#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/04/2012 11:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψυχρός Πόλεμος για τον «Βασιλιά του Πολέμου»Η πρόσφατη, νέα καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Βίκτωρ Μπούτ από το αμερικανικό Δικαστήριο, προκάλεσε την αγανάκτηση της Μόσχας, η οποία αμφισβήτησε ανοικτά τη νομιμότητα της απόφασης, και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να τον βγάλει από την αμερικανική φυλακή. Ως γνωστόν, ο Μπούτ συνελήφθη το 2008 στην Ταϊλάνδη, μετά από απαίτηση των ΗΠΑ. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2010. Η Ουάσιγκτον τον κατηγόρησε για διεθνές εμπόριο όπλων, συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία αμερικανών υπηκόων και υποστήριξη της τρομοκρατίας. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι είναι απλώς ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο των διεθνών μεταφορών. Η Μόσχα ζητάει εδώ και τέσσερα χρόνια τώρα την έκδοσή του στη Ρωσία.

Τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης καταδίκασε τον Ρώσο πολίτη, Βίκτωρ Μπουτ, σε 25 χρόνια φυλάκιση, κρίνοντάς τον ένοχο διότι, κατά το κατηγορητήριο, σχεδίαζε να πωλήσει παρτίδα όπλων στούς Αριστερούς Κολομβιανούς αντάρτες της οργάνωσης «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC). Η Εισαγγελία είχε ζητήσει ισόβια κάθειρξη για τον Μπούτ με το  σκεπτικό της μεγάλης ποσότητας των όπλων που φέρεται να είχαν συμφωνησει οι δύο πλευρές για να πουλήσει ο ίδιος. Από την άλλη οι δικηγόροι του Μπουτ επέμεναν να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες ως αστήρικτες αλλά και ως σκευωρία από πλευράς αμερικανικών αρχών.

Η σύζυγος του καταδικασθέντος, Άλλα Μπουτ, θεώρησε την απόφαση ως νίκη των δικηγόρων του συζύγου της. «Εφόσον ο δικαστής επέβαλε την ελάχιστη ποινή, αυτό σημαίνει ότι αναγνώρισε πως οι κατηγορίες είναι αβάσιμες. Η Εισαγγελία δεν έχει οποιαδήποτε έγγραφα, αντίγραφα τραπεζικών λογαριασμών κλπ. Ο δικαστής εξέδωσε μια αντικειμενική απόφαση, παρά το γεγονός ότι τελεί υπό τα σκληρά πλαίσια του αμερικανικού δικαστικού συστήματος», είναι η δήλωση της κυρίας Μπουτ, την οποία μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το επόμενο πρωί μετά την ετυμηγορία, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει τη δικαστική απόφαση «αστήρικτη και υποκινούμενη». Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το υπουργείο Εξωτερικών θα καταβάλλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για την επιστροφή του Βίκτωρ Μπουτ στην πατρίδα, κάνοντας χρήση των υφιστάμενων διεθνών και νομικών μηχανισμών. Το θέμα αυτό, αναμφίβολα, θα παραμείνει στις προτεραιότητές μας, στη ρωσο-αμερικανική ατζέντα».

Ωστόσο, οι απόψεις των παρατηρητών όσον αφορά την τύχη του Ρώσου πολίτη, διίστανται.

Πάβελ Σβιάτενκοφ, αναλυτής του Ινστιτούτου Εθνικής Στρατηγικής

«Πιστεύω ότι η τύχη του Μπούτ μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ της ρωσικής και αμερικανικής διπλωματίας. Κατ’ εμέ είναι απόλυτα σαφές ότι ο Μπουτ δεν είναι εγκληματίας και ότι η υπόθεσή του γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κρατικά συμφέροντα. Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντως, συμβαίνει συχνά αυτοί οι φυλακισμένοι να ανταλλάσσονται, ή να μετριάζεται η ποινή τους».

Κιρίλ Κοκτίς,  πολιτικός αναλυτής

«Η Ρωσία είχε τις ευκαιρίες να επηρεάσει τις ΗΠΑ πριν την ετυμηγορία. Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι η ρωσική εξωτερική πολιτική υπήρξε απολύτως ανεπαρκής για τη διευθέτηση αυτής της κατάστασης, βάζοντας όρους, μέσω των οποίων θα επεδείκνυε πλήρως την ισχύ, την πυγμή της, και θα διατηρούσε την αξιοπρέπειά της».

Πάβελ Κρασένιννικοφ, επικεφαλής της Νομοθετικής Επιτροπής της ρωσικής Βουλής

«Η άμεση έφεση στην απόφαση είναι υπόθεση των δικηγόρων, ενώ καθήκον της Ρωσίας είναι να καταθέσει όλα εκείνα τα απαραίτητα επιχειρήματα για να υποστηριχθεί η έφεση. Επιπλέον, η Ρωσία πρέπει να παράσχει κάθε υποστήριξη στους δικηγόρους και στη σύζυγο του Μπουτ. Όσον αφορά την έκδοση, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, δεδομένων των σοβαρών κατηγοριών που του επιρρίπτουν. Οπως και να'χει, το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου ο Ρώσος πολίτης, όποιος κι αν είναι αυτός, να εκδοθεί στη Ρωσία».

http://rbth.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.