#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/02/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η αποχώρηση από το ευρώ και την ΕΕ!"Στον απόηχο της τελευταίας διάσωσης της Ελλάδας, θα περίμενε κανείς πως επιτέλους θα επικρατούσε η ηρεμία, μετά από εβδομάδες εντάσεων και διαφωνιών.

Οι Έλληνες όμως παραμένουν πεπεισμένοι ότι η ΕΕ τους ταπείνωσε, και τους μετέτρεψε σε αποδιοπομπαίο τράγο, ώστε να προστατευτεί η υπόλοιπη ευρωζώνη, με αποτέλεσμα η κατάσταση να μην έχει βελτιωθεί.

Η πρώτη διάσωση δεν πέτυχε, και δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι θα πετύχει και αυτή. Οι στόχοι που έχει θέσει η τρόικα, είναι δύσκολο να εκπληρωθούν.

Τίθεται λοιπόν ένα σοβαρό ζήτημα, που έχει να κάνει με τις σχέσεις του κράτους με την ΕΕ, η οποία ξεκίνησε ως μια οικονομική κοινότητα έξι μελών, και κατέληξε σήμερα σε έναν εφιάλτη 27 μελών!

Δεν κινδυνεύει λοιπόν μόνο το ευρώ, αλλά ολόκληρος ο ιστός της Ένωσης, που μοιάζει δύσκολο να διακυβερνηθεί, παρά μόνο με εντολές.

Όσο πλεονέκτες και ψεύτες μπορεί να ήταν κάποιοι Έλληνες, θα ήταν άδικο, και μη ρεαλιστικό, να κατηγορούσαμε την χώρα τους για όλες τις δυσμενείς συνέπειες στην ευρωζώνη από μια τυχόν ελληνική χρεοκοπία.

Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, ότι οι συνεχιζόμενες διασώσεις της Ελλάδας σημαίνουν πως  χώρα είναι κλειδωμένη μέσα στο σύστημα του ευρώ, από το οποίο και δεν μπορεί να βγει. Όμως, αμέσως μετά τη τελευταία συμφωνία, και ενώ θα έπρεπε να επικρατήσει μια γενική ανακούφιση, υπάρχουν έντονες συζητήσεις για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτές οι συζητήσεις βασίζονται στον ισχυρισμό ότι η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ με ψέματα, και ότι δεν θα έπρεπε καν να είναι μέλος της ΕΕ, μιας πανευρωπαϊκής ένωσης, που (με την υποψηφιότητα της Τουρκίας) σκέφτεται να επεκταθεί μέχρι και στην Ασία.

Ομολογουμένως, για να μπει στην ευρωζώνη, η Ελλάδα χρησιμοποίησε ψευδή στατιστικά στοιχεία, τα οποία αποδέχτηκαν οι Βρυξέλλες, αφού η ΕΕ ήταν αποφασισμένη να συμπεριλάβει στις τάξεις της ακόμη και τα «κακά παιδιά», όπως θεωρούνταν κατά καιρούς και η Ιταλία, η είσοδος της οποίας αναβλήθηκε, όταν μαθεύτηκε ότι και αυτή δεν πληρούσε τους όρους ένταξης. Το γεγονός ότι οι «φύλακες» της ΕΕ αποδέχτηκαν με ευκολία τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, χωρίς ενδελεχείς ελέγχους, απεικονίζει και την φιλοδοξία της ΕΕ για παγκόσμια επέκταση της.

Η ΕΕ αντικατέστησε την ιδέα της Κοινότητας με αυτήν της Ένωσης, και συμπεριέλαβε κράτη τα οποία, οργανικά και συστημικά, δεν ανήκουν «φύσει» σε αυτήν την συνένωση.

