11/06/2008 17:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άνοιξε ο δρόμος για 65ώρη δουλειά

Θύελλα αντιδράσεων κομμάτων και συνδικάτων προκαλούν τα σχέδια ορισμένων χωρών της ΕΕ για καθιέρωση εβδομάδας 65 ωρών, όπως αυτά εκφράστηκαν στο συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης των 27, από το οποίο η Ελλάδα  απείχε.
«Η Ελλάδα δεν συζητάει ούτε αύξηση των ωρών εργασίας, ούτε μείωση της προστασίας των εργαζομένων. Είμαστε υπέρ της πλήρους και ποιοτικής εργασίας και υπέρ της ασφάλειας των εργαζομένων. Αυτή τη θέση διατύπωσα κατηγορηματικά στη Σύνοδο των Υπουργών», δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πετραλιά. Το θέμα είναι όμως ότι η Ελλάδα δεν είπε κατηγορηματικά «όχι», στην ψηφοφορία, αλλά απλώς απείχε.

Οι υπουργοί Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με την αποχή της Ελλάδας του Βελγίου, της Κύπρου, της Ουγγαρίας και της Ισπανίας,) υιοθέτησαν οδηγία για αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 48 σε 65 υιοθέτησαν. Η απόφαση πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά ο δρόμος για δραματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας έχει ανοίξει. Οι κυβερνήσεις, πάντως, των χωρών - μελών μπορούν να διατηρήσουν την υφιστάμενη νομοθεσία σε εθνικό επίπεδο και να απαγορεύσουν την υπέρβαση του 48ωρου.

Στην οδηγία υπάρχει πρόβλέψη ότι η περίοδος απασχόλησης θα μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα, αν ένα τμήμα του χρόνου εργασίας καταγράφεται ως χρόνος εφημερίας του εργαζόμενου και υπάρχει σχετική σύμβαση που το αποδέχεται. Εάν υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου σε μια επιχείρηση, μπορεί ο ανώτατος χρόνος εργασίας να φτάσει τις 60 ώρες, ενώ εάν υπάρχει συλλογική συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ο ανώτατος χρόνος εργασίας μπορεί να ανέλθει σε 65 ώρες τη βδομάδα ή και περισσότερο. Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα θεωρούν προσχηματικά τα περί ελεύθερων συμφωνιών και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/06/2008 19:16:30

  θα τολμήσω να πάρω διαφορετική άποψη. Το πρόβλημα δεν έιναι οι πολλές ώρες, αλλά οι χαμηλές αμοιβές και το ανόητο του αντικειμένου. Αν ξέρεις ότι με 120 ώρες την βδομάδα θα βγάζεις €360.000 τον χρόνο, καθαρά, και σε ενθουσιάζει η δουλειά σου, δεν νομίζω ότι θα είχες πρόβλημα...Αλλά τέτοια δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ή την Ευρώπη...ίσως και πουθενά πιά

 2. Le canard avatar
  Le canard 11/06/2008 19:34:42

  Μετά το Σικάγο και τρείς βιομηχανικές και τεχνολογικές επανστάσεις, αντί να μειώνεται ο χρόνος εργασίας, αυξάνεται. Πως το'λεγε ο σύντροφος Μάρξ; Οτι όσο θα αυξάνεται η παραγωγή και θα ικανοποιούνται οι ανάγκες της κοινωνίας, τόσο θα μειώνεται ο χρόνος εργασίας, ή κάπως έτσι...

 3. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 11/06/2008 20:10:03

  Στην ελληνική πραγματικότητα. Δουλειά κάπου μεταξύ Δήμου και Δημοσίου με την άνεση της κοπάνας, ούτως ώστε μετά απο το πρωϊνό ωράριο και νωρίτερα να υπάρχει χρόνος και για την δεύτερη δουλειά. Η πρώτη για τις κρατήσεις και για κάποιους φόρους και η δεύτερη στην "μαύρη" και παντελώς αφορολόγητη για το συμπλήρωμα, καθώς με το εισόδημα απο την πρώτη ΔΥΣΤΥΧΩΣ δέν μπορείς να αναθρέψεις οικογένεια.

