17/07/2007 22:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερωτήματα για τον Υμηττό και τη "Φιλοδασική Ένωση Αθηνών"

Ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή που κάηκε (όλως τυχαίως φυσικά) στον Υμηττό είναι η ονομαζόμενη "Φιλοδασική Ένωση Αθηνών" η οποία υποστηρίζει ότι κατέχει περί τα 6.000 στρέμματα συνολικά. Οι κάτοικοι και οι  τοπικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής αμφισβητούν βέβαια έντονα την «ιδιοκτησία» της Φιλοδασικής επί του δημοσίου δάσους. Αλλά ποιος τους ακούει; Άλλωστε, η Φιλοδασική Ένωση (ΦΕΑ), όπως και η Εκκλησία, καθώς και λογής άλλα μεγάλα συμφέροντα, έχουν καταστήσει τον Υμηττό εδώ και πολλά χρόνια τσιφλίκι τους, με τα γνωστά αποτελέσματα (οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση της περιοχής).

Άκρως αποκαλυπτική για τη Φιλοδασική Ένωση, είναι επιστολή που είχε στείλει παλαιότερα ο άλλοτε Δήμαρχος Καισαριανής, Θανάσης Μπαρτσώκας, προς τον –επί ΠΑΣΟΚ- γενικό γραμματέα Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Ο πρώην δήμαρχος, αφού αφήνει έντονα ερωτηματικά για το ρόλο και την αποστολή της Ένωσης, σημειώνει ότι «οι εμφανιζόμενοι σαν εκπρόσωποι της Φ.Ε.Α. έχουν διαπράξει σωρεία παραβάσεων της δασικής νομοθεσίας και όχι μόνον αυτής», ζητάει «να κινηθεί το γρηγορότερο δυνατόν διαδικασία Εισαγγελικού ελέγχου», εκφράζει την πεποίθηση ότι «από την έρευνα θα προκύψουν πολλά νέα στοιχεία για τη δράση της Φ.Ε.Α., που επί χρόνια επιμελώς μένουν απ' αυτήν ή κάποιους άλλους, εντός ή εκτός αυτής, στην αφάνεια, ή και αποκρύπτονται παράνομα» και καταλήγει λέγοντας ότι μια «έρευνα σε βάθος, θα αποκαλύψει αρκετές ενδιαφέρουσες και άγνωστες πτυχές, χρήσιμες όχι μόνον για τον καταλογισμό ευθυνών, όπου υπάρχουν, αλλά και για την ίδια την προστασία του δάσους».  Στην επιστολή του, αναφέρει επίσης ότι: 

1.Η ΦΕΑ «φημιζόταν ανέκαθεν για τις σχέσεις της με το στενό βασιλικό περιβάλλον αλλά και την ίδια τη βασιλική οικογένεια», «η διοίκησή της αποτελούταν πάντοτε από άτομα του βασιλικού περιβάλλοντος και της "υψηλής αθηναϊκής κοινωνίας" ενώ σε κάποιες περιόδους την προεδρία της είχαν αναλάβει βασιλικά και πριγκιπικά πρόσωπα (Ειρήνη, Σοφία)». Κάτι που της «εξασφάλιζε για πολλά χρόνια τις όποιες σχέσεις της με τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και άλλους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, εθνικούς και διεθνείς».

2.«Η Φ.Ε.Α. αποτελούσε πάντα ένα "κλειστό" σωματείο. Η ένταξη νέων μελών τελούσε και τελεί υπό την έγκριση ενός στενού περιβάλλοντος, που εναλλασσόταν κατά περιόδους στις θέσεις διοίκησης. Με την έννοια αυτή δεν αρκεί κάποιος να μπορεί να πληρώνει τη συνδρομή του και να έχει φιλοδασικά αισθήματα για να γίνει "μέλος της". Πρέπει αποδεδειγμένα να έχει και κάποιο άλλο είδος σχέση ή εξάρτηση με το περιβάλλον αυτό της Φ.Ε.Α., που θυμίζει διαδικασίες μύησης σε αποκρυφιστική οργάνωση».

3.«Με τις "κοινωνικές συστάσεις" που είχε η ΦΕΑ, ήταν πάντα εύκολο να διαφεύγει των όποιων κρατικών ελεγκτικών οργάνων και να συγκαλύπτει μη σύννομες ενέργειες και πρακτικές, που σε διαφορετική περίπτωση θα επέσυραν αυστηρούς και σε βάθος ελέγχους και ευθύνες».

