνιο, που τα ίδια έφεραν σκανδαλωδώς.

 8. ataktos avatar
  ataktos 29/11/2010 16:11:55

  αν η πρόβλεψης για ύπαρξη πετρελαίου του Φώσκολου είναι .. αντίστοιχες τον λιγνιτικών κοιτασμάτων ..ο λαός μας πρέπει ..να μαυροφορεθεί για άλλα 50 χρόνια

 9. Προφήτης avatar
  Προφήτης 29/11/2010 16:14:34

  Πούτιν
  Καραμανλής
  Μπερλουσκόνι
  Η μεγάλη τριάδα κατά του αγγλοσαξωνισμού. lol

  Ο Ρώσσος τους "πήδηξε" (alpha-dog).
  Τον Καρ. τον "πήδηξαν".
  Το Ιταλό πάνε να τον φάνε γιατί "πηδάει", και κράζει τους gays, το lobby που συν-κυβερνά Αμερική-Αγγλία.
  χαχαχα

  Για επανεξετάστε τις εξωτερικές κινήσεις Καρ.
  Αγωγός Πούτιν = απόπειρα αυτονομίας
  Αίγυπτος= συμφωνία νότιας οριοθέτησης ΑΟΖ
  Αλβανία= υφαλοκρηπίδα, δυτική οριοθέτηση ΑΟΖ
  Καλή σχέση με Μπερλουσκόνι= δυτική οριοθέτηση ΑΟΖ

  Που να καταλάβουν οι γυφτοπασόκοι από εθνικά συμφέροντα.
  Μόνο κλοπή του εθνικού ταμείου.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Προφήτης 29/11/2010 16:17:54

   Μα να ασχολειται ενα πχ Καστανιδης με τα νερα και τα ΑΟΖ ?
   Ενας Χυτηρης? Ενας Παγκαλος? με τα νερα??

   ΠΠ

   • παγωτατζής avatar
    παγωτατζής @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/11/2010 17:49:21

    H εναλλακτική είναι μία Μπιρμπίλη..μία Τζάκρη(αααχ!)...συνεπικουρούμενες από μία Νταλάρα(αχαχαχχ!)

 10. βασιλης avatar
  βασιλης 29/11/2010 16:42:27

  το θεμα δεν ειναι αν εχει πετρελαιο η ελλαδα αλλα αν εχει την ικανοτητα η την δυνατοτητα να το εκμεταλλευτει μονη της οπως εκανε πχ η νορβηγια με την statoil.
  οπως λεει και αλλος φιλος πιο πανω απο πετρελαιο βουλιαζει και η νηγηρια οπως και στις 20 πιο πλουσιες χωρες σε παραγωγη χωρες του πλανητη ειναι η βενεζουελα, το μεξικο, το ιρακ, η αγκολα, η αλγερια, οπου ο λαος εκει οχι δεν ειδε ωφελη απο το πετρελαιο αλλα οδηγηθηκε στην εξαθλιωση λογω αυτου
  εγω προσωπικα δεν ξερω αν ειμαστε νορβηγια η νηγηρια

 11. Προφήτης avatar
  Προφήτης 29/11/2010 17:01:44

  Eλλάδα-Κύπρος ενιαία ΑΟΖ με γέφυρα το Καστελλόριζο!
  Αυτός θα ήταν ο στόχος.

  Από τη Μάλτα μέχρι έξω απ' τη Βηρυτό!
  Από τη Κυρηναϊκή μέχρι το Τριεθνές, στα Ελληνοβουλγαρικά.
  Η μισή λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου "mare nostrum" - όπως ιστορικά.

  Με πόρους να ζήσουν και να προκόψουν γενιές και γενιές Ελλήνων.
  Να μην φεύγουν τα παιδιά μας πνευματικοί προλετάριοι σε ξένες πολυεθνικές και ερευνητές που διαθέτουν το μυαλό τους για το μεγαλείο της Αμερικής.
  Η Τουρκιά περιορισμένη στην Μικρασία, που καταχρηστικά την νέμεται.

