#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/06/2012 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διδάγματα για την Ελλάδα από την κατάρριψη του τουρκικού F4Η πρόσφατη κατάρριψη του τουρκικού, κατασκοπευτικού αεροσκάφους, F4, από τη Συρία, προσφέρεται για να βγάλει, ειδικά η Ελλάδα, πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα.

Το να είναι στριμωγμένη σχεδόν από όλη τη Δύση μια χώρα, σίγουρα τη φέρνει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Η Συρία, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τις περισσότερες, μεγάλες Δυτικές χώρες, και κυρίως από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και την  Χίλαρυ Κλίντον, που πρωτοστατούν στις επιθέσεις κατά της χώρας, δεν δίστασε πρόσφατα να καταρρίψει ένα τουρκικό μαχητικό-κατασκοπευτικό, που εισήλθε στον εναέριο χώρο της. Βεβαίως, η Τουρκία, ανεξαρτήτως εάν υποστήριζε ότι όταν κτυπήθηκε, δεν βρισκόταν εντός του εναερίου χώρου της Συρίας, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι είχε κάνει σουρωτήρι τον εναέριο χώρο της Συρίας. Η ανακάλυψη των συντριμμιών του αεροσκάφους από τη Συρία, απέδειξε ότι η Άγκυρα εψεύδετο. Τα συντρίμμια βρέθηκαν μέσα στα χωρικά ύδατα της Συρίας, σε βάθος 1300 μέτρων.

Τσαμπουκάς χωρίς αντίκρισμα.

Η Τουρκία το «πάλεψε», αλλά δεν της πέρασε. Ως είναι γνωστό άλλωστε, έστειλε και αεροσκάφος έρευνας στην περιοχή της πτώσης του F4, το οποίο πάντως οι Σύριοι δεν άφησαν να πλησιάσει, και το «υποδέχτηκαν» με αντιαεροπορικά πυρά. Κατ’αυτό τον τρόπο, αφενός μεν δεν επέτρεψαν καμία πρόσβαση εκ μέρους της Τουρκίας στην περιοχή της κατάρριψης, αφετέρου δεν «κώλωσαν» στους επαναλαμβανόμενους τουρκικούς λεονταρισμούς. Τα συντρίμμια του F4, σύμφωνα με τη Συρία, δείχνουν ότι το αεροσκάφος δεν κτυπήθηκε από πύραυλο, αλλά από απλά αντιαεροπορικά όπλα. Εάν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο, τότε είναι πασιφανές ότι το αεροσκάφος είχε μπεί για τα καλά στον εναέριο χώρο της Συρίας. Διαφορετικά, δεν θα αρκούσε το μικρό βεληνεκές των "απλών" αντιαεροπορικών όπλων για να το ρίξει.

Παρά ταύτα, εκμεταλλευόμενη το στρίμωγμα της Συρίας από τη Δύση, η Άγκυρα δεν δίστασε να μεταφέρει το θέμα στο ΝΑΤΟ ζητώντας την ενεργοποίηση του άρθρου 4. Αυτό προβλέπει τη διαβούλευση μεταξύ των κρατών μελών του για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί απειλή σε μέλος του (δηλαδή, την Τουρκία) από τρίτο κράτος (Συρία). Και βέβαια, δεν τόλμησε να ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 5 (κινητοποίηση και δράση του ΝΑΤΟ κατά χώρας που επιτίθεται σε κράτος-μέλος της Συμμαχίας). Κι’ αυτό διότι ήξερε πολύ καλά ότι, προς το παρών, είναι τόσο μεγάλη η απροθυμία των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για βομβαρδισμούς, και πολύ περισσότερο για εισβολή στη Συρία, που ουδείς θα το δεχόταν.

Καμία φωνή υποστήριξης.

