05/02/2010 13:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιπαράθεση Παπακωνσταντίνου - Τσίπρα, για την έκδοση ευρωομολόγου

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με επίκεντρο την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Ο υπουργός απέρριψε την πρόταση του κ. Τσίπρα για έκδοση ευρωομολόγου, υπογραμμίζοντας πως «κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα ότι η χώρα μας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της» και παράλληλα, τον κατηγόρησε για λάθος τακτική και για προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτής της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι με τους τραπεζίτες, ή με την κοινωνία, μίλησε για «αλισβερίσι ΠΑΣΟΚ με ΝΔ και ΛΑΟΣ» και πρόσθεσε ότι «απέναντι στη προσπάθεια για έναν μεγάλο συντηρητικό συνασπισμό θα υπάρξει ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός».

    «Αυτή η κυβέρνηση έχει νωπή και δυνατή λαϊκή εντολή και την τιμούμε. Δεν ξέρω αν υπηρετείτε τα συμφέροντα των Ελλήνων κάνοντας ότι δεν γνωρίζετε τα προβλήματα του ελληνικού λαού και της χώρας. Για εμάς κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην πέσει η χώρα στον γκρεμό προστατεύοντας ταυτόχρονα τους κοινωνικά ευάλωτους», τόνισε στην πρωτολογία του ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ακολούθως, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα επένδυσης σε ελληνικά ομόλογα. Απορρίπτοντας δε, την πρόταση Τσίπρα για την έκδοση ευρωομολόγου, ανέφερε:

    «Απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις, που δέχεται η Ελλάδα, λόγω του μεγάλου ελλείμματος αξιοπιστίας της αγοράς της δεν μπορεί σήμερα να σηκώσει τη σημαία του ευρωομόλογου. Θα έστελνε ένα σήμα ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της. Η χώρα μας έχει εκπονήσει το Σχέδιο Σταθερότητας που πήρε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα την πάρει και από το Συμβούλιο Υπουργών. Αφορά μείωση δαπανών και αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Μπορούμε μόνοι μας να τα βγάλουμε πέρα και οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα εκλαμβανόταν, ως δικαιολογία, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να τα καταφέρει. Η Ελλάδα όμως μπορεί και θα τα καταφέρει».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση όλων των προεκλογικών της δεσμεύσεων «με τρόπο, που υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων», και επίσης ότι «μεταχειρίζεται τους θεσμούς με επικοινωνιακή λογική, όπως έδειξε με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς».

    «Δεν μπορεί να συμπεριφέρεστε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ως ντεκόρ σε μια προαποφασμένη τακτική και λογική για τα δελτία των 8», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας παράλληλα στην άποψή του για έκδοση ευρωομολόγου.

    «Λέτε θα εκπέμπουμε λάθος σήμα. Το να εκπέμπουμε σήμα Ασίας είναι καλύτερο από το να δείχνουμε ότι θέλουμε την Ευρώπη να σώσει μια χώρα; Το μόνο σήμα, που θα εκπέμπουμε σε λίγο καιρό, φοβάμαι πως θα είναι το SOS», είπε και πρόσθεσε.

    «Δεν τολμάτε να τα βάλετε με τους τραπεζίτες γι αυτό και δεν εκδίδετε λαϊκό ομόλογο, διότι θα πρέπει να κάνετε ρήξεις. Δεν έχετε τα κότσια. Πρέπει να αποφασίσετε, όμως. Δεν μπορεί να είστε και με τους τραπεζίτες και με τη κοινωνία».

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Το μόνο που θέλετε να κάνετε, είναι να διεκδικήσετε τη συναίνεση από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη. Κάνετε, όμως, ένα κακό αλισβερίσι και υποχωρείτε, όπως κάνατε με τους μετανάστες. Ο ελληνικός λαός σάς έδωσε σαφή εντολή για να φέρετε μια εναλλακτική πρόταση και εσείς το μεταφράζετε ως τον σχηματισμό ενός μεγάλου συντηρητικού συνασπισμού. Απέναντι του, όμως, θα υπάρξει ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός, που θα διεκδικήσει και θα απορρίψει όλα αυτά που πάνε την ελληνική κοινωνία πίσω».

    Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε: «Λέτε για μεγάλη κοινωνική απάντηση, που θα υπάρξει. Είναι λάθος τακτική αυτή, που ακολουθείτε. Επιχειρείτε να εκμεταλλευτείτε τις πραγματικές δυσκολίες, που έχουν οι Έλληνες πολίτες σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Εμείς απαντάμε ότι όσο η κυβέρνηση κάνει φιλότιμες και ειλικρινείς προσπάθειες να τις ξεπεράσουμε πάντα με αίσθημα δικαίου, δεν έχουμε αμφιβολία ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να μας στηρίζουν».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 05/02/2010 14:14:50

  Πού το πάει, πού το φέρνει, στους μετανάστες καταλήγει ο Τσίπρας.

  Μήπως τελικά αυτό είναι που τον κόφτει περισσότερο, παρά η οικονομία;

 2. kwlotoumpas avatar
  kwlotoumpas 05/02/2010 22:50:02

  είσαι αυριανιστής, οπότε ότι κι αν πεις συγχωρείται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.