#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/06/2009 13:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Κέυνς νίκησε τη σοσιαλδημοκρατία

 Γιατί, άραγε, εν μέσω παταγώδους κατάρρευσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, την ώρα που υιοθετούνται νεο- κεϋνσιανές συνταγές για την αναζωογόνηση της οικονομίας, αντί να σαρώνει η σοσιαλδημοκρατία, οι κάλπες βγάζουν δεξιά;Με την εξαίρεση της Μάλτας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και φυσικά της Ελλάδας, στις υπόλοιπες 24 χώρες της Ε.Ε. τα σοσιαλιστικά κόμματα υπέστησαν απώλειες, με αποτέλεσμα το ποσοστό της σοσιαλιστικής ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο να πέσει από το 28% στο 21,9% των εδρών. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διαθέτει πλέον 100 έδρες περισσότερες από τους σοσιαλιστές, αν και το προβάδισμα αυτό αναμένεται να μειωθεί εξαιτίας της αποχώρησης των Βρετανών συντηρητικών και κάποιων άλλων κομμάτων, που σκοπεύουν να ιδρύσουν νέα ομάδα.

Όπως συνόψισε ο Μπερνάρντο Βάλι στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα «Η κεϋνσιανή δεξιά νίκησε τον σοσιαλισμό». Ο Βάλι επισημαίνει ότι στην οικονομική κρίση η ευρωπαϊκή δεξιά δεν ανησύχησε πολύ για τα ελλείμματα, ενισχύοντάς τα προκειμένου να εγγυηθεί κοινωνικές παροχές, ότι καταφέρθηκε εναντίον των φορολογικών παραδείσων, ότι έσπευσε να υπαγορεύσει κανόνες στην αγορά και ότι δεν δίστασε να εθνικοποιήσει τράπεζες και να βοηθήσει τις μεγάλες βιομηχανίες, κυρίως την αυτοκινητοβιομηχανία». «Η νεοφιλελεύθερη δεξιά έγινε σούπερ-κεϋνσιανή» υποστηρίζει ο Ιταλός αναλυτής, την ίδια στιγμή που τα κεντροαριστερά κόμματα προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν από τον σφιχτό εναγκαλισμό τους με τις πολιτικές του Τρίτου Δρόμου.

Στην ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς, ο Αντόνιο Εστέγια υποστηρίζει πάντως ότι όποιος κι αν κυβερνούσε στις παρούσες συνθήκες το ίδιο θα έκανε, αφού οι κυβερνήσεις ανεξαρτήτως χρώματος, έχουν ελάχιστα περιθώρια για πολιτικές καινοτομίες. Στην πραγματική καινοτομία όμως βρίσκεται η μόνη ελπίδα για τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι, μπροστά στον σφετερισμό των θέσεών τους από τη δεξιά καλούνται «να πείσουν ότι όντως έχουν μια δική τους ατζέντα αλλαγής, στην οποία πιστεύουν πραγματικά».

Με λίγα λόγια, η μεταρρυθμιστική σοσιαλδημοκρατία της δεκαετίας του '90, που έπειθε τους κεντρώους και τη μεσαία τάξη για τη διαχειριστική της ικανότητα, δεν υπάρχει πια. Και αυτό έγινε ακόμη πιο σαφές από τη σιωπή της Κεντροαριστεράς σε μια σειρά από θέματα που αναδείχθηκαν αυτές τις εκλογές σε κριτήρια εκλογικής επιλογής για ένα σημαντικό κομμάτι των Ευρωπαίων ψηφοφόρων: η ασφάλεια, η λαθρομετανάστευση, τα όρια της Ευρώπης έμειναν ζητήματα-ταμπού.

Αφέθηκε έτσι η Κεντροδεξιά να τοποθετηθεί χωρίς ουσιαστικά αντίπαλο ως η πολιτική δύναμη της υπευθυνότητας και του διαχειριστικού ρεαλισμού. Και μάλιστα, ενσωματώνοντας στο μείγμα της πολιτικής της στοιχεία που προνομιακά ανήκαν στην Αριστερά, όπως η εξασφάλιση δικτύου προστασίας για τους λιγότερο προνομιούχους.

