02/02/2010 15:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν τίθεται προς το παρόν ζήτημα φόρου για τα ταμεία

Δεν τίθεται (τουλάχιστον προς το παρόν) ζήτημα νέου φόρου για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα συνεχίσει ο διάλογος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με θέμα της δομικές αλλαγές στο υπάρχον σύστημα.

    Αυτό προέκυψε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, με την παρουσία των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπακωνστνατίνου και Εργασίας Α. Λοβέρδο.

    Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τις δομικές αλλαγές θα συνεχίσει στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης και οι προτάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

    Χαρακτήρισε επείγον το ζήτημα της χρηματοδότησης, αν και έδωσε έμφαση σε αλλαγές που θα "μαζεύουν" τα κενά στο παρόν σύστημα. Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών δόθηκαν φέτος για πρώτη φορά 580 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τις θέσεις του στην Επιτροπή υπογράμμισε ότι δεν είναι εφικτό προς το παρόν να θεσμοθετηθεί νέος φόρος για τη χρηματοδότηση των ταμείων, αφού με τον τρόπο αυτό οι έντιμοι πολίτες θα καλούνταν να σηκώσουν το βάρος όσων εισφοροδιαφεύγουν.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε επίστης ότι κατά το 2010 ο προϋπολογισμός θα στηρίξει αλλά δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε έκτακτες ενισχύσεις προς τα Ταμεία. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, κάνοντας λόγο για διαχείριση ή εκποίηση τμημάτων της, ώστε να καλυφθούν τα κενά μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα δομικών αλλαγών του συστήματος.

    Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για κοινή διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείων. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπογράμμισε ο προϋπολογισμός του 2010 θα υλοποιηθεί στο ακέραιο, προσπάθεια την οποία συνέδεσε με τις τομές στο φορολογικό, στις διαδικασίες υλοποίησης του προϋπολογισμού αλλά και τις αλλαγές στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Περιγράφοντας τα οικονομικά των Ταμείων, έστρεψε την προσοχή στην περίοδο μεταξύ 2001-2009, όπου παρουσιάζεται αύξηση εσόδων του κράτους απο φόρους κατά 38%, ενώ η αύξηση της χρηματοδότησης προς τα Τμεία φτάνει στο 288%.

    Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου έστρεψε ειδικότερα την προσοχή στις εξελίξεις του 2009, μιλώντας για μια περίοδο απόλυτου εκτροχιασμού του συστήματος.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επανέλαβε ότι θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση στο ΑΚΑΓΕ απο τους πόρους αύξησης του ΦΠΑ, ποσοστού των αποκρατικοποιήσεων, αύξησης του ΑΕΠ, ενώ άφησε και ανοιχτό ένα ενδεχόμενο πόρων απο λαχεία, τυχερά παιχνίδια και άλλα.

    Ο εκπρόσωπος των συνδικάτων κ. Ρομανιάς, ζήτησε να μην καταμετρούνται οι δαπάνες προνιακού χαρακτήρα στον προϋπολογισμό μέσα στους λογαριασμούς του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, επανέλαβε την αντίθεση των συνδικάτων για το ζήτημα ενός νέου φόρου και χαρακτήρισε την ακίνητη περιουσία ως μία χρυσή ευκαιρία που αν αξιοποιηθεί μέσω της κτηματικής εταιρίας του δημοσίου θα μπορούσε να αποφέρει στο σύστημα μέχρι και 3 δισ. ετησίως για τα επόμενα 15 χρόνια.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Σαβας Ρομπόλης υπογράμμισε ότι με τα σημερινά επίπεδα ανεργίας το σύστημα θέλει μια πολύ σημαντική χρηματοδότηση ετησίως, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος σε ελάχιστα χρόνια να χαθεί πλήρως ο έλεγχος.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.