#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/05/2012 20:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

1 τρισ. $ θα κοστίσει στην Ευρώπη, η διάλυση του ευρώ!Μετά τις προειδοποιήσεις του διοικητή της κεντρικής  τράπεζας της Αγγλίας, ότι η Ευρώπη αυτοδιαλύεται, η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ.

Η μαζική φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα, ανησυχεί το Λονδίνο, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε διψήφια ύφεση.

Το ίδιο ανήσυχοι είναι και οι Αμερικανοί, με τον πρόεδρο Ομπάμα να μιλάει για «βοριάδες», που απειλούν την εύθραυστη αμερικανική οικονομική ανάκαμψη.

Σε ομιλία του, πριν αναχωρήσει για την σύνοδο των G8, ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron εξέφρασε τις αγωνίες του για το μέλλον της ΕΕ, υποσχόμενος να προστατεύσει πάση θυσία τα βρετανικά οικονομικά συμφέροντα, ότι και αν συμβεί.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν για το ενδεχόμενο της ελληνικής αποχώρησης από το ευρώ, την οποία θεωρούν πλέον αναπόφευκτη. Όπως λένε, οι ζημιές για την παγκόσμια οικονομία θα είναι ανάλογες με αυτές της κρίσης της Lehman Brothers το 2008.

Σύμφωνα με τον Doug McWilliams, του  Centre for Economic and Business Research, μια οργανωμένη διάλυση της ευρωζώνης θα κόστιζε το 2% του συνολικού της ΑΕΠ, που είναι περίπου $300 δισεκατομμύρια. Μια άτακτη όμως διάλυση, θα κόστιζε έως και $1 τρισεκατομμύριο, ή 5% του ΑΕΠ.

Ο ίδιος προσθέτει στις προβλέψεις του, πως το τέλος του ευρώ, όπως είναι σήμερα, είναι προδιαγεγραμμένο.

Ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών Alistair Darling μιλάει για μια τρέλα, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε τεράστιες καταστροφές. Αν η ελληνική κρίση μεταδοθεί στην Ευρώπη, οι συνέπειες, λέει, θα είναι τρομερές, με μια οικονομική στασιμότητα που θα διαρκέσει χρόνια.

Η φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα συνεχίζεται καθημερινά, και ο Charles Dallara το αποδίδει στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα. Πιστεύει όμως, πως αν βγει μια σταθερή κυβέρνηση, αυτό το φαινόμενο θα σταματήσει. Ειδικά, αν η όποια νέα κυβέρνηση δεσμευτεί για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Αν όμως η Ελλάδα φύγει, τότε «θα μιλάμε για έναν οικονομικό Αρμαγεδώνα», λέει.

Το γενικότερα κλίμα χάλασε κι άλλο, όταν εχθές κυκλοφόρησαν φήμες πως η ΕΚΤ διακόπτει την χορήγηση χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετά κεφάλαια για να σιγουρέψουν το μέλλον τους.

Σύμφωνα με τη ΕΚΤ, η ελληνική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μέρος των €130 δισ της βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ, για να θωρακίσει τις τράπεζες της χώρας, και μόνο τότε θα συνεχιστεί η βοήθεια από την ίδια.

Ο Sony Kapoor  του think tank Re-Define των Βρυξελλών λέει: «Αυτό το παιχνίδι μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, έχει πολλά ρίσκα και πρέπει να τελειώνει επιτέλους. Όσοι θεωρούν ότι μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ δεν θα πειράξει και πολύ, δεν έχουν ιδέα, ή έχουν άλλα κίνητρα. Η ζημιά (οικονομική, πολιτική, και κοινωνική) που θα προκληθεί στην Ευρώπη, θα είναι ανυπολόγιστη…».

Στην αυριανή  σύνοδο των G8, είναι σίγουρο πως ο Ομπάμα θα πιέσει την Merkel να υιοθετήσει κάποια μέτρα ανάπτυξης για την Ευρώπη, αντί να επιμένει στην αυστηρή λιτότητα, που ήδη απέρριψαν οι Έλληνες ψηφοφόροι.

