09/02/2010 16:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κι άλλη συρρίκνωση του spread

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιανουαρίου συρρικνώθηκε το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού μετά τις δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι.

Σε συνέντευξή του στο blog των Financial Times, FT Alphaville, ο Νοβότνι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα μπορούσε να σκεφθεί τρόπους συνεργασίας με την Ελλάδα όσον αφορά τα κονδύλια της ΕΕ.

«Υπάρχουν εικασίες για κάποιου είδους μέτρων υποστήριξης. Νομίζω ότι ίσως λόγω των δηλώσεων του Νοβότνι ότι υπάρχουν τρόποι συνεργασίας μέσω της χρήσης κοινοτικών πόρων από την Ελλάδα», δήλωσε ο Τσαρλς Ντιμπέλ, επικεφαλής στρατηγικής στη Nomura στο Λονδίνο.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πάντως ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να παρέμβει για να βοηθήσει την Ελλάδα, καθώς πάρχει ρήτρα που δεν προβλέπει σχέδιο διάσωσης και οποιαδήποτε βοήθεια από τις χώρες μέλη θα αποτελούσε προϊόν πολιτικής απόφασης.

«Η ΕΚΤ έχει σαφή εντολή... υπάρχει ρήτρα για μη διάσωση», ανέφερε. «Οπότε η ΕΚΤ ως τέτοια δεν μπορεί να επέμβει. Το αν υπάρξει κάποια παρέμβαση από την πλευρά κάποιων μεμονωμένων χωρών, ας πούμε διμερούς φύσης ή κάποιου είδους συντονισμένης δράσης, αυτό αποτελεί πολιτική απόφαση.»

Στον απόηχο των δηλώσεων Νοβότνι το spread του ελληνικού ομολόγου συρρικνώθηκε έως τις 313 μονάδες βάσης από 365 μονάδες βάσης που ήταν τη Δευτέρα.

To CDS του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, το κόστος ασφάλισης ανά 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους, συρρικνώθηκε επίσης στις 416 μονάδες βάσης από 426 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 09/02/2010 18:30:10

  η κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία σε ασφυξία, πως είναι δυνατόν να υποστηρίζουν πολιτικές, που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν και να περιμένουν να σωθεί η οικονομία και να μειωθεί το χρέος.

  Απορία, !

  στην τελευταία διάθεση τίτλων το ελληνικό δημόσιο άντλησε μεγαλύτερο ποσό από αυτό που είχε αρχικά ως στόχο, αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο είναι συνεπές με τις δεσμεύσεις του προς τους επενδυτές δλδη δεν υφίσταται κίνδυνος αθέτησης των υποχρεώσεων!
  γιατί τότε η μέση ημερήσια διαφορά απόδοσης (yield spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς εμφανίζει περαιτέρω απόκλιση των αποδόσεων;

  Συμπέρασμα, οι επενδυτές περιμένουν περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας εξαιτίας της «σφιχτής»οικονομικής πολιτικής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.