#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/07/2009 00:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση για το έλλειμμα

(Ανανεωμένο)

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο Eurogroup και το Εcofin ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου ζήτησε από τον αρμόδιο επίτροπο Αλμούνια, παράταση για το έλλειμμα. Το επίσημο αίτημα για παράταση ενός έτους (δηλαδή έως τα τέλη του 2011 αντί ένα χρόνο πριν), ώστε η Ελλάδα να συμμορφωθεί και να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%, θα κατατεθεί τον Οκτώβριο.

 Το θέμα είναι βεβαίως τι θα ζητήσει περαιτέρω η Κομισιόν προκειμένου να μας δώσει αυτή την παράταση. Θα είναι άραγε δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό ή μήπως περικοπές μισθών και συντάξεων;  Επειδή οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν πείθονται με ικεσίες, θέλουν μέτρα αποτελεσματικά, ειδικά από την Ελλάδα η οποία πολλές φορές έστειλε στην Κομισιόν «δημιουργικές λογιστικές».

 Έρχονται λοιπόν αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με ενοποιήσεις των κλάδων υγείας όλων των ταμείων σε ένα (γράφαμε σχετικά σε παλαιότερο άρθρο), αλλαγές στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (επομένως ρήξη με καθεστωτικές νοοτροπίες) και το βασικότερα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα με αυξήσεις φόρων σε ποτά, βενζίνη, τσιγάρα, τεκμήρια διαβίωσης, περικοπές στις φοροαπαλλαγές κ.λπ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα (7/6) στους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε οτι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ το περιεχόμενο των πρόσφατων φορολογικών μέτρων, που έλαβε η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε τα μέτρα για το 2009 κρίθηκαν «ικανοποιητικά» και εκείνα, τα οποία θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο, «θα έχουν κυρίως διαρθρωτικό χαρακτήρα». Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιτύχει τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,7% το 2009 και στο 3% το 2010. "Ο στόχος είναι δύσκολος και πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε», πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου τονίζοντας ότι θα ήταν λάθος μήνυμα αν η Ελλάδα προσπαθούσε να πάρει παράταση πριν κάνει ό,τι μπορεί, για να επιτύχει το στόχο, το 2010. Συμπλήρωσε, όμως, πως «αν αποδειχθεί ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες και αν υπάρξει μια μικρή απόκλιση στο έλλειμμα του 2010 από το 3%, «πιστεύουμε ότι η Επιτροπή θα δείξει κατανόηση».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. wert01gf avatar
  wert01gf 07/07/2009 05:36:02

  «Δεν θα μπει ούτε ένας νέος φόρος μέσα στο 2009.»
  Κ.Καραμανλής, το Φλεβάρη (προεκλογικές ομιλίες)

 2. &%&%(*^6 avatar
  &%&%(*^6 07/07/2009 07:42:51

  Ο wert01gf τα είπε όλα.

  Αν ο χοντρός ήταν σοβαρός πολιτικός θα άφηνε ενα παράθυρο. Επειδη δεν έχει διαχειριστεί τιποτα στην ζωή του ξερει μόνο να κάνει στομφώδης δηλώσεις κενές περιεχομένου βλ περι διαφθοράς, περι ναταβατζήδων, κλπ

  (το ίδιο και ο Γιωργάκης βέβαια με το πρόσθετο αρνητικό στοιχείο ότι ειναι βαμμένο αμερικανάκι)

  Καιρός να παει σπίτι του να συνεχίσει τα μπάνια.

 3. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 07/07/2009 12:48:32

  Οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι τον Οκτώβριο, όλα τα μέλη της ΕΕ- και η Ελλάδα- ου έχουν μεγάλα ελλίματα, θα έχουν "ελαστική μεταχείρηση".

  Αυτό ωφείλεται στο ότι είναι σχεδόν τα μισά μέλη με μεγάλα ελλείματα, ορισμένα ξεπερνούν και το 105 του ΑΕΠ, οπότε την βγάζουμε "καθαρή" εν πολλοίς.