Η ιστορία και η μοίρα της Ελλάδας είναι αλληλένδετες με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, αυτές που είναι πιο βόρεια,  την Κύπρο, αλλά και τον αιώνιο εχθρό της την Τουρκία. Αν εξαιρέσουμε την Τουρκία, η Ελλάδα έχει περισσότερα κοινά σημεία με όλες αυτές τις χώρες, παρά με τις βόρειες και δυτικές χώρες της ΕΕ.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, το νέο ελληνικό κράτος πίστευε στην «Μεγάλη Ιδέα», μέσω της οποίας θα ασκούσε την ηγεμονία της περιοχής. Αυτή εγκαταλείφτηκε μετά την καταστροφική εκστρατεία του 1922, αλλά παραμένει ως κληρονομική παράδοση, σε βαθμό που ακόμη και μέχρι λίγο πριν το σημερινό οικονομικό της φιάσκο, η Αθήνα προβάλλονταν ως το πιθανό οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων.

Από την ανεξαρτησία του και μετά, το ελληνικό κράτος παρέμενε μια «διχαλωτή» κοινωνία, όπου οι εντάσεις ανάμεσα σε βασιλικούς- δημοκρατικούς, αστικούς-αγροτικούς, παραδοσιακούς-εκσυγχρονιστικούς κλπ άξονες, απειλούσαν την σταθερότητα της κοινωνίας και του κράτους. Πολλοί πιστεύουν πως οι εντάσεις αυτές ξεκίνησαν με την δολοφονία του πρώτου ηγέτη της Ι. Καποδίστρια το 1831.

Τα μετέπειτα κοινωνικά και οικονομικά σχίσματα, οφείλονταν κυρίως στην ταπείνωση από τον τουρκικό στρατό μετά την αποτυχημένη εκστρατεία του 1922, και την καταστροφή της Σμύρνης, που αποτελούσε μια ιστορική βάση για τον Ελληνισμό. Στην συνέχεια υπήρξαν δικτατορίες, κατοχή, εμφύλιος πόλεμος, και μια στρατιωτική χούντα. Όλα αυτά οδήγησαν σε δημιουργία ακόμη και καθεστώτος άβατου για την αστυνομία στα πανεπιστήμια, όπου ευδοκιμούν ελεύθερα τα αναρχικά ΜΜΕ.

Η ελληνική κοινωνία αποτελείται από πολίτες, που δεν είναι απαραίτητα αφοσιωμένοι στο κράτος. Οι διαδηλώσεις, βίαιες ή μη, αποτελούν περισσότερο μια έκφραση του δημοκρατικού δικαιώματος της διαμαρτυρίας, παρά την αντίθεση σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα. Και όταν η ουσία της ελληνικότητας απειλείται από κάποιους ξένους, όπως την τρόικα, ή την Angela Merkel, τότε η συμπεριφορά των πολιτών γίνεται αρνητική.

Η διχοτόμηση της Ευρώπης το 1945, μεταξύ των σοβιετικών δορυφόρων, και των κρατών υπό την επιρροή των Αγγλοαμερικάνων, υπήρξε μια  πραγματική τραγωδία. Αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι συνεχίζεται και σήμερα, αν και με διαφορετικό προσανατολισμό, και με διαφορετικά αφεντικά. Αν υπήρχαν πραγματικοί πολιτικοί ηγέτες και όχι πολέμαρχοι, η Ελλάδα θα μπορούσε σήμερα να είναι βασικός πυλώνας της αναπτυσσόμενης βαλκανικής χερσονήσου. Σήμερα όμως, αποτελεί απλά ένα παιχνίδι στα χέρια των Γερμανών, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν την ελληνική ψυχοσύνθεση, και άρα μιλάμε για ένα κράτος τίποτα, χωρίς κανένα στάτους, μια καρδιά δηλαδή χωρίς ελπίδα!

Ψυχολογικά, η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν μπορούν να βυθιστούν πιο κάτω, χωρίς πλήρη κοινωνική αναστάτωση. Και όσο πιο γρήγορα μπορέσουν οι Έλληνες ευρωσκεπτικιστές να αποκτήσουν ισχυρή φωνή, και να βγάλουν την χώρα τους από το ευρώ και την ΕΕ, τόσο το καλύτερο.

