#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/03/2012 11:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Ισπανία απειλείται με κυρώσεις για το έλλειμμαΣκληραίνει τη στάση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι της Ισπανίας, καλώντας τη Μαδρίτη να δώσει πλήρη στοιχεία για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό το 2011, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενη εισήγησης στο Συμβούλιο Υπουργών για επιβολή χρηματικών κυρώσεων.

Η απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να αναθεωρήσει μονομερώς στο 5,8% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό στόχο για φέτος αντί για 4,4%, που προβλέπει η δέσμευση της Μαδρίτης έναντι του Συμβουλίου Υπουργών ECO-FIN, ενόχλησε την Κομισιόν, αλλά και πολλούς εταίρους.

Οπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αντιπρόεδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, η Επιτροπή δεν έχει σαφή εικόνα για τον πραγματικό έλλειμμα της Ισπανίας το 2011 αλλά και για τα αίτια που προκάλεσαν αυτόν τον εκτροχιασμό, δηλαδή εάν είναι διαρθρωτικοί οι λόγοι ή συγκυριακοί. Ωστόσο, έμμεσα αλλά σαφέστατα έθεσε θέμα αξιοπιστίας, τονίζοντας ότι τον Νοέμβριο η Μαδρίτη μιλούσε για μια μικρή απόκλιση το 2011, στις 30 Δεκεμβρίου μιλούσε για απόκλιση 2 ποσοστιαίων μονάδων και τώρα λέει για απόκλιση 2,5 μονάδων.

Με βάση επίσημη ανακοίνωση της Μαδρίτης την περασμένη βδομάδα, το έλλειμμα για το 2011 βρέθηκε στο 8,5% έναντι 6% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος. Πρόκειται για μια δημοσιονομική απόκλιση της τάξης των 44 δισ. ευρώ, και χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για μειωθεί στο 4,4% και του χρόνου να υποχωρήσει κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Η νέα ισπανική κυβέρνηση έλαβε πρόσθετα μέτρα 15 δισ. ευρώ, αλλά αδυνατεί λόγω της μεγάλης ανεργίας να προβεί σε μεγάλες περικοπές των δημόσιων δαπανών, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καθορίζει μονομερώς το στόχο για φέτος στο 5,8%.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, στα οποία αναφέρεται ότι «τα κράτη-μέλη που τελούν υπό την πίεση των αγορών θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και να είναι διατεθειμένα να λάβουν περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αν χρειαστεί». Οπως είπε, με την παραπάνω διατύπωση συμφώνησαν την Παρασκευή όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ραχόι. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μέχρι τώρα η Ισπανία κατάφερνε να τηρεί τους στόχους διότι επιδείκνυε μεγάλη αποφασιστικότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν δεν συνεχίσει την ίδια πολιτική, τότε θα βρεθεί ενώπιον των πιέσεων των αγορών.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν βέβαιο ότι το ισπανικό πρόβλημα θα κυριαρχήσει στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 12 Μαρτίου, αλλά δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις εάν δεν υπάρξει εισήγηση της Κομισιόν. Η τελευταία αναμένει όλα τα στοιχεία από τη Μαδρίτη για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011, θα προχωρήσει σε αξιολόγησή τους, ενώ ταυτόχρονα θα αναμένει και τα οριστικά στοιχεία για το έλλειμμα που θα επικυρώσει τον Απρίλιο η Eurostat.

Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε σύσταση προς το Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN στη βάση του άρθρου 126 της Συνθήκης, το οποίο αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εποπτείας, όπου η Ισπανία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι η Μαδρίτη δεν τήρησε τον ενδιάμεσο στόχο του 2011, κάτι που είναι βέβαιο, τότε μπορεί να εισηγηθεί την επιβολή χρηματικών κυρώσεων.

Νίκος Μπέλλος για το Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. silence.t avatar
  silence.t 06/03/2012 11:34:30

  Απο το αυτί και στην Τρόικα !

 2. franc avatar
  franc 06/03/2012 11:35:41

  Mε την Ισπανία αναμενόμενο ήταν και σύνηθες.
  Με την Ολλανδία είναι το ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
  Θα υποστεί παρόμοιες κυρώσεις, ή αρχίζει να διαφαίνεται καθαρά το eurosud?

 3. blue nile avatar
  blue nile 06/03/2012 12:03:44

  Θα μας τρελλάνουν οι Γερμανοί. Τι θέλουν να κάνουν ; Θέλουν την επιβολή χρηματικών κυρώσεων επειδή μεγάλωσε το έλλειμα της. Και που θα τα βρει η Ισπανία αυτά τα λεφτά; Θα πρέπει να ξαναδανειστεί εκ νέου. Από ποιον; Μα πό τη Γερμανία φυσικά. Θυμούνται άραγε οι Γερμανοί ότι μετά την Κριση του 2008 παρέβησαν την συμφωνία του Μάαστριχτ στους τομείς του ελλείματος και της ανάπτυξης; Να πληρώσουν και αυτοί χρηματικές κυρώσεις τότε...

  • franc avatar
   franc @ blue nile 06/03/2012 14:07:39

   Oσο πλήρωσαν και τους Ελληνες εκτελεσθέντες και το κατοχικό δάνειο...
   Θα τους ζορίσει ο Αβραμόπουλος με τα υποβρύχια που γέρνουν, έτσι για να χρησιμεύσουν και σε κάτι οι "ανελαστικές"δαπάνες (όπως και τα εμβόλια) για το "Διπλωματικό πλεονέκτημα" που μας προσφέρει η αμυντική ισχύς.

   • σιδεράκιας avatar
    σιδεράκιας @ franc 06/03/2012 15:36:03

    Αλήθεια, που είναι αυτά τα εμβόλια; Κάτι πήρε το αυτί μου για Αφρική. Οπως και για ένα ευρώ ανά εμβόλιο για τον τότε υπουργό υγείας...Ξέρει κανείς τίποτες

 4. avanti avatar
  avanti 06/03/2012 17:41:06

  Καλά, περαστικά τους, νομίζουν ότι η Ισπανία είναι Ελλάδα ή Πορτογαλία να κάθονται στο ένα πόδι μπροστά στην κο- κο- κο φράου & λοιπούς ιστερικούς, κούνια που τους κούναγε. Με την ανεργία στο 25% στην Ισπανία, τι ζητάνε οι αλ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.