  Το 65-ωρο καταστρέφει πλέον αυτήν την επι δεκαετίες πρακτική και άν εφαρμοσθεί στην Ελλάδα, δέν θα φέρει επανάσταση, ΜΟΝΟ άν οι 65 ώρες θα αποδίδουν οικονομικά όσο η μέχρι σήμερα πρακτική.

  Απο την άλλη μεριά φαίνεται ότι, οι ασχολούμενοι με τα συν και πλήν πρέπει να έχουν αντιληφθεί ότι, η Κίνα με το ένα πιάτο ρύζι και με τους μισθούς πείνας για τους δικούς της εργαζόμενους, επεκτείνεται σε τέτοιο βαθμό, που άν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον κόσμο δέν δουλέψουν αντίστοιχα με τους Κινέζους, θα καταρρεύσουν σύντομα οικονομικά παραδίδοντας στην κίτρινη λαίλαπα τα παντα αμαχητί.

  Πρόκειται για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν οι αυξήσεις στα καύσιμα και στις πρώτες ύλες.

  ΠΕΛΙΑΣ

 4. arcaheopteryx avatar
  arcaheopteryx 11/06/2008 20:42:06

  μπα, έχει ανέβει το επίπεδο στην Κίνα και οι απιτήσεις τους και η κατανάλωση. Καμιά σχέση ακόμα με μας, αλλά όσο ανεβαίνουν, τόσο θα έχουν και απαιτήσεις ανθρώπινου ωραρίου και δημοκρατίας.

  Ο συσκευασμένος εισαγόμενος πελτές από την Κίνα είναι φτηνότερος από την πρώτη ύλη στο χωράφι, στην Ελλάδα.

 5. thanos avatar
  thanos 11/06/2008 23:09:04

  Aytos pou tha anagastei na doulevei 65 wres thn evdomada...kala tha kanei na mhn exei oikogeneia.

 6. LEON avatar
  LEON 11/06/2008 23:13:36

  Αδέρφια.. πενθήμερο δέν έχω βιώσει ακόμα στή δουλειά μου τόσα χρόνια..

  Ώχ.. πάει καί ή Κυριακή..

 7. Σπύρος avatar
  Σπύρος 12/06/2008 00:08:19

  Ζουμε την νεοφιλελέυθερη αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο.
  Αυτά να τά βλέπουν όσοι μιλάνε για την ΄Ευρώπη τών Λαών΄.
  Η Ε.Ε. επιθυμεί να δημιουργεί αντί για Πολίτες ,Ζώα πού να μήν προλαβαίνουν κάν να σκέφτονται..
  Γυρνάμε σε συνθήκες Μεσαίωνα..
  Τεχνοκρατικές αναλύσεις εξυπηρετούν τον πιό άγριο καπιταλισμό,πού εξαχρειώνει εντελώς τον άνθρωπο,και καταστρέφει πλήρως τόν κοινωνικό ιστό στρέφοντας εργαζομένους εναντίον εργαζομένων...

 8. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 12/06/2008 01:19:31

  @Σπύρος: σωστά! ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΤΩΡΑ; Θα συνεχίσουμε επ' άπειρον να κάνουμε διαπιστώσεις ότι, ΜΑΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΠΟ; Να πάρουμε τα βουνά; Να συμβιβασθούμε; Να το ρίξουμε στην γιόγκα; Τι; "τιμώ" την Εύα μου, "τιμώ"!

  Η κοινωνία των 2/3 είναι, ΗΔΗ, γεγονός στην Αμερική. Έρχεται και δω. ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΤΩΡΑ;

 9. kinezos avatar
  kinezos 12/06/2008 07:34:13

  Σωστο το σχολιο για την κιτρινη λαιλαπα, αλλα πιστεψε με δεν θελουμε να καταντησουμε ετσι. Τους τρωω στη μαπα ενα χρονο τωρα και με δυο λογια θα σου πω οτι "το θαυμα της Κινας" αποτελειται απο ορδες ξυπολητων, αναλφαβητων ριζοκαλλιεργητων που οι πιο μαγκες τους μαζευουν απο τις εξαθλιωμενες επαρχιες του βορρα και με 600RMB το μηνα (και ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ επαγγελματικη εκπαιδευση) τους βαζουν να κανουν τις πιο σκληρες και αρκετα απαιτητικες τεχνικα εργασιες. Αποτελεσμα? ποιοτικα αθλιο, αλλα εμπορικα επικερδες για τα "κεφάλια", και για αυτους που εκμεταλλευονται γενικοτερα την κατασταση.