4.«Η σύνδεση του ονόματός της ΦΕΑ με το δάσος της Καισαριανής, την άφησε στο απυρόβλητο κάθε κρατικού ελέγχου».

5.«Συναλλάσσεται με το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει λάβει μέχρι σήμερα σημαντικές χρηματοδοτήσεις και δωρεές για αναστήλωση της Μονής», καθώς και «με το Υπουργείο Γεωργίας, ενώ έχει υπαχθεί σε διάφορα ΕΟΚικά προγράμματα και έχει εισπράξει σημαντικά χρηματικά από το WWF». Επίσης, «έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας ή διεθνείς οργανισμούς (ΕΟΚ κ.α.) για την εκτέλεση έργων, τόσο στο δάσος της Καισαριανής, όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Στα πλαίσια των έργων και μελετών έχουν ενταχθεί, εγκριθεί και εκτελεσθεί πολλές και ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στο δάσος, που μεταβάλουν ουσιαστικά τη μορφή και το χαρακτήρα του, στην προσπάθεια ίσως, δεν γνωρίζουμε ποιων, να νομιμοποιηθεί η μέχρι σήμερα παράνομη δραστηριότητα της Φ.Ε.Α. στο χώρο αυτό».

6.«Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1988 που κατέστρεψε 700 στρέμματα πυκνού δάσους βορειο-ανατολικά της Μονής Καισαριανής, η Φ.Ε.Α., χωρίς να τηρήσει ούτε και τα στοιχειώδη προσχήματα, προχώρησε στην αποκομιδή και πώληση των καμένων κορμών των δένδρων, που ανέρχονταν σε χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας, χωρίς παραστατικά έγγραφα ή την έγκριση της δασικής υπηρεσίας. Να σημειωθεί δε, ότι το έργο και τις δαπάνες αναδάσωσης σ' αυτό το σημείο, τις έχει αναλάβει η Δ/νση Αναδασώσεων».  

7. «Ο αποβιώσας το 1981 πρώην πρόεδρος της Φ.Ε.Α. Βασίλειος Μελάς, με ιδιόγραφη διαθήκη κατέλειπε υπέρ αυτής, ένα σημαντικό τμήμα της κινητής και ακίνητης περιουσίας του (ακίνητα, διάφορα κινητά, 30.000 μετοχές της "ΕΛΑΙΣ", κ.ά.). Με τον τρόπο επιστρέφονται σημαντικοί φόροι των μερισμάτων, αφού το σωματείο αναγνωρίζεται σαν "κοινωφελές". Το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχουν και άλλες κληροδοσίες ή δωρεές έπ’ ονόματι της Φ.Ε.Α. και ποια είναι η διαχείριση αυτών των τεράστιων περιουσιακών στοιχείων μέχρι σήμερα». Επίσης, «επιβάλλεται να διερευνηθεί σε βάθος, και το πώς συνδέονται τα διάφορα άτομα της σημερινής, αλλά και πρόσφατης διοίκησης της Φ.Ε.Α., με τους διάφορους κατά καιρούς κληροδότες και δωρητές της;»

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η ιερά Μητρόπολη καισαριανής avatar
    η ιερά Μητρόπολη καισαριανής 11/02/2008 00:07:33

    και τα συρματοπλέγματα του ΔΑΝΙΗΛ..
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=827321

    ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ θύμιζε εδω και μερικους μήνες ο Αι Γιάννης στον Υμητο στην περιοχή Καισαριανής. Ο Μητροπολίτης ΔΑΝΙΗΛ είχε περιφράξει με νέας Τεχνολογίας ΑΓΚΑΘΩΤΑ συρματοπλέγματα ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΗ περιοχή που θελει να Τσιμεντοποιήσει, στο αισθητικο Δάσος Καισαριανής. Λογάριασε ομως χωρίς τον Ξενοδόχο. Ομάδα κατοικων σήμερα στις 6 πμ, με "καταδρομική" ενέργεια αποξύλωσε τα παράνομα Συρματοπλέγματα .. και δενδροφύτεψε πευκα και άλλα φυτά στην περιοχή. Οι μοναχοι και οι παπαδες κάλεσαν την αστυνομία . η οποία όμως όταν ήρθε η "δουλια" είχε τελειώσει

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.