#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/05/2012 13:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

IIF: Αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας από ελληνική έξοδοΕσφαλμένες χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα τις εκτιμήσεις ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπληρώνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore καλεί μάλιστα την ΕΕ να θεσπίσει επειγόντως έναν μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

«Είναι εσφαλμένο να σκεφτόμαστε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εξάλλου, αυτό θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας», προειδοποιεί ο κ. Νταλάρα.

Τονίζει ακόμη ότι «είναι αναγκαίο οι ευρωπαϊκές αρχές να αποσαφηνίσουν τις διαστάσεις του προβλήματος και να κατευθυνθούν προς μία στοχευμένη παρέμβαση» και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να έχει τη δυνατότητα να διοχετεύσει κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες.

Ο επικεφαλής του IIF θεωρεί επίσης ότι η ευρωζώνη πρέπει να κατευθυνθεί προς μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση ως προς τη λιτότητα, ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή που επιδεικνύεται για τη μείωση των ελλειμμάτων βραχυπρόθεσμα, σημειώνοντας πως ο στόχος θα έπρεπε να είναι η βιωσιμότητα του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα.

«Η πρώτη επιλογή απειλεί να τορπιλίσει την αξιοπιστία της δεύτερης... και σε αυτήν τη φάση, θα ήταν περισσότερο προσήκον να επιμηκυνθεί ο χρόνος δημοσιονομικής εξυγίανσης για να δοθεί περιθώριο στην ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γ. Βάιντμαν: Χρήματα τέλος αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις

Εξάλλου, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν έστειλε σήμερα στην Αθήνα αυστηρό μήνυμα πως αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα σταματήσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε επίσης κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, λέγοντας ότι η δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει τον «εκνευρίζει» ελαφρώς. Η ανάπτυξη απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε.

Αφησε, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο ταχύτερης αύξησης των μισθών στη Γερμανία σε σχέση με άλλες χώρες για ένα διάστημα, αν και διευκρίνισε πως η διαφορά θα είναι της τάξεως των δεκαδικών ψηφίων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άνθρωπός τις avatar
  Άνθρωπός τις 25/05/2012 13:58:34

  "Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε επίσης κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, λέγοντας ότι η δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει τον «εκνευρίζει» ελαφρώς."

  Ein Europe, ein Reich, ein Banker!

 2. aks avatar
  aks 25/05/2012 14:03:41

  O Nταλλάρα δικαιώνει πάλι τον Τσίπρα, ξεφτιλίζει όσους ισχυρίζονται "κολλημένοι", οτι οχι στο μνημόνιο σημαίνει δραχμή. Οι Γερμανοί βεβαίως επιμένουν στην "καθυστέρηση-κατενάτσιο" αφου ξέρουν ότι όσο καθυστερεί το ευρωομόλογο αυτοί κερδίζουν, ξέρουν όμως οτι κάποια στιγμή το μάτς θα τελειώσει και οι "Νότιοι" θα τους πουν: "οσα φάγατε φάγατε, φέρτε τώρα την ΕΚΤ για να μην σας πετάξουμε έξω να κάνετε παρέα στους Αγγλους"...

 3. αγθ avatar
  αγθ 26/05/2012 06:25:40

  Σας βαρεθήκαμε. Δεν σας πιστεύουμε. Πολύ καλά θα είμαστε εκτός ευρώ, αλλά μέσα στη ε.ε., και εμείς και εσείς! Αφήστε πια την καραμέλα του κόστους, στο οποίο ασφαλώς και μπορείτε να ανταπεξέλθετε, και το οποίο θα είναι πολύ μεγαλύτερο για εσάς και εμάς και για όλους, αν επιμείνετε να μείνουμε στο ευρώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.