Το να μην πληρώνεις τα χρέη σου δεν είναι καθόλου έντιμο, αλλά όταν η κατάσταση γίνεται απελπιστική, και επικρατεί η εξαθλίωση, τότε η χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη μοιάζει ως η μόνη συνετή λύση.

Το πρόβλημα είναι βασικά ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Με την δική της κυριαρχία να είναι πλέον σε κατάσταση αναστολής, εξαιτίας της νέας δανειακής συμφωνίας, η Ελλάδα δεν μπορεί πια να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη.

Για να ξανακερδίσει την αυτοεκτίμησή της, η Ελλάδα θα πρέπει να στρέψει την πλάτη της σε όλα εκείνα τα ευρωπαϊκά στοιχεία που απαιτούν την τιμωρία της.

Όπως σχεδόν όλα τα διαζύγια, έτσι και η έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ θα είναι ταραχώδης. Όμως η ΕΕ είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα δεν ανήκει.

 

The Irish Times

http://www.irishtimes.com/newspaper/opinion/2012/0225/1224312371795.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 28/02/2012 10:58:50

  Παρά τις ορθές παραδοχές του, το άρθρο κρύβει μια πολύ ύπουλη παράμετρο στον τίτλο και στην κατακλείδα του: συναρτά άμεσα την αποχώρηση από το λογιστικό εξάμβλωμα του ευρώ, με αποχώρηση από την ΕΕ ολοκληρωτικά. Προφανώς αυτή η τρομολαγνική επίκληση θα είναι το τελευταίο "χαρτί" που θα παίξουν και τα εγχώρια μνημονιολάγνα παπαγαλάκια, προκειμένου να ξεσαλώσουν καθώς θα ογκούται η λαϊκή δυσαρέσκεια και να κάμψουν τις αντιστάσεις με το γελοίο "επιχείρημα" ότι, δήθεν, "θα γίνουμε Αλβανία και Βόρειος Κορέα".

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Αυριανιστής 28/02/2012 14:19:05

   Οχι.Αυτη ειναι σημερα η νομικη κατασταση.Αν θες να βγεις απο την ευρωζωνη πρεπει να βγεις και απο την ΕΕ.
   Η υιοθετηση του ευρω ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για ολες τις χωρες της ΕΕ πλην της Αγγλιας βασει της εξαιρεσης που πετυχε στο Μααστριχτ.
   Στην πραξη φυσικα μια χωρα μπορει επιτηδες να μην πετυχει τα κριτηρια και αν δεν θελει δεν μπαινει.Νομικα ομως υποτιθεται οτι ολες στο τελος θα "πετυχουν" να μπουν.
   Ετσι αυτος που μπηκε δεν μπορει μετα να ξαναβγει χωρις διαζυγιο με την ΕΕ νομικα παντα.
   Στην πραξη αν αποφασισθει συναινετικα μπορουν να αλλαξουν οι συνθηκες.
   Οσο για το αρθρο : ο Βαρουφακης ειπε οτι στη Φρανκφουρτη ωριμαζει η ιδεα να σουταρουν Ελλαδα και Πορτογαλια και μετα να χρηματοδοτησουν τους αλλους.
   Αυτο επιδιωκουν και οι Ιρλανδοι για να σωθουν οι ιδιοι που εγραψαν το αρθρο.

   • anonymous avatar
    anonymous @ ψυχραιμια 28/02/2012 16:15:56

    Όποιος θέλει να βγει από το Ευρώ μπορεί να βγει με διακρατική σύμβαση που θα τροποποιεί τις συνθήκες της ΕΕ. Επίσης η διαδικασία εξόδου από την ίδια την ΕΕ ρυθμίζεται στις συνθήκες. Κατά τη γνώμη μου τίποτε δεν εμποδίζει να εφαρμόσουμε την ίδια διαδικασία για έξοδο μόνο από το Ευρώ. Αφού δηλ. δεχόμαστε και ρυθμίζουμε το μέγιστο όπως την έξοδο από την ίδια την ΕΕ γιατί να μη δεχτούμε το έλασσον που είναι η έξοδος μόνο από το κοινό νόμισμα;

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ Αυριανιστής 28/02/2012 22:38:11

   Η Αγγλόσφαιρα τα παίζει όλα για όλα. Είναι διαλυμένοι και το ξέρουν (η λίρα έχασε ως 30% σε μια πενταετία, τώρα στο 20%), οπότε τους βολεύει αφάνταστα το ξήλωμα της Ευρωζώνης.