Η λυδία λίθος σ' αυτές τις εκλογές ήταν λοιπόν η οικονομική κρίση. Και κατ' επέκταση, η δυνατότητα του πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θέτει ένα τέτοιων διαστάσεων πρόβλημα. Όσοι ακόμα πιστεύουν στην πολιτική, όπως αυτή διεξάγεται σήμερα, ψήφισαν κόμματα εξουσίας, έστω με τη λογική του μη χείρονος. Όσοι έχουν απολέσει αυτήν την ελπίδα, απείχαν ή ψήφισαν κόμματα ακραία ή μονοθεματικά. Σ' αυτή τη συνθήκη, οι σοσιαλιστές, με το βάρος των εσωτερικών τους προβλημάτων, δεν μπόρεσαν να απευθυνθούν πειστικά ούτε στο ένα κοινό ούτε στο άλλο.

(επιλογές από ένα καλό αφιέρωμα της «Κ»: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_20_10/06/2009_318045)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Yalamas avatar
  Yalamas 10/06/2009 13:27:30

  Δεν νομίζω ο Κέινς να είναι κάτι το πολύ διαφορετικό της σοσιαλδημοκρατίας.
  Την κρατική παρέμβαση εξέφραζε. Την σοσιαλιστικοποίηση του στυγνού καπιταλιστικού συστήματος προκειμένου να το σώσει από τα κραχ (πχ Νιου Ντιλ)
  Σοσιαλδημοκράτης θα λεγόταν σήμερα ο Τ Μ Κέινς νομίζω. Πιο πολύ απ` τον Σημίτη.

 2. marcuze avatar
  marcuze 10/06/2009 13:28:50

  Η ακροδεξιά ψήφος μάλλον θα παγιωθεί τα επόμενα χρόνια.

 3. leon avatar
  leon 10/06/2009 14:49:25

  Καποιος να εξηγησει τι ειναι ο σοσιαλισμος τριτου δρομου. Ο Ανδρεας δεν εξηγησε. Αλλος κανεις?

 4. Οδηγός ΗΣΑΠ avatar
  Οδηγός ΗΣΑΠ 10/06/2009 15:06:24

  Μα και βέβαια μόνο οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να βάλουν στο τραπέζι τη λύση της μερικής εθνικοποίησης των τραπεζών και την κρατική στήριξη της βιομηχανίας.
  1. Διότι αυτό δεν συνιστά κοινωνικές παροχές ή κοινωνική πολιτική, αλλά μεταμφιεσμένη εξαγορά χρεών και λανθασμένων κινήσεων μακροοικονομικού επιπέδου.
  2. Διότι αν το πρότειναν σοσιαλιστικές κυβερνήσειςθα επέστρεφαν ψυχροπολεμικά οράματα. Τώρα που το κάνουν οι κεντροδεξιές σου λέει ο άλλος "για να το προτείνουν οι ιδεολογικά αντίθετοι με τε΄τοιες λύσεις σημαίνει ότι έχουν δίκιο". Κερδίζουν κι όλας δηλαδή.
  3. Σκέφτεται κανείς το ενδεχόμενο η οικονομική κρίση να είναι ένα κατασκέυασμα εκείνων των δυνάμεψν που επιδιώκουν γρήγορη ανάπτυξη μέσω της μείωσης των ημερομισθίων και των εργασιακών διαιωμάτων;

 5. ataktos avatar
  ataktos 10/06/2009 19:36:07

  Και ενώ η Κεντροδεξιά κέρδισε σε όλη την Ευρώπη, μοναδική εξαίρεση ήττας αποτέλεσε η ΝΔ….

 6. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 10/06/2009 19:48:36

  Μια χαζη ερωτηση εκ μερους μου.
  Βλεποντας τη φωτο,καιεχοντυας δει και ταινιες απο την Αμερικη,με μπεκρηδες που πινουν απο μπουκαλια,που ειναι καλυμμενα με χαρτινη σακκουλα, ρωταω το εξης.
  Ειναι υποχρεωτικη η χρηση της σακκουλας;

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 10/06/2009 22:23:47

  @6 Απαγορεύεται αυστηρά στις ΗΠΑ το να πίνεις οινοπνευματώδη δημοσίως οπότε καλύπτουν τα μπουκάλια με χαρτοσακκούλα και καλά....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.