24/06/2009 16:47
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ενθαρρυντικός για την κρίση ο ΟΟΣΑ

 Προς τα πάνω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, επισημαίνοντας πως η επιβράδυνση πλησιάζει στο τέλος της.

Στην έκθεση «World Economic Outlook», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει για το 2009 συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,1%, έναντι 4,3% που ανέμενε προηγουμένως. Για το 2010, προβλέπει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, έναντι μηδενικού που ανέμενε στην προηγούμενη έκθεσή του. «Χάρη στις ισχυρές προσπάθειες στην οικονομική πολιτική, το χειρότερο σενάριο απεφεύχθη», προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές ενδεχομένως να παραμείνουν δύσκολες για κάποιο διάστημα. Καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει σύντομα το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης, τονίζοντας πως τα επόμενα δύο χρόνια θα αυξηθούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αλλά, αποθαρρυντικός για την Ελλάδα

Αντιθέτως για την Ελλάδα, ο Οργανισμός βλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3%, έκρηξη ελλειμμάτων και ανεργίας. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι φέτος το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,3%, αλλά το 2010 ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξαναγίνει θετικός στο 0,3%. Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας είναι 1,1% το 2009.

Αντιθέτως το έλλειμμα θα αυξηθεί από το 6,1% του ΑΕΠ φέτος στο 6,7% του ΑΕΠ το 2010. Το 2009 θα αυξηθεί και η ανεργία στο 9,5% του εργατικού δυναμικού, ενώ τον επόμενο χρόνο θα επιδεινωθεί, φθάνοντας το 10,2%.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι κυβερνητικός στόχος για δημοσιονομική προσαρμογή έως το 2010 (έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ από 5% το 2008) βασίζεται σε πολύ πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της χώρας. Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει, και  ζητά από τη κυβέρνηση να ανακοινώσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο μεσοπρόθεσμης προσαρμογής.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.