  Οι φόροι που μπήκαν απλά θα σταματήσουν την περαιτέρω άνοδο του ελλείματος για να μην φανούμε εμείς τα "κακά παιδιά".

  Τέλος μέσα σε όλα υπάρχει και κάτι καλό.

  Το έλλειμα τρεχούσων συναλλαγών μειώθηκε πολύ το τελευταίο έτος και αυτό συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 07/07/2009 12:59:48

  Το ελλειμμα μειωθηκε απο τη μεγαλη πτωση των εισαγωγων που οφειλεταιστην κριση τη μειωση των τιμων του πετρελαιου και κυριως στη παυση παραγγελιων πλοιων απο τους εφοπλιστες.

 5. αχβαχ avatar
  αχβαχ 07/07/2009 13:07:22

  Η πραγματική αγωνία της κυβέρνησης είναι μην τυχόν σταματήσουν οι πληρωμές μέχρι τον Μάρτιο.

 6. Nick avatar
  Nick 07/07/2009 13:25:57

  Λετε να εκδώσει και το Ελλάντα IOUs όπως η Καλιφόρνια;;;;

 7. Basiliki A. avatar
  Basiliki A. 07/07/2009 13:49:51

  ΥΠΕΠΘ 2009...
  Μπάχαλο...τέτοια εποχή είθισται οι εκπαιδευτικοί ή να αποσπώνται εντός ή εκτός χώρας..μέχρι στιγμής τίποτα από αυτό δεν έχει γίνει. Οι αποσπάσεις ειδικά του εξωτερικού είναι εδώ και βδομάδα έτοιμες αλλά ο κύριος Σπηλιωτόπουλος δεν υπογράφει, Κύριος οιδε γιατί..χειρότερος από κάθε προηγούμενο υπουργό.. Ακόμα κι η Γιαννάκου που αργούσε ήταν πολύ καλύτερη από αυτόν. Για να μην ανοίξουμε το άλλο μεγάλο θέμα με τις αποσπάσεις και κάτα πόσο τηρούνται οι νόμοι και τις υπερεξουσίες των συντονιστών...όποιος ψάξει το θεματάκι θα ανακαλύψει πως πρόκειται για θεματάρα..με πολλά πρόσωπα εμπλεκόμενα που απλά δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους..κι αυτό δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο υπουργό αλλά διαχρονικά ένα σωρό υπουργούς άσχετα με κομματική ταυτότητα..αυτά προς το παρόν..ελπιζω να υπογράψει σύντομα..

 8. theo1611 avatar
  theo1611 07/07/2009 18:56:57

  Και να διπραγματευθεί και μακάρι να πετύχει!!!

  Να παραδεχτεί όμως ότι όταν ανέλαβαν το 2004, όχι μόνο κούνησαν λευκή πετσέτα αλλά και φρόντισαν να μας επιβληθόύν πρόστιμα, πέρα και πάνω από τους κανόνες της τέχνης, της επιστήμης και της διεθνούς πρακτικής, μόνο και μόνο για να πλήξουν την κακή προηγούμενη διακυβέρνηση και να αποφύγουν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.

  Τέτοιο καραγκιοζιλίκι δεν έχει προηγούμενο και όσο δεν τολμούν να το αναγνωρίσουν, τόσο κάθε επικοινωνιακή κίνηση θα αποβαίνει μπούμερανγκ, όπως έχει καθιερωθεί μετά τη ΔΕΘ 2008.  Καλά ακόμη δεν κατάλαβαν από που την έφαγαν και την τρώνε?

 9. Orestios avatar
  Orestios 07/07/2009 19:07:16

  Φόρους θα πληρώσουν οι "έχοντες και κατέχοντες" μέχρι τώρα. Όταν το ακούσαμε από το ΠΑΣΟΚ περιμέναμε να γίνει κάτι. Το μόνο που έγινε είναι να γιγαντωθούν οι έχοντες και κατέχοντες. Τώρα ας πληρώσουν.

 10. αχβαχ avatar
  αχβαχ 07/07/2009 20:29:01

  Πράγματι, ένας πανικός έχει καταλάβει τους έχουντες και κατέχοντες σ' όλη την επικράτεια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.