12/02/2010 18:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας εξακολουθεί να επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές

Η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας εξακολουθεί σήμερα, μετά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, να επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές, καθώς η ΕΕ εξέφρασε την υποστήριξή της στην Αθήνα, αλλά δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα.

    Η κατάσταση αυτή επηρεάζει έντονα το ευρωπαϊκό νόμισμα. Το ευρώ έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 19 Μαΐου πέρυσι, διολισθαίνοντας στα 1,3532 δολάρια γύρω στις 13:30 ώρα Ελλάδας.

    Οι αναλυτές επιρρίπτουν την ευθύνη γι'αυτό στην απουσία της αναγγελίας μιας συγκεκριμένης λύσης στις Βρυξέλλες χθες, κατά το τέλος της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι συζήτησαν για το θέμα της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

    "Η ανακούφιση των αγορών από την πολιτική διάσωση της Ελλάδας την Πέμπτη ήταν πολύ μικρή, καθώς ένα σύννεφο αβεβαιοτήτων εξακολουθεί να πλανάται για το ύψος της βοήθειας, που χρειάζεται, στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε κατ'ευχήν και οι επενδυτές κάνουν πίσω μπροστά στην εμφάνιση νέων δόσεων δημοσίου χρέους" της Ελλάδας, δήλωσαν οι Κένεθ Μπρουξ και Άλταζ Ντάγκα της Lloyds TSB.

    "Αυτή η έλλειψη λεπτομερειών" για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας αφήνει να πλανάται "ο κίνδυνος ότι η κρίση της ευρωζώνης θα επιδεινωθεί και θα μετατραπεί σε μια νομισματική κρίση", υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νιλ ΜαΚίνον της ρωσικής τράπεζας επενδύσεων VTB Capital, σημειώνοντας ότι εναποθέτει τις ελπίδες του στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) τη Δευτέρα "για να το διορθώσει όλο αυτό".

    Για τον Στιούαρτ Μπένετ της Credit Agricole CIB, οι χθεσινές ανακοινώσεις δίνουν την εντύπωση "ότι έγινε η μισή δουλειά, αφήνοντας την αγορά στην αβεβαιότητα και να διψά για πληροφορίες".

    Παράλληλα και η ανακοίνωση σήμερα μιας μικρότερης ανάπτυξης από αυτό που προβλεπόταν στη ζώνη του ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο, 0,1% σε σχέση με το τρίτο, ενώ αναμενόταν εν γένει μια άνοδος 0,3%, ενίσχυσε αυτή την εντύπωση γενικής δυσθυμίας.

    Η στατιστική αυτή πρόβλεψη επηρέασε το ευρώ λίγο περισσότερο απ'αυτό που χρειαζόταν και παρέσυρε την αγορά πετρελαίου, η οποία είχε αρχικά αντισταθεί.

    "Η αξία του δολαρίου και οι διακυμάνσεις του λόγω του ελληνικού θέματος επηρέασαν τις τιμές του πετρελαίου αυτήν την εβδομάδα", παρατήρησε ο Ολίβιε Τζέικομπ της Petromatrix. Οι πρώτες ύλες, οι συναλλαγές των οποίων γίνονται σε δολάρια, έχασαν την αντιπληθωριστική επενδυτική τους ελκυστικότητα, καθώς το δολάριο ανέβηκε σε σχέση με άλλα ισχυρά νομίσματα.

    Σαν αποτέλεσμα, γύρω στις 13:00 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του ελαφρού αργού πετρελαίου υποχωρούσε 1,59 δολάρια στα 73,69 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης και το μπρεντ 1,43 δολάρια στα 72,69 δολάρια στο Λονδίνο.

    Το πρόβλημα αυτό είχε αντίκτυπο αργά σήμερα το πρωί και στα Χρηματιστήρια. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έπεφτε κάτω από τις 3.600 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,48% στις 3599,65 μονάδες, ενώ ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης υποχωρούσε κατά 0,04% στις 5.501,58 μονάδες.

    Ακόμη και στο Λονδίνο, το οποίο δεν επηρεάζεται από τα προβλήματα της ευρωζώνης, ο Footsie έχανε 0,53%, πέφτοντας στις 5.134,49 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. tony avatar
    tony 12/02/2010 19:57:22

    .. Σαν αποτέλεσμα, γύρω στις 13:00 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του ελαφρού αργού πετρελαίου υποχωρούσε 1,59 δολάρια στα 73,69 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης και το μπρεντ 1,43 δολάρια στα 72,69 δολάρια στο Λονδίνο....
    Τελικά τα πάντα για την τιμή του πετρελαίου γίνονται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.