  Η Ελλάδα είναι από τα καλύτερα οικόπεδα του Πλανήτη.
  Γι' αυτό πολεμούν μια ανεξάρτητη Ελλάδα, γι' αυτό θέλουν αχυράνθρωπους Παπανδρέου, πατέρα και γιό, που την έσυραν αλυσοδεμένη, χρεωμένη δούλα στα παζάρια των "αγορών".

  Αλλά όταν η ξενόδουλη ντόπια ιντελλιγκέντσια διαβάζει τους τουρκικούς μεγαλοϊδεατισμούς του αλά Ανδρουλάκη δύσμορφου νάνου, του Νταβούτογλου, "υγραίνεται".
  Ενώ η σκέψη έστω της υπεράσπισης των ελληνικών συμφερόντων είναι "εθνικισμός". Αν η επιθυμία να προοδεύσει και να είναι ανεξάρτητη η πατρίδα είναι "εθνικισμός" τότε, όπως είπε ο Βάσος Λυσαρίδης, "βαφτίστε με εθνικιστή".

  • vonchristoforakos avatar
   vonchristoforakos @ Προφήτης 29/11/2010 17:19:29

   Γειά σου μεγάλε Προφήτη

   • vonchristoforakos avatar
    vonchristoforakos @ vonchristoforakos 29/11/2010 17:19:59

    Αλλά όταν η ξενόδουλη ντόπια ιντελλιγκέντσια διαβάζει τους τουρκικούς μεγαλοϊδεατισμούς του αλά Ανδρουλάκη δύσμορφου νάνου, του Νταβούτογλου, “υγραίνεται”.

  • I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
   I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ @ Προφήτης 29/11/2010 17:25:29

   Και έτσι όπως το πάνε, θα βρεθούν στο τέλος σε μια χώρα με 70% εθνικιστές, 10% μεταλλαγμένους "κοσμοπολίτες", και 20% λαθρομετανάστες. Ε ρε γλέντια!

 12. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 29/11/2010 17:15:06

  Η αναγκαιότητα δυναμικής προσέγγισης της Ελλάδος με το Ισραήλ, το μόνο δε μη-μουσουλμανικό και δυτικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πλέον προφανής και στον καθένα.

 13. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 29/11/2010 17:29:21

  http://www.iene.gr/energyweek09/articlefiles/eep/1stSession/6_I_MAZHS.pdf

  Διαβάστε εδώ μία αναλυτική παρουσίαση από τον Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ Ιωάννη Μάζη που πρώτος έφερε στο φως την υπόθεση των κοιτασμάτων και της γεωπολιτικής αξίας τους.

 14. Maximilien avatar
  Maximilien 29/11/2010 17:45:20

  Η ξενόδουλη ντόπια ιντελιγκέντσια, τμήμα της ξενόδουλης ντόπιας αστικής τάξης που έχει αναγάγει τον φασίστα τον Νταβούτογλου σε μέγιστο διανοητή και διπλωμάτη. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες για αυτόνομη ανάπτυξη και πλουτισμό.

 15. tony avatar
  tony 29/11/2010 17:53:30

  Αυτά είναι παραμυθία του ΠΑΣΟΚ.
  Εδω δεν είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε το έδαφος
  θέλουμε και το υπέδαφος?
  Εκμεταλλευτήκαμε δηλαδή ότι υπάρχει επάνω και τώρα θα πάμε και κάτω?
  Όλη η χώρα ανεκμετάλλευτη είναι, τίποτα δεν δουλεύει, τώρα θα πάμε και στο υπέδαφος?
  Δεν φτάνει που οι ΔΥ παίρνουν μισθό για να ψηφίζουν δεν αφήνουν
  και τους άλλους να δουλέψουν.

 16. hope avatar
  hope 29/11/2010 18:11:43

  Απίστευτη προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και των αναρχικών media!!!

