12/12/2009 13:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μειώστε τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματοςΤο τι προβλήματα έχει η ελληνική οικονομία τα ξέρει ο κάθε ένας από εμάς, ίσως κάθε ένας με άλλα λόγια. Η περίληψη ωστόσο είναι μονολεκτική: ΑΕΠ. Τι καταναλώνουμε, τι επενδύουμε, τι αγοράζει το κράτος. Στην Ελλάδα καταναλώνουμε με δανεικά ή με μαύρα, δεν επενδύουμε γιατί δεν είμαστε πια τρελοί, και το κράτος είναι ο μέγας αγοραστής δημιουργώντας διαφθορά, αναποτελεσματικότητα και κρατικιστική μιζέρια.

 Το να ζητήσεις από μία κυβέρνηση, και δη μια «σοσιαλιστική» κυβέρνηση να κάνει κάτι για το ΑΕΠ είναι ίσως ματαιοπονία. Όπως λένε οι παροιμίες, «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». Ωστόσο θα προσπαθήσω. Το φορολογικό κύριοι. Το φορολογικό. Ξέρω ότι ο πειρασμός και τα γονίδιά σας λένε: «Πάρε από τους πλούσιους, δώσε στους φτωχούς». «Φορολόγησε τον πλούτο για να το βουλώσει η φτωχολογιά».

 Πρέπει να υπερβείτε τον εαυτό σας κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα έχει Έλληνες. Οι Έλληνες, αντίθετα από το παραμύθι, είναι εργατικοί, έχουν επιχειρηματικό δαιμόνιο, και όπου είναι ελεύθεροι διαπρέπουν. Ωστόσο τρία πράγματα μας έχουν κάνει λαμόγια, και τρωκτικά, και κρατικοδίαιτους και φοροφυγάδες: Το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, το βαθύ κράτος, και το φορολογικό.  Και αν τα πρώτα είναι βαθειά και δομικά προβλήματα, το τελευταίο είναι απλό:

 Μειώστε τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος. Απελευθερώστε το επιχειρηματικό δαιμόνιο. Αφήστε εμάς να δουλέψουμε και να παράγουμε, ξέρουμε πολύ καλύτερα από εσάς. Ακούγεται λίγο «φιλελεύθερο», αλλά είναι αποτελεσματικό. Όπως η απαγόρευση εξαγωγής συναλλάγματος πέτυχε ακριβώς το αντίθετο, έδιωξε δηλαδή το συνάλλαγμα αναπτύσσοντας ολόκληρη σχετική βιομηχανία πριν το από το 1950 μέχρι το 1997, έτσι και οι υψηλοί συντελεστές ενθαρρύνουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί το μυαλό του για το πώς δεν θα πληρώσει φόρο, παρά να παράγει, να εξάγει και να καταναλώνει. Φορολογήστε την παραγωγή, την εξαγωγή και την κατανάλωση και θα δεχθείτε συγχαρητήρια από αυτούς που θέλουν την υποβάθμισή μας.

 Έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι οι υψηλοί συντελεστές αυξάνουν την φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα την μείωση των δημοσίων εσόδων.  Οι υψηλοί συντελεστές αποθαρρύνουν την επένδυση δεδομένου ότι κινητήριος δύναμη για κάθε επένδυση είναι η αποκόμιση οφέλους σε προσωπικό επίπεδο και αυτό την στιγμή που γειτονικές μας χώρες εφαρμόζουν ιδιαίτερα χαμηλούς συντελεστές φορολογίας εισοδήματος. 100.000 επιχειρηματίες είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί από εσάς στο να αυξήσουν το ΑΕΠ. Μην δίνετε επιδοτήσεις, αυτό διαστρεβλώνει την παραγωγή προς συνήθως φαύλες κατευθύνσεις και αυξάνει την διαφθορά. Μειώστε τους φορολογικούς συντελεστές.

 Η φοροδιαφυγή είναι παγκόσμια. Όσο πιο άδικο ή αναποτελεσματικό, ή επαχθή, θεωρώ ένα φόρο, τόσο δικαιολογώ τον εαυτό μου να κάνω ό,τι μπορώ για να μην τον πληρώσω. Όσο πιο διεφθαρμένη είναι μια Διοίκηση, τόσο έχω ισχυρό ηθικό έρεισμα. Όσο πιο πολύ βλέπω να πετάγεται στα σκουπίδια το 40% ή το 50% του κόπου μου τόσο πιο πολύ τον κρύβω, και αν δεν αντέχω, ή αν μπορώ, πάω αλλού. Αν δεν το έχετε καταλάβει, που το έχετε, υπάρχει φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ χωρών, και το διακρατικό αυτό καρτέλ έχει και θα έχει πολλές ρωγμές. Όταν δεν έχετε πλούσιους φορολογούμενους, θα έχετε φτωχούς φορολογούμενους.  Με φτωχούς φορολογούμενους, η μόνη δραστηριότητα θα είναι η επιδότηση από μη Έλληνες, η διαφθορά, και η πραγματική απώλεια εθνικής και οικονομικής κυριαρχίας.

 Θα συνδέσετε το αφορολόγητο με την προσκόμιση αποδείξεων (και αν δεν το διαβάσατε πρώτα εδώ αλλά το σκεφτήκατε μόνοι σας, χαίρομαι γιατί έχετε κοινό νου). Για να είναι αποτελεσματικό αυτό το μέτρο, ο ανώτατος συντελεστής φυσικών προσώπων πρέπει να είναι 20% ή 25%. Όσο μεγαλώνει ο συντελεστής, ακυρώνει το όφελος του μέτρου, αφού ενθαρρύνει την συναλλαγή μεταξύ λήπτη και παρόχου αγαθού ή υπηρεσίας.

 Θα κάνω μια παρένθεση. Πριν από την απελευθέρωση του συναλλάγματος, πανέξυπνοι, ικανότατοι, απλοί και επώνυμοι, φτωχοί και πλούσιοι άνθρωποι ασχολούνταν το 20 με 30% του χρόνου τους να «κάνουν» δολάρια ή λίρες. Το ίδιο τώρα γίνεται με την φοροδιαφυγή. Απλά, το κίνητρο είναι θεόρατο. Όσο πιο μεγάλος ο συντελεστής, τόσο μεγαλύτερο το κίνητρο. Δεν είναι θέμα αστυνόμευσης καλοί μου άνθρωποι, είναι θέμα ελευθερίας.

 Το ξέρετε… Ο υπόχρεος στην έκδοση παραστατικού προσφέρει έκπτωση ίση με τον φόρο που αναλογεί στο ποσό λόγω του αφορολογήτου αποφεύγοντας έτσι να καταβάλει ΦΠΑ καθώς και τον φόρο εισοδήματος που του αναλογεί. Το μέτρο, για να αποδώσει, χρειάζεται χαμηλούς συντελεστές. Ειδεμή είναι άλλη μια γραφειοκρατία.

 Ηλεκτρονικές δηλώσεις, ηλεκτρονικές δηλώσεις παραστατικών αποδείξεων, με χαμηλούς συντελεστές για να υπάρχει κίνητρο, εύκολη διασταύρωση, δειγματοληπτικός έλεγχος και διαφημιστική καμπάνια: «Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη».

 Με μειωμένο φορολογικό συντελεστή, και με ορατή την θέλησή σας να μειώσετε έξοδα, θα συνεργαστώ.

 Με υψηλό συντελεστή και συνέχιση της σπατάλης, θα συνεργαστώ με τον «παροχέα αγαθών και υπηρεσιών» μου, και εσείς θα έχετε κάνει «τίποτα».

 Μειώστε τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος. Μειώνει την διαφθορά και αυξάνει την εθνική κυριαρχία. Αγαπάτε την Ελλάδα; Αποδείξτε το. Κάντε την υπέρβαση.

