#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/06/2012 09:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαλαρή διάψευση της Κομισιόν για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης

Προετοιμασίες για αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνηΕθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φαίνεται ότι έχουν καταρτίσει χώρες της ευρωζώνης, ενώ η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξή τους, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι έγινε δέκτης αιτημάτων πληροφόρησης σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία για τη δυνατότητα κράτους μέλους να κλείσει τα σύνορά του στη διακίνηση κεφαλαίων και προσώπων.

 

Οι απαντήσεις που έδωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγίς σε σωρεία ερωτήσεων σε σχέση με ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επιβεβαιώνουν τη διάχυτη άποψη που επικρατεί τις τελευταίες βδομάδες στη βελγική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την οποία οι εταίροι προετοιμάζονται και για το χειρότερο σενάριο, εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι στις 21 Μαΐου έγινε διεξοδική συζήτηση για το θέμα στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (προετοιμάζει τις συνόδους των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης), όπου τονίστηκε η ανάγκη κατάρτισης εθνικού σχεδίου κρίσης απ’ όλες τις χώρες, ώστε να είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση σε περίπτωση επαλήθευσης και του ακραίου σεναρίου.

Στη χθεσινή ενημέρωση έγιναν δεκάδες ερωτήσεις προς τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, με αφορμή τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου Reuters περί προετοιμασίας της ευρωζώνης για το χειρότερο σενάριο στην Ελλάδα με επαναφορά ελέγχων προσώπων στα σύνορα, περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων και αναλήψεων.

Κατ’ αρχήν ο εκπρόσωπος επιχείρησε να αποφύγει την απάντηση, τονίζοντας ότι το τηλεγράφημα επικαλείται ανώνυμες ευρωπαϊκές πηγές και πως σε κάθε περίπτωση η Κομισιόν δεν είναι ενημερωμένη για τέτοιο σχέδιο.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό που μπορεί να επιβεβαιώσει και ισχύει σήμερα είναι η παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ο οποίος είχε αναφέρει ξεκάθαρα ότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια δημοκρατική διαδικασία, την οποία πρέπει να σεβαστούμε και να περιμένουμε τους Ελληνες να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Εχει επίσης τονίσει ότι σφοδρή επιθυμία των εταίρων είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ομως, το μπαράζ των ερωτήσεων που ακολούθησε έφερε σημαντικές αποκαλύψεις από την πλευρά του εκπροσώπου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν ισχυρίστηκε πως δεν έχει γίνει συζήτηση (στο Eurogroup), αλλά ότι η Κομισιόν δεν γνωρίζει να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Πρόσθεσε δε ότι η Επιτροπή ασκεί καθήκοντα γραμματείας της ευρωζώνης ενημερώνοντας τα κράτη μέλη για την κοινοτική νομοθεσία ως έχει υποχρέωση με την ιδιότητα του θεματοφύλακα της Συνθήκης.

«Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες τι συζητείται στο Γιούρογκρουπ, από ό,τι διαβάζω σε δημοσιεύματα υπάρχουν σενάρια, εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε πληροφορίες σχετικά με τις πρόνοιες της κοινοτικής νομοθεσίας για ελεύθερη διακίνηση προσώπων και κεφαλαίων», ανέφερε. Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ζητήθηκε ερμηνεία της νομοθεσίας, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει από ποιες χώρες.

Οι πληροφορίες που έδωσε η Επιτροπή στα κράτη μέλη επί της ουσίας είναι ότι μπορεί μια χώρα να κλείσει τα σύνορά της υπό προϋποθέσεις, οι οποίες καθορίζονται τόσο από τη νομοθεσία (άρθρο 65) για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων όσο και από τον κώδικα της Συμφωνίας του Σένγκεν για τη διακίνηση προσώπων.

Ο κώδικας της Συμφωνίας του Σένγκεν επιτρέπει την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, μόνον εφόσον διαπιστωθεί «σοβαρή απειλή της δημόσιας τάξης ή της εσωτερικής ασφάλειας». Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο αποφάσισε κατ’ αρχήν να επεκτείνει το μέτρο και για τον κίνδυνο μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών.

Για τον ίδιο λόγο μπορεί ένα κράτος μέλος να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ο εκδώσει νομολογία, η οποία προβλέπει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων με επίκληση λόγους «οικονομικής ασφάλειας». Μπορεί να γίνει μόνο εφόσον απειλείται σοβαρά η δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Είναι προφανές ότι οι εταίροι φοβούνται μαζική έξοδο των Ελλήνων από τη χώρα σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο εξόδου από το ευρώ και για το λόγο αυτό επιθυμούν να γνωρίζουν σχετικά με τη δυνατότητα επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των χωρών του Σένγκεν.

«Στην Κομισιόν δεν έχουμε και δεν γνωρίζουμε κανένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας, εάν κάποιοι σε άλλες χώρες ή αλλού εξετάζουν αυτόν τον κίνδυνο είναι με δική τους ευθύνη, η δική μας ευθύνη είναι να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εμείς να ενημερώνουμε για την κοινοτική νομοθεσία», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

 

 

 

 

Αποκάλυψε εδώ και ένα μήνα τα κρυφά σχέδια

 

 

Πρώτος για ύπαρξη σεναρίου έκτακτης ανάγκης είχε μιλήσει τον περασμένο μήνα ο Βέλγος επίτροπος της Ε.Ε. Κάρελ Ντε Χουκτ, ο οποίος μάλιστα είχε αναφερθεί και στην ανάμιξη κοινοτικών οργάνων, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν.

Ο κ. Ντε Χουκτ είχε επισημάνει τότε σε βελγική εφημερίδα: «Μπήκαμε στην τελική ευθεία σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, αλλά δεν γνωρίζω ποια θα είναι η τελική πράξη», ενώ είχε διερωτηθεί κατά πόσο θα μπορέσουν όλοι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους τις προσεχείς εβδομάδες.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχει η έξοδος από το ευρώ για την Ελλάδα και την Ευρώπη, είχε προβλέψει για τη χώρα μας τεράστια αναταραχή με το επιχείρημα ότι κανένας δεν θα τη δανείζει ούτε ένα ευρώ, είπε χαρακτηριστικά.

Για την Ευρώπη ανέφερε ότι μια έξοδος της Ελλάδας δεν θα σηματοδοτούσε και το τέλος του ευρώ, πριν από 1,5 χρόνο υπήρχε ίσως ο κίνδυνος του ντόμινο, αλλά σήμερα τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Κομισιόν εργάζονται πάνω σε ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Ντε Χουκτ. Ο επίτροπος στη συνέχεια και μετά από έντονες πιέσεις, υποχρεώθηκε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.

 

Νίκος Μπέλλος από Βρυξέλλες για τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.