#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/06/2012 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Γερμανία γνώριζε από το 2000 τους κινδύνους από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη

[caption id="attachment_167695" align="alignnone" width="575" caption="Σημίτης - Παπαδήμος την ημέρα εισόδου στο Ευρώ"][/caption]

Μια σημαντική αποκάλυψη κάνει το περιοδικό Stern το οποίο επικαλείται έγγραφα της Καγκελαρίας και της Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτά, η Γερμανία ήξερε από το 2000 ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Μάλιστα, η Eurostat στις αρχές του 1999, σε δύο έγγραφά της, προειδοποιούσε την Επιτροπή για πιθανά παραποιημένα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτε.

Επιπλέον, στις 12 Μαΐου του ίδιου έτους, ο Πρόεδρος της Eurostat, σε σημείωμα προς τον τότε Επίτροπο για Οικονομική και Νομισματική πολιτική Ιβ Τριμπό ντε Σιλγκί ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει πιθανότατα τις μεταβιβαστικές πληρωμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου, με τρόπο παράτυπο, να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, για να λάβει την απάντηση: «Υποθέτω ότι η Eurostat ούτε σχεδιάζει διορθώσεις στους αριθμούς ούτε επιθυμεί να συνεχίσει την συζήτηση για το θέμα αυτό».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, στις αρχές του 2000, η Καγκελαρία διέθετε σειρά αρνητικών εισηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, με προειδοποιήσεις για το μεγάλο αναλογικά εμπορικό έλλειμμα, τη μεγάλη εξάρτηση από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά και για τους κινδύνους που απειλούν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Σημείωναν δε ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη για το «σοκ της εισόδου στην Ευρωζώνη».

Να θυμίσουμε απλά ότι η κυβέρνηση Σημίτη στηρίχθηκε στην «επιτυχία» της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ. Ωστόσο, είναι παλιές οι καταγγελίες για παραποιημένα στοιχεία, για το swap με την Goldman Sachs και για σειρά σκανδάλων ώστε η Ελλάδα να φανεί πανέτοιμη και εύρωστη δύναμη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 22/06/2012 09:52:11

  Όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των άλλων κρατών του Νότου. Το Ευρώ το βασίστηκε σε ένα σχέδιο του Φούνκε, της ναζιστικής περιόδου. Είχε σχεδιαστεί για τις βόρειες χώρες με τις δικές τους νοοτροπίες. Αυτά τα γνώριζαν οι Γερμανοί. Φρόντισαν όμως να βάλουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες μέσα για δυο λόγους: α) Για να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αγορά για εξαγωγές χωρίς όμως εξισορροπητικό μηχανισμό β) Για να σκάσει κάποια στιγμή και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη "ευρωπαϊκή" ολοκλήρωση δηλ. σε επιβολή της Γερμ. μπότας στην Ευρώπη. Όπως μου είπε και κάποιος Γερμανός επρόκειτο για πολιτική απόφαση.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/06/2012 13:58:56

  Τα ίδια περίπου διαδίδονται και για την Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία.
  Η αλήθεια είναι ότι από την μερια της Κομισιόν, κανείς δεν νοιαζόταν το 2000. Ήταν περίοδος ευφορίας για την παγκόσμια οικονομία.
  Όσο για τις καγκελλαρίες, άλλο πράγμα η καγκελλαρία Κόλ (μέχρι το 1998), άλλο η καγκελλαρία Σρέντερ-Φίσερ (1998-2005), άλλο η καγκελλαρία Μέρκελ-Μύντεφέρινγκ (μεγάλος συνασπισμός 2005- 2009), και εντελώς άλλο πράγμα η τωρινή καγκελλαρία Μέρκελ-Βέστερβέλε. Άλλαξαν πολλά από τότε.

  • franc avatar
   franc @ Ο Θείος 25/06/2012 11:42:09

   Ακριβώς όπως τα λες θείε.
   Ποιός νοιαζόταν τότε? Ηξερε τίποτα η Γερμανία για τη Lehman brothers?
   εδώ δεν ήξερε η FED...Kαι ποιός λογάριαζε τότε το 2%?
   Αλλά και τώρα, αν η Μέρκελ δεν είχε πουληθεί εκούσια ή ακούσια στους Τραπεζίτες, ποιός αμφιβάλλει οτι το "πρόβλημα Ελλάς " μπορούσε να λυθεί σε 5 λεπτά όπως διαπίστωσε ο προφεσσόρε Ρομάνο Πρόντι?

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 24/06/2012 13:54:43

  Και ο Σημίτης τα γνώριζε όλα. Έστησε μια μεσοπρόθεσμη -ούτε καν μακροπρόθεσμη- καταστροφή για να εκμεταλλευτεί την συνεπακόλουθη πρόσκαιρη ευφορία. Πρέπει να δώσει λόγο!
  Αλλά, δεν ακούω καμμία "εξεταστική" για την μητέρα των "λαθών"...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.