 Α.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lavazza avatar
  Lavazza 12/12/2009 14:32:49

  Εύστοχο το ποστ και φιλόδοξο αλλά διαφεύγουν κάποια πράγματα από τον γράφοντα...

  1) ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ (εργαζόμενου)

  π.χ.
  Και 0,5% να είναι ο συντελεστής φορολογίας, θα κοιτάξει να το κλέψει..
  Το "εφέ" και το "δήθεν" δεν μπορούν να στηριχθούν οικονομικά από το
  κατέβασμα του συντελεστή π.χ. κατά 10 μονάδες (από 35% στο 25%). Το
  κέρδος των 10 μονάδων δεν μπορεί να πληρώσει το Cayenne και τον καφέ
  των 6,50 Ευρώ. Το να μην αποδίδει το 35% στη μαύρη εργασία όμως
  μπορεί να τον πληρώσει...

  2) ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ (δημοσίων υπαλλήλων και λοιπών λειτουργών)

  π.χ.
  Τα 1.500 Ευρώ μηνιαίως (επιπλέον κάποια εκτός Έδρας) δεν μπορούν να
  στηρίξουν μηνιαίο κόστος ζωής 5.000 Ευρώ (βλέπε στην πάνω κατηγορία
  από τί απαρτίζεται το κόστος ζωής). "Μοιραία" ωθείται στην προσπάθεια
  αυξήσεως του εισοδήματος δια της μεθόδου των "διευκολύνσεων"...

  3) ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ (ελ. επαγγελματιών κτλ.)

  π.χ.
  Εάν δεν καταλάβει ο μπακάλης, ο μανάβης, ο περιπτεράς κτλ. οτι
  ΔΕΝ είναι "επιχειρηματίας" βεληνεκούς chairman πολυεθνικής και
  με το που στρώνει λίγο η δουλίτσα να βάζει 600.000 δάνειο
  για μονοκατοικία, 100.000 δάνειο για αυτοκίνητο (ενίοτε κότερο κτλ.)
  ΔΕΝ γίνεται δουλειά.

  3α) ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ (εργαζομένων, οικοκυρών, συζύγων των παραπάνω)

  π.χ.
  Εάν δεν καταλάβουν οτι ο μισθός εργαζόμενης γυναίκας
  (ή/καί το εισόδημα του Συζύγου) δεν επιτρέπει φέσωμα καρτών για
  αγορά GUCCI, LV, Armani κτλ. ΔΕΝ γίνεται δουλειά...

  4) ΟΛΟΙ οι πολίτες ανεξαιρέτως

  π.χ.
  εάν δεν καταλάβουν οτι δεν γίνεται να κάνουν διακοπές πληρώνοντας
  ημερισίως ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή δωμάτιο Ξενοδοχείου στην τιμή
  μηνιαίου μισθώματος ακινήτου 120 τετραγωνικών μέτρων ΔΕΝ γίνεται
  δουλειά...


  Φυσικά τα παραπάνω είναι μονάχα ενδεικτικά αλλά τελικά πιστεύω οτι τα πάντα είναι ΚΑΙ θέμα νοοτροπίας.

  Το αναρτημένο ποστ ίσως να ήταν βάλσαμο για τη Δανία, τη Νορβηγία κτλ.

  • nicholas avatar
   nicholas @ Lavazza 12/12/2009 15:44:19

   Lavazza σε αυτό ναι συμφωνώ .
   Πώς αλλάζει όμως αυτή η νοοτροπία ;

   • Lavazza avatar
    Lavazza @ nicholas 12/12/2009 15:57:44

    Nicholas,

    θα έλεγα τώρα πως μπορεί να αλλάξει ΆΡΔΗΝ αυτή η νοοτροπία αλλά θα με κόψει ο Φάκτορας και θα λέει πάλι οτι είμαι φασίστας και διακινώ ιδέες εχθρικές προς το πολίτευμα...

    • nicholas avatar
     nicholas @ Lavazza 12/12/2009 16:13:59

     Να συνεχίσω λίγο την σκέψη μας.
     Μοναδική ευκαιρία είναι τώρα για αλλαγή νοοτροπίας .
     1. Απαγόρευση οι off shore να εχουν οποιαδήποτε ιδιοκτησία στην Ελλάδα ( κινητά και ακίνητα )
     2. Ωράριο στο Δημόσιο ανελαστικά 9-5 , χωρίς δυνατότητα συγχώνευσης της μςσημεριανής διακοπής με ηλεκτρονική κάρτα εισόδου - παρουσίας.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Lavazza 12/12/2009 16:44:10

     Το 1 δεν γίνεται λόγω Ε.Ε. Εκτός αν ξανασκεφτούμε την Ε.Ε., που τώρα δεν γίνεται μέχρι τουλάχιστον να ξοφλήσουμε λίγο χρέος. Έτσι κι αλλιώς όμως είναι εκτός κάθε πραγματικότητας να "απαγορευτούν" οι off-shore.

     Το 2 τι εννοείς;

     Όσοι μάθατε τώρα τελευταία τη λέξη off-shore για σκεφτείτε λίγο: στις άλλες χώρες δεν υπάρχει θέμα με τις off-shore. Μόνο εμείς έχουμε;

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Lavazza 12/12/2009 18:22:12

     Ακριβώς. Δεν τις αναγνωρίζουν φορολογικά, θεωρούν ότι το εισόδημά τους συνυπολογίζεται κατευθείαν ως εισόδημα του προσώπου που ελέγχει την off-shore.

     Εδώ όμως δεν υπάρχει τέτοια νομοθεσία. Πιστεύετε ότι δεν το ξέρουν ή ότι είναι τόσο δύσκολο να προσαρμόσουν στα ελληνικά δεδομένα το θεσμό αυτόν της μη αναγνώρισης των off-shore;

     Η δική μου γνώμη είναι ότι υπάρχουν και οι δύο αυτοί παράγοντες (και δεν το ξέρουν και κάνουν ότι δεν το ξέρουν), αλλά υπάρχει και τρίτος παράγοντας που χτυπιέμαι: είναι η γραφειοκρατική λογική του ελληνικού φορολογικού συστήματος που τους κάνει να μην ξέρουν πώς θα εφαρμόσουν έναν τέτοιον θεσμό, που χτυπάει το πρόβλημα στη ρίζα του.

    • nicholas avatar
     nicholas @ Lavazza 12/12/2009 21:11:27

     1. Ειναι Ελληνική νομοθεσία το αφορολόγητο των off-shore.
     2. 9- 5 οχι ελαστικά ωράρια πού επιτρέπουν την 2η δουλειά.
     Να συνεχίσω ;

    • Tasos avatar
     Tasos @ Lavazza 12/12/2009 23:36:03

     Γιατί έχετε κολήσεις στις off Shore?

     Οι Κυπριακές και οι Βουλγαρικές εταιρείες είναι 100% Ευρωπαϊκές έχουν όλα τα δικαιώματα των Ελληνικών και μόνο 10% φόρο στην χώρα τους.

     Οταν πήγα το καλοκαίρι στη Δ.Ο.Υ. για να κάνω μια (ελληνική) εταιρεία η υπάλληλος με το που με είδε με ρώτησε: -Κι εσείς Κυπριακή εταιρεία μας φέρνετε?

     Ποιος ξέρει πόσες είχαν δει τα μάτια της...