Το όλο σκηνικό που διαμορφώθηκε με αφορμή το F4, δείχνει ότι η Τουρκία αυτοσχεδιάζει στο Μεσανατολικό και ότι βρίσκεται πολύ μακριά από το σημείο να μετατραπεί σε ηγέτης όλου του αραβικού και γενικότερα του μουσουλμανικού κόσμου, όπως θα ήθελε ο Δαβούντογλου. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι ούτε μια αραβική φωνή υποστήριξης προς την Άγκυρα δεν υπήρξε σε αυτή την περίπτωση. Κάτι αναμενόμενο αφού μέρα με την ημέρα, γεγονός με το γεγονός, οι Άραβες βλέπουν ότι η Τουρκία λειτουργεί ως δεκανίκι για να εξυπηρετηθούν τα Δυτικά συμφέροντα. Και ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία θα προσπαθήσει να κερδίσει οφέλη.

Εξάλλου, άπαντες γνωρίζουν ότι η Συρία είναι η μοναδική χώρα στη Μ.Ανατολή που έχει δώσει τη δυνατότητα στην ισλαμική, Χαμάς, να έχει γραφεία στη Δαμασκό, και στηρίζει δραστήρια το Παλαιστινιακό ζήτημα. Εξίσου γνωστό είναι ότι με την πτώση της Συρίας, εκτός της αποσταθεροποίησης που θα προκληθεί στην περιοχή, ανοίγει ο δρόμος εναντίον του Ιράν. Πάντως, αν και ακόμα διατηρεί την «επικοινωνιακή αίγλη» της στον αραβικό κόσμο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η Αγκυρα θα πετύχει τους στόχους της στον αραβικό –και γενικότερα, μουσουλμανικό- κόσμο.

Στην Ελλάδα, τον ύπνο του δικαίου;

Να σημειωθεί ότι αποστολή του τουρκικού αεροσκάφους ήταν να «ξυπνήσει» τη συριακή αεράμυνα, ώστε με τα κατασκοπευτικά μέσα που διαθέτει, να καταγράψει τις αντιδράσεις της. Κάτι που κατά κόρον κάνει η Άγκυρα στο Αιγαίο, όπως σημειώνουν Έλληνες αξιωματικοί. Σε όλες αυτές τις πληροφορίες και τις ειδήσεις, τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ ελάχιστη σημασία έδωσαν. Άλλωστε, είναι ταυτισμένα πλήρως με την πολιτική της δαιμονοποίησης του καθεστώτος Άσσαντ, και το μόνο που «παίζουν» είναι οι καταγγελίες της συριακής «αντιπολίτευσης». Αναμφισβήτητα επιβάλλεται να προβάλλονται οι θέσεις των αντικαθεστωτικών, αν και το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των απλών Σύριων πολιτών ξεπερνάει συχνά τα όρια της αηδίας. Όταν όμως, καθημερινά η Άγκυρα προχωρεί σε τέτοιου είδους προκλήσεις στο Αιγαίο, δεν νομίζουν οι αστέρες των ελληνικών ΜΜΕ, ότι η κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας;

Βεβαίως, η στάση των ελληνικών ΜΜΕ δεν αντικατοπτρίζει παρά τις γενικότερες νοοτροπίες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Δηλαδή, την πλήρη διάρρηξη των παραδοσιακών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, και πολύ περισσότερο τη νοοτροπία της «φινλανδοποίησης» απέναντι στην Τουρκία. Κι ας καταγράφονται ανάλογα γεγονότα, όπως αυτό της Συρίας, κάθε τόσο στο Αιγαίο. Όπως για παράδειγμα τα Ίμια, η κατάρριψη από τουρκικό μαχητικό του αεροσκάφους του Ηλιάκη προ ετών, αλλά και η πτώση (;) τουρκικού F16, με αποτέλεσμα να αιχμαλωτιστούν οι δύο τούρκοι πιλότοι του, οι οποίοι, αφού δέχτηκαν σε ελληνικό νοσοκομείο τις ιατρικές βοήθειες, επέστρεψαν στην Τουρκία.

Όσον αφορά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εδώ και δεκαετίες –πλέον- απουσιάζει από τη Μέση Ανατολή, το μόνο που έγινε, μέσα στις συνθήκες ακραίας κρίσης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ήταν η συνάντηση Αβραμόπουλου-Νταβούτογλου. Οι δύο υπουργοί αποφάσισαν ότι η πρώτη επίσημη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σεπτέμβρη, και στη συνέχεια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες, που πάντως, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά (http://www.antinews.gr/2012/06/27/168433/).

Διπλωματικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παντελης Κρ. avatar
  Παντελης Κρ. 28/06/2012 12:22:57

  Σκυλος που γαβγιζει, δε δαγκωνει.

  • Σπύρος avatar
   Σπύρος @ Παντελης Κρ. 28/06/2012 13:53:01

   Πράγματι, από σφαλιάρα σε σφαλιάρα πάνε. Τη μία από το Ισραήλ με το Μαβί Μαρμαρά, τώρα από τους Άραβες με την κατάρριψη του F4.
   Κατά τα άλλα, η ... απόλυτη δικαίωση της πολιτικής "μηδενικών προβλημάτων" του Νταβούτογλου....

 2. tpe avatar
  tpe 28/06/2012 12:36:28

  Εδώ πήγαν και φωτογράφησαν "ανενόχλητοι" τους S-300, μια κατάφωρα επιθετική ενέργεια και δεν άνοιξε ρουθούνι, αντί να πέσουν και τα F4 και τα F-16 που τα συνόδευαν. Τι θα έκαναν μετά τα καρτάσια; Διαμαρτυρίες;

 3. man8os avatar
  man8os 28/06/2012 12:41:00

  Ειμαι κατα της Ελληνοαραβικης προσεγγισης. Αυτη τη στιγμη εναν συμμαχο εχουμε στην περιοχη που εχει καποιες δυνατοτητες και αυτος ειναι το Ισραηλ. Δυστυχως δεν κατανοω την αναγκη για ελληνοτουρκικη φιλια οταν παραβιαζουν καθε τοσο τα αερια και θαλασσια συνορα. Αντιθετα κατανοω ολους οσους υπστηριζουν την αναπτυξη καλυτερων σχεσεων με το Ισραηλ.

  Οπως καταλαβαινουν ολοι, μια καλη σχεση με το Ισραηλ σημαινει και κακη σχεση με τους Αραβες.

  • apergospastis avatar
   apergospastis @ man8os 28/06/2012 13:20:08

   Όχι απαραίτητα. Μια πολυσχιδής διπλωματία μπορεί να ισορροπεί μεταξύ πολλών υποχρεώσεων. Η Τουρκία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα με την έννοια ότι χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματά της σε μια αρένα (Ευρώπη ή Μέση Ανατολή) για να κάνει παιχνίδι στην άλλη (πρότυπο δημοκρατικής ανεπτυγμένης χώρας για την ΜΑ, υπόδειγμα δημοκρατικής Μουσουλμανικής χώρας και γέφυρα προς την ΜΑ για την Δύση). Οι αποτυχίες της έχουν να κάνουν με τον υπέρμετρο ιδεαλισμό των Νεοοθωμανών που έχει υποκαταστήσει τα τελευταία χρόνια τον παραδοσιακό ρεαλισμό της Κεμαλικής διπλωματικής ελίτ. Η σκέψη όμως έχει βάση.

   Στην περίπτωση της Ελλάδας, της Συρίας και του Ισραήλ οι αντιθέσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο φαίνονται. Για παράδειγμα είμαι σίγουρος ότι το Ισραήλ προτιμάει έναν αποδυναμωμένο Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία παρά ένα σουνιτικό καθεστώς που και με την Χαμάς μπορεί να συνεχίσει να κάνει παιχνίδι, και μπορεί να δημιουργήσει έναν άξονα σουνιτικών λαϊκιστικών-δημοκρατικών καθεστώτων από την Τουρκία μέχρι την Τυνησία με νέα ορμή στο Παλαιστινιακό - κάτι τέτοιο θα έδινε νέα ώθηση και στον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου που προσωρινά έχει μπλοκάρει ο φιλοδυτικός στρατός εκεί. Μια διακριτική στήριξη του Άσαντ μπορεί να συνδυαστεί με μια συνέχιση της προσέγγισής μας με το Ισραήλ - το ένα εξισορροπεί το άλλο και διατηρούμε προσβάσεις και στα δυο στρατόπεδα. Ιδέες και ικανότητα χρειάζονται, όταν όμως η χώρα είναι υπερχρεωμένη και μουμιοποιημένη δεν μπορείς να περιμένεις πολλά...

