09/02/2010 13:59
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταστρεπτικές συνέπειες στην οικοδομή απο την φορολογία ακινήτων

Η υπερβολική επιβάρυνση της ακίνητης ιδιοκτησίας με ακραίες φορολογικές ρυθμίσεις και μεγάλες αντικειμενικές αξίες θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην οικοδομή, απασχόληση, τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς κλάδους, τεχνικούς, νομικούς και εμποροβιομηχανικούς, αλλά και την οικονομία γενικότερα, ανέφεραν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για τις ρυθμίσεις για την επικείμενη φορολογία των ακινήτων, δέκα φορείς μεταξύ των οποίων ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η Ομοσπονδία Μεσιτών κ.α.

    Στις προτάσεις που διατυπώθηκαν από την ΠΟΜΙΔΑ, ο πρόεδρός της κ. Στράτος Παραδιάς επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι μια περιουσία μπορεί να θεωρείται μεγάλη μόνο εάν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Αν το αφορολόγητο οριστεί μικρότερο, είναι παραπλανητικό για λόγους επικοινωνιακούς να ονομάζεται φόρος της δήθεν "μεγάλης ακίνητης περιουσίας".

    Ο κ. Παραδιάς ανέφερε, ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων δεν επιτρέπεται να καθοριστεί υψηλότερος από το συντελεστή των νομικών προσώπων και πρόσθεσε, ότι πρέπει να εξαιρεθούν τα κάθε είδους απρόσοδα ακίνητα, διαφορετικά εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις κάθε χρόνο αυξανόμενες φορολογικές υποχρεώσεις τους, ακόμα και αν επιχειρήσουν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία τους σε μια αγορά, που ουδείς θα είναι πρόθυμος αγοραστής.

Ντόμινο αντιδράσεων και επιπτώσεων στην αγορά, όπως λουκέτα σε καταστήματα, νέκρωση εμπορικών κέντρων από τα λουκέτα, έξαρση παραεμπορίου και των κατασχέσεων ακινήτων καθώς και πτώχευση οικοδομικών εταιρειών βλέπει εξάλλου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης εξαιτίας των επικείμενων αλλαγών στην φορολογία και εμπορική αξία των ακινήτων όπως ανέφερε σε κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία και κοινωνία.

    Όπως είπε ο κ. Κορκίδης:

    "Σε μια περίοδο κρίσιμη για τις εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες, η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, οι ακάλυπτες επιταγές και η άδικη φορολογική μεταρρύθμιση οδηγούν πολλές εξ' αυτών σε αναστολή των εργασιών τους.

    Στις προαναφερθείσες επιβαρύνσεις έρχεται να προστεθεί και η νέα δέσμη μέτρων για την φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ένα domino αντιδράσεων και επιπτώσεων στην αγορά, όπως :

    - Κλείσιμο ιδιόχρηστων επαγγελματικών χώρων

    - Κλείσιμο ενοικιαζόμενων καταστημάτων

    - Νέκρωση εμπορικών κέντρων από τα λουκέτα των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων

    - Έξαρση παραεμπορίου και εμφάνιση πάγκων υπαίθριων πωλητών μπροστά από τα καταστήματα

    - Κατασχέσεις ακινήτων

    - Πτώχευση οικοδομικών εταιρειών

    Αναφορικά με το φόρο ακίνητης περιουσίας, το ΕΤΑΚ καταργείται και αντικαθίσταται από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας( Φ.Μ.Α.Π), ο οποίος αναμένεται να επιβαρύνει ετησίως τους ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς να έχει καθοριστεί το όριο της αντικειμενικής αξίας ούτε το ποσοστό επιβάρυνσης.

    Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η συνεργασία και η συναίνεση μεταξύ των παραγωγικών φορέων της χώρας, αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων και την κοινωνική ειρήνη.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.