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 12/12/2009 14:33:10

  Να πω κι εγώ;

  - Καταργήστε την προκαταβολή φόρου που είναι μια κρυφή και πολύ σημαντική προσαύξηση του συντελεστή του φόρου, κάθε φορά που αυξάνεται το εισόδημά σου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

  - Μην περιμένετε από το μέτρο των αποδείξεων να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Στη χώρα των εικονικών και πλαστών τιμολογίων, θα εφευρεθεί πολύ σύντομα ο θεσμός της εικονικής και πλαστής απόδειξης. Και δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν όλες οι φορολογικές δηλώσεις για τυχόν πλαστές αποδείξεις ταμειακών μηχανών ούτε καν δειγματοληπτικά. Πάρτυ θα γίνει.

  - Το να ρίξουμε το βάρος στη διαδικασία και όχι στην ουσία θα αυξήσει κι άλλο τη γραφειοκρατία. Η λύση όμως είναι η μείωση της γραφειοκρατίας. Είναι αυτό που είπε ο Σαμαράς: ένα μη γραφειοκρατικό εθνικό κράτος δικαίου.

  - Για να φτάσουμε στο "μη γραφειοκρατικό εθνικό κράτος δικαίου" πρέπει να μάθουμε να λέμε ο ένας στον άλλον (δηλαδή, τελικά στους εαυτούς μας) την αλήθεια για το εισόδημα που βγάλαμε. Να το κάνουμε μόνο και μόνο επειδή είναι σωστό, χωρίς αμφιβόλου αποτελεσματικότητας κίνητρα.

  - Κι επειδή πάντοτε θα υπάρχουν αυτοί που δεν θα θέλουν να πουν την αλήθεια, να θεσπιστούν, επιτέλους, σοβαρές τιμωρίες για όσους δεν θα λέμε στους υπόλοιπους την αλήθεια για το εισόδημά μας, έτσι ώστε ο φόβος να φυλάει τα έρμα.

  - Οι σοβαρές τιμωρίες θα έρθουν όταν καταργηθούν, επιτέλους, τα "κλεισίματα", θεσμός φορολογικής αμνήμστευσης για κάθε επιχείρηση και επαγγελματία (οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν και αυτόματο κλείσιμο, "αυτοπεραίωση", χωρίς έλεγχο, κάθε χρόνο!).

  - Σοβαρή τιμωρία εγώ ξέρω βασικά μία, κλασική, πολύ απλή και αποτελεσματική, αν εφαρμόζεται σωστά: τη φυλακή, που σήμερα την αποτρέπουν τα κλεισίματα (αν και τυπικώς η φοροδιαφυγή είναι ποινικοποιημένη και μάλιστα για μεγάλα ποσά ως κακούργημα). Αν ο άλλος ρισκάρει στα σοβαρά να πάει φυλακή, τότε το κόβει το σπορ και πλερώνει.

  - Και τέλος, να το πούμε κι αυτό, last but not least: τη φοροδιαφυγή δεν τη διαπράττουν μόνες τους οι επιχειρήσεις, τη διαπράττουν οι λογιστές, που βρίσκονται σε μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους, για το ποιος θα διαφημίσει περισσότερα κονέ στις εφορίες και ποιος θα παράσχει καλύτερες υπηρεσίες φοροδιαφυγής. Φυλακή και στους λογιστές, που φοροδιαφεύγουν, και αφαίρεση αδείας ασκήσεως επαγγέλματος. Μαζί με θέσπιση ελάχιστης υποχρωτικής αμοιβής, που αντίγραφο της είσπραξής της θα κατατίθεται μαζί με τη φορολογική δήλωση, για να μην σε έχει στο χέρι ο επιχειρηματίας και σε υποχρεώνει να διαπράττεις φοροδιαφυγή για λογαριασμό του. Να δούμε για πότε θα σταματήσει, τότε, η παροχή υπηρεσιών φοροδιαφυγής και για πότε τελειώνουμε με τη φοροδιαφυγή, σε "μη γραφειοκρατικό εθνικό κράτος δικαίου".

 3. yangoolas avatar
  yangoolas 12/12/2009 15:02:24

  Σαν τον Γόρδιο δεσμό. Αν ο σύντελεστής είναι 0%, δεν θα έχει κάνενα κίνητρο φοροδιαφεύγεις. Αν είναι 100%, σιγά μη σηκωθείς από το κρεβάτι. Καλύτερα να κοιμάσαι μέχρι να πεθάνεις της πείνας.

  Φυσικά το «κράτος» θέλει έσοδα για να κάνει μελέτες και να πληρώνει κουμπάρους. Φυσικά και τα τεκμήρια είναι τελικά σοφό μέτρο όχι μόνο για την φοροδιαφυγή και την διαφθορά (δεν χρειάζεται να «διαπραγματεύεσαι» με τον έφορα) αλλά και για φορολόγηση των Καγιέν.

  Αν είχαν κουκούτσι μυαλό αντι να τιμωρούν τον φτωχό με ακριβά τέλη για το σαραβαλάκι, για να πάρει καινούργιο τουτου, προς οικολογική δόξα του εμπόρου αυτοκινήτων, θα φορολογούσαν γενναία τα μεγάλα κυριλέ. Θες φίλε Q7, πλήρωνε. Θες Χ6, πλήρωνε. Φόρο πολυτέλειας, σπατάλης, χώρου, ότι θές. Αλλά όοοοχι, φορολογούν τα παλιά Σκοντα, για να πάρεις καινούργιο.

  • Lavazza avatar
   Lavazza @ yangoolas 12/12/2009 15:06:27

   όχι μόνο να πάρεις καινούριο αλλά και να το βάλεις φέσι στις (συγκεκριμένες;;;) Τράπεζες...

   • yangoolas avatar
    yangoolas @ Lavazza 12/12/2009 15:21:37

    α! δεν το είχα σκεφτεί... ΚΑΙ αυτό. «στοιχείον του ενεργητικού» και εξασφαλισμένο.

 4. bugtrottel avatar
  bugtrottel 12/12/2009 15:35:46

  Αν οι ανεπάγγελτοι(και εννοώ μόνον αυτούς) της πάλε ποτέ Ανωτάτης Εμπορικής και Βιομηχανικής και των πρόσφατων κολεγίων οικονομικών σπουδών, εντός και εκτός, ήξεραν,εκτός απο την τήρηση λογιστικών βιβλίων και τους κανόνες οικονομικής ανάπτυξης, τότε ίσως να μη περιορίζονταν στην δημιουργική λογιστική και να εφάρμοζαν το αυτονόητο , δηλαδή ό,τι "Οικονομική ανάπτυξη σημαίνει παραγωγική διαδικασία και δυνατότητα διάθεσης των παραγομένων προϊόντων".Όταν οι κύριοι αυτοί καταλάβουν ότι η διάθεση των προϊόντων προϋποθέτει την αγοραστική ικανότητα των Πολιτών, τότε ίσως δούμε γκρίζα μέρα.(Για άσπρη θα μίλαγα άν πήγαιναν σπίτια τους και άφηναν την οικονομία να λειτουργήσει χωρίς τις επεμβάσεις των επίτιμων διδακτόρων, τίτλων που απέκτησαν με την συμβολή των κομματικών φίλων τους και όχι μόνον). Δυστυχώς αυτό που βιώνουμε εδώ και εξήντα περίπου χρόνια απο τους όψιμους "οικονομολόγους" είναι η αφαίμαξη των υποζυγίων-μισθωτών- για να ψευτοισοζυγίζονται οι δείκτες.
  Άντε σπίτια σας! ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ.

  Σ.Σ Αφιερώνεται σε όλους τους δήθεν οικονομολόγους απο το 1944 έως και σήμερα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ bugtrottel 12/12/2009 16:48:56

   Καλά θα ήταν να ξέρουν τουλάχιστον την τήρηση λογιστικών βιβλίων. Ούτε με αυτό δεν ασχολούνται - να είναι καλά ο τυφλοσούρτης του ΕΓΛΣ που δεν χρειάζεται να ξέρεις και την επιστήμη της λογιστικής, αρκεί ένα λυσάρι.