  Γιατι συνεχιζεται αυτη η ιστορια? ΕΜΕΙΣ "οι απαιτητικοι" καταναλωτες της Δυσης φταιμε που συντηρουμε τη ζητηση στις παραγωγες τους, με μονη δικαιολογια "ελα μωρε...τζαμπα ειναι...και να χαλασει δεν πειραζει". Αλλα ξεχναμε αυτο που λενε: "το φτηνο το κρεας, οι σκυλοι το τρωνε" και οτι στο τελος θα κοστισει πιο ακριβα: "η φτηνια τρωει τον παρά". Απο την αλλη ομως αμα παμε να ψωνισουμε κανενα προιον made in Greece, θα το σκισουμε στο ψαξιμο...την κινεζικη σαβουρα θα τη παρουμε ασυζητητι.

  Εαν η αμερικη και η ΕΕ σκληρηνουν λιγο τη σταση τους στους ελεγχους ποιοτητας εισαγομενων κινεζικων προιοντων...θα τα πουμε που θα παει "το κινεζικο θαυμα". Γιατι για να καταφερουν ετουτοι εδω οι ξυπολυτοι να αποκτησουν εμπειρια και know how εφαμιλλο των ιαπωνεζων, κορεατων ή ακομα ευρωπαιων ανταγωνιστων τους...οποτε και τα προιοντα τους να εχουν αναλογη ποιοτητα, χρειαζονται επενδυσεις σε εκπαιδευση αξιας πολλων δις τα οποια δε νομιζω οτι συμφερει να τα δωσουν.

  Απο την αλλη, σε σχεση με τις συνθηκες εργασιας, η εννοια "αργια" αρχιζει να εκλιπει απο τη γλωσσα τους. Δεν υπαρχουν επισημες αργιες. Το κρατος απλως προτεινει και οποιος θελει σταματαει...οποιος θελει δουλευει. Ετσι θα τους ανταγωνιστουμε? αυτοι ζουν για να δουλευουν ρε παιδια. Και δεν διαμαρτυρονται, γιατι για αυτους ειναι επιτευγμα ζωης αυτη η κατασταση. Για τους περισσοτερους ειναι επιτυχια οτι εχουν καθε μερα τοσο φαι στο τραπεζι, οτι μπορουν και εχουν ενα μηχανακι να πηγαινουν στη δουλεια τους, οτι εχουν παραπανω απο ενα ρουχα και παπουτσια, οτι εχουν σπιτι και οχι παραγκα, οτι εχουν θερμανση και κλιματισμο, κλπ, κλπ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ. Ζουν το θαυμα τους κι αυτοι. Αρχιζουν να καταναλωνουν ασυστολα. και δεν μιλαω για μεγαλες πολεις (πχ. Σαγκαη, Πεκινο, Καντονα, κλπ)...μιλαω για τα χωρια ή τις κωμοπολεις. Φτωχεια παιδια...φτωχεια. Γιαυτο...αφηστε το "κινεζικο θαυμα" και την "κινεζικη λαιλαπα"....ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ.

  Απο την αλλη, και σχετικα με το θεμα: 65 παραγωγικες ωρες την βδομαδα ουτε το PC δεν μπορει να δουλεψει. Ας τα αφησουν αυτα. Δεν βγαινει. 65 δια 5 ισον 13 ωρες στην ιδια δουλεια...δεν γινονται αυτα τα πραγματα. απο το 6-7ωρο και μετα το μυαλο σταματαει να ακολουθει. εχουν ανακαλυψει καμια ντοπα περιεργη που να σε κραταει στην τσιτα τοσες ωρες? στην τελικη τι να τους κανουνε τους υπαλληλους που απο τις 13 ωρες τις μισες θα σερνονται? Ας κανουνε βαρδιες...να μειωθει κι η ανεργια. Και ας δουλευουν οι επιχειρησεις οχι 13..23 ωρες την ημερα...αλλα με βαρδιες 8 ωρες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.