  • alvita avatar
   alvita @ man8os 28/06/2012 13:41:53

   Ο όρος "πολύπλευρη εξωτερική πολιτική" τα λέει όλα. Δεν μιλάει κανείς για μονόπατη ελληνοαραβική προσέγγιση. Το να εκμεταλλεύεσαι τις παραδοσιακές σχέσεις με τους Αραβες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσεις τις σχέσεις σου με το Ισραήλ. Οπως το να ρίχνεις γέφυρες στη Μόσχα, το Πεκίνο, την Brics (Βραζιλία, Ρωσια, Κίνα, Νότιο Αφρική), το να παίρνεις πετρελαιο από το Ιράν π.χ. και να έχεις σχέσεις με τις αναπτυσσόμενες χώρες, επουδενί σημαίνει ότι δεν διατηρείς και πολύ περισσότερο δεν αναπτύσσεις τις υπάρχουσες σχέσεις σου με Ευρώπη-ΗΠΑ.

 4. ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
  ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 28/06/2012 13:06:38

  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ????

  Πάντα στη πρόσφατη ιστορία της Ελλάδος όταν υπήρχε νέα κυβέρνηση, οι γείτονες μας εξ ανατολών δοκίμαζαν τις αντοχές της!!!!!!Το ίδιο συνεβει και το 1920 με την κυβέρνηση Γούναρη κατά τη διάρκεια της μικρασιάτικης εκστρατειας!!! Το ίδιο συνεβει και το 1955 με την νεοσύστατη κυβέρνηση Κ.Καραμανλη και τις ωμότητες έναντι των Ελλήνων της Πολης!!!! Το ίδιο ακριβώς έγινε και το 74 με τον Αττίλα 2 στη Κύπρο και έτσι οι τούρκοι κατέλαβαν το 37% του κυπριακού εδάφους!!!!!!!! Το ίδιο έγινε και στα Ίμια το 1996 οι τούρκοι δοκίμαζαν τις αντοχές της νέας κυβέρνησης Σημίτη!!!! !Κύριε Σαμαρά το ίδιο θέλουν να κάνουν και σε σας θέλουν να σας δοκιμάσουν και να σας κάνουν επίδειξη δύναμης!!!!! Η επίσκεψη του Μπατχτσελί στη Θράκη αποσκοπεί στη δημιουργία έντασης στη Θράκη όπου θέλουν να την χρησιμοποιήσουν σαν διαπραγματευτικό χαρτί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Κύριε πρωθυπουργέ μην κάνετε και σεις τα λάθη των προηγούμενων και δώσετε στους τούρκους την ευκαιρία να κερδίσουν κάτι και να χάσουμε πάλι εμεις!!! Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς σε εσάς έλαχε ο κλήρος να βγάλετε την χωρά από το αδιεξοδο!! !Να κάνετε αυτό που πρέπει για το καλό του έθνους και της πατρίδος και να δώσετε αν χρειαστεί την κατάλληλη απάντηση στους γείτονες!!!

 5. franc avatar
  franc 28/06/2012 13:30:04

  Εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα διότι έχουμε Αμερικάνικες βάσεις και αεράμυνα στα εδάφη μας. Κάθε επίθεση κατά της Ελλάδας είναι επίθεση κατά των ΗΠΑ και αυτές αναλαμβάνουν να λύσουν το πρόβλημα όταν εμφανιστεί, όπως απεδείχθη στα Ιμια. Και φυσικά η λύση θα είναι αυτή που επιθυμούν οι ΗΠΑ αφού το συμφέρον των συμμάχων μας είναι και δικό μας συμφέρον. Αλήθεια στα Ιμια έχουν βάλει γίδια οι Τούρκοι?

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 28/06/2012 16:27:10

  Εγώ θέλω να τονίσω την ευθύνη που έχει ο λεγόμενος "πατριωτικός" χώρος, όχι μόνο ο ακροδεξιός, αλλά και ο πιο "μέινστριμ" δεξιός, για την καλλιέργεια στην ελληνική κοινή γνώμη ενός υπερφυσικού φόβου για την Τουρκία.

