#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/07/2012 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φόβοι για κλιμάκωση της εμφύλιας σύρραξης στη ΣυρίαΈνας πρακτικός λόγος που θα δικαιολογούσε μια επέμβαση της Δύσης στη Συρία, είναι ο φόβος πως οι εμφύλιοι πόλεμοι έχουν την τάση να περνάνε τα σύνορα και να μετατρέπονται σε κανονικούς πολέμους.

Έτσι, καθώς η βίαιη καταστολή της συριακής εξέγερσης συνεχίζεται, οι γείτονες της Συρίας ανησυχούν σφόδρα.

Οι ανησυχίες αυτές μεγεθύνθηκαν εξαιτίας της πρόσφατης κατάρριψης τουρκικού αναγνωριστικού α/φους μέσα στον συριακό εθνικό εναέριο χώρο, καθώς και των φημών που κυκλοφόρησαν για προσπάθεια κατάρριψης ενός ακόμη, το οποίο έψαχνε για το χαμένο πλήρωμα.

Υπάρχουν βέβαια και ανθρωπιστικοί λόγοι για να δικαιολογηθεί μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το καθεστώς Άσαντ είναι σκληρό και έχοντας δει τη μοίρα που επιφύλαξε η αραβική άνοιξη σε άλλους Άραβες ηγέτες, έγινε ακόμη πιο σκληρό στη προσπάθειά του να επιβιώσει.

Προς τούτο, χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό σε περιοχές αμάχων, στοχοποιώντας ακόμη και δυτικούς δημοσιογράφους, ενώ εκμεταλλεύεται παραστρατιωτικές μονάδες για να επιτεθούν σε αμάχους σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς.

Σύμφωνα με αναφορές, οι βασανισμοί, οι βιασμοί και οι δολοφονίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στις συριακές φυλακές, όπου κρατούνται χιλιάδες εχθροί του καθεστώτος.

Όλα τα παραπάνω αρκούν (ηθικά) για να χτυπηθεί από τη Δύση ο Άσαντ. Αλλά δεν είναι αρκετά.

Οι συριακές πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις δεν είναι τόσο εύκολο να αντιμετωπιστούν, όπως αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν άλλες παρόμοιες τριτοκοσμικές δυνάμεις.

Για να νικηθεί ο Άσαντ, χρειάζεται μια ισχυρή και τεχνολογικά εξελιγμένη στρατιωτική δύναμη, που δρώντας ακαριαία και με μεγάλη δύναμη πυρός, θα μπορέσει να επιβληθεί κρατώντας στο ελάχιστο τις ανθρώπινες απώλειες (όλων των πλευρών).

Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, ή και οι ΗΠΑ από μόνες τους, ή με την συνδρομή συμμάχων. Όμως, με δεδομένη την γεωπολιτική πολυπλοκότητα της Μ. Ανατολής, ελάχιστοι είναι αυτοί στη Δύση που θα διακινδύνευαν μια πανάκριβη στρατιωτική εμπλοκή, μόνο και μόνο για να σωθούν μερικές χιλιάδες Σύριοι.

Ακόμη και έτσι όμως, η προσπάθεια θα ήταν δύσκολη. Η Συρία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και μια Νατοϊκή επέμβαση θα έπρεπε να χτυπήσει δραστικά κάθε στρατιωτική ομάδα, ειδάλλως θα φαίνονταν σαν να έπαιρνε το μέρος κάποιου. Ως εκ τούτου, θα χάνονταν περισσότερες ζωές από όσες θα μπορούσαν να σωθούν. Κοιτάζοντας την σημερινή Λιβύη, εύκολα μπορούμε να αναρωτηθούμε για το αν η σημερινή της κατάσταση είναι καλύτερη απ ότι πριν την δυτική επέμβαση;

Ο κόσμος όμως δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε όλα όσα συμβαίνουν μέσα και γύρω από την Συρία. Ήδη, η Τουρκία έχει αψιμαχήσει μαζί της, χάνοντας ένα α/φος και δυο χειριστές. Τώρα, μετακινεί αντιαεροπορικά πυροβόλα και άρματα μάχης στα σύνορα με την Συρία, προειδοποιώντας πως θα χτυπήσει σε οποιαδήποτε ένδειξη επιθετικής ενέργειας.