   • Δήμος avatar
    Δήμος @ Δήμος 28/02/2012 22:39:43

    Λέω Αγγλόσφαιρα γιατί αυτή είναι η πραγματική έννοια. Θυμηθείτε τις κραυγές για τα χρήματα που θα έδιναν οι φορολογούμενοι Βρετανοί στην Ελλάδα, ενώ έδωσαν διμερές δάνειο στην Ιρλανδία, με πολύ ευνοϊκούς όρους.

 2. thanos avatar
  thanos 28/02/2012 11:37:11

  Η πρώτη διάσωση δεν πέτυχε...
  Πως δεν πέτυχε η 1η διάσωση. Όχι της Ελλάδας, των τοκογλύφων.

  Όσον αφορά την Ε.Ε. δε μου καίγεται καρφί να αποχωρήσουμε κ όσον το δυνατόν πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.
  Γιατί όταν αυτό το συνονθύλευμα θα διαλύεται εμείς θα έχουμε δημιουργήσει ήδη τις διαδικασίες ανάπτυξης για το λαό κ όχι τα αφεντικά των πολιτικών.

 3. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 28/02/2012 12:03:57

  Όποιος θέλει την επιστροφή μας στη δραχμή και την έξοδό μας από την ΕΕ είναι εχθρός μας.

  Όποιος υποστηρίζει την πάυση της τιμωρητικής πολιτικής της Γερμανίας και των φερεφώνων της στην ΕΕ, την ανατροπή της πολιτικής της συνεχούς λιτότητας, την υιοθέτηση πολιτικών ανάκαμψης και ανάπτυξης είναι φίλος μας.

  Ελλάδα και αληθινή Ευρώπη της αλληλεγγύης είναι συνηφασμένες έννοιες. Μόνο το ΚΚΕ και κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν και όσες περιστασιακές οργανώσεις πολιτών (με αφορμή της αντίστασης κατά του χαρατσιού και άλλα τέτοια) είναι καπελωμένες από αυτούς.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 28/02/2012 12:04:35

   παύση

   συνυφασμένες

 4. Μετανάστης avatar
  Μετανάστης 28/02/2012 12:16:44

  Έχει κανείς σας την αμφιβολία ότι η παρακάτω πρόταση είναι σωστή;

  Όμως η ΕΕ είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα δεν ανήκει.

  Εγώ που ζω στην Γερμανία δυστυχώς συμφωνώ. Αρκεί να μπεις σε ένα τρένο για να καταλάβεις ότι η Ελλάδα είναι 3ος κόσμος.

  • anideos avatar
   anideos @ Μετανάστης 28/02/2012 15:11:44

   Και γω που ζω στη Γερμανια σου λεω πως η προταση ειναι λαθος.
   Δεν πρεπει να ειναι ο στοχος μας η εξοδος απ την ΕΕ αλλα η οσο γινεται πιο γρηγορη συγκληση μας με αυτην.
   Μεχρι τωρα ειμαστε στο κλαμπ των ισχυρων εστω και σαν πεμπτη ροδα στο αμαξι.
   Ειναι στο χερι μας να μπουμε στον αξονα.
   Θελουμε;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Μετανάστης 28/02/2012 15:17:57

   To ότι η Ελλάδα, συγκρινόμενη σιδηροδρομικά με την Γερμανία (ή και με νοτιότερες Βαλκανικές χώρες της διαδρομής) είναι σχεδόν 3ος κόσμος, δεν είναι επιχείρημα για να συνεχίσει να είναι.
   Το ακριβώς αντίθετο.