   Ο Έλληνας λογιστής είναι σε ακόμη χειρότερη μοίρα: είναι αυτός που είναι επιφορτισμένος με την τήρηση της κάθε είδους γραφειοκρατίας. Και η λογιστική στην Ελλάδα, μια γραφειοκρατία της εφορίας είναι. Όλη η φορολογική γραφειοκρατία, ΙΚΑ, μίκα, επιθεώρηση εργασίας, ΟΑΕΔ, μισθοδοσία, συλλογικές συμβάσεις. Βλέπετε πουθενά εσείς λογιστική σε όλα αυτά; Μόνον λογιστική δεν είναι αυτά και, βέβαια, δεν συζητάμε καν για οικονομική επιστήμη.

   Δεν υπάρχει πιο άσχετη επιστήμη με τη διενεργούμενη επαγγελματική δραστηριότητα, από αυτή του λογιστή - φοροτεχνικού. Καμία απολύτως σχέση με αυτά που σπουδάζει ο οικονομολόγος. Καθαρή τήρηση της κρατικής γραφειοκρατίας και μόνον. Περιλαμβανομένων και των "σκοτεινών" πλευρών της.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 12/12/2009 16:49:58

    Συγγνώμη για τα ελληνικά μου, πρωθυπουργέ της χώρας: ο ελληνικός λογιστής, ήθελα να πω.

 5. nasos avatar
  nasos 12/12/2009 17:08:18

  Αντί οι διάφοροι ανεπάγγελτοι-επαγγελματίες της πολιτικής να προσπαθούν να ξεζουμίσουν μια οικονομία που δεν έχει πια λίπος,ας κάνουν ότι μπορούν για να την αναθερμάνουν.
  Ο Καρατζαφέρης έκανε μια σωστή πρόταση:αναστολή του Πόθεν Έσχες για τρία χρόνια προκειμένου να αναθερμανθεί η αγορά ακινήτων.
  Να μπει δηλαδή το μαύρο χρήμα που λιμνάζει τώρα σε οφ-σορ,μέσα στην κατανάλωση,για να μπορέσει να εισπράξει και η Ψωροκώσταινα κανά φόρο.
  Το ότι ο Καρατζαφέρης είναι αυτός που είναι δεν αναιρεί το ορθόν της πρότασης,νομίζω;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ nasos 12/12/2009 17:40:31

   Θα έλεγε, όχι το ορθόν, αλλά το έξυπνο της πρότασης. Ωστόσο, έτσι όπως είναι διατυπωμένη, το ηθικοπολιτικό μήνυμα προς την κοινωνία είναι οικτρο: Φάτε ελεύθερα, επειδή η οικονομία έχει ανάγκες, κάποια στιγμή θα μπορέσετε να τα ασπρίσετε όλα εντελώς νόμιμα.

   Επίσης, η ελληνική κοινωνία έχει γίνει βαθιά ηθικολογική. Αν πας να αγγίξεις το πόθεν έσχες, θα σου την πέσουν όλοι.

   Ωστόσο, η λύση, για μένα, είναι ακριβώς εκεί. Τι είναι το πόθεν έσχες παραπάνω από μια γραφειοκρατία; Μια γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τον νόμιμο, ενώ ο παράνομος τη βγάζει καθαρή ούτως ή άλλως; Ας το ξαναγράψω: η λύση για όλα μας τα προβλήματα είναι το μη γραφειοκρατικό εθνικό κράτος δικαίου, για το οποίο μας μίλησε ο Σαμαράς, όμως αυτή η κουβέντα σηκώνει τεράστια ανάλυση και δεν ξέρω αν έχει καταλάβει κι ο ίδιος πόσο σημαντική είναι.

   Η λύση λοιπόν είναι ολοσχερής κατάργηση του πόθεν έσχες, με παράλληλη ενεργοποίηση του μηχανισμού διώξης της φοροδιαφυγής. Έτσι κι αλλιώς, είναι διάτρητο το πόθεν έσχες και δεν υπάρχει τρόπος να κλείσουν οι τρύπες χωρίς να στραγγαλίσεις την οικονομία. Αργά ή γρήγορα και οι σημερινοί μαθητευόμενοι μάγοι θα αναγκαστούν να κάνουν τις σπονδές στη μαύρη οικονομία που έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι. Διότι η μαύρη οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άσπρη (όση υπάρχει τέλος πάντων από δαύτην) και την τροφοδοτεί. Π.χ.: Χτίζεις με μαύρα λεφτά και τροφοδοτείς ένα σωρό επαγγέλματα που πλήρώνουν φόρους περισσότερους από όσο εσύ.

   Η δική μου πρόταση είναι ολοσχερής κατάργηση του γραφειοκρατικού και διάτρητου πόθεν έσχες που έχουμε σήμερα, κατάργηση κάθε γραφειοκρατικών τμημάτων στις Δ.Ο.Υ. και διενέργεια ουσιαστικών φορολογικών ελέγχων στους ιδιώτες, ειδικά σε όσους ζουν προκλητικά. Για να γίνει αυτό πρέπει να κοπούν τα τηλέφωνα στους Υπουργούς (αυτό θα το κόψουν οι Υπουργοί), καθώς και να τελειώσουμε με τη διαδικασία πάρε-δώσε των εφοριακών. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Το βασικό είναι να πειστεί ο εφοριακός ότι δεν έχει άλλη επιλογή, ότι το θέλει ο Υπουργός, ότι δεν θα κάνει τα στραβά μάτια ο Υπουργός για κανέναν και ότι αν τον πιάσουν στα πιάσα να τα πιάνει θα καταλήξει ατιμασμένος στη φυλακή. Είναι θέμα δηλαδή κακοδιοίκησης η διαφθορά, από εκεί ξεκινάει.

   Στα πλαίσια δηλαδή ουσιαστικού ελέγχου του πόθεν έσχες ο εφοριακός θα μπορεί και θα πρέπει να ελέγχει τα πάντα. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα:

   Σήμερα, με το γραφειοκρατικό - προληπτικό πόθεν έσχες που έχουμε, μπορείς να ιδρύσεις μια Α.Ε. και να αυξάνεις το κεφάλαιό της χωρίς να το δηλώνεις στο πόθεν έσχες. Μα, γιατί, θα μου πείτε. Διότι αν βάζαμε προληπτικό πόθεν έσχες στην ίδρυση Α.Ε. θα στραγγαλίζαμε την οικονομία από το μαύρο χρήμα που σε μεγάλο βαθμό την κινεί. Αγοράζεις λοιπόν ή χτίζεις τα ακίνητά σου μέσω της ελληνικότατης, νομιμότατης και καθόλου οφσοουρικής Α.Ε. σου, που την έχεις κανονικά στο όνομά σου και στο όνομα της γυναίκας σου, και είσαι πού κύριος και πολύ νόμιμος ΧΩΡΙΣ να σε βάζει κανένας να δηλώσεις πόθεν έσχες. Και αν πάρεις και δάνειο στο όνομα της Α.Ε. εκπίπτουν και όλοι οι τόκοι, μαζί με τις αποσβέσεις, από τα έσοδα που έχεις από την εκμετάλλευση των ακινήτων.

