#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/05/2012 08:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φόβοι για διάλυση του ευρώ και στην ΕλβετίαΗ Ελβετία μελετά την εφαρμογή ελέγχων κεφαλαίων, προκειμένου να αποτρέψει μια απότομη άνοδο της αξίας του ελβετικού φράγκου, σε περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης.

Οι έλεγχοι κεφαλαίων, εργαλεία δηλαδή που επηρεάζουν άμεσα την εισροή κεφαλαίων στη χώρα, αποτελούν μια ριζοσπαστική μέθοδο, που η Ελβετία εφάρμοσε για τελευταία φορά στη δεκαετία του 1970.

Οι εξελίξεις στην ελληνική κρίση ενίσχυσαν τους φόβους σχετικά με μια έξοδο της χώρας από το ευρώ, και αύξησαν το άγχος για το τι μέλει γενέσθαι στην υπόλοιπη Ευρώπη από ένα τέτοιο δυσμενές ενδεχόμενο. Όλα αυτά έχουν ισχυροποιήσει το ελβετικό φράγκο, το οποίο παραδοσιακά θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών σε περιπτώσεις οικονομικής και πολιτικής αναταραχής.

Η Ελβετία είναι περικυκλωμένη από μέλη της ΕΕ, χωρίς όμως η ίδια να αποτελεί μέλος της, και ως εκ τούτου θεωρείται «παράδεισος» δημοσιονομικής και πολιτικής σταθερότητας.

Οι αναταράξεις όμως στην ευρωζώνη, θέτουν σε κίνδυνο και τη δική της οικονομία.

Πρόκειται για χώρα που εξαρτάται άμεσα από τις εξαγωγές της και ένα ισχυρό εθνικό νόμισμα προκαλεί προβλήματα στον εξαγωγικό της τομέα, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία μειώνεται η ζήτηση σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο των Ελβετών.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας Thomas Jordan, «πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για το χειρότερο σενάριο, που θα αφορά στη διάλυση της ευρωζώνης, αν και προσωπικά αποκλείω να συμβεί κάτι τέτοιο».

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ προχωρούν σε χάραξη εναλλακτικών σχεδίων αντίδρασης απέναντι στο ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Σε αυτό συμφώνησαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών που συναντήθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Στην δεκαετία του 1970, η Ελβετία είχε επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους διακίνησης κεφαλαίων, για να καταστείλει την υπερβολική ζήτηση που είχε το νόμισμά της. Η χώρα απαγόρευσε τις ξένες επενδύσεις στα ελβετικά ομόλογα και στα ακίνητα, προχωρώντας και στην καθιέρωση αρνητικών επιτοκίων στις ξένες καταθέσεις.

Τα δυο αυτά μέτρα απέτυχαν να ανακόψουν την άνοδο του ελβετικού φράγκου, το οποίο σταμάτησε να κερδίζει σε αξία μόνο όταν η Κεντρική Τράπεζα το συνέδεσε προσωρινά με το γερμανικό μάρκο.

Το ΔΝΤ βλέπει με επιφύλαξη τις κινήσεις αυτές, και προειδοποιεί ότι τέτοιου είδους μέτρα ελέγχου κεφαλαίων θα ήταν πολύ σύνθετα και κοστοβόρα, με δεδομένο τον ρόλο της Ελβετίας ως το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο.

Πάντως, ο πρόεδρος της  ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας, απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής αρνητικών επιτοκίων, ως μέθοδο περιστολής της εισροής ξένων κεφαλαίων στη χώρα.

myfoxdfw.com

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αγθ avatar
  αγθ 31/05/2012 11:59:23

  "(...) αν και προσωπικά αποκλείω να συμβεί κάτι τέτοιο»

  Αυτές πλέον οι δηλώσεις, θυμίζουν ανάλογες, του πάλαι ποτέ προέδρου του Θρύλου, που κάθε φορά που ...στήριζε αμέριστα τον νυν προπονητή του, την επομένη (στιγμή, όχι μέρα, ποιά μέρα...) αυτός είχε ...παυθεί, φυσικά και πάντα, "κοινεί συναινέσει"!!!

  Αχ, βρε ευρωπαίοι(;;;) "ταγοί" μας, ποιός να το φανταζόταν ότι στο ...μακρυνό 2012, η ισχυρή Ελλάδα, στην κραταιά ΕΕ, θα έκανε καλοκαιρινές διακοπές με ...δραχμή, ανάλογα δε, λίαν συντόμως, και οι υπόλοιποι "ισχυροί εταίροι" της Ω-Ναι!..., με τα μαρκάκια τους, τα φιορινάκια τους κλπ., γιατί τα ρήμαξε όλα η Απληστία σας!

  (αν αυτό δεν είναι επαλήθευση της αυτοεκπληρούμενης προφητείας των "ημερολογίων των Μάγια", τι άλλο μπορεί να είναι?)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.