 5. greek doctor avatar
  greek doctor 28/02/2012 12:36:35

  Πολλές σωστές αναφορές περιέχει το άρθρο (π.χ διαμαρτυρίες και πορείες που πολλάκις έχουν συμβεί στο παρελθόν χωρίς πραγματική αιτία), αλλά και πολλές λανθασμένες.
  Δεν είμαστε πιο κοντά στις βαλκανικές χώρες, όσο κι αν κάποιοι θα το επιθυμούσαν.
  Για την ακρίβεια, μας χωρίζει (με τις χώρες αυτές) αβυσσαλέα απόσταση.
  Φυσικά, δεν ανταποκρινόμαστε ούτε στα (υγιή) ευρωπα'ι'κά δεδομένα, όπως είναι η ευνομία και η εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
  Προς τα εκεί όμως πρέπει να κινηθούμε και όχι προς την αντίθετη κατεύθυνση.

 6. Phedra avatar
  Phedra 28/02/2012 18:17:30

  Ο αρθρογράφος δεν γνωρίζει προφανως νεότερη ελληνικη ιστορία γι αυτο και ο γενικός ...αχταρμάς!
  Προσωπικά κρίνω προπαγανδιστικο το άρθρο.

 7. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 28/02/2012 18:32:57

  Το άρθρο είναι επιφανειακό και, γι'αυτό εσφαλμένο. Δείχνει εμφανώς ότι γράφτηκε από το τέλος προς την αρχή, δηλαδή με δεδομένο το που ήθελε να καταλήξει, έστησε τα ορντέβρ του.

 8. sanderson avatar
  sanderson 28/02/2012 21:30:33

  Μια χαρά τα λέει ο γράφων. Η Ελλάδα θα έπρεπε να σκεφτεί πολύ σοβαρά, όχι μόνο το ευρώ, αλλά και την ίδια την ΕΕ. Γιατί μας παρέσυρε το γεροντάκι με τις καραμέλες, και τώρα ετοιμάζεται (ήδη έχει κατεβάσει τα παντελόνια του...) για τα περαιτέρω... Αντί να περιμένουμε να μας σώσουν οι γερμανοί, γιατί δεν κάνουμε μια προσπάθεια για σοπ αράουντ;

 9. Δικερως avatar
  Δικερως 28/02/2012 22:56:19

  Ποσο γελοιο!
  Πριν απο λιγες μερες ολοι φουσκωναν με τα λογια του Σαμαρα στο Ελληνογαλλικο.
  Τωρα οι περισσοτεροι μπουρδολογουν στεργοντας με τα Ιρλανδακια.
  Αει σα περα ρε καρμιριδες.Αμα θελετε την Πατριδα εξω απο τον φυσικο της χωρο
  τοτε να φυγετε εσεις,Νενεκοι.

  • sanderson avatar
   sanderson @ Δικερως 29/02/2012 01:22:08

   Δυστυχώς, αυτά που λέγαμε αδελφέ πριν 30 χρόνια, δεν ισχύουν σήμερα. Στην πολιτική τίποτα δεν ισχύει για πάντα. Σήμερα σαφέστατα και "ο φυσικός μας χώρος" μάλλον δεν μας ταιριάζει - ίσως δεν μας ταίριαξε και ποτέ - μας πνίγει και κακώς επιμένουμε. Όπως θα έλεγε και ο σοφός λαός, η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες...

   (ή για να παραφράσω και μια πορτογαλική παροιμία, από την Ευρώπη δεν έρχονται, ούτε καλοί άνεμοι, ούτε καλοί γάμοι...)

 10. SAVAS avatar
  SAVAS 29/02/2012 00:45:12

  Γι' αυτό θα πρέπει επιτέλους να δούμε άλλους τρόπους ανάπτυξης και μορφές οικονομίας όπως εδώ anti-monopolia.blogspot.com όπου ίσως έτσι δούμε πραγματικά κάτι να γίνεται σ' αυτή τη χώρα....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.