   Ενώ λοιπόν είναι αντικειμενικά αδύνατον σε καθεστώς γραφειοκρατικού (δηλαδή: προληπτικού) πόθεν έσχες να βάλεις πόθεν έσχες στην ίδρυση και περαιτέρω χρηματοδότηση της Α.Ε., μπορείς αντιθέτως να έρθεις εκ των υστέρω και να πεις: Τι έβαλες κύριε και κυρία στην Α.Ε.; 250.000 ευρώ σε μια χρονιά; Μάλιστα. Πού τα βρήκες, αφού μου δηλώνεις 15.000 το χρόνο εσύ και 10.000 η κυρία; Πώς ζούσατε σε 200 τετραγωνικά σπιταρώνα με μια Καγιέν (που δεν έχει τεκμήριο) για την κυρία και μια Μερσεντές (που επίσης δεν έχει τεκμήριο) για σένα; Δεν ζούσες. Κάνω τη σούμα και σου βάζω φόρο για αυτά που βρίσκω ότι είχες και δεν μου δήλωσες. Και σε στέλνω και στον εισαγγελέα γιατί έλεγες ψέματα προς το κράτος, δηλαδή προς όλους μας.

   Αυτή είναι η διαφορά του γραφειοκρατικού κράτους και του μη γραφειοκρατικού κράτους δικαίου. Στο γραφειοκρατικό κράτος, δεν χρειάζεται να τηρείς τους νόμους, αρκεί να τηρείς τους κανόνες της γραφειοκρατίας. Στο κράτος δικαίου, στο μη γραφειοκρατικό κράτος δικαίου, πρέπει να τηρείς τους νόμους, τους σωστούς νόμους, και δεν σε σώζει καμία γραφειοκρατία.

   Όνειρο τρελό; Καθόλου. Μια απόφαση είναι. Ηγέτης χρειάζεται κάποιοι να ακολουθήσουμε.

   • nasos avatar
    nasos @ Επώνυμος 12/12/2009 18:19:54

    Κατάργηση του Πόθεν Έσχες,το οποίο δεν είναι παρά ένα φύλλο συκής για μια διεφθαρμένη κοινωνία σαν την δική μας,και αντικατάστασή του με ένα σύστημα δειγματοληπτικών ελέγχων κατόπιν ηλεκτρονικής κλήρωσης.
    Πως σου φαίνεται αυτό;

 6. Aggelos avatar
  Aggelos 12/12/2009 17:12:49

  ο αβραμοπουλος λενε οι εφημεριδες οτι ειναι ο σκιωδης Υπουργος της ΝΔ..ΚΑΛΟ ΑΥΤΟ..πολυ καλο... ειναι ο χωρος του και δεν μου φαινεται για τοσο πουλημενςο σαν τη Ντορα. μονο που λενε οτι δεν υπαρχει θεση ακομη για τη ντορα αλλα για τον κυριακο ο τομεας περιβαλλοντος..!καλα τι σκεφτεται ο σαμαρας?να βγαλει την επικινδυνη ντορα εκτος παιχνιδιου και να ξεπληρωσει το Μητσοτακεικο με τον ααφαιρο κυριακο?και οταν ανοιξει το θεμα ζιμνς τι θα κανουμε ?

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Aggelos 12/12/2009 17:23:03

   Απλό: Θα φύγει κι ο Κυριάκος.

 7. Aggelos avatar
  Aggelos 12/12/2009 17:13:30

  Υπουργος Εξωτερικων εννουσα για τον Αβραμοπουλο...

 8. kanis avatar
  kanis 12/12/2009 17:21:55

  Κι' άλλο;
  Μια φιλέλευθερη άποψη,βασισμένη στην αποδοχή του ατομικισμού.
  ΟΧΙ!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ kanis 12/12/2009 17:55:11

   Είτε το θέλουμε, είτε όχι, ο άνθρωπος δουλεύει κυρίως για τον εαυτό του (περιλαμβανομένης και της οικογένειάς του). Δεν δουλεύει για να του τα πάρει το κράτος. Αν ξέρει ότι δουλεύει για να πληρώνει συντελεστή 62,5% για κάθε καινούργιο ευρώ που βγάζει περισσότερο από πέρυσι (τόσο βγαίνει με την προκαταβολή φόρου, αν είναι 40% ο κανονικός σύντελεστής, προσαυξημένος κατά 55% που είναι η προκαταβολή), τότε αρχίζει να το ξανασκέφτεται. Ή το να δουλέψει ή το να πληρώσει. Πόσο μάλλον αν πάμε στο 45% Τότε θα γίνει ο οριακός συντελεστής 45 x 1,55 = 69,75%! Δηλαδή θα δουλεύεις και θα δίνεις 3 στο σπίτι σου, για όλα τα έξοδα που έχεις, για την αποταμίευσή σου, για τη μαγκιά σου, για τη μερσεντές σου στο κάτω κάτω (νόμιμος είσαι, είπαμε) και 7 στο κράτος! Δεν γίνεται. Απλώς δεν γίνεται. Δεν είναι ούτε φιλελεύθερο, ούτε ατομικιστικό. Είναι απλώς εκτός πραγματικότητας. Ο κόσμος δουλεύει πρωτίστως για τον εαυτό του. Ότι κάνει για το κοινωνικό σύνολο το κάνει όταν δεν κάνει πράγματα για τον εαυτό του (όπως τώρα που προσπαθούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα προς το καλύτερο για την κενωνία όλη, γράφοντας εδώ τις σκέψεις μας ο καθένας). Έτσι και με τους φόρους. Αν καταφέρεις να στραγγαλίξεις τόσο πολύ τον προκομμένο και έντιμο φορολογούμενο (για αυτόν μιλάμε), ώστε να τον βάζεις να πληρώνει 69,75% φόρο για κάθε καινούργιο ευρώ, τότε του λες ότι δεν συμφέρει να είσαι προκομμένος ή δεν συμφέρει να είσαι έντιμος ή και τα δύο. Λάθος; Εγκληματικό.

   • kanis avatar
    kanis @ Επώνυμος 12/12/2009 20:15:58

    Μιλάμε κυρίως για τις επιχειρήσεις και γενικότερα για τις υψηλότερες κλίμακες κατεχόντων!
    Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως η τρέχουσα, τα όρια της κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών δεν εξαντλούνται, με την συντήρηση πολυτελών προγραμμάτων διάσωσης του επωφελούς τζίτζικα.
    Παράλληλα, η οικονομική κρίση δεν διασώζεται με μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες για την μείωση των επιτοκίων δανείων και καρτών. Εκεί μάλιστα, επιβαρύνεται κι ο τομέας της ήδη βεβαρυμένης ελληνικής δικαιοσύνης, ως προς την διεκπεραίωση σύντομων δικαστικών αποφάσεων. Προς όφελος μάλιστα, της συμπαθούς τάξης των φοροδιαφευγόντων δικηγόρων...
    Χρειάζονται λοιπόν άμεσα μέτρα, τη συμβολή έκαστου τη χώρα κατέχοντα, έστω κι αν αυτό σημαίνει, ότι η τρίτη ερωμένη του θα στερηθεί την porsche cabrio, που της εξασφαλίζει με leasing η εταιρία του !!!
    Δεν μπήκαμε στην εποχή του "κοινωνικού φιλελευθερισμού";

 9. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 12/12/2009 17:47:46

  Να μειώσουν, αλλά ποιούς, τους πάνω ή τους κάτω;
  Μείωσαν βλέπετε οι ΝΔ τους πάνω κι έκατσε η βάρκα.
  Να το κάνουμε Τιτανικό; Κυκλοφορούν κι αδέσποτα παγόβουνα!

 10. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 12/12/2009 18:34:29

  ...αλλά παράλληλα και ελέγχους σε όποιον διάγει προκλητικό βίο με όχι και τόσο εμφανείς πόρους. Ω, ναι.

  Σήμερα μιλούμε για φορολογικό απόρρητο, αλλά δεν ήταν έτσι στην αρχαία Αθήνα. Εκεί μιλούσαν για πεντακοσιομέδιμνους κλπ. Όλα δημόσια.

