31/03/2010 15:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύσταση Κομισιόν και για άλλα μέτρα

Επιδείνωση των σημαντικών οικονομικών ανισοτήτων και διεύρυνση του χάσματος στην ανταγωνιστικότητα είναι μερικές από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης για τις 16 χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Κομισιόν η οποία υπογράμμισε την ανάγκη άμεσων μεταρρυθμίσεων.

Στην τριμηνιαία της έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν σημειώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη συντελείται υπό συνθήκες αυξημένου κινδύνου, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας. «Δεδομένου ότι η απογοητευτική προοπτική της αγοράς εργασίας υπονομεύει τη ζήτηση και ότι πολλές από τις αναπτυξιακές δυνάμεις έχουν προσωρινό χαρακτήρα, η δυναμική της ΕΕ εξακολουθεί να είναι αμφίβολη», αναφέρει η έκθεση.

Η είσοδος του ευρώ έχει οδηγήσει σε μεγεθυνόμενες αποκλίσεις σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας μεταξύ κρατών μελών όπως, για παράδειγμα, μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας ή της Ισπανίας. Το αποτέλεσμα είναι στις λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες να παρατηρείται διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, την ώρα που άλλοι εταίροι τους παρουσιάζουν πλεονάσματα, τονίζει.

«Μπορεί η κρίση έχει επιφέρει άμβλυνση των διαφορών σε επίπεδο εμπορικού ισοζυγίου στη ζώνη του ευρώ, αλλά όσον αφορά στις υπάρχουσες αποκλίσεις ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών μελών έχει σημειωθεί ελάχιστη διόρθρωση», επισημαίνει η Κομισιόν.

 

Οι χώρες οι οποίες έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητά τους πρέπει να δρομολογήσουν άμεσα μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανακτήσουν τα προηγούμενα επίπεδα, υποστηρίζει. Αυτό ισχύει κυρίως για την Ελλάδα, η οποία έχει αποσπάσει υπόσχεση για βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών της.

«Ειδική περίπτωση η Ελλάδα»

«Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, καθώς χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από μεγάλα και μόνιμα δημοσιονομικά ελλείμματα και παρατεταμένη απώλεια ανταγωνιστικότητας», υπογραμμίζει η Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει ότι χρειάζεται στενότερη οικονομική συνεργασία για αποφυγή νέων κρίσεων στο μέλλον.

«Η κρίση κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και μεγαλύτερου συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης», αναφέρει η έκθεση. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «με τη συντονισμένη και φιλόδοξη ανταπόκριση θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες δημοσιονομικής προσαρμογής και θα βελτιωθούν σημαντικά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ευρωζώνης».

Ερωτηθείς σχετικά με τα αυξημένα spread των ελληνικών ομολόγων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εκτίμησε ότι η δημιουργία ενός «διχτυού ασφαλείας» για την Ελλάδα θα καθησυχάσει τις αγορές.

«Οι (ελληνικές) προσπάθειες, η στήριξη και η αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ… θα συμβάλλουν σταδιακά στο να πεισθούν οι αγορές. Κανείς δεν περιμένει να γίνει αυτό σε μια μέρα», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 31/03/2010 15:41:35

  να δρομολογηθεί μια ριζικά διαφορετική αναπτυξιακή πορεία, η οποία δεν θα στηρίζεται σε κερδοσκόπους επενδυτές, κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και μονοπώλια, αλλά στις ανάγκες και το εισόδημα του εργαζόμενου. Μόνο έτσι μπορεί να ορθοποδήσει η οικονομία, να ανασυγκροτηθεί σε παραγωγική βάση η εγχώρια αγορά και να οικοδομηθεί ένα ριζικά διαφορετικό κράτος από το σημερινό.

 2. Orestios avatar
  Orestios 31/03/2010 16:15:08

  Ειδική περίπτωση?
  Η ιστορία των χρεωκοπιών κρατών είναι γεμάτη με ειδικές περιπτώσεις, που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Οι ηγεσίες τους ήταν ολοκληρωτικά ανίκανες.

 3. salmonellas avatar
  salmonellas 31/03/2010 20:26:21

  Perimenete ligo kai tha theite an itan i Ellada eidiki periptwsi, i oxi.TO EVRW EXEI STRAVOSTITHEI APO TIN ARXI, aplws twra arxisan ta organa kai to piran hambari oi eyrwvlakes, oi opoioi den xeroun ta tria kaka tis moiras tous kai vevaia den einai se thesi na to antimetwpisoun. Mexri na ginei afto, tha faei i myga sidero stin evropiaki koinwnia.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.