Ειδικοί όμως αναλυτές θεωρούν πως τα περιθώρια που έχει η Αμερική να επηρεάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ελάχιστα. Αν και οι ΗΠΑ διαθέτουν την απαραίτητη οικονομική ισχύ για να βοηθήσουν την ΕΕ, ο Ομπάμα έχει επιλέξει την μη άμεση εμπλοκή. Αντ αυτού, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί την διπλωματική οδό, προκειμένου να πειστούν οι Γερμανοί για μέτρα ανάπτυξης.

http://www.guardian.co.uk/global/2012/may/16/cost-greek-exit-euro-emerges

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris avatar
  aris 17/05/2012 21:31:26

  Mα καλά όλοι με τον Τσίπρα είναι?

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 17/05/2012 21:37:52

  Ἂν τό 5% τοῦ ΑΕΠ εἶναι 1 τρισεκατομμύριο,τό 100% πόσο εἶναι;

  • aris avatar
   aris @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 17/05/2012 22:12:30

   20 τρις

 3. ΕΛΛΗΝΑΣ avatar
  ΕΛΛΗΝΑΣ 18/05/2012 00:06:22

  ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΛΑΘΟΣ ΤΟ 1 ΤΡΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 6,6% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΥΣΗ ΠΑΝΤΑ) ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΕΙΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΤΡΙΣ )

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 18/05/2012 08:32:17

  Σε δολάρια;

 5. ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΡΙΚΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΡΙΚΑΣ 19/05/2012 02:05:25

  ΔΡΑΧΜΗ...Ο​​ΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΩ !

  Είναι πια γεγονός... ότι το δίλημμα αυτών των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν είναι ποιο κόμμα θα κυβερνήσει το τόπο αλλά ποιο θα είναι το εθνικό μας νόμισμα και η πολιτική πάνω σε αυτό... αφού μία εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ αναπόφευκτα φέρνει τη χώρα πιο κοντά στη δραχμή παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του κυρίου Τσίπρα!

  Δε νοείται...φυσικά έξοδος από την Ευρωζώνη και παραμονή της Ελλάδος στο Ευρώ...!

  Χρειάστηκαν... πολλά χρόνια προσπάθειας για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωζώνη και στο χτίσιμο του Ευρώ και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γκρεμίσουμε το οικοδόμημα αυτής της προσπάθειας της χώρας "σε μία ζαριά" παρασυρόμενοι από ανακρίβειες και πολιτικούς ακτιβισμούς προεκλογικού χαρακτήρα όπου σε συνδυασμό με την δίκαιη αντίδραση των πολιτών στις λάθος πολιτικές του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν αγανάκτηση... που κάποιοι τώρα υπέρμαχοι της αριστεράς προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά για να ανέβουν στην εξουσία!

  Δεν πρέπει... να παρασυρθούμε σε καμία περίπτωση επίσης από εκλογικά προγράμματα ανέφικτα που θέλουν την χρεωκοπία της οικονομίας και την επιστροφή στη δραχμή!

  Τα νούμερα είναι απλά... χρήματα έχουμε ως Ελληνικό κράτος έως της 15 Ιουλίου μετά... τέλος και θα επικρατεί το χάος... η στάση πληρωμών στο οτιδήποτε συντάξεις δεν θα πληρωθούν,μισθοί δεν θα καταβληθούν και κάθε άλλου είδους υποχρέωση του κράτους θα βρίσκετε υπό στάση πληρωμών!

  Από την ευρωζώνη... ασφαλώς θα μας γυρίσουν την πλάτη ήδη περιμένουν τις εκλογές για να καθορίσουν την στάση τους και γενικά όλοι θα μας έχουν υπό επιτήρηση φοβούμενοι το ντόμινο των εξελίξεων!

  Όσο... για την ισοτιμία ευρώ δραχμής ειδικοί αναλυτές κάνουν λόγο για 1 Ευρώ προς 1000 δραχμές!

  Όλα αυτά που παλέψαμε... ως έθνος όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αποκτήσαμε με τόσο κόπο για να μπορούμε να ταξιδεύουμε χωρίς βίζα και τουριστικό συνάλλαγμα θα εξανεμιστούν όσο για το πετρέλαιο και τις εισαγωγές-εξαγωγές μας ας το αφήσουμε καλύτερα... και έτσι ο πρώην Ευρωπαίος πολίτης θα φέρει τη ρετσινιά του χρεοκοπημένου Έλληνα πολίτη της δραχμής!

  Μήπως... είναι ώρα να τα σκεφτούμε σοβαρά όλα αυτά... με την ψήφο μας;

  Δραχμή;

  Όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω!!!

  Εσείς;

  Nίκος Κούτρικας
  Οικονομικός Συντάκτης ΕΣΗΕΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.