 17. leftayparxoyn avatar
  leftayparxoyn 29/11/2010 18:55:59

  Και σκέφτομαι τώρα εγώ ο αδαής:
  Ο GAP ήρθε στην εξουσία λανσάροντας την πράσινη ανάπτυξη και τις ανεμογεννήτριες (και πιθανόν στηρίχτηκε από τα ανάλογα συμφέροντα).
  Εκτός αυτού εάν κατασκευάσουμε αγωγό με τους ''φίλους'' μας τους Ισραηλινούς αυτές οι νταβατζοοικογένειες που έχουν τα LNG &LPG τι θα μεταφέρουν;
  Αέρα κοπανιστό;
  Δηλαδή το αέριο μας χαλάει την σούπα των πατρόνων του;
  Εγχώριων και μη ,αν σκεφτούμε ότι μέχρι και οι ΗΠΑ έκλεισαν συμφωνία για να μεταφέρουν αμερικάνικο LNG στην Ευρώπη.
  Γι αυτό κωλυσιεργούν;
  Χαλάει η σούπα;

 18. δρ Νο avatar
  δρ Νο 29/11/2010 19:34:47

  και επισης ελεγε οτι σε 100 ημέρες θα ανασάνει η αγορά...

 19. ataktos avatar
  ataktos 29/11/2010 20:28:53

  σωστά ομιλείς

 20. Enzo avatar
  Enzo 29/11/2010 20:30:37

  εγω που ειμαι απο δυτικη Ελλαδα θυμαμαι μικρος που ειχαν περασει εκατονταδες Land Rover απο μια πολυεθνικη που ψαχνανε για πετρελαιο σε ολη την περιοχη.
  μεχρι και στο χωραφι μας ειχαν μπει μεσα και ειχαν χαλασει την περιφραξη, τους πιασαμε επ αυτοφορω οταν ψαχνανε.
  μας αποζημιωσαν επι τοπου την περιφραξη και μας ειπαν , σαν τωρα το θυμαμαι, οτι ειστε ντιγκα στο πετρελαιο στην περιοχη σας.
  μεχρι και στο χωραφι ειχανε πει οτι και απο εδω στα 1000 μετρα εχει κοιτασμα.

  λες να παω να το βγαλω μονος μου μιας και οι δικοι μας ειναι κουτορνιθια?

 21. Misha avatar
  Misha 29/11/2010 20:39:11

  Με κάποιους θα το βγάλεις το πετρέλαιο...
  Κι αν δεν το βγάλεις με τους Κοζάκους θα στο πάρουν οι γιάνκηδες, αλά Βαγδάτη ...

  • gram avatar
   gram @ Misha 30/11/2010 12:49:51

   Μα καλά αγαπητέ, ακόμα να πληροφορηθείς ότι ούτε αυτό - εξόριξη πετρελαίου και φυσικού αερίου - δεν μπορούν να κάνουν οι φίλοι σου οι Ρώσοι μόνοι τους? Αν δεν είχαν την Occidental του Armand Hammer, την Conoco-Philips και τη StatOil της Νορβηγίας, φοβούμαι ότι δεν θα υπήρχαν Gazprom, Lukoil κτλ για να μπορείς εσύ να αναφέρεις τις φαντασιώσεις σου...

 22. ataktos avatar
  ataktos 29/11/2010 20:39:26

  http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=15811&Itemid=139

 23. ataktos avatar
  ataktos 29/11/2010 20:45:51

  δώστε παντεσπάνι στον λαό

 24. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 29/11/2010 21:26:12

  Για τα πετρέλαια του Αιγαίου και του Ιονίου έχει μιλήσει πρώτος ο καθηγητής της τότε Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μεταλλειολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, Κατράκης.
  Τον θυμάμαι σε μια διάλεξη του, το 1974 στο γεμάτο μεγάλο αμφιθέατρο της Σχολής να μιλάει για τους υδρογονάνθρακες στον Ελλαδικό χώρο, με στοιχεία και για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η χώρα στην εξόρυξη τους.

  Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, υπάρχει αρκετό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Είμαστε η εφεδρεία της δύσης μετά το τέλος των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής. Το θέμα είναι ποιός θα τα εκμεταλλευτεί; Εμείς ή ξένες Αμερικάνικες πολυεθνικές; Μάλλον το δεύτερο, αφού η πολιτική και οικονομική κατάσταση που έχει δρομολογηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα: την οικονομική και εθνική μας χρεοκοπία ώστε να είμαστε πιο εύκολα διαχειρίσιμοι.
  Όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο για τους οικονομικούς δολοφόνους θα καταλάβει τι εννοώ.

 25. Demetris avatar
  Demetris 29/11/2010 23:17:02

  ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ , ΓΙΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΣ "ΕΛΛΗΝΑ"-"ΠΟΛΙΤΙΚΟ" ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΧΡΥΣΟ, ΟΥΡΑΝΙΟ, ΚΛΠ.

  ΟΝΤΩΣ ΛΕΙΠΕΙ ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ LEADER.

  ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΗ, ΚΑΙ ΛΕΩ ΛΙΓΟ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ, ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΝΑ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ , ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΤΗΘΕΜΕΝΟΙ ΦΙΛΟΙ-ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ, ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΑΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...

 26. Demetris avatar
  Demetris 29/11/2010 23:19:27

  ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΗ ΤΑ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΙΠΗΣ ΣΥΜΟΡΙΑΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ.

 27. fwteinh avatar
  fwteinh 30/11/2010 00:57:02

  θεέ μου..να φυτοζωούμε και να έχουμε τέτοιο πλούτο δικό μας.

  και οι Νορβηγοί έχουν κοιτάσματα αλλά οι αρχηγοί τους δεν είναι ξεπουλημένοι και δεν περιμένουν σαν τους πεινασμένους τους δικούς μας για να κάνουν την μία και καλή αρπαχτή της ζωής τους

 28. ΔΟΟΡΒΕΛΛ avatar
  ΔΟΟΡΒΕΛΛ 30/11/2010 23:01:02

  min pisteyei kaneis tis mpoyrdes toy xardavella.apla gia to aigaio ginontao olla kai gia tin epektasi tis othomanias

 29. ΔΟΟΡΒΕΛΛ avatar
  ΔΟΟΡΒΕΛΛ 30/11/2010 23:05:45

  se sismognis perioxi den yparxoyn petrelaia KANONAS..kasus belli ta stena einai oti einai kai ta xorika ydata kai gia na min ginei polemos kai xamos pane na to fane dithen oti exei kai ti den exei
  kai aytoi poy bgainoyn kai lene epistimones ante na pane na to bgaloyn oi idioi.
  akoygame kai gia sismologoys poy eblepan toys sismoys ktl
  kai aytoi epistimones htan kai caxnan kondilia gia ereyna.poy einai tora kai den pan sto Xrdabela na doyn pote tha ginei o allos sismos

 30. ελληνακοσ avatar
  ελληνακοσ 16/01/2011 10:36:25

  ΚΥΡΙΟΙ ΜΗΝ ΑΝΥΣΗΧΕΙΤΕ..ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ,ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΥΡΑΚΟΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΟΜΩΣ..ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ.ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΔΕΝ ΦΤΑΣΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΒΡΑΚΙ..

 31. γιαννης avatar
  γιαννης 23/10/2011 20:21:28

  αφού έχει η Ελλάδα πετρέλεο εξορμήστε το να πλουτίσουμε επιτέλους!!
  βγάλτε το πετρέλεο επιτέλους! μην κάθεστε με σταυρομένα τα χέρια!!
  ΑΝΤΕ ΝΑ ΞΕΧΡΕΟΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 ΜΕΡΑ!!!
  τωρα η Ελλάδα θα ηταν ισχηρή δύναμη αν το εξορμήζαμε τόσα χρόνια!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.