Οι μάχες έχουν ήδη περάσει τα σύνορα με τον Λίβανο, ουκ ολίγες φορές. Παράλληλα, οι συριακές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε αντάρτικες στην παραμεθόριο περιοχή με την Ιορδανία. Και να μη ξεχνάμε το Ισραήλ, που παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στα δικά του σύνορα με την Συρία.

Όλες αυτές οι αψιμαχίες, μπορούν πολύ εύκολα να κλιμακωθούν, αν για παράδειγμα κάποια συριακή μονάδα περνούσε τα σύνορα καταδιώκοντας αντάρτες, ή αν δυο μονάδες διαφορετικών κρατών έρχονταν κατά λάθος αντιμέτωπες η μια με την άλλη. Αυτά συμβαίνουν όταν κινητοποιούνται στρατοί, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θέλει δηλαδή και πολύ για να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

Σε γενικές γραμμές, η Συρία δεν έχει να κερδίσει τίποτα από έναν ακόμη πόλεμο, την ώρα που σπαράσσεται εσωτερικά. Όμως, δεν είναι απόλυτα σίγουρο, αν η κυβέρνηση της Δαμασκού ελέγχει απόλυτα τις ένοπλες δυνάμεις της, οι οποίες παρεμπιπτόντως διαθέτουν το μεγαλύτερο στοκ χημικών όπλων στον πλανήτη.

Το ΝΑΤΟ και η Δύση μπορεί να μη βρίσκουν κανέναν λόγο για να εμπλακούν στη Συρία, αλλά δεν μπορούν να αγνοήσουν το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης του εκεί εμφυλίου πολέμου σε κάτι περισσότερο. Κάτι το οποίο θα μπορούσε να εμπλέξει οποιονδήποτε από τους γείτονές της, με τους οποίους όλοι οι υπόλοιποι είμαστε σύμμαχοι.

http://stratrisks.com/geostrat/6737

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Master avatar
  Master 05/07/2012 09:33:21

  Εντάξει, μπουχτήσαμε με τη δυτική προπαγάνδα για τους καλούς Αμερικανούς και τους κακούς Σύριους. Τίποτα από όσα έκαναν οι καλοί Αμερικανοί στην περιοχή μας (που ενισχύουν τον ισλαμοφασισμό) δεν είναι υπέρ των συμφερόντων μας...

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 05/07/2012 10:30:07

  Για τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες που κατέστρεψαν και βεβήλωσαν οι αντάρτες και για το κύμα των χριστιανών προσφύγων, μεταξύ αυτών οι περισσότεροι Ελληνορθόδοξοι, ούτε κουβέντα τα δυτικά ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και τα ελληνικά...

  • voter avatar
   voter @ ΒΙΣ 05/07/2012 11:34:09

   Εννοείται "σιγή ιχθύος" στις "χριστιανικές χώρες " της δύσης και στην "χριστιανική Ελλάδα ".
   Η καταστροφή αυτού του ανυπέρβλητου στοιχείου πολιτισμού αιώνων δεν απασχολεί την πολιτισμένη δημοσιογραφία της Δυσης αλλά βεβαια ουτε και τη δική μας . (Για αυτή την τελευταία , δεν ειμαι καν σίγουρη οτι γνωρίζουν πως η Συρια έχει χριστιανικό πληθυσμό.)

 3. Iωάννης33 avatar
  Iωάννης33 05/07/2012 11:25:05

  Ο κόσμος έχει κλείσει πολλές φορές τα μάτια του και δεν έδειξε ευαισθησία ούτε στα Ιμια,ούτε στην Κύπρο.Η ευαισθησία των συμμάχων μυρίζει πετρέλαιο.Πού είναι οι αναφορές για τις ακρότητες της άλλης πλευράς;Οι γείτονες της Συρίας καλά θα κάνουν να μην προσφέρουν ασυλία στους αντάρτες γιατί πολύ λογικό είναι να μεταφερθεί το κυνηγητό στα σύνορα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.