 11. Πολίτης avatar
  Πολίτης 12/12/2009 20:09:32

  Ο φόρος πρέπει να είναι ανταποδοτικός.Το κράτος εισπράτει για να σου παρέχει υπηρεσίες(υγεία,παιδεία,ασφάλεια,δημ.επενδύσεις κλπ).Και γενικά να σου διευκολύνει τη ζωή.΄Ετσι προσφέρεις θεληματικά ένα μέρος του κόπου σου.
  Εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.Οι φόροι πηγαίνουν α)για την πληρωμή 1.500.000 δημ.υπαλλήλων,οι οποίοι καταπνίγουν-με την αναγκαστική γραφειοκρατία-κάθε παραγωγική ικμάδα της ελληνικής οικονομίας(ο δημόσιος τομέας έχει γίνει κυριολεκτικά ένα επιθετικό καρκίνωμα.Αν θέλετε είναι και ένα άλλο ταμείο ανεργίας),και β)σε σπατάλες "κακής διαχείρησης"(ο νοών νοείτω).
  Καμμία αναπτυξιακή χροιά.Φέρε φέτος τόσα να κλείσουμε την τρύπα,του χρόνου άλλα τόσα να ξανακλείσουμε την τρύπα και πάει λέγοντας.Αυτή η τρύπα βέβαια είναι ο πίθος των Δαναίδων.
  Γιατί πρέπει πχ οι΄Ελληνες φορολογούμενοι να πληρώνουν τα εκατοντάδες εκατομύρια νοσήλεια-ανασφάλιστων- αλλοδαπών στα κρατικά νοσοκομεία;Τί σόϊ πολιτική είναι αυτή,μας ρώτησε κανείς;
  Ο κάθε ένας ανεβαίνει, και πειραματίζεται και κάνει τα παιχνίδια του στου κασίδη το κεφάλι.Αφου κανείς ποτέ δε θα του ζητήσει λόγο,τίποτα δεν θα πληρώσει από τη τσέπη του.
  Και αποσιωπάται και κάτι άλλο:οτι σε κάθε συναλλαγή πληρώνεται ήδη ο ΦΠΑ.Δηλ.όταν μιλάμε για φόρους εννοούμε από 20% και επάνω(εξαιρουμένων των καυσίμων που φθάνουν το 90%),όχι από μηδενική βάση.Σε σημείο που αν υπολογίσεις μαζί και τα διάφορα τέλη,πρόστιμα κλπ (φόροι με άλλο όνομα είναι και αυτά),το κράτος εισπράτει 60%-65% συνολικά του εισοδήματος.
  Στον δημόσιο κορβανά μπαίνουν απίθανα ποσά,τεράστια,αλλά παροχετεύονται σε ένα απίστευτο όργιο άγριας σπατάλης.Γιαυτό δεν μας φτάνουν και θέλουμε κι άλλα.
  Μόνο ένα κριτήριο φόρου θεωρώ λογικό:το να συλλέγονται πολλά και διάφορα τεκμήρια διαβίωσης.
  Και δημ.τομέας το πολύ 500.000(με στρατό,αστυνομία,ΔΕΚΟ κλπ ).Και ας χάσουμε τα ψηφαλάκια. Αλλά έτσι θα δούμε άσπρη έρα.

 12. PELIAS avatar
  PELIAS 12/12/2009 20:10:36

  Tί θα λέγατε - το έχω ξαναγράψει - άν η υποχρέωση εκδόσεως αποοδεικτικού εισπράξεως αποτελούσε αποδεικτικό στοιχείο και για για το φορολογητέο ποσό που απομένει στην τσέπη του πολίτη-καταναλωτή. Το γνωστό "ακόμα και για κατούρημα να πάς θα ζητήσεις και θα πάρεις απόδειξη" την οποία θα σου αφαιρέσει το κράτος καθ'ολοκληρίαν απο το φορολογητέο σου εισόδημα, γιατί επ' αυτής θα αναγράφεται όχι μόνο το ΦΠΑ αλλά και ο έμμεσεος φόρος, είναι ο πλέον καθαρός καθρέφτης για το εισόδημα ή το "έχειν" κάθε Έλληνα που υποχρεούται σε φορολογία όπως και η πλέον καθαρή απεικόνιση του κινουμένου χρήματος.

  Τα εργαλεία για το μοντάρισμα και την εφαρμογή του μηχανισμού αυτού υπάρχουν πλέον στην χώρα μας, άν ληφθεί υπ'οψιν ότι, ο τόπος βρίθει απο πτυχία οικονομικών επιστημών.

  Ήδη δε σήμερα διαβάζουμε ότι, επι τέλους στην κυβέρνηση γίνεται αντιληπτή η ανάγκη της εφαρμογής του μηχανισμού αυτού. Λίγα δειλά όμως, γιατί αναφέρονται μόνο σε περιοριθσμένα είδη εσόδων και εξόδων. Είναι ΛΑΘΟΣ όμως γιατί έτσι διασφαλίζεται η φοροδιαφυγή καλύτερα απο κάθε προηγούμενο μηχανισμό ή , όπως λέγεται - φορολογικό σύστημα.

  ΠΕΛΙΑΣ

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ PELIAS 12/12/2009 20:27:56

   Αυτό θα μας οδηγήσει όμως στην κοινωνία του Μεγάλου Αδελφού. Θέλουμε πραγματικά το κράτος να κοντρολάρει μέσω των Δ.Ο.Υ. την κάθε μας δραστηριότητα;

   • Y. avatar
    Y. @ Blimblomblim 12/12/2009 20:40:11

    Μιας και το ζητούμενο είναι η φορολογική δικαιοσύνη, ναι, αν μ’ αυτόν τον τρόπο αποδίδεται.

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ Y. 12/12/2009 20:52:31

     Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό με τη γενίκευση της συλλογής αποδείξεων. Ποτέ δεν λειτούργησε τελείως αξιόπιστα αυτό το σύστημα, ενώ είναι σωστό αυτό που λέχθηκε παραπάνω για πλαστές και εικονικές αποδείξεις που θα δίνουν και θα παίρνουν, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου.

    • Y. avatar
     Y. @ Y. 12/12/2009 21:01:46

     Γιαυτό και έβαλα το υποθετικό, αν. Μένει, οι όποιες προτάσεις σύλληψης φορολογητέας ύλης να το τεκμηριώνουν, και κυρίως να αποδεικνύονται στη πορεία.

    • Y. avatar
     Y. @ Y. 12/12/2009 21:03:02

     ...αφού εφαρμοσθούν.

 13. Νίκος avatar
  Νίκος 12/12/2009 22:10:01

  "Μειωστε τη φορολογια" Αμ δε,και οπως λενε στο χωριο μου "ζησε Μαη να φας τριφυλλι".

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Νίκος 12/12/2009 22:17:35

   εγώ θέλω να μειωθούν οι συντάξεις, και πάνω από δύο χιλιάρικα να μειωθούν στο μισό! αλλά με λένε αντισυνταγματική. Κι όμως θα αναγκασθούν να δουλέψουν οι άνεργοι τριαντάρηδες που τους ταϊζουν οι συνταξιούχοι γονείς -και ενίοτε τους πληρώνουν και τα χάπια-, και θα μαζευθούν τα γερόντια από τα καζίνα.

 14. Α. avatar
  Α. 12/12/2009 22:30:30

  Η μέιωση του συντελεστή γιά αύξηση του ΑΕΠ, σε περιβάλλον ευρείας φοροδιαφυγής και για υπαλλήλους, ίσως είναι δυσνόητη έννοια. Για αυτούς που εργάζονται σαν ελέυθεροι έμποροι, επαγγελματίες, τενχίτες ή επιχειρηματίες, είναι. Και δεν είναι ούτε ατομικιστικό ούτε εγωιστικό. Είναι ίσως «φιλελεύθερο». Το αμειγώς θεωρητικό υπόβαθρο, που δεν είναι παντού αποδεκτό, είναι η καμπύλη Laffer.