  Από το 1990 κι εδώ, οι τίτλοι των εφημερίδων τους και των περιοδικών τους, αλλά και οι τίτλοι των τηλεοπτικών εκπομπών τους περιστρέφονται γύρω από το ίδιο μοτίβο:
  "Οι Γκρίζοι Λύκοι βυσσοδομούν, ο Νταβούτογλου καιροφυλακτεί, ο τουρκικός στρατός εξοπλίζεται, οι Τούρκοι προκαλούν, κίνδυνος κίνδυνος κίνδυνος παντού!"

  Το αποτέλεσμα είναι να μεγεθύνεται στη συνείδηση τού Έλληνα η διεθνής στρατιωτική και γεωστρατηγική σημασία τής Τουρκίας, μιας χώρας που μάθαμε να αντμετωπίζουμε φοβικά.

  Έτσι, ενώ η Κύπρος αντλεί ανενόχλητη το αέριό της από την ΑΟΖ της παρά τις τσιρίδες τής Άγκυρας, ενώ το Ισραήλ βουλιάζει τα καράβια τής Τουρκίας και η Συρία καταρρίπτει τα πολεμικά της, η Τουρκία δεν αντιδρά, γιατί η Τουρκία είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια.

  Μόνο καθ'ημάς, ο σκλάβος του πασά Μπάμπης γράφει στην Καθημερινή ότι αν ανακηρύξουμε μονομερώς την ΑΟΖ μας, θα μας κάνει πόλεμο η Τουρκία.

  Η τουρκική εξωτερική πολιτική και οι τουρκόδουλοι Έλληνες κοτζαμπάσηδες δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο σύμμαχο από τους Έλληνες υπερπατριώτες.

 7. Δημήτρης, ετών 31 avatar
  Δημήτρης, ετών 31 28/06/2012 16:43:40

  Αναρωτιέμαι, τί θα γινόταν αν εμείς ρίχναμε ένα τουρκικό αεροπλάνο...Θα ερχόταν το τέλος του κόσμου; Ή θα βάζαν λίγο, έστω και ελάχιστο, μυαλό οι καλοί μας γείτονες;

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Δημήτρης, ετών 31 28/06/2012 18:04:25

   Kαι εγώ αναρωτιέμαι....... Οντως το συμβάν, προσφέρεται για πολύ χρήσιμα συμπεράσματα εκ μέρους μας.....

  • franc avatar
   franc @ Δημήτρης, ετών 31 28/06/2012 18:06:06

   Εχει συμβεί αγαπητέ Δημήτρης, ετών 31 .
   Και έγινε αυτό που έγινε και τώρα με την Συρία και με το Ισραήλ όταν οι κομμάντος του σκότωσαν 9 Τούρκους πάνω στο Τούρκικο πλοίο για τη Γάζα.
   Οι Τούρκοι είπαν σαν πολιτισμένοι άνθρωποι ότι ήταν ανθρώπινο σφάλμα, λάθος υπολογισμός του Τούρκου και του Ελληνα πιλότου, μακάρι να μην επαναληφθεί...Απ' το Ισραήλ απαίτησαν συγγνώμη αλλοιώς θα λάβουν μέτρα εναντίον του αλλα "ξέχασαν" να θέσουν χρονικό όριο κι έτσι το Ισραήλ δεν τους ζήτησε ποτέ συγγνώμη. Άλλα γαιδούρια αυτοί...

 8. alex23 avatar
  alex23 28/06/2012 19:20:54

  το μονο συμπερασμα που πηρα ειναι οτι η τουρκια δεν κανει βημα αν δεν εχει το okay των αμερικανων..

  και οτι οι αμερικανοι εμποροι οπλων θα απαιτησουν καποια αντιδραση/χρηση αμερικανικης οπλικης τεχνολογιας στο επομενο διαστημα, για να διασκεδασουν τις αρνητικες εντυπωσεις απο την καταστροφη αμερικανικου αεροπλανου απο ρωσικα οπλα..

  • Δημήτρης, ετών 31 avatar
   Δημήτρης, ετών 31 @ alex23 29/06/2012 11:27:26

   Έτσι φαίνεται. Και όλα αυτά περί "μεγάλης περιφερειακής δύναμης" είναι φούμαρα για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.