  Η πρότασή μου δεν απευθύνεται στο πασόκ, που σίγουρα δεν είναι φιλελεύθερο, απευθύνεται στο πασόκ που πελαγοδρομεί. Αν αυξήσει τους φόρους, θα μας πεθάνει, σαν οικονομία (και το ξέρει). Αν τους μειώσει θα το βρίζουν οι ψηφοφόροι του. Ωστόσο δεν λέω να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα 4000 κυβικών, απεναντίας. Ούτε λέω να μειωθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Ούτε ανέφερα το θέατρο του πόθεν έσχες (δεν τολμάτε κύριοι δεν τολμάτε). Λέω να μειωθεί ο συντελεστής, για να μειωθεί το κίνητρο της φοροδιαφυγής.

  Θα ρωτήσω όμως κάτι άλλο. Γιατί έχουμε τόσο υψηλή φοροδιαφυγή; Συνδέεται με την διαφθορά; με την έννοια του κράτους κλέφτη, του πελατειακού βουλευτή; με την αναποτελεσματική, υβριστική και φαύλη δημόσια διοίκηση; Γιατί δεν έχουν οι Φινλανδοί ή οι Άγγλοι;

  • Y. avatar
   Y. @ Α. 12/12/2009 22:44:17

   Η πρόταση Λάφερ υιοθετήθηκε από τον Ρήγκαν (ο μπαμπάς Μπους, την είχε ονομάσει βουντού ικονόμικς), και κατά την εφαρμογή της, το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς εκτοξεύθηκε.

   • Y. avatar
    Y. @ Y. 12/12/2009 23:08:29

    Ποιό σύνθετο είναι το πρόβλημα. Το ναι ή όχι, και το πόσο, έχει σχέση και με το διεθνές περιβάλλον, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, και σε πιο βαθμό θα προσελκύσει επενδύσεις (πάντα ένας από τους στόχους μείωσης φορολογικών συντελεστών). Καθώς μάλιστα δεν είμαστε εξαγωγείς αιχμής, πρέπει να μπουν όλα σε κάποιο οικονομετρικό μοντέλο, με δεδομένες μεταβλητές, ώστε να βγουν υπολογιστικά αποτελέσματα.
    Μιας όμως και με ρωτάς, θα έλεγα, απαλλαγή από το φόρο κερδών, όλων των αντικειμενικών παραγωγικών επενδύσεων, συνδυασμένες με όρους δημιουργίας νέας απασχόλησης.

    • yangoolas avatar
     yangoolas @ Y. 12/12/2009 23:13:32

     το ερώτημα είναι τι θέλουν αυτοί που παράγουν, ρισκάρουν και απασχολούν κόσμο. Όσοι δεν είναι κρατικοδίαιτοι, θέλουν να το κλείσουν και να κάθονται. Δεν αξίζει τον κόπο, λένε. Οι κρατικοδίαιτοι δεν έχουν τέτοια άγχη.

    • Y. avatar
     Y. @ Y. 12/12/2009 23:18:12

     Έτσι είναι. Δύσκολο το επιχειρείν, με όλα τα υπάρχοντα αντικίνητρα (...όλα του γάμου δύσκολα κι η νύφη γκαστρωμένη).

 15. Α. avatar
  Α. 12/12/2009 22:52:29

  ΟΚ, να αυξήσουμε τον συντελεστή.

 16. Α. avatar
  Α. 12/12/2009 22:55:57

  Η προτεινόμενη μείωση του συντελεστή είναι για να μειωθεί το κίνητρο της φοροδιαφυγής στο καθεστώς αφορολογήτου και προσκόμισης (ηλεκτρονικής ή φυσικής) αποδείξεων.

  Δεν είναι για Ρηγκανόμικς

  Ούτε συνεπάγεται αυτόματα τίποτα άλλο από μόνο του από αυτό που λέω: μείωση του κινήτρου. Το έλλειμμα ελέγχεται με πειθαρχία στα έξοδα. Προσωπικά, προτιμώ, λιγότερο φόρο, λιγότερο κράτος. Τώρα είναι αδύνατον. Την χρεοκοπία πάμε να προλάβουμε και την εξαφάνιση (πλέον) του παραγωγικού ιστού.

 17. yangoolas avatar
  yangoolas 12/12/2009 23:03:33

  καλά μεγάλε, εσύ περιμένεις το 2012

 18. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 13/12/2009 00:50:04

  Ε, μέχρι να έρθει η κρίση είχαμε και ανάπτυξη 4% το χρόνο, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη των "15". Μείωση της ανεργίας στο 7%, το χαμηλότερο εδώ και είκοσι τόσα χρόνια. Όχι και δεν έγινε τίποτα. Όλα αυτά οφείλονται σε αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης. Και ναι, βοήθησε και η μείωση της φορολογίας για αυτά.

 19. JOHN avatar
  JOHN 13/12/2009 00:59:25

  Σταματηστε να στραγγαλιζετε την οικονομια με λογιστικα τερτυπια φορολογια της αρπαχτης και δαιδαλωδη γραφειοκρατια.Αφηστε να διοχετευτει χρημα στην αγορα γιατι βαλτωνουμε.Καταργηστε μονιμοτητες ωστε να γινουμε ενεργοι και δημιουργικοι πολιτες και οχι αχρηστοι γρφειοκρατες.Ο νομιμος πλουτος πρεπει ν αμοιβεται και οχι να διωκεται.Σαν λαος δεν εχουμε μονο ελατωματα,εχουμε και προτεριματα,αξιοποιηστετα.Εκτος κι αν εισαστε βαλτοι και δεν θελετε!

 20. gaetano avatar
  gaetano 13/12/2009 01:19:49

  ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΣΤΟ 20% ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 15% ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗΣ , ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ .
  ΕΚΛΕΨΕΣ ΦΟΡΟ ; ΦΥΛΑΚΗ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΑΝΕΥ ΕΞΑΓΟΡΑΣ . ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ .
  ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ .
  ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ , ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ .

 21. Y. avatar
  Y. 13/12/2009 01:32:46

  Συντελεστές, προείσπραξη και φυλακή. Σωστά τα λες. Μόνο που οι δυο πρώτοι παράγοντες είναι άμεσα εκτελεστοί, ο τρίτος (φυλακή), απαιτεί προϋποθέσεις μη διαφθοράς του κρατικού μηχανισμού, που θα πορίσει το δια ταύτα. Έχουμε τέτοιο μηχανισμό?

 22. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 13/12/2009 03:52:40

  Και με μείωση της φορολογίας εισοδήματος ο επιχειρηματίας δε θα επενδύσει αν δεν αναμένει αύξηση της ζήτησης. Άλλωστε μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κέρδη του και χωρίς να τα επενδύσει στην πραγματική οικονομία, π.χ. για να κερδοσκοπήσει στο χρηματιστήριο ή να αγοράσει μια Πόρσε στην Τζούλια. Η μείωση των φόρων στα κέρδη των επιχειρήσεων εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματά της στην παραγωγική ικανότητα της χώρας είναι πενιχρά κι επιπλέον έχει επιτείνει τις εισοδηματικές ανισότητες αφού, φυσιολογικά, συνοδεύεται από αύξηση του φόρου εισοδήματος των μισθωτών. Η ελληνική οικονομία δεν είναι αναπτυγμένη και δε σώζεται με copy-paste δυτικών μοντέλων μακροοικονομικής πολιτικής.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Δημήτρης 13/12/2009 12:35:47

   Δημήτρη, τώρα πιά ακόμη και τα δυτικά μοντέλα μακροοικονομικής πολιτικής ανατρέπονται. Βλ. και το δικό μου παρακάτω.
   Δυστυχώς, ορισμένοι θεσμοί (π.χ. Ευρωπαικές δημοσιοικοινομικές κατευθύνσεις) λόγω φυσιολογικής αδράνειας αργούν να πάρουν στροφή (σαν τα βαρειά τάνκερ), κι έτσι θα πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή. Αλλά γενικώς, η οικονομική πολιτική αλλάζει ριζικά.

 23. Νίκος avatar
  Νίκος 13/12/2009 12:09:35

  Παρατηρηση:
  Για να γινουν ολα αυτα απαιτειται ΥΓΙΕΣ πολιτικο συστημα και αδιαφθοροι πολιτικοι. Αν περιμενουμε απο την ατιμωρητη κλεπτοκρατια κα καθαρισει τους σταυλους του Αυγεια αυταπατωμαστε ομαδικα και οικτρα...

 24. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 13/12/2009 12:31:12

  Η κατάσταση δεν είναι πιά όπως της δεκαετίας του '90 για να συζητούμε με ίδιους όρους. Το κάρο του καπιταλισμού - καζίνο έχει τουμπάρει. Οι "ακρίδες" του χρηματοπιστωτικού πεθαίνουν, εξαιτίας της βουλιμίας τους ερημοποίησαν το τοπίο όπου εύρισκαν την τροφή τους.
  Τα νεοφιλελεύθερα όπως και τα "σοσιαλιστικά" εισοδηματικά και φορολογικά μέτρα είναι ακατάλληλα για τη νέα κατάσταση. Πρέπει να μεταφερθούν πόροι από τις αντιπαραγωγικές περιοχές της εικονικής οικονομίας, των υπηρεσιών και της χωρίς νόημα πολυτελούς κατανάλωσης προς τις έλλογα ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ περιοχές. Παράλληλα, να αντιμετωπισθεί η επίδραση της οικονομίας στην κλιματική αλλαγή, με πυρήνα το ενεργειακό.
  Η εφαρμογή ενός μετριοπαθούς κευνσιανισμού με αναδιανομή φαίνεται αναπόφευκτη. Το έχουν κατανοήσει πολύ διαφορετικών κατευθύνσεων πολιτικοί (Ομπάμα, Μπράουν, Μέρκελ, Σαρκοζί), όχι όμως οι δογματικοί φιλελεύθεροι και οι παλαιολιθικοί σοσιαλιστές. Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά εισοδήματα και η αύξηση για τα υψηλά φαίνεται αναπότρεπτη. Το αποτέλεσμα θα είναι, αύξηση της ενεργού ζήτησης επωφελής για παραγωγικούς τομείς και μείωση των κερδοσκοπικών επενδύσεων στον τομέα της εικονικής οικονομίας.
  Οι νέες "εξοχότητες με τα γκρίζα μαλλιά" των οικονομικών δεν έρχονται πιά από το Σικάγο και τα ονόματά τους είναι Στίγκλιτς, Κρούγκμαν, Ρουμπίνι και Αμάρτυα Σέν. Επιδρούν πλέον σε ποικίλους πολιτικούς και πολιτικές κατευθύνσεις, ανεξαρτήτως χρωμάτων.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Sic transit gloria mundi 13/12/2009 12:53:50

   Οπως ομως εχω ξαναγραψει η Συνθηκη του Μααστριχτ που εμποδιζει παρομοια εφαρμογη στην Ευρωπη δεν ειναι καποιο κολπο των τραπεζιτων οπως διαλαλουμε αλλα η ισορροπια μεταξυ Γαλλιας - Γερμανιας και Βορειου και Νοτιου Ευρωπης.
   Εφ οσον παραμενουμε σε κοινο νομισμα υπαρχουν δυο λυσεις : ειτε η πολιτικη Ενωση της Ευρωπης και η δημιουργια ευρωπαικης κυβερνησης που θα αναλαβει τις κευνσιανες πολιτικες κατι για το οποιο δεν ειναι ετοιμος κανεις ειτε η απωλεια εθνικης κυριαρχιας που λεει και ο ΓΑΠ με το να δεχθουν οι ελλειμματικοι απευθειας διακυβερνηση απο τους πλουσιους που πληρωνουν.Γιατι δε μπορει να δεχθουν οι Γερμανοι-ουτε και οι αριστεροι- με δικο τους νομισμα να ξοδευουν οι ελλειμματικοι Νοτιοι αβερτα.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ ψυχραιμια 14/12/2009 11:03:43

    Η συνθήκη του Μάαστριχτ είναι πιά ξεπερασμένη. Ανήκει στην ιστορία του 20ού Αιώνα. Υπάρχει η αδράνεια που λέγαμε (και η ΕΕ τάνκερ είναι, όχι κανό, στρίβει δύσκολα). Το δίλημμα είναι όντως αυτό που αναφέρεις, ψυχραιμία. Γι αυτό, ο κίνδυνος που επισήμανε ο Παπαντρέας δεν είναι φανταστικός. Περίπου το ίδιο, με άλλη φρασεολογία, πιό έγκαιρα (αλλά πολύ αργά, γιατι το ήξερε από πρώτο χέρι καιρό πρίν), είπε και ο Καραμανλής πρίν τις εκλογές. Αλλά μας φάνηκε υπερβολικά δυσάρεστος και τον καταψηφίσαμε.
    Το άλλο κακό (ή καλό;), είναι ότι δεν είμαστε ο μόνος αδύνατος κρίκος. Κυρίως η Ιρλανδία, αλλά επίσης Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, από κοντά και η Ιταλία, φοβάμαι ότι ακολουθούν. Έτσι, μην αποκλείουμε να εξαναγκασθούν στην πρώτη λύση, με Υπουργό Οικονομικών της ΕΕ πλάι στον σημερινό Πρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να μη γίνει Τιτανικός ολόκληρο το τάνκερ της ΕΕ. Οι έκτακτες καταστάσεις παράγουν έκτακτα μέτρα. Αλλά η Β' λύση παραμένει πάντα η πολύ πιθανότερη, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Sic transit gloria mundi 14/12/2009 11:18:53

     Δυστυχως.Το πρωτο θα ηταν το ιδανικο.Αν εγω προτιμησα τη ΝΔ στη μεταπολιτευση που ολοι ησαν αριστεροι ηταν για την Ενωμενη Ευρωπη.Και τοτε δεν ηταν καθολου νεοφιλελευθερη,το προτυπο της ΝΔ ηταν η Γαλλια του Ζισκαρ.
     Η Θατσερ ηλθε μετα και μας ανακατεψε.Το να επιστρεψουμε στα αρχικα ιδανικα της ΕΕ φοβαμαι ομως οτι ειναι ονειρο πια.

    • Sic transit gloria mundi avatar
     Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 14/12/2009 11:28:26

     Σωστή η επισήμανση για τις μεταπολιτευτικές πολιτικές και για τη Θάτσερ, θα πρόσθετα για την ιστορία, ότι εκτός από τη ΝΔ, η Ανανεωτική Αριστερά είχε ανέκαθεν, από τη μεταπολίτευση, σαφή Ευρωπαική οπτική, και μάλιστα φεντεραλιστική. Να μνημονεύουμε ιδιαίτερα τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, πρωτεργάτη αυτής της πολιτικής - αλλά και της οικολογικής αριστερής. Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που μας άφησε πρόωρα.
     Τα όνειρα πάντως (και τις ουτοπίες με την καλή έννοια), να μη τα εγκαταλείπουμε, ψυχραιμία. Μερικές φορές, από απρόοπτους δρόμους και σε έκτακτες καταστάσεις, γίνονται πάλι επίκαιρα. Η πραγματικότητα είναι πιό πλούσια και "γκαστρωμένη", παρά η πιό καλπάζουσα φαντασία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.